Intoleranța la lactoză a copilului: cum o identifici și cum o tratezi

Intoleranța la lactoză este des întâlnită în rândul copiilor, însă de multe ori este confundată cu alergia la laptele de vacă.

Copiii care au de-a face cu disconfort abdominal (manifestat prin crampe abdominale, flatulență și diaree), după ce consumă produse lactate, pot avea de-a face cu intoleranță la lactoză – asta înseamnă că sistemul digestiv al celui mic întâmpină dificultăți în timpul procesării lactozei, care este principalul tip de zahăr care se regăsește în lapte și alte produse lactate.

Lactaza este enzima care se ocupă cu digerarea lactozei, iar atunci când organismul nu produce suficientă lactază, lactoza nu este digerată așa cum trebuie în intestinul subțire, ajungând astfel în intestinul gros, acolo unde bacteriile declanșează procesul de fermentare. În acel moment apar simptomele neplăcute asociate intoleranței la lactoză – simptomele precum durerile abdominale, crampele, diareea și flatulența pot apărea la 30 de minute – 2 ore după consumul produselor lactate.

Cum recunoști intoleranța la lactoză la copii?

Simptomele intoleranței la lactoză apar la câteva minute sau ore după consumul produselor lactate. Dacă observi următoarele simptome la copilul tău, mergi la medic, pentru că e posibil să sufere de intoleranță la lactoză:

Recomandările experților DOC.ro

Tulburări digestive

Copiii cu intoleranță la lactoză pot prezenta simptome gastrointestinale, cum ar fi balonare, flatulență excesivă, greață, diaree sau dureri abdominale după consumul de lactoză.

Balonare și gaze 

Copiii cu intoleranță la lactoză pot prezenta balonare abdominală și gaze în exces după consumul de lactoză. Aceasta se întâmplă deoarece bacteriile intestinale fermentează lactoza nedigerată, ceea ce produce gaze.

Diaree

Un simptom comun al intoleranței la lactoză este diareea cronică sau frecventă, care poate apărea la scurt timp după consumul de produse lactate. Aceasta se datorează faptului că lactoza nedigerată atrage apa în intestinul gros, ceea ce poate duce la diaree.

Iritabilitate și schimbări ale comportamentului 

Unele studii sugerează că copiii cu intoleranță la lactoză pot prezenta și iritabilitate, agitație sau schimbări ale comportamentului după consumul de produse lactate.

Care este diferența dintre intoleranță la lactoză și alergia la lapte?

Părinții au tendința de a confunda intoleranța la lactoză cu alergia la lapte din cauză că aceste două afecțiuni au manifestări similare. Însă sunt două afecțiuni complet diferite. Intoleranța la lactoză este o problemă de natură digestivă, în timp ce alergia la lapte apare din cauza sistemului imunitar. Așadar, spre deosebire de alergia la lapte, intoleranța la lactoză nu poate avea urmări grave asupra copilului tău (cum ar fi șocul anafilactic).

Alergiile la lapte apar la copiii foarte mici, al căror sistem digestiv nu este încă dezvoltat complet. Pe de altă parte însă, intoleranța la lactoză apare la copiii mai mari și la adolescenți.

Ce alimente pot declanșa simptomele intoleranței la lactoză?

Pentru a reduce disconfortul resimțit de copil, părintele ar trebui să fie mai atent la alimentația celui mic, astfel încât să reducă expunerea la lactoză a acestuia.

Lactoza nu se regăsește numai în produsele lactate precum brânza, smântâna sau chefirul, ci se regăsește și în preparate la conservă, congelate sau în ambalaj de orice fel. Citește eticheta produselor alimentare pe care le oferi celui mic și evită-le pe cele care conțin unul dintre următoarele ingrediente:

  • Lapte
  • Lactoză
  • Zer
  • Brânză dulce, lapte covăsit
  • Grăsime din lapte
  • Lapte praf.

 

 

Cum se tratează intoleranța la lactoză în cazul copiilor

Testul respirator (cu H2) de intoleranță la lactoză va stabili dacă cel mic are sau nu această intoleranță. Dacă se confirmă diagnosticul, medicul va face câteva recomandări.

Din păcate, încă nu există un tratament care să vindece această problemă digestivă, însă în cazuri severe, în care simptomele resimțite afectează serios calitatea vieții celui mic, medicul poate prescrie un supliment pe bază de lactază.

De obicei, modificările ce țin de alimentație sunt suficiente pentru ținerea sub control a intoleranței la lactoză.

Dacă intoleranța se manifestă blând, copilul va putea mânca în continuare produse lactate în cantități reduse, fără să aibă de-a face cu simptomele acestei afecțiuni. Dacă se recomandă eliminarea produselor lactate din dietă, cel mic va avea nevoie de suplimente pe bază de vitamina D și calciu, astfel încât să se evite instalarea unui deficit de calciu, care este extrem de important mai ales în perioada de creștere.

Cu ce poți înlocui laptele când copilul suferă de intoleranță la lactoză?

Dacă medicul îți recomandă să elimini produsele lactate din dieta copilului, poți folosi anumiți înlocuitori. De pildă, laptele de vacă poate fi înlocuit cu laptele vegetal. Laptele de soia conține calciu și proteine și, de multe ori, este fortificat și cu alte vitamine. Pe de altă parte, dacă cel mic are de-a face cu alergie la proteine, îi poți oferi lapte de migdale.

Discută cu medicul pediatru cu privire la aportul de calciu și vitamine, întrucât este esențial ca cel mic să nu sufere de un deficit.

Intoleranța la lactoză este, de cele mai multe ori, o problemă care nu dispare și din păcate poate fi asociată în unele cazuri și cu intoleranța la fructoză, situație care face și mai dificilă dieta copilului și gestionarea frustrării lui. Uneori, o discuție cu un psiholog specializat în gestionarea pacienților cronici poate ajuta copilul să înțeleagă mai bine situația și să fie de acord cu regimul impus. 

Așadar, copilul trebuie să fie învățat de mic că e important să limiteze consumul de produse lactate pentru a evita declanșarea simptomelor gastrointestinale neplăcute. În unele situații, mai rare, intoleranța la lactoză este temporară. În aceste cazuri, ea apare pe fondul unei infecții virale și dispare odată cu aceasta.

Planul dietetic propus acestor mici pacienți, fără lactoză, se poate baza pe următoarele ingrediente:

  • Fructe: mere, portocale, fructe de pădure, piersici, prune, struguri, ananas, mango. Când intoleranța la lactoză se asociază și cu cea la lactoza fructele, acestea ar trebui evitate.
  • Legume: ceapă, usturoi, broccoli, varză, spanac, rucola, dovlecei, morcovi.
  • Carne: carne de vită, miel, porc, vițel.
  • Pasăre: pui, curcan, gâscă, rață.
  • Fructe de mare: ton, macrou, somon, hamsii, homar, sardine, scoici.
  • Ouă: atât gălbenușurile cât și albușurile sunt bune.
  • Alimente din soia: tofu, tempeh, natto, miso.
  • Leguminoase: fasole neagră, fasole, linte, fasole pinto, năut.
  • Cereale integrale: orz, hrișcă, quinoa, cușcuș, grâu, farro, ovăz.
  • Nuci: migdale, nuci, fistic, caju, nuci de Brazilia, alune.
  • Semințe: semințe de chia, semințe de in, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac.
  • Alternative de lapte: lapte fără lactoză, lapte de orez, lapte de migdale, lapte de ovăz, lapte de cocos, lapte de caju, lapte de cânepă.
  • Iaurturi fără lactoză: iaurt de cocos, iaurt cu lapte de migdale, iaurt de soia, iaurt de caju.
  • Grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, ulei de susan, ulei de cocos.
  • Ierburi și condimente: turmeric, oregano, rozmarin, busuioc, mărar, mentă.
  • Băuturi: apă, ceai, apă de cocos, suc.

Reține că produsele fără lactoză fabricate din lapte ar trebui evitate de cei cu alergie la lactate, deoarece acestea pot conține proteine din lapte precum cazeină sau zer.
Multe alimente sănătoase se pot încadra cu ușurință într-o dietă fără lactoză, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“5 Can’t-Miss Signs That Your Child Is Lactose Intolerant” - https://health.clevelandclinic.org/5-cant-miss-signs-child-lactose-intolerant/
“Lactose intolerance in infants, children, and adolescents”, autori: Melvin B Heyman - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16951027/ 
“Dietary treatment of lactose intolerance in infants and children” -  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16951027/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0