Ce boli poate preveni spălatul pe mâini

De la infecții oculare până la boli respiratorii grave, spălatul pe mâini poate preveni multe boli atât la copii, cât și la adulți.

De ce este atât de important spălatul pe mâini?

Pe măsură ce intrăm în contact cu diverse persoane, animale, alimente și suprafețe, pe mâini rămân mii de germeni, bacterii, virusuri care ne pot îmbolnăvi dacă intră în corp. Pentru că ne atingem cu mâinile ochii, nasul și gura mai mult decât ne dăm seama, acest lucru poate permite introducerea directă a germenilor în mucoase.

De asemenea, ne folosim mâinile pentru a prepara și a consuma mâncare, astfel încât, dacă nu le spălăm înainte de masă cu apă și săpun, ne putem contamina alimentele. Dacă suntem într-un loc unde apa și săpunul nu sunt disponibile (de exemplu, într-o excursie pe munte), e bine să ne curățăm mâinile temeinic cu un gel cu 70% alcool.

E important ca oamenii să știe că acest act simplu al spălatului pe mâini corect poate reduce riscul de boli diareice, de hepatită A și de diverse alte afecțiuni cauzate de virusuri și bacterii. Pentru a îndepărta eficient germenii, e nevoie de cele 20 de secunde de frecare a mâinilor pe toate părțile, și sub unghii, cu apă și săpun (e important să facă spumă).

Următoarele afecțiuni sunt printre cele mai frecvente care se pot preveni prin spălarea temeinică a mâinilor.

Hepatita A

Virusul hepatic A nu provoacă boli cronice precum „rudele” sale hepatitele B și C, dar poate cauza probleme gastro-intestinale, febră, oboseală și icter. În unele cazuri, poate provoca chiar insuficiență hepatică acută și necesită spitalizare. Probabil că ai mai auzit de câte un focar de hepatită A în restaurante, deoarece acest virus este adesea transmis atunci când cineva nu și-a spălat mâinile după ce a folosit baia înainte de a pregăti mâncarea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Infecția cu E. coli

Adesea auzim despre focare de E. coli asociate cu consumul de alimente - carne roșie și salată Romaine, de exemplu. Dar bacteria poate fi transmisă și prin intrarea în contact cu o persoană sau cu un animal infectat. Spălarea mâinilor cu săpun și apă, indiferent că este rece, călduță sau caldă funcționează la fel de bine pentru scăderea riscului de infectare cu E. coli. În plus, se pare că persoanele care folosesc o cremă de mâini după spălare au mai puține bacterii pe mâini, poate datorită capacității loțiunii de a vindeca pielea uscată și crăpată, oferind germenilor mai puține locuri de a se stabili în piele.

Salmoneloza

Un motiv important pentru a te spăla frecvent pe mâini și a-i încuraja și pe copii să facă acest lucru este acela că, fără să ne dăm seama, intrăm adesea în contact cu particule din fecale. Bacteria Salmonella trăiește în intestinele animalelor și ale oamenilor și este adesea transmisă prin alimente infectate care nu au fost complet gătite (carne și ouă) sau nu au fost spălate complet (fructe și legume). Poți lua salmonella dacă nu te speli pe mâini după ce ai umblat cu carne crudă, mai ales de pasăre sau de pește, după ce ai fost la baie, ai schimbat scutecul bebelușului sau ai intrat în contact cu excrementele animalelor de companie.

Giardioza

Și paraziții reprezintă un pericol asociat cu lipsa spălatului pe mâini. Prevenirea infectării cu Giardia, acest parazit microscopic care se stabilește în intestinul subțire și provoacă greață, diaree și deshidratare, se face prin spălarea corectă a mâinilor. Deoarece giardioza poate fi contractată și prin apă sau alimente contaminate, asigură-te că îți aduci propria apă când mergi în excursii - sau fierbe apa curentă timp de zece minute - și spală bine fructele și legumele înainte de a le mânca. 

Conjunctivita

Când la nivelul ochilor apar roșeața, mâncărimea și lăcrimarea excesivă, iar dimineața te trezești cu o crustă pe pleoape, cel mai probabil ai conjunctivită. Pentru că oamenii se freacă la ochi pentru a atenua disconfortul și apoi ating diverse obiecte, virusul sau bacteria care a provocat boala (conjunctivita poate fi bacteriană, virală, neonatală, chimică sau alergică) se mută pe acele suprafețe, unde poate trăi ore întregi sau chiar zile. Copiii prezintă un risc deosebit de infecție și transmitere, pentru că explorează lumea într-o manieră preponderent tactilă.

Infecția cu citomegalovirus

Iată un motiv pentru a-ți păstra vigilența cu privire la spălarea mâinilor dacă ești gravidă. O igienă bună poate preveni transmiterea acestui virus din familia herpesului, care poate provoca vătămări grave fătului, inclusiv pierderea auzului și a vederii, dizabilitate intelectuală și poate duce chiar la deces.

Gripa

Gripa poate fi mortală - și nu doar pentru cei foarte tineri, foarte vârstnici sau imunocompromiși. Sezonul gripal 2018-2019 a fost cel mai lung dintr-un deceniu: a ținut 21 de săptămâni, din noiembrie și până în aprilie (deși numărul persoanelor decedate a scăzut destul de mult față de perioada 2017-2018). În afară de vaccinul antigripal, spălatul pe mâini este o măsură importantă de prevenire a acestei boli, pentru că poți fi expus la germenii de gripă fără să știi. Și răceala obișnuită poate fi evitată prin spălarea corectă a mâinilor.

Infecția cu norovirus

Este nevoie de o singură particulă de norovirus pentru a te îmbolnăvi, spre deosebire de 50-100 de particule în cazul virusului gripal. Spălatul pe mâini și dezinfectarea suprafețelor scade riscul de contaminare cu acest virus (care se transmite prin mâncare și apă contaminată și prin atingerea obiectelor și suprafețelor atinse de persoane bolnave) care provoacă greață, vărsături, diaree și dureri de stomac.

COVID-19

Spălatul pe mâini este și un instrument în lupta împotriva noului coronavirus, care provoacă boala COVID-19. Până acum, se știe că acest virus poate avea complicații precum pneumonia, insuficiența respiratorie acută severă și chiar decesul la unii pacienți, în special la vârstnici și la cei cu afecțiuni subiacente. Spălatul pe mâini și purtarea măștii care să acopere nasul și gura în spații închise și în zone aglomerate sunt cele mai importante acțiuni pe care le poți face pentru a te feri de acest virus.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
CDC - Show Me the Science - Why Wash Your Hands?
https://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html
NIH - Pink Eye
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/pink-eye
University of Iowa Hospitals & Clinics - Salmonella: Keeping clean is the answer
https://uihc.org/health-topics/salmonella-keeping-clean-answer

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0