Dezechilibrul electrolitic - cauze, simptome, tratament

Când nivelul electroliților din corp nu atinge limitele necesare, anumiți electroliți fiind la un nivel prea mare sau prea mic, pot să apară probleme în procesele normale de funcționare ale organismului.

Dezechilibrul electrolitic reprezintă un nivel nepotrivit al electroliților în organism. Poate să apară la atleți care au avut activitate fizică intensă pe perioada lungă de timp, la persoanele diagnosticate cu anorexie și bulimie, sau în cazuri grave de vomă și diaree. Pentru aceste cazuri se folosesc sărurile de electroliți (o pudră care se dizolvă în apă) sau băuturile speciale cu electroliți.

Ce sunt electroliții și de ce avem nevoie de ei

Electroliții sunt acele substanțe care creează o soluție conducătoare de electricitate când sunt dizolvate în apă. În procesul de dizolvare, formează anioni și cationi. Atunci când o sursă de electricitate este aplicată soluției electrolitice, anionii se vor atașa electrodului cu deficit de electroni, iar cationii de electrodul cu surplus de electroni. Această mișcare între anioni și cationi reprezintă curentul electric care traversează soluția.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Electroliții sunt de mai multe feluri, dar includ majoritatea acizilor, bazelor și sărurilor solubile. Câteva din cele mai cunoscute tipuri de electroliți sunt:

  • Sodiul
  • Clorul (care împreună cu sodiul formează sarea de bucătărie)
  • Potasiul
  • Calciul
  • Magneziul
  • Fosfații 

Fiecare celulă din organism are nevoie de electroliți, dar mai ales neuronii și celulele inimii. Celulele folosesc electroliți pentru a-și păstra tensiunea electrică de la nivelul membranelor celulare și pentru a transporta impulsuri electrice între ele. Acest proces implică impulsuri nervoase și contracții musculare care ne permit să ne mișcăm și permit funcționarea inimii.

De nivelul optim al electroliților în corp se ocupă rinichii. Aceștia filtrează sângele și elimină electroliții în exces, prin urină. Astfel mențin concentrațiile de electroliți constante în sânge, indiferent de modificările din organism. De exemplu, în timpul exercițiilor fizice intense, electroliții se pierd în transpirație, în special sodiul și potasiul. Rinichii vor încetini procesul de excreție al electrozilor rămași, dar este nevoie și de aportul nou de electroliți. Aceștia trebuie supliniți prin alimentație, pentru a menține constante concentrațiile de electroliți ale fluidelor corpului și a permite funcționarea optimă a corpului. 

Cum apare dezechilibrul electrolitic

Electroliții au un rol important în menținerea homeostazei organismului. De asemenea, au rol în regularizarea funcțiilor neurologice și ale inimii, transportului de oxigen, echilibrul hidratării și echilibrul dintre acizi și baze din corp. În caz de dezechilibru electrolitic, pot să apară afecțiuni precum acidoza sau alcaloza, cauzate de prea multe substanțe acide, respectiv bazice, în sânge.

Cauzele dezechilibrelor electrolitice au de-a face cu abilitatea organismului de a le procesa sau nu. De aceea, dezechilibrul poate să apară la:

  • Procesarea insuficientă a electroliților (electroliții nu sunt consumați de către persoana respectivă)
  • Eliminarea rapidă a electroliților (cazurile grave de vomă și diaree)
  • Supraprocesarea electroliților (pacientul consumă prea multe alimente care conțin electroliți)
  • Eliminarea ineficientă a electroliților (cauzată de funcționarea incorectă a rinichilor).

Cele mai periculoase dezechilibre electrolitice sunt cele care implică niveluri anormale de sodiu, calciu sau potasiu. Există multe cauze pentru dezechilibrele electrolitice, unele având la bază factori de mediu (de exemplu deshidratarea) iar altele fiind cauzate de unele afecțiuni.

Care sunt simptomele dezechilibrului electrolitic

Formele ușoare sau moderate de dezechilibru electrolitic nu prezintă simptome și vor fi descoperite doar în urma analizelor de rutină, precum hemoleucograma. În cazuri de dezechilibru sever, simptomele raportate sunt:

  • Bătăi neregulate ale inimii, palpitații
  • Puls rapid
  • Oboseală și letargie
  • Greață și vomă 
  • Diaree sau constipație
  • Crampe abdominale
  • Crampe musculare și mușchi slăbiți
  • Iritabilitate
  • Confuzie
  • Dureri de cap
  • Senzații de amorțeală și furnicături în degete.

Este foarte important să te prezinți la medic dacă ai unul sau mai multe din aceste simptome. Dezechilibrul electrolitic netratat poate duce la probleme serioase și poate fi fatal.

Ce afecțiuni cauzează dezechilibrul electrolitic

De cele mai multe ori, dezechilibrele electrolitice ușoare și moderate sunt cauzate de pierderea rapidă de lichid provocată de: 

  • probleme gastrointestinale ce cauzează vărsături și diaree pe o perioadă mai mare de câteva zile. Diareea poate fi combătută prin suplimentele alimentare cu mentă, turiță mare, mușețel, afin și nalbă de pădure.
  • exerciții fizice intense pe durată lungă (de exemplu un maraton). E bine ca în cazul în care vrei să participi la un astfel de eveniment, să ceri mai întâi sfatul medicului și al unui antrenor.
  • afecțiuni precum anorexia și bulimia, în care nu sunt consumate suficiente alimente sau sunt eliminate înainte de digestie. Anorexia și bulimia au nevoie de tratamente complexe, la care iau parte medicul de familie, un psiholog și un dietetician, precum și familia persoanei afectate.
  • ciroză și alte boli cauzate de consumul excesiv de alcool. După diagnosticarea cirozei, medicul va recomanda tratament simptomatic si care are rolul de a încetini evoluția bolii, precum și modificări în stilul de viață, care să aibă un impact pozitiv asupra sănătății ficatului.
  • insuficiență cardiacă. Dacă suferi de insuficiență cardiacă, medicul iti poate sugera ca tratament să începi cu o serie de medicamente și să faci unele modificări ale stilului de viață, apoi îți va urmări îndeaproape evoluția bolii și îți va recomanda și alte măsuri prin care să ai mai multă grijă de inima ta.
  • probleme ale tiroidei și ale glandelor suprarenale. Dacă suferi de o boală tiroidiană sau de probleme ale glandelor suprarenale, medicul endocrinolog îți va recomanda cea mai potrivită abordare de tratament.

Cum tratezi dezechilibrul electrolitic

De cele mai multe ori, dezechilibrele descoperite la un control medical de rutină sunt tratate cu un supliment alimentar care completează electrolitul lipsă sau o multivitamină cu minerale esențiale. Mai frecvent apare dezechilibrul de sodiu, urmat de cel de calciu și de cel de potasiu. În cazuri grave de dezechilibru electrolitic, este nevoie de administrarea de lichide intravenoase cu săruri de electroliți. 

Atenție, însă, la băuturile cu electroliți de pe piață, mai ales cele care se vând în sălile de fitness. Majoritatea conțin o cantitate foarte mare de zahăr, care va anula efectele pozitive ale electroliților, prin creșterea glicemiei. În plus, majoritatea oamenilor nu au nevoie de suplimentarea electroliților după orele la sala de fitness, întrucât nu se pierd foarte mulți electroliți într-o perioadă atât de scurtă.

 

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129840/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129840/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0