Infecția urechii la bebeluși și la copii mici: cum recunoști și cum tratezi otita

O infecție la nivelul urechii are loc când puroiul se formează în spatele timpanului, iar cauza cea mai frecventă sunt răcelile. Când secrețiile sunt prinse în urechea medie, virusurile sau bacteriile pot cauza o infecție, rezultatul fiind înroșirea timpanului. Cum arată otita la copii și cum se tratează?

O infecție a urechii reprezintă inflamarea urechii medii, de obicei cauzată de bacterii, care apar atunci când lichidul se acumulează în spatele timpanului. Oricine poate avea o infecție a urechii, dar otita la copii este frecventă. Cei cu vârste sub trei ani au o predispoziție mai mare de a se confrunta cu otita, deoarece nu au un sistem imunitar puternic, astfel că organismul are nevoie de mai mult timp ca să lupte cu infecțiile. 

Ce este otita? 

Infecția urechii la bebeluși este extrem de des întâlnită. Pediatrii americani spun că majoritatea copiilor, în jur de 80%, vor avea o formă de otită până la vârsta de 4 ani. Otita este o infecție virală sau bacteriană în urechea medie, care debutează de regulă cu o răceală sau odată cu alergiile micuțului ori cu o infecție respiratorie, făcând ca trompa lui Eustachio (un canal ce leagă timpanul și nazofaringele și care este situat între urechea medie și partea superioară a gâtului) să se înfunde. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Rezultatul este o acumulare de lichid, mai exact puroi, în zonele situate în spatele timpanului, iar presiunea care apare din cauza inflamației este cea care provoacă durerea pe care o simte micuțul. 

Cum recunoști otita la copii?

Scurgerile din ureche, semn de otită

Febra poate fi un simptom care însoțește infecția urechii, însă nu este întotdeauna cazul să apară și febră mare. Mămicile pot observa și alte simptome la cei mici, cum ar fi durerea de ureche, scurgeri sau secreții din ureche, cel mic aude sau doarme cu dificultate ori se confruntă cu o senzație neplăcută în ureche, nu are poftă de mâncare, vomită și are diaree. Însă în cazul celor mai mulți copii, simptomele nu sunt atât de evidente: mămicile observă doar că bebelușii sunt mai agitați, că plâng mai mult decât în mod normal sau că vor să stea mai mult în brațe. 

La bebeluși și copiii foarte mici, otita poate fi depistată greu

Copiii cu vârsta sub 2 ani nu vor putea să transmită verbal că îi doare urechea, așa că este foarte dificil de detectat otita la aceștia. Medicii pediatri spun că părinții ar trebui să ajungă la un consult de specialitate, mai ales dacă micuții: 

 • au febră, dacă este precedată de o răceală;
 •  plâng foarte mult;
 •  se trag de o ureche;
 •  și-au pierdut pofta de mâncare; 
 •  nu reacționează la anumite sunete; 
 • sunt neliniștiți sau irascibili. 

Adeseori, micuții cu otită nu vor putea să doarmă bine, pentru că presiunea din urechea medie care se exercită pe trompele lui Eustachio crește atunci când copilul stă întins în pat: deci dacă părintele observă că din urechea celui mic se scurge un lichid sau că micuțul se trage de ureche, acestea sunt semne clare al infecției. În majoritatea cazurilor, otita se va calma în decurs de trei zile, deși uneori simptomele pot să dureze până la o săptămână. 

Când să mergi la medic cu bebelușul care are otită?

Este important să ajungi cu bebelușul la un medic ORL la scurt timp după ce acesta dezvoltă o infecție a urechii, astfel încât specialistul să poată determina dacă este de natură bacteriană sau virală. O otită severă sau lăsată netratată poate cauza perforarea timpanului sau chiar poate cauza o infecție mai profundă, în spatele urechii (mastoidită), așa că este important, ca părinte, să nu-i oferi copilului tratament la întâmplare, ci să respecți întru totul recomandările specialistului. 

Cum se tratează otita la copii?

Dacă micuțul tău pare să fie bolnav sau are febră, este cazul să îl vadă medicul pediatru cât mai repede.

Antibiotice

Bebelușii cu vârste sub 6 luni necesită, de regulă, tratament cu antibiotice. Dacă medicul consideră că otita este de natură bacetriană, va prescrie un antibiotic, cum ar fi amoxicilină, care ar trebui administrată copilului între șapte până la 10 zile. 

Paracetamol

Deoarece aspirina este considerată un factor de risc major în declanșarea sindromului Reye, unui copil care are febră sau alte simptome asemănătoare gripei nu trebuie să i se administreze aspirină. În unele cazuri, acetaminofenul (paracetamolul) este prescris la sugari, pentru că poate calma durerea la bebelușii de peste 3 luni, iar ibuprofenul poate fi folosit la bebelușii de peste 6 luni. 

Monitorizare

În cazul copiilor cu vârste de la 6 luni la 3 ani, Academia Americană de Pediatrie recomandă ca micuțul să fie o perioadă sub observație, fără antibiotice, atât timp cât copilul nu este grav bolnav. Reține, însă, că la această vârstă, dacă diagnosticul de otită este unul cert, de regulă cel mai bine este că infecția să fie tratată cu antibiotice, dacă asta recomandă medicul specialist ORL. 

De altfel, este important, ca părinte, să te asiguri că-i administrezi bebelușului tratamentul cu antibiotice exact așa cum a prescris medicul și să nu întrerupi administrarea tratamentului dacă vezi îmbunătățiri. Chiar dacă micuțul poate părea că se simte mai bine în câteva zile, e bine de știut că infecția încă nu a dispărut complet din ureche.  Întreruperea tratamentului ar putea face ca infecția urechii să revină. De altfel, este bine ca medicul specialist ORL să consulte din nou copilul după terminarea tratamentului, pentru că există riscul ca otita să recidiveze.

Poate fi prevenită infecția urechii la bebeluși și la copii mici?

În prezent, cel mai bun mod de a preveni infecțiile urechii este de a reduce factorii de risc asociați cu acestea. Există câteva lucruri care se pot face pentru a reduce riscul unui copil de a face otită: 

 • Vaccinează-ți copilul împotriva gripei în fiecare an. 
 • Spală-te frecvent pe mâini, cu atât mai mult când atingi copilul. Spălarea mâinilor împiedică răspândirea germenilor și astfel copilul are mai puține riscuri să răcească.   
 • Nu-ți expune copilul la fumul de țigară. Numeroase studii au arătat că bebelușii care se află în preajma fumătorilor se confruntă mai des cu o infecție a urechii.
 • Pe cât posibil, limitează expunerea copilului atunci când cei din jur sunt bolnavi.
 • Ai grijă de igiena nazală a copilului. Dacă micuțul tău a răcit, ai grijă să cureți nasul copilului, pentru ca acesta să poată să respire corect. Nasul uscat, impuritățile acumulate, secrețiile sau mucoasa inflamată împiedică trecerea liberă a aerului. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Choices - Ear infections
https://www.nhs.uk/conditions/ear-infections/
National Institute of Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) - Ear Infections in Children
https://www.nidcd.nih.gov/health/ear-infections-children


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0