De ce au nevoie persoanele supraponderale de suplimente cu vitamina E?

Când spunem „supraponderal” ne referim la o persoană care are o greutate corporală mai mare decât este sănătos pentru înălțimea și conformația ei. În general, pacienții supraponderali suferă și de sindrom metabolic, ceea ce le crește nevoia de vitamina E.

Interesant este că, din cauza problemelor cu greutatea, stresul oxidativ este mai mare la acești oameni, iar nevoia lor de vitamina E crește și mai mult din această cauză.

Mulți factori pot duce la creșterea în greutate și pot face ca un om să devină supraponderal. Atunci când o persoană absoarbe mai multe calorii din alimente sau băuturi decât arde prin activitatea fizică și prin viața de zi cu zi (respirat, dormit, mers etc.), corpul stochează caloriile suplimentare. În timp, dacă persoana continuă să consume mai multe calorii decât arde, cel mai probabil se va îngrășa. Creșterea excesivă în greutate poate duce mai întâi la supraponderalitate, apoi la obezitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un pacient supraponderal poate avea o lipsă de vitamina E

Kilogramele în plus pot veni cu diverse riscuri pentru sănătate. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oregon, SUA, sugerează că persoanele supraponderale care suferă și de sindrom metabolic pot avea de-a face cu un deficit de vitamina E. Totodată, din cauza stresului oxidativ la care sunt expuși pacienții surpaponderali, depozitele de vitamina E devin insuficiente.

Sindromul metabolic și supraponderalitatea

Sindromul metabolic este caracterizat de o serie de afecțiuni asociate: hipertensiune, nivel de zahăr ridicat în sânge, depozite de grăsime în jurul taliei, colesterol și trigliceride mărite. Sindromul metabolic predispune pacientul la afecțiuni cardiace, la infarct ori diabet. Descoperirile făcute recent de cercetători indică faptul că vitamina E ar putea fi împiedicată să ajungă în zonele din corp unde este necesară, dacă pacientul supraponderal suferă de sindrom metabolic.

Obezitatea, alimentația nesănătoasă, stresul și poluarea intensifică acțiunea radicalilor liberi din organism, favorizând astfel stresul oxidativ. Pentru combaterea efectelor stresului oxidativ, organismul are nevoie de antioxidanți precum vitamina E. Această vitamină se regăsește în alimentele bogate în grăsimi precum migdalele, semințele de susan, uleiul de floarea soarelui, uleiul de migdale, carnea de gâscă, nucile, somonul sau avocadoul. 

Dieta nu presupune eliminarea completă a grăsimilor

O greșeală pe care o comit, însă, adesea persoanele supraponderale constă în limitarea consumului de grăsimi, fie ele și sănătoase. Așadar, în încercarea de a slăbi, acești oameni pot dezvolta deficit de vitamina E. Cu alte cuvinte, persoanele supraponderale au nevoie sporită de vitamina E pe de-o parte, iar pe de alta, reduc aportul prin limitarea surselor. 

Pentru a nu ajunge la o lipsă de vitamina E, pacienții supraponderali, chiar dacă țin o cură de slăbire, ar trebui să adopte o dietă echilibrată, din care să nu lipsească grăsimile sănătoase precum somonul, uleiurile vegetale nerafinate și nucile - în cantități reduse. 100 g de pește gras de trei ori pe săptămână, o mână de nuci pe zi, pe post de gustare între mese și una-două linguri de ulei de măsline pe zi puse în diverse preparate sunt suficiente. Dacă apare deficitul, se poate recomanda administrarea unor suplimente cu vitamina E, la indicația medicului.

Cum recunoști deficitul de vitamina E?

Simptomele prin care se manifestă deficitul de vitamina E sunt:

  • Slăbiciune musculară
  • Probleme de coordonare
  • Amorțeli și senzație de furnicături
  • Probleme de vedere
  • Slăbirea sistemului imunitar

Atunci când medicul depistează un asemenea deficit, va recomanda administrarea de suplimente cu vitamina E, dar și adoptarea unei diete echilibrate. 

Excesul de vitamina E trebuie evitat!

Nu trebuie exagerat cu aportul de vitamina E din alimentație sau cu administrarea de suplimente în exces, pentru că astfel pot apărea simptome precum diareea, vărsăturile, durerile musculare ori sângerările sau chiar creșterea în greutate. O meta-analiză recentă a concluzionat că suplimentarea cu vitamina E ar putea fi asociată cu creșterea indicelui de masă corporală la persoanele cu IMC normal, deci nu trebuie să iei această vitamină după ureche, deoarece poate avea efecte inverse față de cele sperate. 

E la fel de important de știut și că vitamina E poate interacționa cu unele medicamente pe care pacientul le poate avea în schema de tratament, cum ar fi cele care subțiază sângele (anticoagulantele) ori cele care sunt folosite în tratarea cancerului.

Suplimentele cu vitamina E se administrează la masă

Vitamina E este liposolubilă, ceea ce înseamnă că dacă se administrează suplimente cu vitamina E fără să se consume grăsimi, organismul nu va reuși să absoarbă această vitamină. În acest sens, se recomandă administrarea acestor suplimente la masă, împreună cu un aliment precum iaurt, nuci, avocado sau o salată care conține și ulei de măsline, astfel încât vitamina E să pătrundă în organism în același timp cu grăsimile care îi permit să se dizolve.

A fi supraponderal nu exlude carențele alimentare

Persoanele supraponderale au impresia greșită că, din moment ce mănâncă mult, nu pot suferi niciun deficit nutrițional, de aceea de multe ori neglijează aportul de vitamine și minerale. Kilogramele în plus nu protejează, însă, de carențele nutriționale, ba chiar uneori le favorizează. În majoritatea situațiilor, persoanele care se îngrașă nu adaugă aceste kilograme mâncând sănătos, ci consumând alimente și băuturi nehrănitoare – fast-food, pâine albă, mezeluri, brânză topită, merdenele, dulciuri din comerț, sucuri pline de zahăr și aditivi nocivi etc. -  care nu le aduc necesarul de vitamine și minerale.

Alimentația echilibrată combinată cu mișcarea efectuată regulat sunt cele două elemente necesare pentru ca persoanele supraponderale să scape de kilogramele în plus. Dacă e vorba de un pacient supraponderal, deci care are un număr mai mic de kilograme în plus, acesta va reuși în principiu să le dea jos mai repede decât un pacient cu obezitate, care are foarte multe kilograme în plus. În ambele cazuri, un medic nutriționist, alături de un antrenor de fitness pot să ajute pacientul care se luptă cu kilogramele să ajungă la un indice de masă corporală sănătos, dar și să își mențină apoi greutatea pe termen lung.

E mai ușor să previi decât să vindeci

Kilogramele în plus pot genera nu doar probleme de sănătate fizică, ci și psihică. Multe persoane care se îngrașă se confruntă apoi cu o stimă de sine scăzută, le poate fi rușine că nu mai arată ca înainte, se pot deprima văzând că nu li se mai potrivesc hainele, și pot ajunge chiar să evite anumite situații sociale.

De aceea, prevenirea supragreutății nu trebuie privită ca un moft, ci mai degrabă ca o necesitate pentru a avea o mai bună calitate a vieții. Din păcate, mulți oameni nu primesc acasă o educație alimentară, iar obiceiurile pe care le văd în familie pot să nu fie cele mai sănătoase. 

Dacă toată copilăria și adolescența ai mâncat pâine albă cu carne prăjită, ai băut sucuri acidulate pline de zahăr și ai ronțăit la filme chipsuri, covrigei și biscuiți cu ciocolată din comerț, fără ca nimeni să îți spună că aceste produse și combinații de alimente favorizează îngrășarea și nu sunt hrănitoare, crești cu ideea că așa este normal să mănânci și că kilogramele în plus sunt, de asemenea, normale.

Numai că, și dacă excesele poate nu se văd când ești tânăr, la vârsta a doua deja pot începe să apară probleme de sănătate corelate cu stilul de viață: nu doar kilograme în plus, ci și grăsime abdominală, care apasă pe organe, colesterol mărit, care poate duce la afecțiuni și evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, diabet de tip 2 și multe altele.

De aceea este important ca, la maturitate, să ne informăm legat de alimentația hrănitoare și de stilul de viață sănătos, care include și mișcare efectuată dacă nu zilnic, măcar de cinci ori pe săptămână. Pentru că acesta este secretul pentru a nu deveni supraponderal, nu există formule magice în afară de alimentația sănătoasă - cu un număr de calorii adecvat pentru fiecare persoană în parte - și de activitatea fizică.

Nu e prea târziu să începi să trăiești mai sănătos nici la 30 de ani, nici la 60. Dacă nu știi ce schimbări ar trebui să faci, medicul de familie te poate ghida în acest proces. Dar schimbările nu trebuie privite cu ostilitate, pentru că așa îți va fi greu să îți atingi scopurile. 

Dimpotrivă, fii deschis la nou și poartă în minte ideea că atât ceea ce mănânci, cât și mișcarea te ajută să ai o calitate a vieții mai bună și să înaintezi spre o bătrânețe cu mai puține probleme de sănătate, mai puține medicamente și mai puține spitalizări, astfel încât să te bucuri mai mult de familie, nepoți și pasiunile tale.

Câteva reguli simple pentru a evita supragreutatea

  • Nu mai prăji nimic, consumă alimentele crude, acolo unde este posibil, fierte, la abur și la cuptor. Lasă prăjelile doar pentru ocazii, dacă mergi la o nuntă, o petrecere aniversară etc.
  • Nu mai cumpăra zahăr alb. Dacă folosești zahăr în cafea sau ceai, înlocuiește-l cu melasă (nu pune mai mult de o linguriță la cană) ori cu un îndulcitor natural fără calorii. Dacă îți plac dulciurile, evită-le pe cele din comerț și prepară acasă deserturi mai sănătoase și cu mai puține calorii.
  • Nu mai cumpăra pâine albă, ci alege sortimente de pâine integrală, fără zahăr și aditivi (grâu integral, secară integrală).
  • Nu mânca fără să-ți fie foame.
  • Caută să mergi cât mai mult pe jos sau, dacă nu este posibil, să faci mișcare în casă imediat ce te trezești (yoga sau exerciții de forță ori de gimnastică: flotări, fandări, genuflexiuni, abdomene etc.), înainte să-ți începi programul zilei. Orice mișcare este mai bună decât niciun fel de mișcare. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Department of health - Obesity prevention
https://www.health-ni.gov.uk/articles/obesity-prevention
Pub Med - Can vitamin E supplementation affect obesity indices? A systematic review and meta-analysis of twenty-four randomized controlled trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33632535/
Studiul „Can vitamin E supplementation affect obesity indices? A systematic review and meta-analysis of twenty-four randomized controlled trials”, apărut în Clin Nutr. 2021 May;40(5):3201-3209. doi: 10.1016/j.clnu.2021.02.002. Epub 2021 Feb 10, autori: Mohammad Reza Emami et al.
Oxford Academic - α-Tocopherol bioavailability is lower in adults with metabolic syndrome regardless of dairy fat co-ingestion: a randomized, double-blind, crossover trial
https://academic.oup.com/ajcn/article/102/5/1070/4564429
STUDIUL „α-Tocopherol bioavailability is lower in adults with metabolic syndrome regardless of dairy fat co-ingestion: a randomized, double-blind, crossover trial”, apărut în The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 5, November 2015, Pages 1070–1080, https://doi.org/10.3945/ajcn.115.118570, autori: Eunice Mah et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0