Acizii grași Omega 3 pot scădea riscul de psihoză la tineri

Adolescenții cu niveluri mai ridicate de acizi grași Omega 3 în sânge au un risc mai mic să dezvolte tulburări psihotice la vârsta adultă timpurie, deci Omega 3 ar putea avea un efect preventiv potențial de reducere a riscului de psihoză, potrivit unui studiu.

Acizii grași Omega 3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați, importanți pentru o serie de funcții din organism. Acizii grași Omega 3 EPA și DHA se găsesc în peștele gras (de exemplu, somon, ton și păstrăv) și crustacee (de exemplu, crab, midii și stridii). Un alt tip de Omega 3, numit ALA, se găsește în alte alimente, inclusiv în unele uleiuri vegetale (de exemplu, rapiță și soia). 

Acizii grași Omega 3 sunt, de asemenea, disponibili ca suplimente alimentare; de exemplu, suplimentele cu ulei de pește conțin EPA și DHA, iar suplimentele cu ulei de semințe de in conțin ALA. De-a lungul timpului, cercetările științifice au arătat o serie de beneficii ale acizilor grași Omega 3 pentru sănătate, cum ar fi reducerea durerilor articulare în poliartrita reumatoidă și protejarea persoanelor care au avut un infarct de un al doilea eveniment cardiovascular.

DOC EXPERT INSIGHTS

Un studiu¹ apărut în jurnalul medical Translational Psychiatry arată și potențialele beneficii ale acizilor grași Omega 3 pentru tineri.

Importanța nivelului de acizi grași Omega 3 pentru tineri

Peste 3.800 de persoane din studiul privind sănătatea „Bristol’s Children of the 90s” au fost evaluate pentru tulburarea psihotică, tulburarea depresivă și tulburarea de anxietate generalizată la vârstele de 17 și 24 de ani. În timpul acestor evaluări, s-au recoltat probe de sânge, iar cercetătorii au măsurat nivelurile acizilor grași Omega 6, care cresc, în general, inflamația în organism și ale acizilor grași Omega 3, care reduc în general inflamația.

Deși există puține dovezi că acizii grași au fost asociați cu tulburări mentale la vârsta de 17 ani, cercetătorii au descoperit că tinerii de 24 de ani cu tulburare psihotică, tulburare depresivă și tulburare de anxietate generalizată aveau niveluri mai ridicate de Omega 6 decât de Omega 3 comparativ cu cei fără aceste tulburări.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că tinerii în vârstă de 24 de ani cu tulburare psihotică aveau un nivel mai scăzut de DHA, un acid gras Omega 3 care se găsește în mod obișnuit în peștii grași sau în suplimentele alimentare, decât tinerii în vârstă de 24 de ani fără tulburări psihotice. 

Într-un grup de peste 2.700 de persoane care au fost urmărite în timp, adolescenții cu niveluri mai ridicate de DHA la vârsta de 17 ani au avut cu 56% mai puține șanse de a dezvolta tulburări psihotice șapte ani mai târziu, la vârsta de 24 de ani. Acest lucru sugerează că aportul de DHA în adolescență poate avea un efect preventiv potențial de reducere a riscului de psihoză la vârsta adultă timpurie.

Persoanele cu psihoză au halucinații de diverse tipuri (auditive, vizuale etc.), se autoamăgesc legat de anumite situații (de exemplu, au impresia că o anumită organizație sau anumiți oameni vor să le facă rău ori se cred indivizi cu autoritate, de exemplu, o persoană psihotică poate avea impresia că este președintele țării) și se confruntă cu gânduri confuze și tulburate, sar de la un subiect la altul sau opresc brusc conversația.

Rezultatele studiului au rămas valabile atunci când au fost luați în considerare alți factori precum sexul, indicele de masă corporală, fumatul și statutul socio-economic.

Autorii studiului spun că acesta trebuie replicat, dar dacă rezultatele sunt consecvente, acestea ar sugera că un aport alimentar îmbunătățit de acizi grași Omega 3 în rândul adolescenților, cum ar fi prin consumul de pește gras precum macroul, ar putea împiedica unele persoane să dezvolte psihoză la vârsta de 20 și ceva de ani. Cine nu consumă pește, ar putea lua în calcul suplimentele alimentare cu ulei de pește de mare adâncime sau ulei de alge.

Rezultatele ar putea ridica, de asemenea, întrebări cu privire la relația dintre tulburările de sănătate mentală și acizii grași Omega 6, care pot fi găsiți în alimente precum nucile, avocadoul, semințele de floarea-soarelui și de cânepă, uleiurile vegetale. Trebuie precizat că un consum moderat de acizi grași Omega 6 este sănătos, însă dacă se face exces, aceștia pot spori inflamația.

Oamenii de știință concluzionează că este nevoie de mai multe investigații pentru a afla informații suplimentare despre mecanismele din spatele acestui efect, dar ar putea fi posibil legat de reducerea inflamației sau reducerea necorespunzătoare a conexiunilor creierului în timpul adolescenței.

Acizii grași Omega 3 pot avea o serie de beneficii pentru organism

Rezultatele studiilor privind alimentația bogată în fructe de mare (pește și crustacee) și bolile de inimă oferă dovezi moderate că persoanele care mănâncă pește și fructe de mare cel puțin o dată pe săptămână sunt mai puțin susceptibile de a muri de boli de inimă decât cele care consumă rar sau niciodată. Recomandarea ghidurilor de sănătate este să se consume pește măcar de două ori pe săptămână, fiert, preparat la cuptor sau la abur ori la grătar, cu orez și legume neamidoanoase sau cu cartofi fierți și legume neamidonoase.

O revizuire din 2012 a literaturii științifice a concluzionat că EPA și DHA,  tipurile de acizi grași Omega 3 care se găsesc în pește, fructe de mare și alge, pot fi utile în ușurarea simptomelor poliartritei reumatoide. În studiile incluse în revizuire, mulți dintre participanți au raportat că, atunci când luau suplimente ulei de pește, perioada de redoare matinală (rigiditatea articulațiilor) era mai scurtă, aveau parte de mai puține umflături și dureri articulare în general și mai puțină nevoie de medicamente antiinflamatorii pentru a-și controla simptomele.

Aportul potrivit de acizi grași Omega 3 are o importanță deosebită în timpul creșterii și dezvoltării fetale, precum și în copilăria timpurie. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consume pește cu conținut scăzut de mercur, ca parte a unui model de alimentație sănătoase și rămânând în limita nevoilor lor calorice sau să ia, cu acordul medicului, suplimente de calitate cu acizi grași Omega 3.

Atenție, gravidele nu ar trebui să mănânce rechin, pește spadă și macrou, deoarece aceste tipuri pot avea un conținut ridicat de mercur. Peștii permiși spre consum în timpul sarcinii sunt heringul, hamsiile, somonul, sardinele, păstrăvul de apă dulce, codul, somnul și creveții.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Translational Psychiatry - Plasma polyunsaturated fatty acids and mental disorders in adolescence and early adulthood: cross-sectional and longitudinal associations in a general population cohort
https://www.nature.com/articles/s41398-021-01425-4
1. Studiul „Plasma polyunsaturated fatty acids and mental disorders in adolescence and early adulthood: cross-sectional and longitudinal associations in a general population cohort”, apărut în Translational Psychiatry (2021). DOI: 10.1038/s41398-021-01425-4, autori: David Mongan et al.
NIH - 7 Things To Know About Omega-3 Fatty Acids
https://www.nccih.nih.gov/health/tips/things-to-know-about-omega-fatty-acids
Mayo Clinic - Pregnancy and fish: What's safe to eat?
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-fish/art-20044185


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0