Vitamina D3: Beneficii pentru organism și simptomele carenței
Vitamina D3: Beneficii pentru organism și simptomele carenței
Vitamina D3: Beneficii pentru organism și simptomele carenței
Vitamina D3 – informații generale
Ce este vitamina D3
Simptomele carenței de vitamina D3
- Oboseală cronică
- Slăbirea sistemului osos și muscular
- Afecțiuni ale sistemului nervos
- Slăbirea sistemului imunitar
- Infertilitatea
- Boli ale aparatului cardiovascular
- Diabetul
Cauzele carenței de vitamina D3
- Condițiile de mediu
- Afecțiuni medicale
- Vârsta înaintată
- Stresul
- Alergiile
- Alte cauze ale carenței de vitamina D3
Evaluarea nivelului de vitamina D3
Rolul vitaminei D3 în organism
Efectele pozitive pentru sistemul osos și muscular
- Prevenirea rahitismului
- Prevenirea osteoporozei
Beneficii pentru sistemul nervos
- Reducerea riscului de Alzheimer
- Atenuarea depresiei
- Îmbunătățirea memoriei
Întărirea sistemului imunitar
Diminuarea riscului unor boli cronice
- Diabetul
- Astmul bronșic
- Bolile cardiovasculare
- Psoriazisul
- Cancerul
Creșterea fertilității
Alte efecte benefice ale vitaminei D3 pentru organism
Producerea vitaminei D3 de organism
Suplimente alimentare cu vitamina D3
- Doza zilnică recomandată de vitamina D3
- Forme de administrare pentru suplimentele alimentare cu D3
Reguli de administrare a suplimentelor alimentare cu vitamina D3
- Vitamina D3 și interacțiunea cu alte medicamente sau vitamine
- Depășirea dozei de vitamina D3
- Administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina D3 la copii
Vitamina D3 – informații generale
Vitamina D3, cunoscută și sub denumirea de Colecalciferol, este vitamina produsă la nivelul pielii. Aceasta trebuie să fie transformată în hormonul denumit calcitriol pentru a fi benefică organismului. Vitamina D se prezintă sub formă de vitamina D2 (ergocalciferol), vitamina D3 (colecarciferol) sau vitamina D sintetică (vitamina D5). Vitamina D3 este benefică pentru sistemul imunitar, sistemul osos și muscular, prevenind anumite boli.
Ce este vitamina D3
Vitamina D3 este o vitamină solubilă în grăsimi, care ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul. Un aport corect de vitamina D, calciu și fosfor menține oasele sănătoase. Vitamina D este produsă de piele în momentul expunerii la razele solare. Unul dintre principalele roluri ale acestei vitamine este acela de a ajuta organismul să utilizeze calciul și fosforul.
Simptomele carenței de vitamina D3
Lipsa de vitamina D3 se manifestă printr-o serie de simptome care pot fi trecute cu vederea de pacient ori pot fi puse pe seama altor afecțiuni. Organismul poate suferi un deficit de vitamina D3 dacă este privat de expunerea la soare ori dacă duce lipsa anumitor grăsimi.
Oboseală cronică
Oboseala cronică este unul dintre principalele simptome ale carenței de vitamina D3. Lipsa energiei și oboseala permanentă pot trăda o carență de vitamina D.
Slăbirea sistemului osos și muscular
Vitamina D3 este cunoscută pentru abilitatea sa de a întări sistemul osos, precum și de a menține sănătos sistemul muscular. Lipsa de vitamina D3 poate slăbi oasele și musculatura, favorizând instalarea unor afecțiuni precum osteoporoza. Odată cu deficitul de vitamina D3 apare și riscul de căzături și fracturi.
Afecțiuni ale sistemului nervos
Sistemul nervos este și el afectat de lipsa de vitamina D3 din organism. Scleroza multiplă este o afecțiune care apare atunci când sistemul imunitar atacă mielina (învelișul fibrelor nervoase) celulelor nervoase. Un nivel scăzut de vitamina D3 este asociat cu un număr mai mare de leziuni cerebrale, mai ales la pacienții cu scleroză multiplă. Așadar, lipsa de vitamina D3 favorizează apariția sclerozei multiple și, totodată, accentuează și simptomele resimțite de cei care suferă deja de această boală.
Slăbirea sistemului imunitar
Lipsa vitaminei D3 din organism crește și riscul de îmbolnăvire din cauză că slăbește sistemul imunitar, făcând organismul vulnerabil în fața bacteriilor și virusurilor. Studiile efectuate în ultimii ani asociază în mod deosebit lipsa de vitamina D3 cu afecțiunile sistemului respirator, precum răcelile, bronșita, pneumonia.
Infertilitatea
Lipsa de vitamina D3 poate afecta fertilitatea atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. O serie de studii făcute pe această temă au arătat că există o asociere între problemele de fertilitate și lipsa vitaminei D3 din organism. Mai mult decât atât, administrarea de suplimente alimentare pe bază de vitamina D3 poate spori fertilitatea, crescând șansele unui cuplu de a avea un copil.
Boli ale aparatului cardiovascular
Studiile din ultimii ani arată că deficitul de vitamina D3 poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, precum hipertensiunea, infarctul ori afecțiunile cardiace ischemice.
Diabetul
Oamenii de știință au acordat tot mai multă atenție asocierii dintre deficitul de vitamina D3 și declanșarea diabetului. Astfel, s-a descoperit faptul că persoanele care suferă de deficit de vitamina D3 au riscuri mai mari să dezvolte diabet, comparativ cu persoanele care au un nivel normal de vitamina D3 în organism.
Cauzele carenței de vitamina D3
Vitamina D3 este obținută, în cea mai mare parte, în urma expunerii la radiațiile ultraviolete, din alimentație organismul luând o mică parte din cantitatea necesară. Așadar, în general, deficitul de vitamina D3 este de cele mai multe ori cauzat de lipsa expunerii la soare. Există, însă, și unii factori care pot crește riscul de deficit de vitamina D3.
Condițiile de mediu
Condițiile de mediu și cele meteorologice pot influența nivelul de vitamina D3 din organismul nostru. Corpul are nevoie de cel puțin 15 minute de expunere zilnică la soare pentru a obține cantitatea de vitamina D3 necesară. Persoanele din regiunile în care este adesea înnorat, iar soarele apare mai rar sunt astfel expuse deficitului de vitamina D3.
De asemenea, și persoanele care își desfășoară activitatea în interior și, atunci când ies din casă, soarele nu mai este pe cer, sunt expuse riscului de a dezvolta carență de vitamina D3. Persoanele care, din motive religioase sau culturale, își acoperă corpul și capul atunci când se expun la soare, pot avea, de asemenea, de-a face cu lipsa de vitamina D3.
Afecțiuni medicale
Unele afecțiuni medicale împiedică intestinul să absoarbă vitamina D din alimente. Printre aceste afecțiuni se numără boala celiacă, boala Crohn și fibroza chistică. Pacienții care suferă de asemenea afecțiuni ar trebui să își monitorizeze cu atenție nivelul de vitamina D3 din organism.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, rinichilor le este tot mai greu să proceseze vitamina D, de aceea crește și riscul de carență. De asemenea, și organismul întâmpină greutăți în producerea vitaminei D3 în urma expunerii la soare.
Stresul
Glucocorticoizii reprezintă o clasă de hormoni care afectează modul în care vitamina D3 este produsă, absorbită și folosită de organism. Cortizolul, cunoscut și sub denumirea de hormonul stresului, face parte din această categorie. În mod normal, cortizolul ajută organismul să facă față ritmului cotidian, însă atunci când este secretat în cantități mari, poate produce o serie de efecte negative în organism, printre care și favorizarea deficitului de vitamina D3. Cortizolul este secretat de glandele suprarenale în situațiile stresante sau în lipsa somnului.
Alergiile
Studii recente au descoperit o asociere între alergii și lipsa de vitamina D3. În timp ce unele studii indică faptul că alergiile ar putea favoriza o carență de vitamina D3, altele sugerează faptul că lipsa de vitamina D3 ar putea crea contextul perfect pentru dezvoltarea alergiilor. Sunt necesare cercetări suplimentare pe această temă.
Alte cauze ale deficitului de vitamina D3
Deficitul de vitamina D3 este mai frecvent în zilele noastre, din cauza stilului de viață adoptat de tot mai mulți dintre noi. Oamenii petrec tot mai mult timp în interior, având joburi care implică statul la birou, iar atunci când se expun la soare își acoperă pielea cu haine și cu loțiuni cu factor de protecție UV, pentru a se proteja de riscul de cancer de piele. Vitamina D3 este produsă la nivelul pielii în timpul expunerii la radiațiile UVB, ceea ce înseamnă că privarea organismului de radiațiile solare creează un deficit.
Evaluarea nivelului de vitamina D3
Nivelul de vitamina D3 din sânge va fi evaluat prin realizarea unor analize de sânge.
Cel mai concludent test de sânge este cel pentru determinarea 25-OH-vitaminei D. Un nivel adecvat pentru un adult sănătos este de 20-50 nanograme/ mililitru. Un nivel mai mic de 12 ng/mL indică un deficit de vitamina D.
Valoarea normală pentru vitamina D3 în organism este, indiferent de vârstă și sex, între 20-100 ng/mL. Orice valoare care iese dintre aceste limite trădează o problemă și trebuie tratată ca atare.
Rolul vitaminei D3 in organism
Vitamina D3 are mai multe funcțîi în organism, de aceea lipsa ei poate cauza probleme și tulburări în corp.
Efectele pozitive pentru sistemului osos și muscular
În primul rând, vitamina D3 are un rol esențial în menținerea sănătății sistemului osos și muscular. Studiile în domeniu arată că această vitamină este esențială pentru oase puternice și mușchi sănătoși. Vitamina D3 fortifică oasele.
Prevenirea rahitismului
Vitamina D3 previne instalarea rahitismului, la care copiii sunt predispuși uneori. Rahitismul este o boală care apare atunci când organismul nu are o cantitate suficientă de vitamina D și care se manifestă prin calcifierea insuficientă a țesutului osos. Astfel, apar deformările de oase la copii.
Prevenirea osteoporozei
Și osteoporoza poate fi prevenită prin asigurarea aportului necesar de vitamina D3. Osteoporoza este o afecțiune caracterizată de pierderea densității osoase. Cunoscută și sub denumirea de „oase poroase”, apare adesea în rândul femeilor care intră la menopauză. Vitamina D3 fortifică oasele și împiedică instalarea acestei afecțiuni osoase.
Beneficii pentru sistemul nervos
Vitamina D3 are un rol esențial și în menținerea sistemului nervos sănătos. Studiile indică faptul că aceasta susține și dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la copii, dar totodată amână și declinul care poate apărea odată cu îmbătrânirea.
Reducerea riscului de Alzheimer
Studiile făcute în ultimii ani au arătat că un nivel redus de vitamina D crește riscul de dezvoltare a demenței. Este nevoie, însă, de cercetări suplimentare pe această temă. Medicii nu pot spune cu exactitate dacă suplimentarea aportului de vitamina D3 poate amâna instalarea Alzheimerului sau poate chiar să o prevină, însă menținerea nivelului optim de vitamina D în organism are numai beneficii pentru sănătate.
Atenuarea depresiei
Statistic vorbind, majoritatea pacienților care suferă de depresie au de-a face, de asemenea, cu un nivel scăzut de vitamina D în organism. Cercetătorii sunt de părere că, fiind atât de importantă pentru funcțiile cerebrale, vitamina D poate cauza depresii sau alte tulburări similare atunci când lipsește din organism.
Îmbunătățirea memoriei
Specialiștii susțin că vitamina D ar putea avea un rol neuroprotector în organism. Proprietățile sale îmbunătățesc memoria, combătând atât tulburările de memorie, cât și afecțiunile mai grave precum Alzheimerul sau orice altă formă de demență.
Întărirea sistemului imunitar
Bolile apar atunci când sistemul imunitar este slăbit sau nu funcționează așa cum ar trebui. Observând statisticile cu privire la îmbolnăvirea de gripă sau răceală, oamenii de știință au observat că perioadele cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri coincid cu lunile în care soarele stă cel mai puțin pe cer. Astfel, aceștia au concluzionat că și lipsa vitaminei D din organism ar putea contribui la slăbirea sistemului imunitar.
Deficitul de vitamina D este asociat cu slăbirea sistemului imunitar și vulnerabilitatea organismului. Menținerea nivelului de vitamina D3 în limitele recomandate de medici asigură buna funcționare a sistemului imunitar.
Diminuarea riscului unor boli cronice
Deficitul de vitamina D3 este asociat cu instalarea multor afecțiuni cronice, ceea ce înseamnă că asigurarea aportului necesar organismului previne aceste afecțiuni.
Diabetul
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea San Diego a arătat că vitamina D contribuie la prevenirea diabetului la pacienții care fac parte din categoria cu risc crescut. Studiul, efectuat, pe un eșantion de 2000 de oameni diagnosticați cu prediabet a arătat că un nivel mai mare de vitamina D din sânge scade considerabil riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Astmul bronșic
Astmul este o afecțiune frecventă în timpul copilăriei, însă proprietățile antiinflamatoare ale vitaminei D3 pot reduce riscul de instalare a asmului bronșic și de apariție a crizelor de astm. Vitamina D reduce șansele de a dezvolta alergii, dar și pe cele de a dezvolta o infecție bacteriană la nivelul tractului respirator. Astfel, principalii factori de risc pentru astmul bronșic sunt combătuți.
Bolile cardiovasculare
Și riscul de boli cardiovasculare poate fi redus de vitamina D3. Dozele mari de vitamina D reduc riscul de ateroscleroză, care este un factor de risc pentru complicațiile cardiovasculare cu potențial fatal. Mai multe studii au identificat o legătură între deficitul de vitamina D și riscul mărit de boli cardiovasculare.
Psoriazisul
Vitamina D este extrem de benefică pentru paciențîi care suferă de psoriazis. Concret, vitamina D modifică modul în care celulele pielii se multiplică. Așadar, ar putea încetini procesul de regenerare celulară, care este prea accelerat în cazul pacienților care suferă de psoriazis.
Cancerul
Cercetătorii japonezi au descoperit că persoanele care beneficiază de un aport mai mare de vitamina D3 au șanse cu până la 20% mai mici de a dezvolta cancer. În cazul cancerului hepatic, de pildă, riscul de a face cancer la pacienții cu un nivel mare de vitamina D în organism este cu 30-50% mai scăzut.
Creșterea fertilității
Un studiu a arătat că femeile care au în organism un nivel de 30 ng/mL sau chiar mai mare de vitamina D3 au șanse mai mari de a rămâne însărcinate mai rapid. Un alt studiu realizat de cercetătorii de peste Ocean a arătat că femeile care suferă de deficit de vitamina D3 au șanse mai mici de a rămâne însărcinate.
Alte efecte benefice ale vitaminei D3 pentru organism
Vitamina D3 are și alte efecte benefice pentru organism, printre care:
- Menținerea danturii sănătoase
- Menținerea nivelului optim de calciu și fosfor în organism
- Menține pH-ul sângelui la nivelul corect.
Sursele de vitamina D3
Organismul are mijloacele necesare pentru a-și produce necesarul zilnic de vitamina D3, atât timp cât poate beneficia de expunerea la radiațiile ultraviolete de tip B. Vitamina D poate fi luată din somon, hering, sardine, ulei din ficat de cod, ton, gălbenuș de ou, ciuperci.
Producerea vitaminei D3 de organism
Lumina soarelui în sine nu conține vitamina D3, însă stimulează sintetizarea vitaminei la nivelul pielii. Atunci când lumina soarelui intră în contact cu pielea, colesterolul este transformat într-o formă activă de vitamina D3.
Expunerea controlată la radiațiile UVB reprezintă metoda ideală de a asigura organismului nivelul de vitamina D3 necesar. Din păcate însă, stilul de viață pe care îl avem și ritmul în care ne trăim viața ne determină pe mulți dintre noi să petrecem tot mai mult timp în interior, chiar și în timpul liber.
Pe de altă parte, expunerea excesivă la soare are efecte nedorite, crescând riscul de arsuri solare, dar și de afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de piele. 20-30 de minute de stat la soare asigură necesarul zilnic de vitamina D3. Pe timpul verii, se recomandă ca expunerea la soare să se facă în afara intervalului orar 10-16, atunci când radiațiile solare sunt la intensitate maximă.
Suplimente alimentare cu vitamina D3
Suplimentele alimentare cu vitamina D3 reprezintă o sursă ideală pentru persoanele care suferă de deficit.
Doza zilnică recomandată de vitamina D3
Doza zilnică de vitamina D3 recomandată adulților este de 400-800 de UI (n.r. unități internaționale), adică echivalentul de 10-20 micrograme. În funcție de cauza pentru care se recomandă vitamina D3, medicul poate stabili o altă doză.
Pentru persoanele care nu se expun deloc la soare, doza zilnică necesară poate fi mai mare. De asemenea, cele care suferă de deficit sever pot necesita doze mult mai mari. Însă nu se recomandă depășirea a 4000 de UI de vitamina D3 zilnic, fără recomandarea medicului.
Pentru copiii care suferă de rahitism, medicii pot recomanda între 0,3 mg și 12,5 mg pe zi, ceea ce înseamnă între 12.000 - 500.000 UI.
Forme de administrare pentru suplimentele alimentare cu D3
Suplimentele alimentare se găsesc atât sub formă de capsule, cât și sub formă de picături. Medicul va recomanda forma cea mai potrivită pentru fiecare pacient, în funcție de nevoile acestuia.
Reguli de administrare ale suplimentelor alimentare cu vitamina D3
Suplimentele alimentare cu vitamina D3 se vor administra conform instrucțiunilor de pe ambalaj ori conform recomandărilor făcute de medic. Dacă suferi de afecțiuni cronice de orice natură, e recomandat să te consulți cu medicul tău cu privire la administrarea de suplimente de vitamina D3 și nu numai.
Vitamina D3 și interacțiunea cu alte medicamente sau vitamine
Este foarte important să îi spui medicului sau farmacistului ce tratamente medicamentoase urmezi, dar și ce suplimente alimentare consumi zilnic (în această categorie intră și shake-urile, dar și pudrele proteice).
Se recomandă evitarea suplimentelor pe bază de vitamina D3 dacă iei unul dintre următoarele medicamente:
- Paricalcitol
- Calcipotriol
- Doxercaliferol
- Uleiuri minerale
- Orlistat
- Sechestranți de acizi biliari.
Consumul de alcool ar trebui evitat sau limitat în timpul administrării de vitamina D3, întrucât alcoolul împiedică absorbția acestei vitamine în organism.
Depășirea dozei de vitamina D3
Nu se recomandă depășirea de 4000 UI de vitamina D3 pe zi. Dacă suspectezi supradozajul, apelează de urgență la 112.
Administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina D3 la copii
Administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina D3 se face, la copii, numai cu recomandarea medicului pediatru. Se vor respecta indicațiile oferite de medic cu privire la dozaj și administrare. Vitamina D3 este absorbită cel mai bine dacă este consumată imediat după masă.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
Medline Plus - Vitamin D Deficiency
https://medlineplus.gov/vitaminddeficiency.html
Cleveland Clinic - Vitamin D Deficiency
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15050-vitamin-d--vitamin-d-deficiency
Nature - The health effects of vitamin D supplementation: evidence from human studies
https://www.nature.com/articles/s41574-021-00593-z
Studiul „The health effects of vitamin D supplementation: evidence from human studies”, apărut în Nat Rev Endocrinol 18, 96–110 (2022). https://doi.org/10.1038/s41574-021-00593-z, autori: Bouillon, R., Manousaki, D., Rosen, C. et al.
Te-ar mai putea interesa și...