Cum îți antrenezi creierul să gândească pozitiv

Gândirea pozitivă și optimismul pot fi instrumente eficiente de gestionare a stresului. Poate te întrebi: Cum să stai de vorbă cu tine în așa fel încât să te încurajezi singur și să îți crești calitatea vieții?

Dialogul interior depinde în mare de felul tău de a fi și poate avea atât efecte negative, cât și pozitive: dacă ești un optimist, discuțiile cu sine pot avea o nuanță pozitivă de speranță, dacă ești pesimist, discuțiile cu tine însuți pot avea tendința să fie negativiste. Însă, dacă ai impresia că dialogul interior devine prea negativist, poți învăța să-l transformi. În acest fel, ai șansa de a deveni o persoană care gândește pozitiv și vei observa că există și beneficii pentru sănătate.

Gândirea pozitivă poate avea un impact semnificativ asupra stării tale mentale și emoționale, îmbunătățind calitatea vieții tale în general. Acest articol îți va oferi informații și strategii practice pentru a-ți dezvolta abilitatea de a gândi pozitiv în viața de zi cu zi.

De ce e bine să gândești pozitiv?

Înainte de a te antrena să gândești pozitiv, este important să înțelegi ce înseamnă gândirea pozitivă. Gândirea pozitivă nu înseamnă ignorarea problemelor sau negarea emoțiilor negative. În schimb, implică focalizarea asupra aspectelor pozitive ale vieții tale și cultivarea unei atitudini optimiste. Aceasta presupune să-ți schimbi perspectiva și să îți concentrezi atenția asupra soluțiilor și oportunităților, în loc să te concentrezi exclusiv pe probleme.

Recomandările experților DOC.ro

Dialogul interior îți poate spori performanțele la muncă și starea generală de spirit. O privire mai optimistă asupra vieții poate avea și beneficii pentru sănătate, precum o vitalitate crescută, un sistem imunitar mai puternic, o mai bună sănătate cardiovasculară, reducerea stresului și a riscului de deces prematur. 

Nu este clar de ce optimiștii și persoanele care au dialoguri interioare pozitive obțin aceste beneficii, însă cercetările sugerează că acești oameni ar putea avea abilități mentale care îi ajută să rezolve mai ușor problemele care apar și să facă față mai ușor greutăților vieții. Astfel, ei reduc efectele nocive ale stresului și ale anxietății.

Cum funcționează dialogul interior?

Înainte de a învăța să discuți cu tine eficient și productiv, trebuie să identifici mai întâi tipurile de gândire negativistă. Acestea sunt în număr de patru, spun specialiștii: 

  • personalizarea (crezi că tot ce se întâmplă e din vina ta). 
  • exagerarea proporțiilor (te concentrezi pe aspectele negative ale situației și le ignori pe toate cele pozitive).
  • fatalismul (te aștepți mereu la ce e mai rău, ignorând orice logică ar putea să te convingă de situația contrarie).
  • polarizarea (vezi lumea în alb și negru, lucrurile sunt fie bune, fie rele, nu accepți că o situație se poate situa undeva la mijloc sau poate avea nuanțe).

Odată ce ai recunoscut tipul în care te încadrezi, poți începe să îl tranformi în gândire pozitivă. E bine să știi că nu vei putea face acest lucru peste noapte! E nevoie de mult antrenament dar, dacă persiști, vei începe să observi efecte benefice.

Cum determini creierul să gândească pozitiv?

Există multe exemple de dialog interior negativist, și tu știi cel mai bine cu ce te confrunți de obicei. Mai jos sunt câteva exemple de gândire negativă și cum poate fi ea înlocuită treptat cu o gândire pozitivă:

Negativ: „O să dezamăgesc pe toată lumea dacă mă răzgândesc.”
Transformarea în gândire pozitivă: „Am dreptul să mă răzgândesc. Ceilalți vor înțelege.”

Negativ: „Am eșuat și m-am făcut de râs.”
Pozitiv: „Mă bucur că, cel puțin, am încercat. E nevoie de curaj ca să încerci.”

Negativ: „Sunt prea gras, nu sunt deloc în formă, n-are rost să fac ceva în această privință.”
Pozitiv: „Sunt un om capabil și puternic și vreau să fiu mai sănătos.”

Negativ: „N-am făcut acest lucru niciodată și sigur n-o să-mi iasă dacă încerc.”
Pozitiv: „Am ocazia să învăț ceva nou și să mă dezvolt. Voi cere ajutor dacă simt că am nevoie.”

Cum folosești gândirea pozitivă zilnic și ce alte practici te mai pot ajuta?

Dialogul interior pozitiv nu e un instinct natural, mai ales dacă ești pesimist de felul tău, dar este vorba de un obicei, iar acesta poate fi schimbat treptat, astfel încât să devină normă. Câteva îndrumări îți pot fi de folos:

Identifică eventualele „capcane” ale dialogului interior negativ.

Anumite scenarii te pot face să te îndoiești de tine și să ducă la și mai multe discuții negative cu tine însuți (evenimentele neplăcute de la muncă, de exemplu). Dacă identifici care sunt situațiile care îți generează cele mai negative gânduri, acest lucru te poate ajuta să le anticipezi și să te pregătești pentru ele.

Gândește-te la ce simți.

Oprește-te puțin în timpul unei zile proaste și evaluează-ți dialogul interior. Devine prea negativ? Ai putea face ceva pentru a-l transforma într-unul pozitiv?

Caută umorul.

Râsul poate ajuta la atenuarea stresului și a tensiunii. Când ai nevoie de un impuls pentru o discuție încurajatoare cu tine însuți, găsește modalități care să-ți aducă un zâmbet pe buze, cum ar fi vizionarea unor videoclipuri amuzante cu animale.

Înconjoară-te de oameni pozitivi.

Știai că poți absorbi emoțiile celor din jur? De câte ori este posibil, petrece-ți timpul lângă persoane deschise, senine, care privesc viața cu optimism.

Spune-ți cuvinte pozitive.

Lasă-ți, de exemplu, pe birou, un bilet pe care scrie un îndemn pozitiv, lipește unul și pe frigider sau în alte locuri pe care le vezi des sau cumpără o cană pe care este printat un mesaj pozitiv.

Cultivă recunoștința și aprecierea.

Recunoștința și aprecierea sunt două aspecte cheie ale gândirii pozitive. Începe să-ți dezvolți un obicei zilnic de a-ți exprima recunoștința pentru lucrurile bune din viața ta. Poți ține un jurnal în care să notezi zilnic trei lucruri pentru care ești recunoscător. Aceasta te va ajuta să-ți schimbi perspectiva și să te concentrezi asupra aspectelor pozitive. În același timp, învață să apreciezi micile bucurii și succese din viața ta și să le celebrezi.

Fă exerciții fizice regulate.

Exercițiile fizice regulate nu numai că au beneficii evidente pentru sănătatea fizică, ci pot avea și un impact pozitiv asupra stării tale mentale și a capacității de a gândi pozitiv. Activitatea fizică eliberează endorfinele, substanțe chimice ale fericirii, care îmbunătățesc starea de spirit și reduc stresul și anxietatea. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de exerciții moderate în fiecare zi, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, yoga sau alte activități fizice care îți plac.

Cultivă autocunoașterea și dezvoltarea personală.

Autocunoașterea și dezvoltarea personală sunt aspecte importante ale antrenamentului creierului pentru gândirea pozitivă. Încearcă să-ți acorzi timp pentru a reflecta asupra valorilor, pasiunilor și obiectivelor tale. Descoperă-ți punctele forte și dezvoltă-le, iar în cazul aspectelor în care dorești îmbunătățire, angajează-te în învățare și dezvoltare continuă. Această creștere personală poate consolida încrederea în tine și poate spori gândirea pozitivă.

Meditează și practică mindfulness.

Meditația și practica mindfulness sunt tehnici care pot ajuta la calmarea minții și la focalizarea atenției asupra prezentului. Aceste practici te pot ajuta să-ți observi și să-ți eliberezi gândurile negative și să-ți dezvolți o atitudine mai pozitivă față de tine și de viață. Găsește câteva minute în fiecare zi pentru a te retrage din agitația zilnică și pentru a-ți acorda timp pentru meditație și practica mindfulness. Există numeroase aplicații și resurse online disponibile pentru a te ghida în aceste practici.

Gândirea pozitivă nu înseamnă că vei scăpa complet de obstacole sau provocări în viață. Este important să fii conștient că vor exista momente dificile și să te pregătești pentru ele. În momentele de adversitate, concentrează-te pe căutarea soluțiilor și pe învățarea din experiență. Alege să vezi obstacolele ca o oportunitate de creștere și dezvoltare, și nu ca un motiv de descurajare.

Nu uita să fii blând și să îți acorzi timp pentru a-ți înțelege propriile emoții și pentru a te ocupa de sănătatea mentală și emoțională. Dacă, deși te străduiești, nu reușești să îți dezvolți o gândire pozitivă, e bine să soliciți îndrumarea unui terapeut, pentru a-ți spori calitatea vieții și a te bucura de beneficiile pentru sănătate ale unei viziuni pozitive asupra vieții.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
“The effects of positive or negative self-talk on the alteration of brain functional connectivity by performing cognitive tasks”, autori: Junhyung Kim, Joon Hee Kwon, Joohan Kim, Eun Joo Kim, Hesun Erin Kim, Sunghyon Kyeong, Jae-Jin Kim - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34290300/
“Effect of positive thinking training on stress, anxiety, depression, and quality of life among hemodialysis patients: A randomized controlled clinical trial”, autori: Nasrin Shokrpour, Shima Sheidaie, Mehdi Amirkhani, Leila Bazrafkan, Ameneh Modreki - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34395662/ 
“The power of positive thinking”, autor: Jill Jouret - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20202611/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0