De ce este benefică meditația

Ai auzit, cu siguranță, vorbindu-se despre meditație. însă care sunt beneficiile ei? De ce ai face asta? Cum te-ar putea ajuta? Iată câteva motive care, în mod cert, te vor pune pe gânduri.

Meditația are, potrivit învățăturilor hinduse și budiste, capacitatea de a transforma creierul. Ei bine, specialiștii în neuroștiințe au confirmat, prin mai multe studii făcute în domeniu, capacitatea meditației de a modela creierului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există o serie de tehnici de meditație, însă ideal ar fi să apelezi la un instructor de yoga, care îți va dezvălui tainele acestei practici.

Iată ce efecte benefice are meditația asupra minții și organismului tău.

Meditația te ajută să te concentrezi mai bine

Câteva minute de meditație ne relaxează și ne ajută să fim mai activi, să ne concentrăm mai ușor, să fim mai calmi, să avem mai mult spor, să prioritizăm mai bine lucrurile pe care trebuie să le facem. Meditația mărește, în mod cert, randamentul.

Meditația sporește imunitatea

Atunci când ajungem să medităm corect, oferim, de fapt, o pauză corpului și minții noastre, care sunt într-o continuă muncă.

Sunt momentele lor de relaxare, de vacanță chiar. Astfel, corpul devine mai relaxat, mai odihnit, mai pregătit să lupte cu bolile sau posibilele infecții.

Citeste si Meditația: efectul antistres și rolul în vindecare

Meditația ne face mai echilibrați emoțional

Atunci când suntem nervoși, stresați, devenim, în majoritatea cazurilor, iraționali.

Meditația ne ajută și, chiar și preț de câteva minute, devenim mai calmi, mai raționali, mai optimiști.

Un studiu făcut pe un eșantion de 3.500 de adulți a confimat faptul ca meditația reduce considerabil nivelul de stres, având un impact direct asupra nivelului de cortizol (n.r. hormonul stresului). Mai puțin stres înseamnă și mai puțină anxietate.

Meditația schimbă structura creierului

Creierul este organul care nu ia nici o pauză, nici chiar atunci când dormim.

S-a dovedit științific însă faptul că timpul pe care ni-l petrecem meditând modifică structura creierului, iar meditația crește intensitatea anumitor semnale și conexiuni din anumite părți ale creierului.

Meditația reduce durerea

Unele studii au arătat că efectele meditației asupra durerii pot fi chiar mai intense decât cele ale morfinei. Așadar, meditația poate fi folosită pentru calmarea durerilor, fie ele acute sau cronice.

Prin meditație, se reduce intensitatea anumitor activități în zona creierului care produce durerea.

Meditația ne ajută să combatem dependența

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Practica meditației combate comportamentul adictiv și poate fi de ajutor in combaterea unor dependențe precum cea de alcool sau de fumat. Studiile au arătat că meditația ajută oamenii să își redirecționeze atenția, să își controleze mai bine emoțiile și impulsurile și totodată să înțeleagă mecanismul prin care dependența îi controlează.

Cum te poți bucura de efectele benefice ale meditației asupra minții și trupului

Pntru ca meditația să aibă efectele benefice menționate mai sus, e indicat să se respecte următoarele indicații:

  • Meditația să fie practicată în mod regulat, dimineața și/ sau seara (ideal ar fi ca meditația să fie făcută pe stomacul gol, astfel încât organismul să nu fie preocupat de digestie, iar tu să te poți concentra mai bine)
  • Reducerea stresului pe tot parcursul zilei
  • Respectarea unui program normal de somn, de 6-8 ore pe noapte
  • Adoptarea unei diete sănătoase, bazată pe alimente naturale
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0