Afectiuni generate de emotiile negative (anxietatea, apatia, vinovatia)

Unul dintre factorii determinanți ai stării noastre de sănătate este gândul. Nici măcar genetica, alimentația sau sportul nu au uneori efecte mai puternice asupra corpului precum o are mintea. Știai că emoțiile negative precum anxietatea, apatia sau vinovăția pot declanșa afecțiuni fizice sau tulburări psihice sau te pot face să te recuperezi mai greu dintr-o boală?

Pe de o parte, autoînvinovățirea, lipsa stimei de sine, perfecționismul sunt doar câteva dintre stările care pot genera probleme în corp. Legătura dintre emoții și sănătate este foarte strânsă în cazul emoțiilor negative precum vinovăția sau anxietatea, iar dacă acestea sunt accentuate sau prelungite pot amplifica o boală sau întârzia procesul de recuperare după o boală.

Pe de altă parte, stările pozitive, precum liniștea și optimismul, au efecte benefice asupra sănătății. Așadar, sistemul imunitar furnizează un fundament prin diferența dintre stările emoționale pozitive – care ne ajută să rămânem sănătoși și cele negative – care pot provoca boala. Bineînțeles că implicarea în îmbolnăvire poate fi și ereditară, cauzată de mediul extern sau de proastele obiceiuri (fumat, alimentație nepotrivită etc.).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Emoțiile negative și cum afectează sănătatea

Anxietatea

Anxietatea are drept cauză frica de necunoscut, care se manifestă prin dureri de cap, palpitații, nod în gât, crampe, transpirație, plâns și chiar insomnii. Aceasta te poate face să-ți pierzi stăpânirea de sine și controlul și să nu găsești explicații raționale. Ca soluție – acceptă să-ți concentrezi atenția pe încrederea că tot ceea ce se intamplă este pentru binele tău viitor și că ai învățat ceva din această lecție. Anxietatea negestionată poate duce la nervozitate permanentă și la hipoglicemie.

Apatia

Apatia are drept cauză descurajarea continuă și chiar lipsa de interes pentru viață în urma unor evenimente neplăcute și care pot reveni. Soluția este acceptarea și deschiderea către viață si experiențele plăcute care să le înlocuiască pe cele neplăcute. Apatia poate crește riscul de anemie, hipoglicemie sau mononucleoză.

Vinovăția

Vinovația apare atunci când facem ceva de care apoi ne pare rău, deci când comportamentul intră în conflict cu conștiința, și adesea ne face să vrem să reparăm acea greșeală. Unele dintre simptomele fizice ale vinovăției sunt problemele cu somnul, stomacul și tensiunea musculară. Vinovăția poate duce la depresie, anxietate și paranoia, dar ne îndeamnă și să ne comportăm mai bine în viitor, potrivit specialiștilor. Când acționăm într-un mod de care nu suntem mândri, creierul transmite un semnal care ne poate face să ne modificăm comportamentul. 

Medicina tradițională chineză și emoțiile negative

În medicina tradițională chineză, bolile provocate de emoțiile negative sunt puse pe seama dezechilibrului yin/yang sau al celor cinci elemente (foc, pământ, metal, apă și lemn). Fiecare organ, țesut sau sistem din corpul omenesc aparține unui element, iar aceste elemente sunt interconectate și interdependente. Cauzele bolilor sunt împărțite în trei categorii:

  • blocaje energetice
  • blocaje la nivelul materiei
  • blocaje spirituale

Toate dezechilibrele din organism sunt cauzate de unul sau mai multe blocaje. Vindecătorii chinezi din vechime au găsit corespondența între organele fizice și diferite emoții.

Lemnul

Bolile ficatului sau ale vezicii biliare sunt asociate cu furia. Suplimentele recomandate sunt: coenzima Q10, extractul din sâmbure de struguri.

Focul

Bolile inimii sau ale intestinului subțire dau predispoziție către anxietate, depresie sau la polul opus, și la fel de nesănătoasă, bucuria excesivă. Suplimentele recomandate sunt: Omega 3, Gingko Biloba, usturoiul, vitaminele C și E.

Pământul

Splina și stomacul sunt afectate din cauza grijilor excesive. Suplimentele recomandate sunt: Omega 3, extractul din sâmbure de struguri, calciul, magneziul, vitaminele C și E.

Metalul

Plămânii și intestinul gros sunt afectate de tristețe sau suferință, iar suplimentele nutritive recomandate sunt Omega 3 și coenzima Q10.

Apa

Rinichii și vezica urinară sunt afectate de teamă iar suplimentele care pot ajuta sunt: coenzima Q10, lăptișorul de matcă, fructele și legumele de culoare roșie.

Viziunea unui vindecător chinez se extinde dincolo de funcțiile unui anumit organ, de vindecarea corpului fizic, el tratând în primul rând corpul emoțional al pacientului pentru a vindeca apoi corpul fizic. Există și un proverb chinezesc care spune: „Vindecă-ți mai întâi de toate sufletul, iar mintea și corpul se vor vindeca la rândul lor”. Potrivit medicinei tradiționale chineze, echilibrarea emoțiilor prin dizolvarea blocajelor de la nivelul organelor fizice corespondente este cheia către o viață sănătoasă, armonioasă și echilibrată.

Cum poți să gestionezi anxietatea?

Rămâi în prezent

Anxietatea este o stare de spirit orientată spre viitor, așa că, în loc să îți faci griji cu privire la ceea ce se va întâmpla, întoarce-te în prezent. Întreabă-te ce se întâmplă acum și dacă acum ești în siguranță și întrerpinde o acțiune care să îți întrerupă șirul gândurilor anxioase: fă puțină ordine pe birou, bea un pahar cu apă, plimbă-te câțiva pași prin cameră sau dă un telefon unei persoane dragi.

Privește din altă perspectivă

Atacurile de panică te pot face adesea să simți că faci un atac de cord și că îți vei pierde viața. Amintește-ți că un atac de panică este inofensiv, este temporar și nu te va ucide, pentru că este opusul unui semn de moarte iminentă - corpul tău își activează răspunsul de „luptă sau fugi”, adică acel sistem care te menține în viață.

Schimbă-ți discursul interior

Persoanele cu anxietate se fixează adesea pe scenariile cele mai defavorabile. Pentru a combate aceste griji, gândește-te cât de realiste sunt. Dacă ți-e teamă de o prezentare importantă pe care urmează să o ai la serviciu, în loc să-ți zici „O să explodez de emoție!”, spune-ți „Sunt agitat, dar sunt pregătit și sunt conștient că unele lucruri vor merge bine, iar altele poate că nu”. Regândirea temerilor te ajută să îți antrenezi creierul să vină cu soluții raționale pentru a face față gândurilor anxioase.

Inspiră și expiră

Respirația profundă te ajută să te calmezi. Poate ai auzit de anumite exerciții de respirație, dar nu trebuie neapărat să stai și să numeri, e suficient și să te concentrezi doar pe a inspira și a expira rar și calm. Acest lucru te ajută să îți recentrezi gândurile.

Stai departe de zahăr

Alimente și băuturile cu zahăr agravează simptomele anxietății, așa că stai departe de ele. Mănâncă alimente cât mai naturale la mesele obișnuite, iar când ai poftă de o gustare dulce, mănâncă un fruct proaspăt mai dulce sau un iaurt simplu în care amesteci o linguriță de fructe uscate. Sau pregătește-ți de acasă fursecuri sănătoase din ovăz, banană și ou pe care le poți păstra într-un borcan închis ermetic timp de mai multe zile.

Cum să gestionezi apatia?

  • Chiar dacă nu ai chef de nimic, forțează-te să ieși din casă și să petreci timp cu prietenii, să mergi la concerte sau să vizionezi filme.
  • Înscrie-te la un curs de artă (pictură, fotografie, un instrument muzical etc.).
  • Chiar dacă nu ai starea de spirit necesară, stabilește-ți regula de a face mișcare în fiecare zi. Nu trebuie să ieși din casă, important este să faci ceva: flotări, abdomene, câțiva pași de dans, posturi de yoga etc.
  • Străduiește-te să obții un somn cât mai bun: nu mai mânca nimic și nu mai bea alcool, cafea sau ceaiuri cu cofeină cu trei-patru ore înainte de a merge la culcare. Bea mai degrabă un ceai calmant (tei, mușețel, lavandă), găsește-ți activități relaxante cu o oră înainte de culcare - o baie caldă, lectura unei cărți, croșetat etc. - și evită să stai cu ochii în telefon.

Cum să gestionezi vinovăția?

Deși vinovăția poate iniția acțiuni pozitive, cum spuneam, în același timp te poate face și să îți asociezi comportamentul cu cine ești tu ca persoană și să îți construiești un discurs negativ, cum ar fi „Sunt o persoană rea”. Amintește-ți că, deși comportamentul poate fi uneori nu tocmai cel optim, nu definește cine ești și, cu siguranță, dacă ai făcut o eroare de judecată la un moment dat, nu înseamnă că ești un monstru.

Dacă te simți vinovat pentru că ai greșit ceva față de o persoană, spune-i direct acest lucru. S-ar putea ca persoana să nu vrea să stea de vorbă cu tine și atunci va trebui să accepți să mergi mai departe fără iertarea acesteia. Sau, s-ar putea să constați că vinovația pe care o simți pe termen lung poate fi uneori nejustificată, deoarece persoana implicată poate să fi trecut de acel incident pentru că ori nu a însemnat mare lucru pentru ea, ori, dacă a însemnat, te-a iertat deja. 

Dacă te simți vinovat că ți-ai cumpărat un anumit lucru care te-a costat mai mult decât erai dispus să dai sau că ai refuzat să ieși cu un prieten în oraș pentru că erai prea obosit, amintește-ți că toți avem nevoi și că este important să ni le satisfacem, chiar dacă acest aspect îi poate nemulțumi pe cei din jur.

Amintește-ți că perfecțiunea nu există. Toți oamenii fac greșeli fără să își dea seama și, chiar dacă ai o impresie foarte bună despre tine cum că tu nu greșești, până la urmă și tu ești tot o persoană imperfectă. Și nu e nimic anormal în asta. Ce poți face este să înveți din greșelile făcute pentru a naviga mai bine prin viață în continuare.

Recomandarea noastră este ca, dacă te lupți deja de câteva săptămâni sau chiar luni cu emoții negative care îți diminuează calitatea vieții, să cauți un psihoterapeut; câteva ședințe de terapie pot fi de mare ajutor în acest sens.

Crezi ca suferi de depresie?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Negative emotions
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/negative-emotions
NHS - Anxiety, fear and panic
https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/anxiety-fear-panic/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0