Gandurile te coplesesc si simti nevoia de o pauza? Cum sa iti relaxezi mintea
Gandurile te coplesesc si simti nevoia de o pauza? Cum sa iti relaxezi mintea
Gandurile te coplesesc si simti nevoia de o pauza? Cum sa iti relaxezi mintea
Gândurile copleșitoare sunt simptome posibile ale unor afecțiuni diferite. Deși cea mai frecventă cauză este anxietatea, există și alte afecțiuni care pot cauza aceste gânduri care par că te copleșesc.
De ce apar gândurile fără oprire
Este ceva firesc să ne simțim copleșiți din când în când, iar acest lucru este un răspuns complet normal la factorii zilnici de stres. Stresul poate fi uneori benefic, deoarece te ajută să fii mai productiv, arată un studiu recent1. Totuși, stresul cronic îți poate afecta sănătatea mentală și fizică.
Există și afecțiuni care stau în spatele gândurilor care nu-ți dau pace, printre acestea numărându-se:
Anxietatea
Este o cauză frecventă a gândurilor copleșitoare. Ele pot preceda sau pot urma după un atac de anxietate.
ADHD
Unii pacienți cu tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD) descriu neatenția lor ca fiind acele gânduri copleșitoare și numeroase, ce apar mai ales când sunt copleșiți de stimuli externi (în unele situații, spun ei, mintea lor „rătăcește").
Tulburarea obsesiv-compulsivă
Pacientul se confruntă cu obsesii sau dorințe care sunt greu de stăpânit. Aceste obsesii pot lua forma gândurilor copleșitoare, când pacientul simte că o „avalanșă" de gânduri pe un anumit subiect îl copleșește.
Tulburarea bipolară
Gândurile intense și copleșitoare debutează cel mai adesea în timpul unui episod de tulburare bipolară, însă aceste gânduri pot să apară și în timpul depresiei.
Depresia „agitată”
Este un termen care se referă la un subtip de depresie, în care pacientul se simte agitat și nu letargic. Gândurile copleșitoare și numeroase au un risc mare să îi afecteze pe acei pacienți cu depresie „agitată”, în comparație cu cei cu alte tipuri de depresie.
Cum îți dai seama că ești copleșit de gânduri și că trebuie să iei o pauză
Semnele care îți arată că gândurile nu-ți dau pace
Ai nenumărate gânduri iraționale: s-ar putea să te străduiești să gândești rațional, ceea ce poate face ca problema cu care te confrunți să pară extraordinar de gravă
- Paralizie: Este posibil ca din cauza acestor gânduri copleșitoare să ai senzația că ai paralizat și că ești incapabil să-ți duci la îndeplinire sarcinile, chiar și cele mai mărunte, cum este să te dai jos din pat sau să-ți pregătești ceva de mâncare. Mai grav este că din cauza acestor stări ajungi să amâni sarcini stresante sau să le eviți cu totul.
- Reacții exagerate: gândurile apăsătoare fac să reacționezi exagerat la factorii de stres minori. De exemplu, este posibil să intri în panică dacă nu-ți găsești telefonul mobil sau cheile de la mașină.
- Izolare: Din cauza gândurilor care nu-ți dau pace ajungi să te izolezi de prieteni și familie. Și asta pentru că simți că ei nu te pot ajuta sau că ei nu pot să înțeleagă prin ce treci.
- Pesimism: Dacă îți faci griji cu privire la o anumită situație, s-ar putea să te simți neajutorat și fără speranță în legătură cu aceasta.
- Schimbări de dispoziție: când gândurile te copleșesc, este posibil să te confrunți cu stări precum furie, iritabilitate, anxietate și chiar să plângi ușor.
- Oboseală cognitivă: dacă te simți copleșit, este posibil să observi că ești confuz sau că ai dificultăți de concentrare, că-ți este greu să iei decizii și să găsești rezolvarea problemelor tale.
- Simptome fizice: Gândurile care nu-ți dau pace pot să aibă repercusiuni și asupra stării tale fizice. De exemplu, ai putea să te confrunți cu bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, amețeli, oboseală, dureri de cap, crampe, stomac deranjat sau alte dureri și dureri.
Cum îți poți relaxa mintea și cum poți combate gândurile apăsătoare
Există mai multe măsuri prin care poți ține sub control sau prin care poți preveni gândurile rătăcitoare sau copleșitoare:
Învață cum să respiri când gândurile te copleșesc
Inspiră adânc de câteva ori și concentrează-te pe numărătoare, în timp ce inspiri și expiri aerul din plămâni. Acest exercițiu îți va forța mintea să se concentreze pe altceva și nu pe gândurile care te-au copleșit inițial.
Respirația profundă va avea un efect calmant, care poate reduce anxietatea. Tipul acesta de respirație este ușor de învățat, poate fi practicat aproape oriunde și oferă o modalitate rapidă de a-ți ține sub control nivelul de stres.
Respirația profundă este piatra de temelie a multor altor practici de relaxare și poate fi combinată cu alte elemente relaxante, cum ar fi aromaterapia și muzica. Sunt foarte multe aplicații care te pot ghida prin acest proces. Așadar, ai nevoie doar de câteva minute și un loc în care să stai în liniște.
Fă-ți un automasaj de cinci minute pentru a elimina stresul
O combinație de atingeri pe piele te poate ajuta în ameliorarea tensiunii musculare. Încearcă atingeri blânde cu marginea mâinilor. Pune presiune cu vârful degetelor pe nodurile musculare. Presează ferm mușchii și încearcă mișcări circulare. Poți să aplici aceste mișcări pe orice parte a corpului. Pentru o sesiune scurtă de automasaj, te poți concentra pe gât și cap.
Repetă o mantră
Poți folosi o mantră (o frază ori o propoziție), pe care să o repeți atunci când este nevoie, pentru a alunga gândurile care îți fac mintea să rătăcească aiurea. Chiar și o propoziție simplă, precum „Totul va fi bine" poate fi eficientă în aceste situații.
Elimină stresul înainte de a merge la culcare
Dacă o avalanșă de gânduri te copleșește noaptea, când încerci să adormi, este important să îți modifici rutina de dinainte de culcare, astfel încât să te poți relaxa și să poți dormi în liniște. De aceea, încearcă să ții departe gândurile care te copleșesc înainte de culcare.
Poți medita sau poți încerca să practici yoga, este util să citești o carte relaxantă sau să faci o baie caldă, cu multă spumă. Evită ecranele dispozitivelor electronice cu două ore înainte de a te culca și adoptă o igienă bună a somnului.
Poți încerca exerciții de Mindfulness
Mindfulness poate fi de mare ajutor atunci când te simți copleșit. Unul dintre exercițiile care te-ar putea ajuta este 5-4-3-2-1. Tot ce trebuie să faci este să stai într-un loc liniștit și să observi lucrurile din jurul tău. Încearcă să enumeri:
- 5 lucruri pe care le poți vedea
- 4 lucruri pe care le poți atinge sau simți
- 3 lucruri pe care le poți auzi
- 2 lucruri pe care le poti mirosi
- 1 lucru pe care îl poți gusta
Acest exercițiu te poate ajuta să te calmezi și să îți ții departe gândurile și emoțiile copleșitoare cu care te confrunți.
Ține un jurnal
Găsește un spațiu confortabil și notează-ți gândurile și sentimentele într-un jurnal sau pe o bucată de hârtie. Uneori, notarea pe hârtie a gândurilor te poate ajuta să te descarci și astfel să te simți din nou că deții controlul și să te calmezi. Iar la final, după ce îți notezi gândurile care te macină, poți să rupi foaia de hârtie. În cazul unora dintre oameni, acesta este un mod de a accepta situația în care se află și care le creează anxietate.
Fă o plimbare
Dacă vremea este frumoasă sau dacă nu te deranjează să mergi prin ploaie sau frig, atunci când te copleșesc gândurile, poți să ieși la o plimbare prin cartierul unde locuiești. Dacă simți că trebuie să vorbești cu cineva, poți suna sau chiar te poți duce la un prieten. Astfel, ai în minte o destinație în care știi că vei fi în siguranță. Rămâi activ, mergând într-un ritm constant în timp ce acorzi atenție naturii înconjurătoare. Acest lucru te poate ajuta să îți limpezești mintea și să îți ții la distanță grijile.
Tot pentru a alunga gândurile apăsătoare, te ajută și alergatul, înotul, dansul sau cățăratul.
Terapia poate fi un aliat
Pe termen lung, psihoterapia te poate ajuta să identifici cauza care duce la avalanșa de gânduri care te copleșește.
Terapia cognitiv-comportamentală poate fi îndeosebi folositoare, iar un specialist în acest tip de terapie te poate învață anumite mecanisme și tehnici care te ajută să ții gândurile sub control: exerciții de respirație, scrierea gândurilor pe o foaie de hârtie / într-un jurnal, folosirea unei mantre pentru a-ți relaxa mintea etc.
Medicamente care te ajută să scapi de gândurile copleșitoare - Medicul tău îți poate recomanda anumite tipuri de medicamente, care te ajută să controlezi afecțiunile de la baza avalanșei de gânduri, mai ales dacă gândurile acestea sunt însoțite de atacuri de anxietate ori de episoade de tulburare bipolară.
Un medic specialist îți poate prescrie, în funcție de afecțiune, medicamente precum: antidepresive, anxiolitice (acele pastile care alungă anxietatea), antipsihotice, stabilizatoarele de dispoziție etc.
Așadar, mergi la specialist dacă gândurile care te copleșesc îți perturbă viața de zi cu zi, mai ales dacă îți afectează capacitatea de a lucra sau de a face lucruri care îți fac plăcere. Cu toate acestea, chiar dacă gândurile intruzive nu îți afectează viața într-un mod semnificativ, poți în continuare să mergi la specialist pentru ajutor.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The short-term stress response–mother nature’s mechanism for enhancing protection and performance under conditions of threat, challenge, and opportunity”, Front Neuroendocrinol, 2018; Firdaus S Dhabhar
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5964013/
Te-ar mai putea interesa și...