8 sfaturi pentru a-ți păstra optimismul

În această nouă realitate în care trăim cu toții, măsurile de distanțare socială impuse de autorități pentru a reduce răspândirea virusului ne-au forțat să facem alegeri importante. În toată lumea există semne mici, dar încurajatoare, că efortul de a ne schimba rutina zilnică rămânând acasă încetinește răspândirea noului coronavirus, care a făcut atât de multe victime în lumea întreagă.

Totuși, specialiștii spun că gândirea pozitivă este cheia care deschide ușa fericirii, chiar și în situația actuală. Iată cum poți să-ți menții moralul:

Uită-te la știrile despre noul coronavirus cu măsură. Oricât de tentant ai fi să petreci multe ori citind sau urmărind programele de știri pentru a te pune la curent cu noutățile legate de această pandemie, alege doar surse de încredere de unde să te informezi și încearcă să petreci doar 30 de minute în fiecare zi, pentru asta.

Amintește-ți de momentele dificile din trecut. Probabil că ai trecut de-a lungul vieții prin multe încercări, precum criza financiară din 2008. Și totuși ai reușit să treci de asta! Reamintește-ți în fiecare zi cât ești de puternic.

Vizionează comedii sau videoclipuri amuzante. Pe internet găsești mii de videoclipuri care-ți pot distrage atenția de la evenimentele curente, măcar pentru câteva minute. Salvează-le pe cele mai amuzante dintre ele, astfel încât să le poți revedea ori de câte ori simți nevoia să-ți iei porția de râs.

Dacă tot am amintit de râs, ar trebui să știi că râsul declanşează secreţia de endorfine, substanţele chimice naturale ale organismului tău, care te fac să te simţi bine și chiar să diminueze anxietatea.

Înconjoară-te „pe cale virtuală” doar de oameni optimiști. Mai ales acum în izolare alege înțelept și menține legătura prin telefon sau prin apeluri video cu oameni pozitivi și gândește-te la lucrurile bune de care te bucuri în izolare, cum ar fi timpul pe care ni l-a oferit ca să-l petrecem acasă cu cei dragi. 

Profită de timpul liber pe care-l ai. Este un bun prilej ca să te concentrezi asupra unor lucruri pentru care nu ai avut timp până acum, precum hobby-urile. 

Fă un inventar zilnic. Obișnuiește-te ca seara, înainte de culcare, să-ți închei ziua cu o recunoaștere pozitivă a ceva ce ai realizat, învățat sau pentru ce ești recunoscător. Te va ajuta să elimini o parte din negativitatea pe care ai absorbit-o de-a lungul zilei și îți va reaminti că nu tot ceea ce se întâmplă acum este rău sau deprimant. 

Fă-ți planuri de viitor. Deși viitorul pare incert, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la dorințele tale sau să nu-ți planifici următoarea vacanță. Uneori este suficient să creionezi pe hârtie aceste dorințe sau să ți le imaginezi. Poți să-ți faci o listă cu activitățile pe care le vei face când vei ieși din izolare. Totuși, ai grijă ca planurile tale să corespundă cu realitatea, ca să nu fii mai târziu dezamăgit.

Să fii realist în situația actuală este esențial, dar e minunat să ai și o doză de optimism în aproape fiecare lucru pe care-l faci. Pandemia COVID-19 nu va dura la nesfârșit, iar noi vom putea relua viața de dinainte la un moment dat. 

 

Ai grijă de sănătate!

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0