Cele mai eficiente suplimente pentru anxietate

Anxietatea este o tulburare mintală caracterizată de îngrijorarea permanentă și nemotivată, care face individul să fie temător, agitat și nesigur. Nu există un tratament anume despre care să se știe sigur că vindecă definitiv anxietatea, însă terapia, stilul de viață și, eventual, unele medicamente sau suplimente pot fi folosite pentru gestionarea acestei tulburări.

Anxietatea ocazională este o parte normală a vieții. Cu toții ne îngrijorăm din când în când pentru lucruri precum sănătatea noastră sau a cuiva drag, unele probleme financiare sau neplăceri la serviciu. Însă tulburarea de anxietate implică mai mult decât îngrijorare sau frică temporară: pentru persoanele cu o tulburare de anxietate, aceasta nu dispare și se poate agrava în timp, iar simptomele pot interfera cu activitățile zilnice, afectând negativ performanța la școală sau la locul de muncă și relațiile cu cei din jur.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se manifestă anxietatea?

Anxietatea se manifestă prin îngrijorare exagerată, însă poate fi acompaniată și de atacuri de panică, teamă permanentă, dificultăți de concentrare, transpirații, bufeuri, migrene, sindrom de colon iritabil și nu numai. Tratamentul pentru anxietate poate fi și medicamentos, însă pe termen lung s-a dovedit a fi mai eficientă folosirea terapiei cognitiv-comportamentale, pe care pacientul o poate face sub îndrumarea unui psiholog.

Unele suplimente pentru anxietate pot fi utile în gestionarea tulburării, ajutând și la prevenirea revenirii acestei probleme. De asemenea, alimentația sănătoasă și sportul sunt elemente importante în menținerea stării de bine, atât din punct de vedere fizic, cât și mintal. 

Suplimente pentru anxietate: care ți-ar putea fi de ajutor?

O serie de suplimente alimentare pot fi utile când suferi de anxietate. Poți încerca unele dintre ele pentru a vedea ce efect au asupra ta.

Magneziul

Magneziul este necesar pentru ca neurotransmițătorii precum serotonina să fie activați. În general, persoanele care se luptă cu anxietatea sau cu depresia suferă, totodată, și de deficit de magneziu. Datorită efectelor relaxante pe care le are asupra sistemului nervos, magneziul poate contribui la combaterea anxietății.

Vitaminele din complexul B

Toate vitaminele din complexul B sunt responsabile, printre altele, pentru buna dispoziție. Un supliment pe bază de vitamina B12, vitamina B6, vitamina B2 sau vitamina B3 poate fi de mare ajutor în combaterea anxietății și a depresiei.

Uleiul de pește

Printre acele suplimente pentru anxietate pe care ai putea să le încerci se numără și uleiul de pește. Acesta conține acizi grași Omega 3, asociați cu starea de bine. Acești acizi grași contribuie la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos, de aceea administrarea ajută la menținerea funcțiilor cognitive. Caută un supliment care să fie de calitate, deci să conțină ulei de pește de mare adâncime, și să fie certificat.

Vitamina A

Unele persoane care suferă de anxietate au deficit de vitamina A. Mai mult decât atât, această vitamina poate ameliora simptomele anxietății. Atenție, însă, e important să afli clar dacă ai sau nu lipsă de vitamina A și să nu iei suplimente fără să ai acordul medicului, deoarece dacă iei prea multă poate avea efecte periculoase în corp. Unele cercetări sugerează că aportul de 1,5 mg (1.500 µg) pe zi de vitamina A de-a lungul mai multor ani poate afecta oasele, crescând riscul de fracturi.

GABA

Acidul gamma-aminobutiric, prescurtat GABA, este un neurotransmițător important din creier. Atunci când cantitatea de GABA este insuficientă, anxietatea se agravează. De aceea, mulți medici recomandă tot mai des administrarea suplimentelor cu GABA pentru combaterea anxietății.

5-HTP

5-hidroxitriptofan este neurotransmițătorul precursor serotoninei. Acesta este cunoscut ca fiind și neurotransmițătorul fericirii. Suplimentele cu 5-HTP pot fi folosite, de asemenea, ca suplimente pentru anxietate.

Probioticele

Probioticele susțin digestia și sistemul imunitar, însă ceea ce poate nu știai este că acestea contribuie și la menținerea sănătății mintale. Cu cât flora intestinală este mai sănătoasă, cu atât răspunsul la stres al organismului va fi mai bun. Acest lucru înseamnă că aportul de probiotice poate preveni anxietatea ori poate reduce manifestările acesteia.

Ginsengul

Suplimentele alimentare pe bază de ginseng pot fi folosite cu succes în tratamentul pentru anxietate. Cum ginsengul este o plantă adaptogenă, care ajută organismul să reacționeze mai bine la stres, poți încerca să afli dacă este potrivit și pentru tine.

L-teanina

Acest aminoacid care se regăsește în frunzele de ceai verde și negru are abilitatea de a induce starea de relaxare și de calm, reducând tensiunea arterială. Atenție, ceaiul verde și cel negru au și cofeină, deci nu e indicat să le consumi nici după-amiază, și nici în cantități mari, deoarece vor agrava simptomele anxietății și pot crește riscul de insomnie. Este indicat să bei doar o cană de ceai verde sau negru cât mai de dimineață – sau cel târziu până la ora 12.

Recomandarea noastră fermă este ca, indiferent de suplimentul alimentar pe care alegi să îl administrezi pentru a combate anxietatea, este important să discuți în prealabil cu medicul de familie. Acesta are istoricul tău medical și îți poate spune ce substanțe îți priesc, dar și ce ingrediente active sunt contraindicate din cauza altor probleme de sănătate ori a administrării unui tratament medicamentos pe care poate îl ai în prezent.

Riscul de anxietate este crescut de factori genetici, dar și de mediu

Oamenii de știință spun că atât factorii genetici, cât și cei de mediu contribuie la riscul unei persoane de a dezvolta o tulburare de anxietate. Factorii de risc pentru fiecare tip de tulburare de anxietate variază, dar cei generali sunt următorii:

  • Timiditate sau senzație de stres în situații noi petrecute în vremea copilăriei
  • Expunerea la evenimente stresante și negative de-a lungul vieții
  • Un istoric de anxietate sau alte tulburări mintale la rudele apropiate (părinți, bunici, frați)

Simptomele de anxietate pot fi produse sau agravate de unele boli, cum ar fi probleme cu tiroida sau aritmia cardiacă, dar și de consumul unor substanțe precum cofeina sau diverse medicamente. Dacă suspectezi că ai putea avea o tulburare de anxietate, e indicat să mergi întâi la medicul de familie care să te consulte și să se asigure că nu ai vreo altă boală care să provoace aceste simptome de anxietate. 

Dacă nu este vorba de ceva fizic, medicul îți poate da câteva sfaturi de modificare a stilului de viață și îți poate recomanda un psihoterapeut care să te învețe cum să faci față anxietății.

Ce te mai poate ajuta în lupta cu anxietatea?

Cum spuneam, schimbările în stilul de viață te pot ajuta să fii mai pregătit în lupta cu anxietatea. Ai grijă, în primul rând, la alimentație. Creierul este una dintre cele mai active din punct de vedere metabolic părți ale corpului și are nevoie de un flux constant de nutrienți pentru a funcționa. O alimentație nesănătoasă poate să nu ofere nutrienții necesari pentru a produce neurotransmițători și poate provoca simptome de anxietate sau chiar depresie.

Așadar, mănâncă mai multe legume și fructe proaspete sau preparate prin modalități mai sănătoase (fierte, la abur, la cuptor), alături de leguminoase, carne slabă, pâine integrală și mai puține produse ultraprocesate (bomboane, chipsuri, brânză topită, mezeluri etc.) și prăjeli. Bea apă din belșug și limitează aportul de cofeină și alcoolul, consumă regulat câte un aliment probiotic (iaurt sau varză murată, de exemplu) și redu grăsimile animale.

Foarte importantă pentru combaterea anxietății este și mișcarea. Auzi mereu cât este de important să ai activitate fizică regulată și pe bună dreptate: mișcarea ajută persoanele sănătoase să își mențină starea bună, iar pe cele care au diverse boli le ajută să și le gestioneze mai bine. Din păcate, multe persoane au impresia că dacă sunt bolnave nu mai trebuie să aibă activitate fizică, deși tocmai acest lucru le-ar fi util ca să se simtă mai bine.

Nu trebuie să devii maratonist sau să bați recorduri, important este să faci zilnic câte ceva care să îți pună sângele în mișcare, oasele și mușchii: chiar și o plimbare pe jos sau cu bicicleta de 30 de minute este extrem de utilă. Nu doar că așa poți combate simptomele anxietății, dar îți scazi și riscul de boli cardiovasculare, un inamic de temut în prezent, din cauza alimentației nepotrivite și a sedentarismului.

Nu mai puțin important, gândurile și atitudinile negative pot deranja echilibrul hormonal al organismului și pot epuiza substanțele chimice ale creierului necesare pentru sentimentele de calm și de bună dispoziție, ca să nu mai spunem că au un impact dăunător asupra sistemului imunitar.

Meditația sau mindfulness-ul pot influența pozitiv percepțiile despre lume și pot contribui la rezistența psihică, la gestionarea eficientă a stresului și, în cele din urmă, la creșterea calității vieții psihice. Iertarea, recunoștința și bunătatea față de noi și față de alții pot avea efecte surprinzătoare în atenuarea anxietății și a depresiei.

Stilul de viață sănătos, dieta echilibrată, sportul, administrarea unor suplimente pentru anxietate, dar și terapia sub îndrumarea unui psiholog te pot ajuta să ieși învingător din lupta cu această tulburare, fără să fie nevoie să folosești un tratament medicamentos care poate avea o serie de reacții adverse nedorite. Anxietatea poate fi ținută sub control, atât timp cât pacientul este dispus să își accepte tulburarea și să lupte împotriva ei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus – Anxiety
https://medlineplus.gov/anxiety.html
Live Science – What are the best supplements for anxiety?
https://www.livescience.com/supplements-for-anxiety
Pub Med - The Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine Consumption on the Ability to Manage Stress and Anxiety Levels: a Systematic Review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31758301/
Studiul „The Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine Consumption on the Ability to Manage Stress and Anxiety Levels: a Systematic Review”, apărut în Plant Foods Hum Nutr., 2020, Mar;75(1):12-23. doi: 10.1007/s11130-019-00771-5, autori: Jackson L Williams et al.
NCBI - Association of Use of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids With Changes in Severity of Anxiety Symptoms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6324500/
Studiul „Association of Use of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids With Changes in Severity of Anxiety Symptoms”, apărut în JAMA Netw Open. 2018 Sep; 1(5): e182327. Published online 2018 Sep 14. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2018.2327, autori: Kuan-Pin Su et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2