Râsul, cel mai bun medicament
Râsul este un medicament care, spre norocul nostru, se eliberează fără prescripție medicală și este cel mai ieftin. Află din acest articol ce beneficii are râsul pentru sănătatea fizică și psihică și cum să te obișnuiești să râzi mai des, atât singur, cât și în compania altora.
Încă de când începem să socializăm în copilărie, adulții se încăpățânează să ne limiteze „accesul” la râs. „Nu e frumos să râzi”, „Nu e momentul să râzi”, „Ce-ai de râzi așa?” sunt expresii cunoscute, care ne condiționează, într-un fel sau altul, comportamentul, încă din copilărie.
Specialiștii apreciază că aceste interdicții ne marchează pe viitor, la maturitate, când vom tinde să ne autocenzurăm. Ajungem să râdem doar în cercuri restrânse, cu cei apropiați, refuzând practic o plăcere și o binefacere corpului, îndreptându-ne astfel gândirea, inconștient, spre aspecte negative.
Certitudinea că râsul este un medicament a venit prima oară de la grecii antici, unde medicii le recomandau bolnavilor să meargă la spectacole de comedie pentru a contribui la vindecare. Puterea curativă a râsului constă în secreția de endorfine, adică substanțe fundamentale pentru o viață echilibrată, cu tonus.
Endorfinele au trei funcții în organism
Endorfinele acționează ca analgezice, adică reduc durerea, provoacă o stare de euforie și ajută sistemul imunitar să funcționeze adecvat. În plus, atunci când râdem, vasele sangvine se destind, permițând un flux de sânge mai rapid, care dublează capacitatea pulmonară.
Iată câteva date despre râs:
- A râde de o sută de ori este echivalent cu a vâsli timp de 10 minute.
- Râsul arde calorii. Copiii râd cam de 400 de ori pe zi, ar trebui să le urmăm exemplul!
- Efectul fiziologic al râsului poate dura între 12 și 14 ore.
- În timp ce râdem nu putem gândi, de aceea râsul este asemănat cu meditația.
De ce este râsul benefic pentru sănătate?
Râsul relaxează întregul corp
Un episod de râs bun, din tot sufletul, alină tensiunea fizică şi stresul, lăsându-ţi muşchii relaxaţi chiar şi la 45 de minute după sesiunea de râs.
Râsul stimulează sistemul imunitar
Râsul scade nivelul hormonilor stresului şi creşte activitatea celulelor imunitare şi a anticorpilor care luptă împotriva infecţiilor, îmbunătăţind astfel rezistenţa la boli.
Râsul declanşează secreţia de endorfine
Cum spuneam, endorfinele sunt substanţe naturale din organism, care te fac să te simţi bine. Endorfinele contribuie la o senzaţie generală mai bună şi pot chiar să calmeze temporar durerea.
Râsul îţi protejează inima
Râsul îmbunătăţeşte funcţia vaselor de sânge şi sporeşte circulaţia sangvină, lucruri care ajută şi te protejează împotriva unui atac de cord și a altor probleme de natură cardiovasculară.
Râsul te face să arzi calorii
Râsul nu este un înlocuitor pentru mersul la sală, însă un studiu a arătat că râsul, timp de 10-15 minute pe zi, poate să ardă aproximativ 40 de calorii.
Râsul te scapă de povara grea a furiei şi mâniei
Nimic nu alungă mai repede mânia şi conflictul decât o porţie bună de râs. Dacă privești partea amuzantă a lucrurilor, această decizie te ajută să pui problemele într-o altă perspectivă şi îţi permite să depăşeşti acele confruntări nedorite, fără să te mai legi de amărăciune sau resentimente.
Râsul ar putea chiar să te ajute să trăieşti mai mult
Un studiu științific a arătat că oamenii cu un puternic simţ al umorului trăiesc mai mult decât cei care nu râd la fel de mult în decursul vieţii. Diferenţa a fost notabilă îndeosebi în cazul persoanelor care se luptau cu cancerul.
Beneficiile râsului pentru sănătatea şi starea ta fizică
- stimulează imunitatea
- scade nivelul hormonilor responsabili de stres
- reduce durerea
- îţi relaxează muşchii
- previne bolile de inimă
Beneficiile râsului pentru sănătatea mintală
- aduce un strop de bucurie şi veselie în viaţa ta
- alină anxietatea şi tensiunea
- alungă stresul
- îmbunătăţeşte starea de spirit
Beneficiile sociale ale râsului
- consolidează relaţiile
- atrage alţi oameni în direcţia ta
- îmbunătăţeşte munca în echipă
- ajută la dezamorsarea conflictelor
- contribuie la stabilirea relaţiilor de grup.
Cum să râzi mai des?
În primul rând, învață să-ți antrenezi buna dispoziție și să râzi când ești singur. Poate fi nevoie de puțină practică pentru a te obișnui cu ideea de a râde singur, dar o modalitate ușoară de a începe este să te gândești cum ai putea include mai mult umor în viața ta. Uită-te la un film amuzant, urmărește un spectacol de stand up comedy sau caută niște clipuri amuzante pe internet ori site-uri cu glume. Cu cât inviți mai mult umorul în viața ta, cu atât ai mai multe șanse să râzi.
În al doilea rând, încearcă să cultivi o atitudine jucăușă la serviciu și acasă. Străduiește-te să găsești motive de amuzament în lucruri mici și să te bucuri mai mult de ceea ce faci în clipa de față.
Un alt obicei care te ajută să râzi mai des este să încerci intenționat să râzi din suflet. Poate fi o provocare să râzi în hohote când ești singur, dar cu cât o faci mai mult, cu atât devine mai ușor. Încearcă diferite stiluri de râs – nu există doar o modalitate de a râde corect.
Obișnuiește-te să cauți umorul în viața de zi cu zi – de exemplu, pune-ți pe frigider un bilețel pe care scrii „Ce e amuzant în asta?” sau întreabă-ți din când în când interlocutorii „ce ți se pare amuzant?”.
Învață să râzi de greșelile de scriere din cauza telefonului (autocorrect-ul telefonului poate genera amuzament într-o conversație pe chat, deoarece tu vrei să scrii ceva, iar telefonul ți-l corectează în ce crede el că ai vrut să scrii), de forma amuzantă a unei legume din grădină sau din frigider ori de fețele pe care le face animalul tău de companie. Pe scurt, trebuie doar să fii deschis să vezi umorul în lucrurile de zi cu zi din jurul tău. Acest lucru se aplică și stiuațiilor jenante: învață să râzi de tine, să te iei peste picior și să încerci să găsești umor în mijlocul evenimentelor stresante.
Un alt obicei care te face să râzi mai des este să îți antrenezi propriile abilități de comediant. Crearea propriilor glume poate fi un mod distractiv de a râde zdravăn. Poți încerca să reinterpretezi cuvinte existente sau să schimbi o literă dintr-un cuvânt pentru ca acesta să devină mai amuzant.
Dacă vrei să îți perfecționezi în continuare abilitățile, poți explora umorul mai în profunzime, abordând diferite tehnici diferite de umor. Umorul se încadrează în mai multe categorii: de limbaj (exagerări, neînțelegeri, satiră), de logică (coincidență, dezamăgire, ignoranță), de identitate (mimetism, caricatură), de acțiune (urmărirea unei glume, viteza).
Dacă te străduiești să îți creezi propria comedie, poți râde fie de strălucirea acesteia, fie de umorul pur și simplu. Apoi împărtășește-l cu cei din jur pentru mai multe râsete. Cu toții avem umor în noi și capacitatea de a spune glume, oricât de prostești ar părea; dacă te fac să râzi, e suficient. Psihologii spun că umorul poate fi antrenat, iar dacă se adună mai multe persoane decise să spună glume și să râdă, fiecare în parte va constata că propriul umor se îmbunătățește.
Râsul este contagios și o activitate socială naturală. Învață să creezi glume cu prietenii și cu familia: toată lumea ar trebui să aibă șansa de a încerca, iar apoi puteți împărtăși rezultatele unul cu celălalt. Când asculți ideile altora, încearcă să le apreciezi valoarea. Este ușor să critici eforturile celorlalți, dar umorul nu este mereu ușor de înțeles, așa că încurajează-i. Este mai distractiv dacă ajungeți să râdeți împreună decât să le spui că gluma lor nu este amuzantă.
De asemenea, poți împărtăși umorul cu prietenii la modul virtual – nu trebuie să te afli fizic alături de alte persoane pentru a râde cu ele. Poți râde când le trimiți glume și videoclipuri amuzante – și, dacă ai noroc, s-ar putea să primești câteva înapoi.
Indiferent de ce le trimiți altora, ține cont de eticheta umorului: înainte de a împărtăși gluma ta, întreabă-te dacă îi va face pe oameni să se simtă bine sau ar putea cauza probleme. Un pic de sarcasm sau de inteligență mușcătoare poate fi amuzant, dar, dacă ai îndoieli că persoana va fi amuzată, mai bine nu trimite decât celor al căror umor îl cunoști bine.
Râsul social are de-a face de multe ori mai mult cu conexiunea dintre persoane decât cu umorul în sine. De exemplu, într-un studiu realizat de un psiholog american, acesta a observat 1.200 de exemple de râs spontan în conversații obișnuite și a notat ce spusese vorbitorul chiar înainte ca ascultătorul să înceapă să râdă.
El a descoperit astfel că doar 10 până la 15% dintre replicile de dinainte de râs puteau fi descrise drept amuzante. Mult mai des, oamenii râdeau ca răspuns la comentarii banale precum „Și mie mi-a făcut plăcere să vă cunosc” sau „Unde ați fost, oameni buni?” Acesta a concluzionat că majoritatea dialogurilor de dinainte de râs „seamănă cu o comedie de televiziune interminabilă, scrisă de un scriitor extrem de lipsit de talent”.
Nu mai puțin important de reținut, râsul este plăcut chiar și în absența unui stimul amuzant; așa că pur și simplu încearcă să zâmbești și să râzi mai mult în conversațiile obișnuite de zi cu zi care nu sunt neapărat despre ceva amuzant.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - The Laughter Prescription
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125057/
USAEDU - How Laughter Can Relieve Stress + Ideas to Laugh it Off
https://www.usa.edu/blog/how-laughter-can-relieve-stress/
Psyche - How to laugh more
https://psyche.co/guides/how-to-get-a-health-and-wellbeing-boost-from-laughing
Te-ar mai putea interesa și...