

Cum sa iti ingrijesti pielea si parul daca ai lupus
Cum sa iti ingrijesti pielea si parul daca ai lupus
Cum sa iti ingrijesti pielea si parul daca ai lupus
Lupusul eritematos sitemic este o boala autoimuna care nu iti afecteaza numai sanatatea, ci si frumusetea. Aceasta afectiune e caracterizata de hiperactivitatea sistemului imunitar, care incepe sa atace tesuturile sanatoase, provocand inflamatie in tot organismul.
Pacientii diagnosticati cu lupus au adesea de-a face cu eruptii cutanate – dintre care cea mai frecventa e iritatia de tip fluture, care apare chiar pe fata, intinzandu-se de-a lungul obrajilor si pe nas, dar si cu caderea parului. Cu o serie de strategii eficiente, poti insa sa reduci manifestarile pe care lupusul le are la nivel cutanat ori la nivelul parului.
Ingrijirea pielii pacientului cu lupus
Protectia solara – in primul rand, este foarte important ca persoana diagnosticata cu lupus sa acorde o atentie sporita protectiei UV. Asta pentru ca radiatiile ultraviolete cresc riscul de declansare a unui puseu de activitate a bolii, insa totodata pot provoca si eruptii cutanate. Fotosensibilitatea pacientului cu lupus este sporita si de tratamentul administrat pentru estomparea simptomatologiei specifice acestei boli autoimune.
Lotiunea cu factor de protectie mare trebuie aplicata inainte de a iesi din casa, indiferent de anotimp, insa e necesar sa fie reaplicata si pe parcursul zilei. De asemenea, pielea trebuie protejata si prin purtarea unor haine care lasa cat mai putina piele expusa razelor soarelui. In intervalul orar 10-16, in care radiatiile sunt la intensitate mai mare, pacientul cu lupus va evita, pe cat posibil, expunerea la soare.
Hidratarea – pentru ca pielea sa arate bine, trebuie sa fie hidratata. Hidratarea pielii cu ajutorul unei creme dermatocosmetice va spori elasticitatea acesteia si va imbunatati aspectul pielii, chiar daca ai de-a face cu o iritatie sau cu o arsursa solara.
Machiajul – daca ai de-a face cu o iritatie de tip fluture la nivelul fetei, o poti estompa prin machiaj. Un corector verde va estompa roseata specifica acestei iritatii, iar fondul de ten aplicat peste acesta va uniformiza, pe cat posibil, nuanta tenului. Fixeaza machiajul cu pudra translucida libera, astfel incat sa te asiguri ca ramane pe ten cat mai mult timp. Poti reaplica, pe parcursul zilei, fie fond de ten, fie pudra.
Este foarte important sa alegi produse cosmetice, dar si de make-up, de calitate superioara si special concepute pentru un ten sensibil. Astfel, reduci riscul de a-ti agresa suplimentar pielea.
Ingrijirea parului la pacientul cu lupus
Parul pacientului diagnosticat cu lupus eritematos sistemic poate parea uscat, poate deveni fragil si este expus riscului de cadere.
Iata ce poti face pentru a preveni caderea parului, dar si pentru a mentine aspectul placut al podoabei capilare, in ciuda afectiunii autoimune de care suferi:
Nu te pieptana prea des – parul pacientilor cu lupus este fragil si se rupe cu usurinta. Evita sa il perii prea des, mai ales daca este foarte incurcat. Mai degraba, daca observi ca este incurcat, spala-l si aplica balsam fara clatire din belsug – vei observa ca se descurca mult mai usor. Ideal ar fi sa il speli cu un sampon pentru copii, cu formula delicata, astfel incat sa nu fie agresat scalpul. In ceea ce priveste balsamul de par, alege unul care nu necesita clatire, cu factor de protectie UV.
Nu iti expune scalpul radiatiilor UV – pentru a evita iritatiile discoide la nivelul scalpului, care pot determina caderea parului in anumite zone, e indicat sa iti protejezi pielea capului de radiatiile solare prin purtarea unei sepci, palarii sau a unui sal pe crestet, atunci cand iesi in bataia razelor de soare.
Hidrateaza-ti parul zilnic – aplica, pe lungimea firelor de par, un ulei hidratant in fiecare zi. Astfel, vei mentine parul hidratat si vei preveni ruperea acestuia.
Discuta cu medicul care iti trateaza lupusul despre ingrijirea parului si a pielii tale. Acesta este cel in masura sa iti ofere cele mai potrivite sfaturi in acest sens.
Sursa foto: Shutterstock