Speranțe noi în tratamentul lupusului, cu un tratament experimental

O terapie experimentală cu anticorpi poate ajuta la ușurarea simptomelor pielii cauzate de lupus, potrivit unui mic studiu preliminar.

Lupusul sistemic este un tip de boală autoimună în care sistemul imunitar atacă organismul, inclusiv organele interne. În lupusul eritematos cutanat, sistemul imunitar atacă pielea. Aproximativ 10% dintre toate cazurile de lupus sunt cutanate și 65% dintre persoanele cu lupus sistemic vor dezvolta lupus cutanat. Femeile sunt mult mai susceptibile de a avea lupus: aproximativ 90% dintre persoanele cu lupus sunt femei cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani.

Simptomele lupusului cutanat includ zone roșii, solzoase ale pielii, rotunde ca o monedă, cu marginile roșii mai închise. Pot apărea oriunde pe corp, dar se dezvoltă mai frecvent în zonele care au avut expunere la soare. Un alt simptom este o erupție care se extinde peste obraji și peste podul nasului (erupție-fluture). Aproximativ 50% dintre persoanele cu lupus dezvoltă acest tip de erupție cutanată.

Lupusul cutanat se gestionează prin injecții și medicamente. Acum, un studiu¹ apărut în revista științifică Science Translational Medicine arată că o terapie experimentală cu anticorpi poate ajuta la ușurarea simptomelor pielii cauzate de lupus. Cercetătorii au descoperit că o versiune cu doze mai mari a unui medicament a stimulat o ușurare a simptomelor semnificativă clinic pentru 87% dintre pacienți după o lună.

Aceste concluzii se bazează pe un mic studiu de fază 1, un tip de studiu conceput în principal pentru a evalua siguranța unui tratament. Constatările privind siguranța au fost, deci, încurajatoare și au existat și unele indicii de beneficiu clinic, afirmă oamenii de știință, dar sunt necesare studii mai mari pentru a confirma că terapia funcționează.

Un anticorp monoclonal poate ușura simptomele pielii la pacienții cu lupus

Medicamentul, cunoscut deocamdată sub numele de VIB7734, este un anticorp monoclonal, adică o proteină fabricată în laborator care acționează ca un anticorp al sistemului imunitar. Astfel de anticorpi pot fi direcționați împotriva substanțelor specifice din organism care sunt implicate într-un proces de boală.

Cea mai comună formă de lupus este lupusul sistemic, care poate stimula inflamația în tot corpul, inclusiv piele, articulații, rinichi, vase de sânge și creier. O altă formă, numită lupus cutanat, afectează doar pielea, cum spuneam mai sus, provocând erupții și răni, adesea pe față și pe scalp.

Există tratamente pentru acele simptome ale pielii, inclusiv corticosteroizi antiinflamatori, medicamente antimalarice, care modifică răspunsul imun și medicamente care suprimă imunitatea, cum ar fi metotrexatul, însă aceste tratamente pot avea efecte secundare semnificative și nu funcționează întotdeauna, spun oamenii de știință.

Un anticorp monoclonal numit belimumab este aprobat pentru lupusul sistemic, acesta blocând o proteină a sistemului imunitar implicată în crearea auto-anticorpilor (anticorpi care atacă țesutul corpului). Potrivit cercetătorilor, noul anticorp monoclonal funcționează într-un mod diferit, prin epuizarea celulelor sistemului imunitar numite celule dendritice plasmacitoide.

Aceste celule luptă în mod normal împotriva infecțiilor prin eliberarea de substanțe chimice inflamatorii, inclusiv interferoni de tip 1. Se presupune că activitatea necontrolată din celule, care pompează prea mult interferon, contribuie la bolile autoimune.

Pentru studiul de fază 1, echipa de cerectare a recrutat 31 de pacienți cu cel puțin o afecțiune autoimună, inclusiv lupus sistemic și cutanat. Participanții au fost repartizați aleatoriu să primească injecții fie cu anticorp monoclonal, în diferite doze, fie cu un placebo. Injecțiile au fost administrate la fiecare patru săptămâni, în total trei injecții.

După o lună, grupul cu cea mai mare doză de anticorpi a prezentat cel mai mare beneficiu: șapte din opt participanți (87,5%) au avut o reducere semnificativă din punct de vedere clinic a simptomelor cutanate, comparativ cu aproximativ 37% dintre pacienții cu o doză mai mică și 28% din pacienți cu placebo.

Alți cercetători sunt de părere că tratamentul trebuie privit cu scepticism, deoarece și alte terapii pentru lupus au părut inițial promițătoare, după care în stadiile următoare ale studiillor s-au dovedit ineficace. Totuși, este de menționat că aceste rezultate timpurii sunt încurajatoare. Dacă se vor confirma în studiile de fază 2 și 3, acest lucru ar putea aduce schimbări semnificative în gestionarea lupusului.

Lupusul cutanat poate afecta calitatea vieții pacienților, unii confruntându-se cu pierderea părului și cu apariția cicatricilor din cauza leziunilor cutanate. Spre deosebire de terapiile care vizează sistemul imunitar, anticorpii monoclonali vizează componente specifice ale răspunsului imun, ceea ce înseamnă că pot avea mai puține efecte secundare și pot fi mai eficienți.

Medicamentul experimental a funcționat conform intenției, epuizând celulele dendritice și activitatea interferonului de tip 1, atât în sânge, cât și în leziunile cutanate ale pacienților. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pacienții cu activitate ridicată a interferonului au fost cei ale căror simptome au fost ușurate prin intermediul anticorpului. O întrebare pentru viitor ar fi este dacă măsurarea activității interferonului pacienților ar putea ajuta la identificarea celor care ar beneficia cel mai mult în urma acestui tratament. Următorul pas este un studiu de fază 2, mai mare.

Cum se gestionează în prezent lupusul cutanat?

Medicii își ajută pacienții cu lupus cutanat să își gestioneze boala atât prin modificări ale stilului de viață, cât și prin intermediul medicamentelor. Astfel, medicul poate recomanda:

Evitarea soarelui și a luminii fluorescente

Leziunile pielii cauzate de lupus sunt extrem de sensibile la lumina naturală și artificială, deci ar trebui limitată expunerea la aceste surse. E indicat ca persoanele cu lupus să nu iasă din casă în intervalul orar în care soarele este mai puternic (11:00-16:00) sau, dacă trebuie să iasă, să poarte pălărie și îmbrăcăminte ușoară, dar care să acopere pe cât posibil pielea și să folosească o cremă cu factor de protecție solară.

Injecții

Pacientului i se poate injecta un medicament corticosteroid direct în erupție pentru a-i reduce inflamația. Este posibil să fie nevoie de aceste injecții la fiecare câteva săptămâni.

Medicamente pe cale orală

Hidroxiclorochina este un medicament indicat pentru a trata lupusul sistemic prin controlarea răspunsului imun al corpului. Este posibil să fie nevoie și de alte medicamente care să suprime sistemul imunitar, cum ar fi metotrexatul.

Medicamente topice

Cremele, loțiunile și unguentele pot reduce inflamația pe piele. Poate fi necesar să fie aplicate pe piele o dată sau de două ori pe zi. Tipurile de medicamente topice includ cremele cu corticosteroizi și tacrolimus.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Depleting plasmacytoid dendritic cells reduces local type I interferon responses and disease activity in patients with cutaneous lupus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34039741/
1. Study „Depleting plasmacytoid dendritic cells reduces local type I interferon responses and disease activity in patients with cutaneous lupus”, apărut în Sci Transl Med 2021 May 26;13(595):eabf8442. doi: 10.1126/scitranslmed.abf8442, autori: Jodi L. Karnell, Yanping Wu et al.
Cleveland Clinic - Cutaneous Lupus (Skin Lupus)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21601-cutaneous-lupus-skin-lupus


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0