Factorul de Protectie Solara - Totul despre SPF
Factorul de Protectie Solara - Totul despre SPF
Factorul de Protectie Solara - Totul despre SPF
1. Despre factorul de protecție solară (SPF)
a. Tipuri de factor de protecție solară SPF
b. Valorile factorului de protecție solară SPF
c. Clasificarea factorului de protecție solară SPF în lume
2. Cum se folosește factorul de protecție solară SPF în protecția organismului?
a. Produse cu factor de protecție solară
b. Corelarea factorului de protecție solară SPF cu tipul de piele
c. Calcularea factorului de protecție solară SPF
d. Reguli de aplicare a produselor cu factor de protecție solară
3. Utilitatea produselor cu factor de protecție solară
a. Efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra pielii
b. Beneficiile produselor cu factor de protecție solară
Despre factorul de protecție solară SPF
Factorul de protecție solară (SPF) reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiații UVB absorbite de piele. Concret, este unitatea care măsoară protecția oferită de piele împotriva radiațiilor UVB, responsabile pentru arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii, precum și pentru apariția cancerului de piele. Factorul de protecție solară SPF nu măsoară protecția oferită și de radiațiile UVA, și acestea periculoase pentru piele. Pentru ca pielea să fie protejată și de radiațiile UVA, dar și de cele UVB, e necesar să se folosească un produs cu protecție solară cu spectru larg.
Tipuri de factor de protecție solară SPF
Există două tipuri de factor de protecție solară SPF: cea chimică și cea minerală.
Factor de protecție solară chimică
Factorul de protecție solară chimică se regăsește la majoritatea loțiunilor cu SPF mai mare de 30. Acesta au însă, potrivit specialiștilor în dermatologie, mai multe dezavantaje decât avantaje. Este adevărat că produsele cosmetice cu factor de protecție chimică sunt mai ușor de aplicat, având o textură mai subțire, însă acestea acționează abia după ce radiațiile UVB au pătruns deja în piele, ceea ce înseamnă că pielea este expusă radicalilor liberi eliberați în timpul acestui proces.
De asemenea, factorul de protecție chimică are și alte dezavantaje:
- Are potențial alergic
- Poate provoca dezechilibre hormonale, întrucât substanțele chimice pot imita activitatea estrogenului
- Acționează abia după 20 de minute de la aplicare
- Necesită reaplicări repetate
- Poate bloca porii
Factor de protecție solară minerală
Factorul de protecție solară minerală este cel care se bazează pe agenți fizici de blocare a radiațiilor UV. SPF-ul mineral creează o barieră fizică la nivel cutanat, reflectând radiațiile UV, nu absorbindu-le. Avantajul SPF-ului mineral este că are spectru larg, ceea ce înseamnă că oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB.
Factorul de protecție minerală nu are potențial alergic, dar nici estrogenic, ceea ce înseamnă că este mai sigur pentru sănătate. Un alt avantaj al acestuia constă în faptul că începe să acționeze imediat după aplicare, spre deosebire de factorul chimic care devine eficient numai la 20 de minute după aplicare.
Valorile factorului de protecție solară SPF
Valoarea factorului de protecție solară SPF indică gradul de protecție solară oferit. În general, produsele cu SPF 15 oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB. Protecția solară 30 blochează radiațiile UVB în proporție de 97%, iar protecția 50, până la 99%. Valoarea factorului de protecție solară măsoară, de asemenea, și perioada pentru care pielea este protejată.
De pildă, dacă pielea ar fi arsă după 10 minute de expunere la radiații, atunci când folosim un produs cu factor de protecție solară 15, pielea va fi arsă după o perioadă de 15 ori mai lungă, adică după aproximativ 150 de minute. Bineînțeles, estimarea aceasta este aproximativă, tipul și culoarea pielii, precum și intensitatea radiațiilor solare modificând timpul în care pielea este protejată.
Clasificarea factorului de protecție solară SPF în lume
Factorul de protecție solară este clasificat diferit în unele țări. De pildă, în Europa produsele cu SPF sunt considerate produse cosmetice, în timp ce în SUA acestea fac parte din categoria medicamentelor care pot fi achizionate fără prescripție medicală. În Canada, SPF-ul este clasificat în două categorii: produse cosmetice naturale sau medicamente, în funcție de ingredientele active. Pe piață asiatică, produsele cu SPF sunt considerate produse cosmetice.
Cum se folosește factorul de protecție solară SPF în protecția organismului?
Factorul de protecție solară SPF se folosește prin aplicare cutanată, astfel încât pielea și întreg organismul să fie protejat de efectele nocive ale radiațiilor UV. În funcție de pielea și nevoile fiecăruia se va alege modalitatea de aplicare a factorului SPF la nivelul pielii
Produse cu factor de protecție solară
Pe piață se găsesc mai multe tipuri de produse cu factor de protecție solară. Important este să fie alese cele mai potrivite pentru tipul de piele al fiecăruia.
Creme cu factor de protecție solară
Crema cu factor de protecție solară este extrem de eficientă, aceasta oferind o acoperire bună a pielii. Important este însă să fie aplicată într-un strat generos – în general, oamenii au tendința de a folosi o cantitate insuficientă. Reaplicarea cremei este, de asemenea, importantă. La câteva ore, stratul de cremă cu protecție solară trebuie reîmprospătat prin reaplicare.
Spray-uri cu factor de protecție solară
Spray-urile cu factor de protecție solară sunt favorite, pentru că acestea sunt mai ușor de aplicat decât o cremă cu protecție solară. Spre deosebire de creme însă, spray-urile nu au aceeași putere de hidratare. Un avantaj însă constă în faptul că sunt ușor absorbite de piele și nu lasă senzația de piele uleioasă.
Produse de machiaj cu factor de protecție solară
Produsele de machiaj cu factor de protecție solară sunt eficiente numai în caz de expunere ocazională, nu sunt pentru expunerea intensivă. Un dezavantaj al produselor de make-up cu protecție solară constă în faptul că, pentru a fi eficiente, e necesar să se aplice o cantitate de 2 mg de produs/ cm pătrat de piele, ceea ce înseamnă o cantitate mare. Recomandat ar fi să se utilizeze o cremă de față cu SPF pe post de bază de machiaj, nu doar produse de make-up cu SPF.
Produse pentru păr cu factor de protecție solară
Pe piață se găsesc și produse cu factor de protecție solară pentru păr – este însă nevoie să folosești asemenea produse? Ei bine, specialiștii în dermatologie susțin că protecția solară pentru păr nu este neapărat necesară întrucât, spre deosebire de piele, părul nu are celule vii.
Asta înseamnă că lipsa protecției solare pentru păr nu îți poate pune sănătatea în pericol. Pe de altă parte însă, expunerea la radiațiile UV a părului poate avea o serie de efecte nedorite, printre care deshidratarea firului de păr. Produsele pentru păr cu factor de protecție solară hidratează părul, îl protejează de radiații și totodată ii oferă strălucire și împiedică decolorarea.
Corelarea factorului de protecție solară SPF cu tipul de piele
Factorul de protecție solară SPF trebuie să fie ales în funcție de tipul de piele. Pielea mai deshisă la culoare are nevoie de o protecție mai mare decât pielea mai închisă la culoare.
Factor de protecție solară pentru ten deschis
Persoanele cu tenul deschis și foarte deschis sunt cele mai expuse radiațiilor UVB. Melanina, cea care pigmentează culoarea pielii atunci când ne bronzăm în urma expunerii la soare, oferă totodată și protecție naturală împotriva radiațiilor UV. De aceea, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare, având un nivel de melanină redus, sunt mai expuse efectelor nocive. Așadar, aceste persoane trebuie să acorde o atenție sporită protecției solare și e indicat să folosească un factor de protecție mare, de minimum 30, atunci când se expun ocazional, și de 50 atunci când se expun intensiv razelui soarelui.
Factor de protecție solară pentru ten obișnuit
Tenul obișnuit are nevoie de protecție solară medie, de 15-30. Radiațiile solare pot cauza probleme persoanelor cu ten normal dacă nu folosesc protecție UV.
Factor de protecție solară pentru ten închis
Și persoanele cu pielea închisă la culoare trebuie să se protejeze împotriva radiațiilor UV. În ciuda miturilor potrivit cărora tenului închis la culoare nu este afectat de radiații și nu e expus arsurilor solare, persoanele cu pielea măslinie trebuie să folosească produse cu factor de protecție solară atunci când se expun la soare. Este adevărat însă că aceste persoane pot folosi cu succes produse cu SPF 15.
Factor de protecție solară pentru copii
Pielea copiilor este mai sensibilă și expunerea la radiațiile UV poate fi periculoasă. Până la împlinirea vârstei de 6 luni, e indicat ca bebelușii să fie feriți de radiațiile solare. După 6 luni însă, se recomandă folosirea unei loțiuni cu factor de protecție ridicat, care poate proteja pielea celor mici.
Factorul de protecție solară ar trebui să fie, în cazul copiilor, de minimum 30, însă majoritatea produselor cu protecție solară pentru bebeluși au SPF 50. E recomandat să se folosească produse special destinate celor mici, întrucât acestea conțin ingrediente sigure, care nu pot provoca reacții alergice sau nedorite celor mici.
Calcularea factorului de protecție solară SPF
Factorul de protecție solară trebuie ales în funcție de tipul de piele, de intensitatea radiațiilor, de altitudine precum și de perioada pe care intenționezi să o petreci în bătaia razelor de soare. Calcularea factorului de protecție de care pielea beneficiază se face prin înmulțirea timpului pe care îl poți petrece în soare, fără protecție solară, până când pielea se înroșește cu valoarea factorului de protecție folosit.
De pildă, dacă în mod normal poți sta la soare timp de 20 de minute fără ca pielea să fie arsă, atunci când folosești un produs cu factor de protecție 30, beneficiezi, teoretic, de protecție timp de 600 de minute. Practic însă, timpul poate fi scurtat de anumiți factori precum: nuanța pielii, intensitatea radiațiilor, altitudinea. De aceea, pentru protecție garantată, se recomandă reaplicarea loțiunii cu SPF la două-trei ore.
Reguli de aplicare a produselor cu factor de protecție solară
Pentru ca produsele cu factor de protecție solară să fie eficiente, e indicat să se respecte anumite reguli de utilizare.
Momentul aplicării produselor cu factor de protecție solară
Mulți oameni fac greșeala de a aplica produse cu factor de protecție solară după ce se expun razelor soarelui. Lotiunea trebuie aplicată cu cel puțin 15-30 de minute înainte de a ieși în bătaia radiațiilor solare, astfel încât pielea să aibă suficient timp să absoarbă factorul de protecție.
Frecvența aplicării produselor cu factor de protecție solară
Produsele cu factor de protecție solară trebuie reaplicate o dată la 2 ore astfel încât să își mențină eficiența. Dacă intri în piscină sau în apă ori faci duș, reaplicarea se face imediat după ce ieși din apă.
Modul de aplicare a produselor cu factor de protecție solară
Produsele cu factor de protecție solară trebuie aplicate pe piele într-un strat generos pentru a asigura protecție. În cazul unui adult, e nevoie de aproximativ 30 g de loțiune de plajă pentru acoperirea zonelor expuse ale pielii. Produsele cu factor de protecție solară trebuie folosite inclusiv în zilele înnorate, întrucât radiațiile UV penetrează norii. Un produs cu factor de protecție solară trebuie aplicat și pe ten, înainte de aplicarea machiajului.
Utilitatea produselor cu factor de protecție solară
Produsele cu factor de protecție solară nu numai că protejează pielea de arsurile solare și de îmbătrânirea prematură, însă totodată reduc și riscul de apariție a cancerului de piele.
Efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra pielii
Soarele emană 2 tipuri de radiații: radiațiile UVA și radiațiile UVB. Radiațiile UVA contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. Cele UVB însă sunt responsabile pentru arsurile solare, însă au și potențial cancerigen.
Beneficiile produselor cu factor de protecție solară
Factorul de protecție solară sporește capacitatea naturală a pielii de a se proteja împotriva radiațiilor UV. De pildă, SPF-ul 15 oferă o protecție de 15 ori mai mare pielii, comparativ cu cea naturală. Factorul de protecție 50 protejează pielea de 50 de ori mai bine decât se poate proteja aceasta singură.
Produsele cu factor de protecție solară au mai multe beneficii pentru piele:
- Previn îmbătrânirea prematură a pielii, care poate apărea în urma expunerii la radiațiile UV.
- Previn deshidratarea pielii, care poate apărea ca urmare a expunerii îndelungate la soare.
- Previn arsurile solare.
- Reduc riscul de cancer de piele, implicit pe cel de melanom – cel mai rar, dar cel mai periculos tip de cancer de piele.
SPF-ul trebuie ales în funcție de tipul de piele, precum și de factori precum anotimpul, altitudinea și timpul de expunere pentru a fi cât mai eficient. Pe timpul verii, atunci când intesitatea radiațiilor solare este mai mare, trebuie utilizat un factor de protecție mai mare, mai ales atunci când are loc expunerea intensivă la soare – de pildă, la plajă. Iarna e recomandat să se folosească SPF la expunerea intenționată la radiațiile UV – spre exemplu, atunci când se practică sporturi de iarnă.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
FDA - Sun Protection Factor (SPF)
https://www.fda.gov/about-fda/center-drug-evaluation-and-research-cder/sun-protection-factor-spf
Oxford Academic - Sunscreens With High Versus Low Sun Protection Factor and Cutaneous Squamous Cell Carcinoma Risk: A Population-Based Cohort Study
https://academic.oup.com/aje/article/191/1/75/6347980
Studiul „Sunscreens With High Versus Low Sun Protection Factor and Cutaneous Squamous Cell Carcinoma Risk: A Population-Based Cohort Study”, apărut în American Journal of Epidemiology, Volume 191, Issue 1, January 2022, Pages 75–84, https://doi.org/10.1093/aje/kwab216, autori: Simon Lergenmuller et al.
Te-ar mai putea interesa și...