Prea multa vitamina D poate face rau - iata cum!

Dacă ai auzit deja că deficitul de vitamina D poate cauza probleme, e bine să știi că și excesul de vitamina D reprezintă un pericol pentru sănătate – iată de ce!

Organismul are nevoie de vitamina D pentru oase sănătoase, pentru regenerarea celulară, pentru un sistem imunitar puternic, precum și pentru reducerea inflamației. Însă, ca în multe alte situații, echilibrul este cuvântul de bază. Cu toate că organismul are nevoie de vitamina D, supradoza poate avea efecte nedorite, așa că trebuie să nu exagerezi cu aportul.

Care este doza recomandată de vitamina D?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru adulți, doza recomandată de vitamina D este între 600 și 2000 UI (unități internaționale) pe zi. Pentru bebeluși, doza este de 400 UI pe zi, iar pentru copiii până în 18 ani între 600 și 1000 UI.

Surse de vitamina D

Organismul absoarbe vitamina D din trei surse: expunerea la soare, anumite alimente care conțin această vitamină și suplimentele alimentare.

Expunerea la soare, principala formă de obținere a vitaminei D

Expunerea la soare reprezintă o sursă importantă de vitamina D. Atunci când pielea intră în contact cu lumina soarelui, vitamina D este produsă în organism. Pentru a beneficia de vitamina D de pe urma soarelui, trebuie să te expui fără protecție solară cam 20 de minute de două ori pe săptămână (de exemplu, să stai dimineața la cafea în curte sau pe balcon). Evită intervalul orar 10-16, în care radiațiile UV sunt la intensitate mare și pot fi periculoase. 

În restul timpului în care stai în soare sau mergi prin soare, deci în afară de cele 20 de minute, e indicat să folosești creme sau loțiuni cu protecție solară, care să te ferească de îmbătrânirea prematură e pielii și de creșterea riscului de cancer de piele.

Vitamina D se poate lua și din alimente

În ceea ce privește vitamina D provenită din alimente, peștele gras reprezintă o sursă importantă. Somonul, heringul, tonul, macroul și sardinele sunt surse importante de vitamina D, dar aceasta se găsește și în gălbenuș și în ciuperci.

Pot fi administrate și suplimente cu vitamina D

Suplimentele alimentare sub formă de capsule oferă, de asemenea, cantitățile necesare de vitamina D. Îniante de a lua orice suplimente alimentare, e indicat să ceri sfatul medicului de familie.

În ciuda faptului că ai la dispoziție aceste surse de vitamina D, există situații în care se instalează deficitul. Acesta apare în general din cauza următorilor factori: expunere limitată la soare, piele mai închisă la culoare, vârstă înaintată, afecțiuni precum bolile inflamatorii intestinale, supragreutatea sau dietele restrictive.

Uneori, deficitul de vitamina D nu cauzează simptome ani la rând. Atunci când se manifestă, deficitul de vitamina D are următoarele simptome:

  • Pierderea densității osoase, fracturi osoase frecvente ori osteoporoză;
  • Slăbiciune musculară;
  • Schimbări bruște de dispoziție, anxietate sau depresie;
  • Dureri cronice;
  • Epuizare, oboseală extremă;
  • Infertilitate;
  • Tensiune mică ori hipertensiune.

Excesul de vitamina D provine din suplimentele alimentare

Atunci când se tratează deficitul de vitamina D, există riscul să exagerezi cu dozele administrare și să ai de-a face cu o supradoză de vitamina D. Cu toate că doza zilnică recomandată este de 600-800 de UI, organismul are o toleranță crescută la exces, un aport de până la 4000 UI pe zi fiind tolerat.

Însă atunci când se depășește această doză zilnică maximă, pot apărea probleme. E bine de știut că alimentația și expunerea la soare nu pot duce la supradoză de vitamina D, însă suplimentele alimentare cu vitamina D o pot face.

Reacții adverse ale vitaminei D în exces

Iată ce reacții adverse poate avea vitamina D în exces:

Hipercalcemie

Calciul în exces poate forma depozite pe artere, cauzând totodată și probleme renale.

Pietrele la rinichi

Administrarea suplimentelor de calciu și de vitamina D în paralel crește riscul de formare a pietrelor la rinichi, mai ales în rândul femeilor care au intrat la menopauză.

Risc crescut de cancer

Excesul de vitamina D poate crește predispoziția pentru unele tipuri de cancer, printre care și cancerul pancreatic.

Simptomele timpurii ale intoxicării cu vitamina D sunt pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, urmate de slăbiciune, nervozitate și hipertensiune arterială. Deoarece nivelul de calciu este ridicat, calciul se poate depune în tot corpul, în special în rinichi, vasele de sânge, plămâni și inimă. Rinichii pot fi deteriorați permanent și pot funcționa defectuos, ducând la insuficiență renală.

Cum se tratează excesul de vitamina D?

Întreruperea suplimentării cu vitamina D și reducerea aportului alimentar de calciu

Pacienților cu boli granulomatoase, limfom și hipercalcemie infantilă idiopatică li se recomandă să evite expunerea la lumina soarelui și la alte surse de lumină ultravioletă-B.

Administrarea de soluție izotonică de clorură de sodiu

Pentru corectarea deshidratării și restabilirea funcției renale, este indicată administrarea de soluție izotonică de clorură de sodiu. Diureticele de ansă pot fi adăugate odată ce volumul este restabilit și menținut. În cazurile de terapie prelungită cu clorură de sodiu și diuretice de ansă, este importantă înlocuirea pierderilor de sodiu, potasiu și clorură.

Terapia cu glucocorticoizi

Acest tratament pentru excesul de vitamina D scade nivelul de calciu plasmatic prin reducerea absorbției intestinale de calciu prin scăderea proceselor de transport activ transcelular și creșterea excreției urinare de calciu. Mai mult, terapia cu glucocorticoizi modifică metabolismul hepatic al vitaminei D pentru a favoriza sintetizarea metaboliților inactivi. Deși acest tratament este eficient, utilizarea pe termen lung este asociată cu evenimente adverse frecvente, inclusiv osteoporoza secundară, osteonecroza și slăbiciunea musculară.

Terapia antiresorbtivă 

Terapia antiresorbtivă cu utilizarea calcitoninei, a bifosfonaților sau a ambelor poate fi utilă în cazurile severe în care hipercalcemia este rezultatul creșterii resorbției osoase osteoclastice din cauza efectului direct al vitaminei D asupra țesutului osos. Calcitonina funcționează rapid, dar tahifilaxia apare după câteva zile. Bifosfonații funcționează după câteva zile, dar efectul persistă pe termen lung. Conform unor rapoarte, bifosfonații ar fi cel mai eficient tratament pentru excesul de vitamina D, cel puțin la copii.

Tratamentele de linia a doua pentru hipervitaminoza D sunt fenobarbitalul, ketoconazolul, amonochinolinele, inhibitori specifici ai CYP27B1.

În concluzie, este bine ca vitamina D să fie obținută prin expunerea la soare și din alimentație, iar în cazul în care se dorește administrarea unor suplimente alimentare cu această vitamină, să se ceară sfatul medicului de familie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Taking too much vitamin D can cloud its benefits and create health risks
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/taking-too-much-vitamin-d-can-cloud-its-benefits-and-create-health-risks
Frontiers - Vitamin D Toxicity–A Clinical Perspective
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6158375/
Studiul „Vitamin D Toxicity–A Clinical Perspective”, apărut în Front Endocrinol (Lausanne). 2018; 9: 550, doi: 10.3389/fendo.2018.00550, autori: Ewa Marcinowska-Suchowierska et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1