Hiperpigmentarea pielii: cum o previi, dar si cum o tratezi

Hiperpigmentarea pielii este caracterizată de apariția unor pete colorate la nivel cutanat, fie din cauza expunerii neprotejate la soare, fie a predispoziției la "pătare”, ori din cauza unor afecțiuni precum diabetul sau a vârstei înaintate. Petele pigmentare apar, de regulă, pe față, decolteu, umeri, brațe sau pe alte zone ale corpului care sunt mai expuse radiațiilor solare de-a lungul timpului.

Tipuri de hiperpigmentare

Petele pigmentare apar în special din cauza expunerii în mod repetat la radiațiile UV, fără protecție solară. Acestea nu sunt foarte închise la culoare, însă la persoanele cu tenul mai închis se observă mai mult decât la cele cu pielea mai albă. Melasma este o afecțiune care determină apariția unor pete mari la nivelul feței. Riscul de melasmă crește la femei în timpul sarcinii.

Mai există un tip de hiperpigmentare a pielii – cea postinflamatorie. Aceasta face referire la petele rămase pe piele în urma unei leziuni cutanate. Acneea, tratamentele cu laser, peelingul chimic și leziunile de la nivelul pielii pot favoriza hiperpigmentarea postinflamatorie.

Care sunt cauzele hiperpigmentarii pielii

Hiperpigmentarea apare din cauza melaninei în exces. Melanina este pigmentul natural al pielii, iar producția acesteia poate fi stimulată de expunerea la soare, dezechilibre hormonale, vârstă, procese inflamatorii sau leziuni cutanate. Astfel, pot apărea petele pigmentare pe piele.

De multe ori, hiperpigmentarea se dezvoltă pe fondul unei afecțiuni autoimune, dar și din cauza unui tratament precum chimioterapia, tratamentul cu antibiotice ori cel cu antimalarice1.  Hiperpigmentarea poate să apară și în sarcină și în boala Addison (tulburare rară care cauzează scăderea funcției glandei suprarenale) .

Pigmentarea care apare după agresarea pielii, cum ar fi o tăietură, arsură, abraziune sau incizie chirurgicală ori după o inflamație a pielii, cum ar fi după o erupție cutanată, acnee sau uscăciune severă a pielii, este cunoscută sub numele de hiperpigmentare post-inflamatoare. 

Tratamentele "de acasă"  pentru hiperpigmentarea pielii

În cazul în care doriți să tratați petele pigmentare acasă, există câteva opțiuni de soluții pe care le puteți utiliza, inclusiv produse disponibile în farmacii. Este important să rețineți că rezultatele pot varia în funcție de severitatea și cauza hiperpigmentării, iar consultarea unui specialist dermatolog este întotdeauna recomandată pentru o evaluare adecvată a pielii și recomandări personalizate.

Iată câteva substanțe active eficiente în tratarea petelor pigmentare:

Acidul kojic 

Acidul kojic este un ingredient natural derivat din ciupercile Aspergillus și este recunoscut pentru proprietățile sale de iluminare a pielii. Acidul kojic inhibă producția de melanină și poate fi utilizat în creme, seruri sau loțiuni destinate tratării petelor pigmentare.

Hidrochinona 

Hidrochinona, de care probabil ai auzit, este un ingredient utilizat de mult timp în produsele destinate tratarea hiperpigmentării. Hidrochinona acționează prin inhibarea enzimei tirosinază, care este implicată în producția de melanină. Deși eficientă, utilizarea hidrochinonei trebuie făcută sub supravegherea unui specialist, deoarece poate cauza iritații și poate avea efecte secundare.

Acidul azelaic

Acidul azelaic este un alt ingredient eficient în tratarea hiperpigmentării și a acneei. Acidul azelaic acționează prin reducerea producției de melanină și inhibarea creșterii bacteriilor care pot contribui la formarea petelor pigmentare și a acneei.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic și un ingredient comun în produsele de îngrijire a pielii. Vitamina C ajută la inhibarea enzimei tirosinază și stimulează producția de colagen, contribuind la reducerea petelor pigmentare și la uniformizarea tonului pielii.

Retinolul

Retinolul este o formă activă a vitaminei A și are multiple beneficii pentru piele. Acesta acționează prin accelerarea turnover-ului celular, ceea ce ajută la eliminarea celulelor moarte și la susținerea regenerării celulare sănătoase. 

De asemenea, retinolul poate inhiba producția excesivă de melanină, ajutând astfel la estomparea petelor pigmentare și uniformizarea tonului pielii. Utilizarea retinolului trebuie să fie graduală și sub supravegherea unui specialist, deoarece poate cauza iritații și sensibilitate a pielii. De asemenea, este important să utilizați protecție solară adecvată, deoarece retinolul poate face pielea mai sensibilă la radiațiile UV.

Acidul alfa hidroxi (AHA) 

Acidul alfa hidroxi (AHA) este o clasă de acizi organici, cum ar fi acidul glicolic și acidul lactic, care acționează ca exfolianți chimici. Aceste substanțe active ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii și stimulează regenerarea celulară. Prin exfolierea pielii, acidul alfa hidroxi poate contribui la estomparea petelor pigmentare și la îmbunătățirea texturii pielii. Acidul glicolic este cunoscut pentru eficacitatea sa în tratarea hiperpigmentării și în stimularea producției de colagen.

Este important să menționăm că, atunci când utilizați retinol sau AHA, este recomandat să începeți cu concentrații mai mici și să creșteți gradual, pentru a permite pielii să se obișnuiască și pentru a evita iritațiile. De asemenea, este recomandat să utilizați protecție solară pentru a proteja pielea sensibilă și pentru a preveni agravarea hiperpigmentării cauzate de expunerea la soare. Crema de protecție solară trebuie să aibă un factor de protecție ridicat, peste 30, să fie rezistentă la apă, să aibă în compoziție dioxid de titan și oxid de zinc și să fie non-comedogenă, adică să nu înfunde porii, în cazul în care ai pielea grasă. 

Înainte de a utiliza aceste substanțe active despre care am vorbit mai sus, este întotdeauna recomandat să consultați un specialist în îngrijirea pielii. Este important să utilizați aceste substanțe active conform instrucțiunilor și să aveți răbdare, deoarece tratarea petelor pigmentare poate necesită timp pentru a obține rezultate vizibile. De regulă, rezultatele se văd în 6-12 luni. De asemenea, este esențial să utilizați o protecție solară adecvată pentru a preveni agravarea hiperpigmentării cauzate de expunerea la soare.

Cum previi hiperpigmentarea pielii

Nu uita că hiperpigmentarea poate fi combătută prin adoptarea unor măsuri preventive. Petele pigmentare deja apărute la nivelul pielii pot fi estompate cu ajutorul unor tratamente dermato-cosmetice, în timp ce hiperpigmentarea altor zone ale pielii poate fi prevenită prin adoptarea unor strategii pe cât de banale, pe atât de eficiente: protecția solară și antioxidanții administrați oral sau topic.

În tratarea petelor pigmentare care deja au apărut pe piele, medicii dermatologi recomandă, în general, produse cu efect exfoliant, dar care estompează totodată și producția de melanină. Cremele cu factor de protecție solară ar trebui să fie nelipsite din rutina de îngrijire a persoanei care se confruntă cu hiperpigmentarea pielii. Acestea trebuie să ofere protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB. Se recomandă  reaplicarea acestora o dată la câteva ore.

Tratamentele dermato-cosmetice pentru pete pigmentare

Peelingul chimic

Tratamentele dermato-cosmetice efectuate, de regulă, în cabinetele de dermatologie sau de medicină estetică pot fi și ele folosite în combaterea petelor pigmentare. Peelingul chimic implică folosirea unei soluții de acizi în diverse concentrații la nivelul tenului, gâtului  și mâinilor, care înlătură celulele moarte de la nivelul pielii. Cu ajutorul peelingului chimic pot fi estompate petele de orice natură de la nivelul pielii, însă se recomandă precauție și acestea trebuie efectuate doar de către medicii dermatologi sau esteticieni.

Peelingul chimic poate să fie de două tipuri: 

Peelingul cu acid glicolic

Acesta utilizează acidul glicolic pentru a exfolia stratul superior al pielii și a ajuta la îndepărtarea celulelor moarte și a pigmentării excesive. Este eficient în tratarea petelor de vârstă și a hiperpigmentării solare.

Peelingul cu acid salicilic

Acesta conține acid salicilic, care este benefic în tratarea acneei și a hiperpigmentării rezultate din aceasta. De asemenea, ajută la exfolierea celulelor moarte și la stimularea regenerării pielii.

Peelingul cu acid tricloracetic (TCA)

Acesta este un peeling chimic mai agresiv, care poate fi utilizat pentru tratarea hiperpigmentării mai profunde și mai severe. Este adesea utilizat pentru a trata melasma și cicatrici reziduale de acnee. Cu toate acestea, este necesară o atenție sporită în utilizarea sa și este recomandat să fie efectuat sub supravegherea unui specialist.

Înainte de a face un peeling chimic ar trebui să testați sensibilitatea pielii pe o mică porțiune de piele pentru a verifica cum reacționează. Astfel, veți putea identifica eventuale reacții adverse sau iritații.
Peelingul chimic poate face pielea mai sensibilă la expunerea la soare. Este important să utilizați un factor de protecție solară cu un SPF ridicat și să vă feriți de expunerea directă la soare pe durata vindecării.

Terapia cu laser

Și terapia cu laser poate fi folosită pentru eliminarea petelor pigmentare de pe piele2. Apelează la o cosmeticiană cu experiență sau la un medic dermatolog pentru o asemenea procedură.

Microdermabraziunea

Microdermabraziunea este eficientă numai în cazul petelor superficiale. Această procedură trebuie repetată pentru rezultate vizibile.

Tratament naturist pentru hiperpigmentarea pielii

O serie de remedii naturiste sunt folosite în tratarea petelor pigmentare, însă medicii ne avertizează cu privire la acestea, întrucât ne pot cauza iritații serioase. De pildă, mulți pacienți au ajuns la medic după ce au folosit oțetul de mere pentru reducerea petelor de la nivel cutanat, iar aciditatea oțetului le-a provocat iritații. Dintre remediile naturiste folosite în tratarea hiperpigmentarii pielii fără să apară reacții adverse, riscuri minore au următoarele:

Ceaiul verde

Se prepară un ceai timp de 3-5 minute, apoi se scoate pliculețul și se lasă la răcit. După ce plicul se răcește, se folosește pentru masarea petelor de pe piele. Această operațiune se repetă de 2 ori pe zi.

Tinctura de lemn-dulce 

Aceasta conține ingrediente care pot deschide nuanța petelor pigmentare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 National Library of Medicine - Drug-Induced Pigmentation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542253/
2 Studiul „A review of laser and light therapy in melasma”, Int J Womens Dermatol. 2017 Mar, M.K. Trivedi, F.C. Yang, B.K. Cho
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418955/
American Osteopathic College of Dermatology (AOCD) - Hyperpigmentation
https://www.aocd.org/page/Hyperpigmentation
American Academy of Dermatology Association - How to fade dark spots in darker skin tones
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/fade-dark-spots
American Society for Dermatologic Surgery - Hyperpigmentation
https://www.asds.net/skin-experts/skin-conditions/hyperpigmentation

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0