

Hiperpigmentarea pielii: cum o previi, dar si cum o tratezi
Hiperpigmentarea pielii: cum o previi, dar si cum o tratezi
Hiperpigmentarea pielii: cum o previi, dar si cum o tratezi
Hiperpigmentarea pielii este caracterizata de aparitia unor pete colorate la nivel cutanat, fie din cauza expunerii neprotejate la soare, fie din cauza varstei inaintate. Petele pigmentare apar, de regula, pe fata, pe brate sau pe alte zone ale corpului care sunt mai expuse radiatiilor solare de-a lungul timpului.
Tipuri de hiperpigmentare
Petele pigmentare apar in special din cauza expunerii in mod repetat la radiatiile UV, fara protectie solara. Acestea nu sunt foarte inchise la culoare, insa la persoanele cu tenul mai inchis se observa mai mult decat la cele cu pielea mai alba.
Melasma este o afectiune care determina aparitia unor pete mari la nivelul fetei. Riscul de melasma creste la femei in timpul sarcinii.
Mai exista un tip de hiperpigmentare a pielii – cea postinflamatorie. Aceasta face referire la petele ramase pe piele in urma unei leziuni cutanate. Acneea, tratamentele cu laser, peelingul chimic si leziunile de la nivelul pielii pot favoriza hiperpigmentarea postinflamatorie.
Care sunt cauzele hiperpigmentarii pielii
Hiperpigmentarea apare din cauza melaninei in exces. Melanina este pigmentul natural al pielii, iar productia acesteia poate fi stimulata de expunerea la soare, dezechilibre hormonale, varsta, procese inflamatorii sau leziuni cutanate. Astfel, pot aparea petele pigmentare pe piele.
De multe ori, hiperpigmentarea este favorizata pe fondul unei afectiuni autoimune, dar si din cauza unui tratament precum chimioterapia, tratamentul cu antibiotice ori cel cu antimalarice.
Tratament pentru hiperpigmentarea pielii
Hiperpigmentarea poate fi combatuta prin adoptarea unor masuri preventive. Petele pigmentare deja aparute la nivelul pielii pot fi estompate cu ajutorul unor tratamente dermato-cosmetice, in timp ce hiperpigmentarea altor zone ale pielii poate fi prevenita prin adoptarea unor strategii pe cat de banale, pe atat de eficiente: protectia solara si antioxidantii.
In tratarea petelor pigmentare care deja au aparut pe piele, medicii dermatologi recomanda in general produse cu efect exfoliant, dar care estompeaza totodata si productia de melanina. Hidrochinona este extrem de eficienta in depigmentarea pielii, insa aceasta se foloseste numai la recomandarea medicului, pe perioade limitate, intrucat agreseaza pielea si poate cauza iritatii severe.
Retinolul si acidul alfa hidroxi sunt ingredientele de baza din produsele cosmetice folosite in tratarea hiperpigmentarii pielii. Aceste doua ingrediente incetinesc ritmul in care sunt produse celulele care pigmenteaza pielea. Vitamina C este, de asemenea, un ingredient ce poate fi de ajutor prin efectul iluminator pe care il are.
Cremele cu factor de protectie solara ar trebui sa fie nelipsite din rutina de ingrijire a persoanei care sufera de hiperpigmentarea pielii. Acestea trebuie sa ofere protectie atat impotriva radiatiilor UVA, cat si impotriva celor UVB. Se recomanda reaplicarea acestora o data la cateva ore.
Tratamentele dermato-cosmetice pot fi si ele folosite in combaterea petelor pigmentare. Peelingul chimic implica folosirea unei solutii pe fata, gat si maini, care inlatura celulele moarte de la nivelul pielii. Cu ajutorul peelingului chimic pot fi estompate petele de orice natura de la nivelul pielii.
Si terapia cu laser poate fi folosita pentru eliminarea petelor pigmentare de pe piele. Apeleaza la o cosmeticiana cu experienta sau la un medic dermatolog pentru o asemenea procedura.
Microdermabraziunea este eficienta numai in cazul petelor superficiale. Aceasta procedura trebuie repetata pentru rezultate vizibile.
Tratament naturist pentru hiperpigmentarea pielii
O serie de remedii naturiste sunt folosite in tratarea petelor pigmentare, insa medicii ne avertizeaza cu privire la acestea, intrucat ne pot cauza iritatii serioase. De pilda, multi pacienti au ajuns la medic dupa ce au folosit otetul de mere pentru reducerea petelor de la nivel cutanat, iar aciditatea otetului le-a provocat iritatii.
Dintre remediile naturiste folosite in tratarea hiperpigmentarii pielii fara sa apara reactii adverse, riscuri minore au urmatoarele:
- Ceaiul verde – se prepara un ceai timp de 3-5 minute, apoi se scoate pliculetul si se lasa la racit. Dupa ce plicul se raceste, se foloseste pentru masarea petelor de pe piele. Aceasta operatiune se repeta de 2 ori pe zi.
- Tinctura de lemn dulce – aceasta contine ingrediente care pot deschide nuanta petelor pigmentare.
Sursa foto: Shutterstock