Tratamentul intraarticular pentru pacienții cu gonartroză [studiu]

Artroza (termen sinonim cu osteoartrita) este o boală progresivă a articulațiilor, o boală degenerativă, care implică uzura și distrugerea anumitor structuri ale articulațiilor.

La început, durerea în cazul osteoartritei poate fi mai ușoară. Este posibil să observi un ușor junghi în genunchi atunci când îl îndoi sau să vezi că articulațiile te dor după un antrenament sau după efort fizic. Durerea, umflarea articulațiilor și rigiditatea se vor agrava pe măsură ce deteriorarea articulațiilor crește. Pe lângă durere, articulațiile tale se vor simți rigide, în special când te trezești dimineața.

Simptome care apar:

  • durere articulară;
  • umflarea generală a zonelor afectate;
  • rigiditate;
  • flexibilitate redusă;
  • sunete ca de "măcinare" sau alte zgomote în timpul mișcării articulațiilor;
  • umflături, zone tari osoase în apropierea articulației;
  • articulațiile sunt deformate.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

 Gonartroza (artroza genunchiului) nu poate fi prevenită în totalitate, însă există unii factori importanți pe care îi putem controla, pentru a reduce riscurile de a dezvolta durere articulară și durere la nivelul oaselor.

Așa că, dacă te întrebai care sunt cele mai bune opțiuni de tratament pentru persoanele care suferă deja de gonartroză, experții de peste hotare îți vin în ajutor cu un studiu publicat în "Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons".

"Pacienții cu gonartroză simptomatică ce au avut parte de injecții intraarticulare (infiltrații) cu corticosteroizi au demonstrat o îmbunătățire în ceea ce privește durerea, rigiditatea / redoarea și funcția articulară pe o perioadă de până la 6 luni", spune dr. Elizabeth Matzkin, chirurg ortoped din cadrul Brigham and Women's Hospital.

Injecțiile intraarticulare (infiltrațiile) cu cortizon / din clasa corticosteroizilor (o injecție făcută într-o articulație pentru a reduce durerea și edemul) ar putea calma eficient și pe termen scurt simptomele dureroase și ar putea îmbunătăți funcția articulară a pacienților care nu sunt pregătiți încă de operație sau care nu pot să fie supuși unor tratamente chirurgicale.

Cum se previne gonartroza?

Chiar dacă gonartroza este o boală complexă și de cele mai multe ori este influențată de mulți alți factori, cercetătorii spun că există totuși unii factori pe care îi putem controla și care ne ajută să prevenim și să reducem la minimum simptomele afecțiunii.

Menținerea greutății în limitele normale și adoptarea unei diete sănătoase reprezintă o primă măsură. Fiecare jumătate de kilogram (când vine vorba de masa corporală) poate să se resimtă la nivelul genunchiului ca și cum ar fi 2,5 kg, iar obezitatea este unul dintre factorii de risc pentru artroza genunchiului. Așa că experții spun că scăderea în greutate este importantă, pentru ca genunchii să nu mai fie atât de solicitați și de forțați de kilogramele în exces, iar în acest fel, se reduce și durerea resimțită la nivelul articulațiilor genunchilor.

Mișcarea (participarea la unele activități fizice) ajută la menținerea unor mușchi puternici. Faptul că faci mișcare, iar aceasta îți menține mușchii din apropierea articulației genunchiului cât mai puternici, te poate ajuta să reduci simptomele gonartrozei. Acești mușchi la care se referă cercetătorii sunt cei care ajută piciorul să se miște (flexori), abductori și cvadricepsi.

Ce opțiuni de tratament nonchirurgical s-au dovedit a fi utile în cadrul studiului

Pacienții care nu erau obezi, dar care sufereau de o formă mai puțin severă de gonartroză au putut să apeleze la o injecție pentru calmarea durerii, astfel încât să se poată antrena pentru a-și întări musculatura din apropierea genunchiului. Faptul că pacienții pot să mențină o rutină și să facă activitate fizică, având un grad minim de durere, poate ajuta la întârzierea operației de înlocuire a genunchiului (artroplastie genunchi) cu ani buni.

O injecție intraarticulară cu un corticosteroid, la pacienții cu obezitate, poate oferi o calmare a durerii și le poate permite pacienților să înceapă sau să continue un program de exerciții fizice pentru a slăbi în mod sănătos și pentru a reduce o parte din presiunea exercitată pe articulațiile genunchilor.
 
Ce au mai observat oamenii de știință? Deși pacienții care sufereau de obezitate și-au redus durerea și au observat îmbunătățirea funcției articulare după injecția cu corticosteroizi, scorurile de durere și cele ale funcției articulare, în general, au fost mai reduse în comparație cu cele ale pacienților normoponderali (cei care nu erau obezi).

Totodată, scăderea în greutate, spun cercetătorii, nu doar că ajută la prevenirea dezvoltării gonartrozei, dar în aceeași măsură poate să maximizeze beneficiile tratamentului cu o injecție intraarticulară cu corticosteroizi.

Același studiu a mai tras concluzia că pacienții cu o formă mai severă de gonartroză pot beneficia de calmarea durerii și de un anumit interval de timp pentru o potențială operație de înlocuire a genunchiului de pe urma injecțiilor intraarticulare cu corticosteroid.

Ce trebuie să reținem?

Acest studiu a evaluat de fapt eficacitatea injecțiilor intraarticulare cu cortizon (corticosteroizi), ca fiind o opțiune acceptabilă pe termen scurt pentru pacienții cu gonartroză care căutau metode noi de a calma durerea și de a-și îmbunătăți funcția articulară. Rezultatele studiului nu pledează în favoarea folosirii acestei opțiuni pe termen lung pentru a ține sub control durerea pacienților cu gonartroză, mai ales că există efecte adverse ale cortizonului de care trebuie să ținem cont.

Alte opțiuni de tratament intraarticular

La ora actuală, în clinicile de reumatologie și ortopedie se practică și tratamentul intraarticular cu plasmă autologă, îmbogățită cu trombocite și factori de creștere- PRP sau mai nou, cu PRF.  În tehnicile PRP, sângele este colectat cu anticoagulant și apoi centrifugat, în timp ce în tehnicile PRF, sângele este colectat fără anticoagulant și imediat centrifugat.

În ceea ce privește produsele de fibrină bogată în leucocite și trombocite (L-PRF), inclusiv cheaguri L-PRF și fibrinogen lichid, concentratele de trombocite sunt obținute prin centrifugarea unei probe de sânge întreg, eliminarea globulelor roșii și concentrarea componentelor care urmează să fie utilizate, cum ar fi fibrina, trombocitele, factorii de creștere, leucocitele și alte citokine și proteine ​​circulante. Prin presarea cheagurilor de L-PRF se poate obține și un exudat, bogat în proteine ​​plasmatice precum fibronectina, vitronectina și trombospondina-1. Aceste proteine ​​plasmatice au un rol important în adeziunea și migrarea celulelor în cheagul de fibrină și pot îmbunătăți etapele incipiente ale vindecării rănilor și leziunilor intraarticulare ale pacientului.
 
Dacă ai probleme în zona genunchiului, discută cu medicul specialist pentru a găsi cel mai bun tratament care să funcționeze în cazul tău.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Efficacy and Treatment Response of Intra-articular Corticosteroid Injections in Patients With Symptomatic Knee Osteoarthritis", autori: Elizabeth Matzkin; Emily Curry; Qingwu Kong; Miranda Rogers; Michael Henry; Eric Smith - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28953085/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0