Topul tratamentelor pentru gonartroza: care sunt cele mai eficiente
Topul tratamentelor pentru gonartroza: care sunt cele mai eficiente
Topul tratamentelor pentru gonartroza: care sunt cele mai eficiente
Cercetătorii din cadrul Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi au analizat eficacitatea tratamentelor nonchirurgicale pentru gonartroză - artroza genunchiului - în ceea ce privește îmbunătățirea funcției articulare și reducerea durerii și au alcătuit un top, pe baza rezultatelor obținute.
Durerea articulară poate fi un semn al osteoartritei (artroză), o boală degenerativă care afectează calitatea vieții. Durerea poate fi ușoară și sâcâitoare sau atât de severă și debilitantă încât afectează grav activitățile de zi cu zi. Osteoartrita se poate dezvolta în orice articulație și este cel mai frecvent întâlnită la mâini, genunchi și șolduri. Când boala se dezvoltă la genunchi, poartă numele de osteoartrita genunchiului sau gonartroză.
Gonartroza poate fi primară sau secundară. Cea primară înseamnă că degenerescența articulară se instalează fără niciun motiv aparent subiacent, iar cea secundară este consecința fie a unei concentrații anormale de forță în articulație, ca în cauzele post-traumatice, fie a cartilajului articular anormal, cum ar fi poliartrita reumatoidă.
Mare parte dintre vârstnici sunt la risc de gonartroză
Osteoartrita este de obicei o boală progresivă care poate duce în cele din urmă la dizabilitate. Se estimează că 45% dintre oameni au un risc mare de a dezvolta gonartroză de-a lungul vieții, rata de progresie variind de la o persoană la alta.
Osteoartrita genunchiului este cel mai frecvent tip de artrită diagnosticat, iar prevalența continuă să crească pe măsură ce speranța de viață și obezitatea cresc și ele la nivel mondial. Deocamdată, cam 13% dintre femei și 10% dintre bărbații cu vârste de 60 de ani și peste au gonartroză, iar la cei cu vârste de peste 70 de ani, prevalența crește până la 40%.
Tratamentele existente nu pot vindeca gonartroza
Deși medicamentele și unele măsuri de stil de viață pot ajuta la gestionarea eficientă a simptomelor și la încetinirea progresiei gonartrozei, nu există în prezent tratamente care să vindece boala. Potrivit unei cercetări recente de tip meta-analiză, publicată în Jurnalul Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi, medicamentul antiinflamator nesteroidian (AINS) numit naproxen se află pe locul întâi între cele mai eficiente tratamente pentru gonartroză.
Naproxenul, în topul tratamentelor pentru gonartroză
În cadrul studiilor analizate, naproxenul a dovedit că a îmbunătățit funcția articulară și că a calmat durerea participanților care sufereau de artroză. Tratamentul cu naproxen este considerat relativ sigur și cu un cost scăzut pentru pacienții cu artroză.
Tratamentele nonchirurgicale pentru artroza genunchiului, susținute de dovezi științifice anterioare, includeau antrenamentul de rezistență, exercițiile aerobice cu un impact scăzut asupra articulațiilor, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și scăderea în greutate în cazul pacienților care aveau un indice de masă corporală de peste 25.
Ce medicamente au fost comparate în studii?
Tratamentele care au fost comparate în această meta-analiză și apoi incluse într-un top au inclus acetaminofenul (paracetamolul), ibuprofenul, injecțiile (sau infiltrațiile) intraarticulare cu cortizon, injecțiile cu plasmă bogată în trombocite, injecțiile cu acid hialuronic, mai multe antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi naproxenul, celecoxibul și diclofenacul și administrarea de substanțe placebo, atât pe cale orală, cât și intraarticulară (infiltrații).
Autorul care a condus cercetarea, medicul chirurg ortoped David Jevsevar, a explicat că aceasta a fost prima analiză comprehensivă care a comparat cercetările științifice care obțonuseră cele mai bune dovezi și care a exclus studiile de o calitate scăzută care ar fi putut influența rezultatele.
Au fost analizate 53 de studii controlate randomizate
Folosind o tehnică de clasificare statistică, oamenii de știință au analizat mai multe studii ample, pentru a descoperi dovezi care să arate care dintre cele mai comune antiinflamatoare nesteroidiene are cea mai mare probabilitate să reducă durerea și să îmbunătățească funcția articulară.
Potrivit savanților, aceștia au încercat să umple spațiile goale în ceea ce privește dovezile pentru unele tratamente mai neconvingătoare, precum acidul hialuronic, plasma îmbogățită cu trombocite (PRP) și corticosteroizii. Autorii au analizat 53 de studii controlate randomizate, care au examinat tratamentele folosite în gonartroză pe o perioadă de cel puțin 28 de zile și au inclus un număr minim de 30 de participanți pentru fiecare grup de studiu.
Clasificarea tratamentelor pentru gonartroză
Tratamentele pentru gonartroză au fost apoi clasificate pe o scară de la 1 la 5, 1 însemnând că tratamentul este cel mai eficient. Iată ce au descoperit oamenii de știință referitor la tratamentele nonchirurgicale folosite în gonartroză:
Pentru reducerea durerii de genunchi, injecțiile (infiltrațiile) cu cortizon au asigurat cea mai bună reducere a durerii pe termen scurt (între 4 și 6 săptămâni), fiind urmate în top de ibuprofen, injecțiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP), naproxen și celecoxib.
Naproxenul a fost pe primul loc în topul celui mai eficient tratament individual pentru gonartroză pe termen lung, atât pentru calmarea durerii, cât și pentru îmbunătățirea funcției articulare, fiind urmat de injecțiile cu cortizon, infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP), ibuprofen și celecoxib.
Injecțiile cu acid hialuronic nu au obținut niciun loc în topul celor mai bune 5 tratamente pentru durere, funcția articulară sau pentru combinația dintre calmarea durerii și o mai bună funcționare a genunchilor. O analiză de 12 articole științifice a descoperit că rezultatele în cazul acidului hialuronic nu sunt foarte diferite de cele ale injecțiilor intraarticulare cu o substanță placebo în ceea ce privește tratamentul gonartrozei.
Gonartroza, o boală care trebuie tratată individual
Să nu uităm că gonartroza este o boală care presupune o mare povară pentru pacienți și care necesită tratamente regulate. Deși informațiile obținute în urma acestei analize ample sunt folositoare pentru medicii reumatologi, și pacienții pot folosi informațiile de mai sus împreună cu medicul curant, pentru a cântări și pentru a descoperi împreună care sunt toate opțiunile posibile de tratament în cazul bolii lor.
Ce funcționează pentru un pacient poate să nu funcționeze la fel de bine pentru un altul sau chiar deloc, de aceea poate fi nevoie de timp ca o persoană afectată de gonartroză să afle ce o ajută și ce nu.
Ce este sigur e că, pentru gestionarea bolii, pe lângă medicamentele prescrise este nevoie și de măsuri de stil de viață pentru a ține boala sub control. Unele exerciții fizice de forță și echilibru, de exemplu, ajută la îmbunătățirea funcției articulare, în timp ce administrarea anumitor suplimente alimentare poate să fie utilă pentru reducerea durerii cauzate de boală.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Knee Osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/
Pub Med - Mixed Treatment Comparisons for Nonsurgical Treatment of Knee Osteoarthritis: A Network Meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29688920/
Studiul „Mixed Treatment Comparisons for Nonsurgical Treatment of Knee Osteoarthritis: A Network Meta-analysis”, apărut în Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2018, DOI: 10.5435/JAAOS-D-17-00318, autori: David S. Jevsevar et al.
Te-ar mai putea interesa și...