Potrivit cercetătorilor, gonartroza afectează un procent mare dintre adulții de 45-50 de ani și peste aceste vârste. Iată ce e bine să știi despre gonartroză dacă ai trecut de 50 de ani.
Artroza la genunchi sau gonartroza nu evoluează într-un mod constant, ci este imprevizibilă. Boala poate să rămână tăcută, fără manifestări, chiar și când articulațiile par să fie foarte afectate, situație care poate fi constatată în urma unei radiografii. În același timp, gonartroza se poate agrava rapid, în decursul a câteva săptămâni sau până la câteva luni. Din cauza acestei discrepanțe între durere și semnele ori modificările radiologice, artroza poate fi depistată târziu.
Gonartroza, mai probabilă odată cu înaintarea în vârstă
Osteoartrita genunchiului sau gonartroza este cea mai prevalentă boală articulară și o sursă principală de durere și de dizabilitate în țările dezvoltate. Dovezi substanțiale indică faptul că boala este cauzată de distrugerea țesuturilor din articulație, distrugere care ține atât de factorii mecanici, cât și de inflamație, însă cauzele subiacente ale prevalenței mari rămân încă neclare. Chiar și așa, cercetătorii cred că doi factori sunt mai importanți când vine vorba de apariția gonartrozei.
În primul rând, prevalența bolii crește odată cu înaintarea în vârstă (pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, țesuturile articulațiilor se uzează tot mai mult), iar în al doilea rând, și indicele de masă corporală prea mare a devenit un factor de risc binecunoscut pentru dezvoltarea gonartrozei.
Ce complicații are gonartroza?
Două dintre
complicațiile rare ale gonartrozei sunt artroza cu cristale și chisturile Baker.
Artroza cu cristale
Apare când depozite de cristale de calciu se formează în cartilajul articular, afecțiunea purtând numele de condrocalcinoză.
Chisturile Baker
Acest tip de chist se poate forma când lichidul sinovial este produs în exces și ajunge să fie prins într-un săculeț care iese din membrana care învelește articulația. Chisturile acestea sunt de cele mai multe ori nedureroase, dar pacientul poate să simtă un nodul mai moale sau mai tare în spatele genunchiului.
Stadiile și evoluția gonartrozei
Stadiul 0
Acest prim stadiu înseamnă că articulația genunchiului este normală, sănătoasă, deci nu prezintă semne de afectare.
Stadiul 1
În acest stadiu al gonartrozei, boala are semne minore. Pacienții dezvoltă o uzură minoră și osteofite minore la articulația genunchiului. Este puțin probabil să simtă durere sau disconfort.
Stadiul 2
Acesta reprezintă o formă ușoară de gonartroză. Radiografiile făcute pentru diagnostic arată mai multe osteofite, iar pacienții încep să aibă simptome de genul durerii articulare.
Stadiul 3
Acest stadiu indică o formă moderată de gonartroză. Există o eroziune evidentă pe suprafața cartilajului articular dintre oase, iar spațiul dintre oase este îngustat. Odată ce gonartroza progresează, există o inflamație evidentă în articulație, care cauzează durere în timpul mersului, alergării, genunflexiunilor, când pacientul își întinde picioarele sau când îngenunchează.
Stadiul 4
În stadiul 4 vorbim deja de gonartroză severă; spațiul dintre oase este considerabil redus, iar cartilajul se erodează ori dispare, lăsând articulația rigidă (înțepenită). Apare un răspuns inflamator cronic, alături de durere și disconfort accentuate, când persoana merge sau își mișcă articulația.
Mergi la medic la primele semne de gonartroză
Mai ales dacă ai peste
50 de ani, nu ignora semnele și simptomele pe care le ai la nivelul genunchilor, deoarece poate fi vorba de gonartroză. Este esențial să mergi la medic, pentru un diagnostic corect și pentru a primi un tratament corespunzător, care să te ajute să ții simptomele sub control. Este foarte important să respecți tratamentul recomandat de medic, pentru a nu permite bolii să evolueze prea repede și să ajungă într-un stadiu în care îți provoacă dureri insuportabile.
Dacă în prezent ai articulații sănătoase și vrei să previi problemele, cere medicului curant să îți recomande anumite suplimente, fie din plante, fie din alte substanțe, care te ajute să îți menții funcția articulară.
Chiar se poate preveni gonatroza?
Cum spuneam, osteoartrita genunchiului se dezvoltă atunci când cartilajul, un țesut de amortizare care acoperă capetele oaselor la nivelul articulațiilor, începe să se deterioreze, ceea ce poate provoca durere, rigiditate și umflare în diferite grade. Este posibil să nu fie posibilă înlăturarea completă a cauzelor care stau la baza afecțiunii, dar asta nu înseamnă că nu poți face nimic pentru a-ți scădea riscul de gonartroză.
Caută să păstrezi o greutate corporală normală
Având în vedere că un factor de risc major pentru gonartroză este reprezentat de supragreutate (un indice de masă corporală sau IMC, de 25 până la 29,9) sau obezitate (IMC de 30 sau mai mult), este clar că păstrarea unei greutăți corporale normale este de dorit pentru a scădea riscul de gonartroză.
Articulațiile rezistă la o anumită forță, însă fiecare kilogram în plus adaugă două până la patru kilograme de presiune pe genunchi. Prin urmare, dacă ești supraponderal și slăbești, de exemplu, 6 kilograme, iei 12 kilograme de presiune de pe genunchi. Iar dacă ai fost deja diagnosticat cu gonartroză, pierderea în greutate te poate ajuta cel puțin la încetinirea progresiei bolii.
Dacă nu știi cum să slăbești, cere sfatul medicului de familie, care îți poate face un plan alimentar și un program de exerciții fizice. În principiu, o greutate normală se obține și se menține având o alimentație sănătoasă, cu mai multe legume și fructe și mai puține grăsimi și alimente cu zahăr, combinată cu activitate fizică regulată.
Cele mai mobile articulații din corp, cum sunt cele de la genunchi, conțin ceea ce se numește lichid sinovial. Când o articulație este comprimată, acesta trece peste articulație, oferind lubrifiere și hidratare. Lichidul sinovial își pierde calitățile în timp, din cauza înaintării în vârstă și a alimentației nepotrivite, dar poate fi refăcut cu ajutorul alimentelor cu rol antioxidant și antiinflamator și al gelatinei.
Obișnuiește-te să faci mișcare zilnic sau de câteva ori pe săptămână
Dacă îți menții forma fizică, îți poți proteja și articulațiile, în special prin întărirea mușchilor care înconjoară articulațiile vulnerabile. Mușchii puternici înseamnă mai puțin stres asupra articulației în sine. Exercițiile de toate tipurile, că e vorba de mers pe jos sau pe bicicletă, înot, gimnastică în casă etc. ajută la menținerea articulațiilor sănătoase și, de asemenea, la a avea o stare generală de sănătate mai bună.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
PNAS – Knee osteoarthritis has doubled in prevalence since the mid-20th century
https://www.pnas.org/content/114/35/9332
Studiul „Knee osteoarthritis has doubled in prevalence since the mid-20th century”, apărut în PNAS, 2017; https://doi.org/10.1073/pnas.1703856114, autori Ian J. Wallace et al.
The Lancet - Global, regional prevalence, incidence and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30331-X/fulltext
Studiul „Global, regional prevalence, incidence and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies”, apărut în eClinicalMedicine, 2020, DOI:https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2020.100587, autori: Aiyong Cui et al.
Te-ar mai putea interesa și...
TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI