Tratamentul cu rhFGF18 in gonartroza: Ce alte optiuni ai pentru a preveni progresia bolii

Gonartroza, adică osteoartrita genunchiului, este o boală degenerativă, pentru care oamenii de știință continuă să caute tratamente prin care să fie mai bine gestionată și prin care să îi încertinească progresia. Un astfel de tratament este cel cu rhFGF18.

Tratamentul cu factorul recombinant de creștere a fibroblastului 18 (rhFGF18) a arătat într-un studiu încetinirea deteriorării cartilaginoase în unele zone ale cartilajului articular la pacienții cu gonartroză. Ulterior, alte studii au testat eficacitatea rhFGF18 și au susținut în continuare eficacitatea substanței în reducerea pierderii cartilajului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum acționează tratamentul cu rhFGF18?

Factorul recombinat de creștere a fibroblastului 18 (rhFGF18) leagă și activează receptorii pentru factorul de creștere a fibroblastului 3 (FGFR3) la nivelul cartilajului care ar putea stimula condrogeneza, deci formarea de țesut cartilaginos, și repararea cartilajului, încetinind progresia naturală a gonartrozei. Tratamentul a fost administrat sub formă de injecții intraarticulare la nivelul genunchiului.

Studiul și-a propus să demonstreze reducerea cu 75% pe an a degradării cartilajului în compartimentul medial tibio-femural și scăderea deteriorării cartilaginoase de la 0,1 mm/an, așa cum este de așteptat în mod normal, la mai puțin de 0,025 mm/an.

Totuși, analiza datelor după 12 luni de tratament nu a arătat o diferență semnificativă în ceea ce privește deteriorarea cartilajului în compartimentul medial femuro-tibial între grupurile de pacienți care au primit placebo și cei care au primit rhFGF18.

Efectele tratamentului cu rhFGF18: deterioare cartilaginoasă mai scăzută

Pacienții care au primit tratament cu rhFGF18 au avut o deterioare cartilaginoasă semnificativ mai scăzută în compartimentul femuro-tibial lateral și în compartimentul femuro-tibial total decât cei care au primit un tratament placebo. Rezultatele favorabile au fost dependente de doza de tratament administrată.

Evaluarea RMN a genunchiului pacienților cu gonartroză pe perioada studiului a arătat că tratamentul cu rhFGF18 a fost asociat cu o pierdere semnificativ mai mică a cartilajului femuro-tibial lateral și femuro-tibial total și, de asemenea, cu o mai bună păstrare a spațiului articular. 

Cercetarea a arătat că evaluarea RMN cantitativă a cartilajului și a modificărilor în compartimentele articulare este foarte importantă pentru planificarea studiilor viitoare. Modificările au fost importante pentru înțelegerea mai bună și pentru interpretarea rezultatelor studiului. Cu toate acestea, importanța clinică a acelor modificări structurale nu a putut fi evaluată cu certitudine în acel moment.

În dezvoltarea artrozei este vorba despre o interacțiune între factorii sistemici și factorii locali biomecanici. La unii pacienți, factorii locali biomecanici pot depăși mecanismele de reparare ale organismului, precum și orice încercări farmacologice pentru a spori repararea, așa cum este rhFGF18.

Grosimea cartilajului crește semnificativ cu ajutorul rhFGF18 

Un studiu mai recent a subliniat faptul că rhFGF18 crește grosimea cartilajului și reduce substanțial pierderea cartilajului la persoanele cu osteoartrită a genunchiului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Pacienţii au fost randomizaţi în cinci grupuri, cu trei injecţii intraarticulare: un grup a primit, 30 pg de rhFGF18 la fiecare 6 luni; un grup 30 ug rhFGF18 la fiecare 12 luni; 100 ug rhFGF18 (6 luni); 100 ug rhFGF18 (12 luni) sau placebo. Analiza ulterioară care a utilizat scoruri de subțiere/îngroșare și valori ordonate a evaluat modificarea grosimii cartilajului femuro-tibial de la valoarea inițială la 24 de luni, modificările fiind comparate indirect cu cele ale unor subiecți sănătoși.

Scorurile de subțiere au fost semnificativ mai mici pentru tratamentul cu rhFGF18 100 ug (6 luni) față de placebo (diferență medie (IC 95%), similar cu al subiecților sănătoși. Scorurile de îngroșare au fost semnificativ mai mari pentru tratamentul cu rhFGF18 100 µg (6 luni), 100 µg (12 luni) și 30 µg (6 luni) față de placebo (diferență medie (IC 95%) și dublu față de al subiecților sănătoși.

Și vitamina D are efecte benefice asupra cartilajului articular și asupra artrozei

Oamenii de știință de peste hotare și-au propus să determine ce anume, mai exact, cauzează artroza și cum poate fi această boală tratată cel mai eficient. Mai mult, studiile arată că valorile serice ale vitaminei D au fost asociate cu artroza, iar această vitamină ar putea avea un efect asupra cartilajului articular.

Rezultatele unui studiu au arătat că, la nivel molecular, 1α,25(OH)2D3, adică forma activată a vitaminei D, joacă un rol în degenerarea cartilajului articular. Vitamina D se fixează sau se leagă de receptorii vitaminei D, declanșând o cascadă de semnale care duc la hipertrofia (dezvoltarea excesivă a volumului) condrocitelor, adică celulelor cartilaginoase mature. În studiile clinice, deficiența sau lipsa de vitamina D este un factor de risc pentru artroză, iar acei pacienți care au o grosime redusă a cartilajului sunt mai predispuși să aibă o carență de vitamina D.

Rolul suplimentării cu vitamina D în tratamentul artrozei sau în prevenția artrozei rămâne o posibilitate, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica rolul și efectele acesteia.

Vitamina D ar putea încetini progresia artrozei

Vitamina D încurajează absorbția calciului în organism, pentru a facilita dezvoltarea și repararea oaselor. Un studiu controlat pe tema relației dintre vitamina D și artroză, publicat în jurnalul medical Clinical Orthopaedics and Related Research, a avut rezultate încurajatoare. 

O echipă de cercetători din India au împărțit 107 pacienți care sufereau de gonartroză și de lipsă de vitamina D în două grupuri. Un grup a primit suplimente cu vitamina D, iar celălalt nu. După un an, cercetătorii au descoperit o scădere mică în privința durerii de genunchi și au observat o îmbunătățire a funcției genunchiului în cazul grupului tratat cu vitamina D, dar nu și în cazul grupului aflat pe tratament placebo.

Cum obții doza necesară de vitamina D?

Vitamina D este sintetizată de corp când razele ultraviolete (UVB) de la soare intră în contact direct cu pielea (atenție, nu printr-un geam sau fereastră). De aceea, dacă stai la soare 15-20 de minute dimineața, fără ca pielea să fie acoperită cu cremă cu factor de protecție solară, poți obține o cantitate suficientă de vitamina D. Atenție, însă, dacă stai mai mult în soare ai nevoie de protecție solară atât pentru a împiedica pielea să se rideze prematur, cât și pentru a-ți scădea riscul de cancer de piele.

Aportul de vitamina D poate fi obținut și prin consumarea unor alimente precum peștele gras (somonul, heringul, tonul, macroul, sardinele), gălbenușul de ou și alimentele fortificate cu vitamina D. Dacă nu obții suficientă vitamina D din alimentație, cere sfatul medicului cu privire la suplimentele pe care le poți lua pentru sănătatea articulațiilor tale.

Suplimente alimentare care contribuie la repararea cartilajului

Suplimentele alimentare precum glucozamina și condroitina sunt opțiunile de tratament nechirurgical pentru restaurarea cartilajului. Sulfatul de crondroitină și glucozamina sunt substanțe care apar în mod natural în organism care previn degradarea cartilajului și stimulează formarea de cartilaj nou.

Condroitina și glucozamina

Sulfatul de condroitină și glucozamina obținute din surse animale sunt disponibile ca suplimente alimentare care se pot lua fără prescripție medicală și sunt recomandate pentru restaurarea cartilajului. Cercetările efectuate pe animale au descoperit că sulfatul de condroitină poate preveni degradarea cartilajului și, de asemenea, poate stimula mecanismele de reparare. Glucozamina poate să ajute la încetinerea degradării cartilajului. În majoritatea studiilor privind tratarea osteoartritei, doza tipică a fost de 500 de miligrame de sulfat de glucozamină, de trei ori pe zi.

S-adenozil-metionina (SAM-e)

Rezultatele cercetărilor privind SAM-e pentru osteoartrită sunt mixte. Studiile cu participanți umani au comparat SAM-e luat pe cale orală cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), utilizate frecvent pentru ameliorarea durerii cauzate de osteoartrită sau cu placebo, deci substanțe inactive, la pacienții cu osteoartrită a genunchiului sau șoldului.

În general, studiile care au comparat SAM-e cu AINS au arătat că fiecare a oferit o ușurare similară a durerii și o îmbunătățire a funcției articulare, cu mai puține efecte secundare la pacienții care au luat SAMe. Numărul mai mic de studii care au comparat SAM-e cu placebo nu a arătat în mod constant că SAM-e este benefic.

Atenție, SAM-e poate reduce efectele levodopei (L-dopa), un medicament utilizat pentru tratarea bolii Parkinson. Este, de asemenea, posibil ca SAM-e să interacționeze cu medicamente și suplimente alimentare care cresc nivelurile de serotonină (o substanță chimică produsă de celulele nervoase), cum ar fi antidepresivele, L-triptofanul și sunătoarea.

Metilsulfonilmetanul (MSM)

Metilsulfonilmetanul (MSM) este o substanță chimică ce apare în mod natural în corp, dar poate fi și sintetizată în laborator. Deși nu există multe dovezi științifice solide care să susțină eficiența acestui remediu, multe persoane folosesc MSM pentru osteoartrită.

Unele cercetări au indicat că administrarea MSM pe cale orală, ca atare sau împreună cu alte remedii, cum ar fi glucozamina, poate reduce oarecum durerea și umflarea și poate îmbunătăți funcția articulară la persoanele cu osteoartrită. Deși este sigur dacă se administrează timp de câteva luni - nu se recomandă mai mult de șase la rând - MSM le poate provoca unor pacienți greață, diaree sau balonare.

Recomandarea noastră este ca, orice supliment dorești să încerci pentru gonartroză sau pentru orice altă afecțiune, să ceri mai întâi sfatul medicului. Chiar dacă e vorba de o substanță naturală, care pare sigură pentru sănătate, este important să te asiguri că nu interacționează cu eventualele medicamente pe care le iei sau că, pur și simplu, este adecvată pentru tine, în ce doză și pentru cât timp. Majoritatea suplimentelor se iau pe o anumită perioadă, după care este nevoie de un interval de pauză până la reluarea administrării. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:Pub Med - Sprifermin (rhFGF18) enables proliferation of chondrocytes producing a hyaline cartilage matrix
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28823647/
Studiul „Sprifermin (rhFGF18) enables proliferation of chondrocytes producing a hyaline cartilage matrix”, apărut în Osteoarthritis Cartilage. 2017 Nov;25(11):1858-1867. doi: 10.1016/j.joca.2017.08.004, autori: A. Gigout et al.
BMJ - Intra-articular sprifermin reduces cartilage loss in addition to increasing cartilage gain independent of location in the femorotibial joint: post-hoc analysis of a randomised, placebo-controlled phase II clinical trial
https://ard.bmj.com/content/79/4/525
Studiul „Intra-articular sprifermin reduces cartilage loss in addition to increasing cartilage gain independent of location in the femorotibial joint: post-hoc analysis of a randomised, placebo-controlled phase II clinical trial”, apărut în Annals of the Rheumatic Diseases 2020;79:525-528, autori: Eckstein F, Kraines JL, Aydemir A, et al.
Vitamin D and Its Effects on Articular Cartilage and Osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5480771/
Studiul „Vitamin D and Its Effects on Articular Cartilage and Osteoarthritis”, apărut în Orthopaedic Journal of Sports Medicine, 2017 Jun; 5(6): 2325967117711376, autori Rachel J. Garfinkel et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0