Articulatiile degetelor pot trada artroza genunchiului [studiu]

Știai că dacă articulațiile degetelor sunt deformate și își măresc considerabil volumul, acest lucru ar putea fi asociat cu artroza genunchiului? Află mai multe despre legătura dintre aspectul mâinilor și artroză, precum și ce poți face pentru a gestiona boala.

Osteoartrita genunchiului, o boală degenerativă a articulațiilor, este de obicei rezultatul uzurii și al pierderii progresive a cartilajului articular, ffind cel mai frecvent întâlnită la vârstnici. Dar ce legătură poate exista între aspectul mâinilor și această afecțiune a genunchiului?

Nodulii Heberden, asociați cu gonartroza

Nodulii Heberden sunt niște creșteri osoase care apar la articulațiile degetelor și care sunt ușor de detectat în urma unei examinări fizice de rutină. Acești noduli sunt considerați semne distinctive ale artrozei, iar un studiu recent, publicat în jurnalul medical „Arthritis & Rheumatology”, a constatat că prezența nodulilor Heberden ar putea indica și daune structurale asociate cu gonartroza (osteoartrita genunchiului).

În studiul la care au participat 395 de pacienți cu noduli Heberden la degetele de la mâini și 188 de pacienți fără aceste formațiuni osoase la mâini s-a observat că existau asocieri semnificative între prezența nodulilor Heberden și gonartroză.

Potrivit autorilor studiului, „prezența nodulilor Heberden în cadrul unei examinări fizice a pacientului este asociată cu un tipar distinct al agravării daunelor structurale asociate gonartrozei, daune care există în articulația genunchiului”. Aceștia mai spun că rezultatele obținute i-au motivat să inițieze o serie de investigații mult mai concentrate, pentru a caracteriza și mai bine fenotipul nodulilor în cazul artrozei și pentru a crea tratamente specifice pentru pacienții din viitoarele studii clinice.

Cum se tratează în prezent osteoartrita genunchiului?

Gonartroza nu se vindecă, dar este o boală care poate fi gestionată prin diverse terapii și intervenții de stil de viață. Tratamentele pentru gonartroză sunt nechirurgicale sau chirurgicale. Tratamentul de primă linie pentru toți pacienții cu osteoartrită simptomatică a genunchiului include educația pacientului și terapia fizică. S-a demonstrat că o combinație de exerciții făcute cu un specialist și un program de exerciții la domiciliu are cele mai bune rezultate.

Pierderea kilogramelor în plus

Pierderea în greutate este extrem de importantă în toate etapele osteoartritei genunchiului pentru persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate, deci pacienții care au artrită simptomatică cu un indice de masă corporală mai mare de 25. Cea mai potrivită combinație indicată pentru a scădea sănătos în greutate în prezența gonartrozei este controlul alimentației (un număr potrivit de calorii obținute preponderent din alimente simple: legume, fructe, leguminoase, proteine slabe, cereale integrale, ulei de măsline) și exercițiile fizice cu impact redus (plimbări, mers cu bicicleta, înot, gimnastică în apă). 

Medicație antiinflamatoare

Terapia medicamentoasă este, de asemenea, tratamentul de primă linie pentru pacienții cu osteoartrită simptomatică. Pacienții au la dispoziție o mare varietate de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), iar alegerea ar trebui să se bazeze pe preferința medicului, acceptabilitatea pacientului și costul. Durata tratamentului cu AINS trebuie să se bazeze pe eficacitate, reacții adverse și antecedente medicale (de obicei, se recomandă pentru perioade scurte).

Suplimente cu glucozamină și condroitină

Utile în gestionarea bolii se pot dovedi și suplimentele alimentare. Glucozamina și sulfatul de condroitină, componente structurale ale cartilajului articular, sunt disponibile și ca suplimente alimentare care ajută la sănătatea cartilajului articular. Nu există dovezi puternice că aceste suplimente sunt benefice în tratarea osteoartritei la genunchi, însă mulți oameni care le folosesc spun că îi ajută să se simtă mai bine.

Oamenii de știință spun că nu există dezavantaje majore în a lua astfel de suplimente (dacă un pacient este dispus să încerce un astfel de supliment, aceasta este o opțiune relativ sigură) și că orice beneficiu obținut din suplimentare se datorează probabil unui efect placebo.

Injecțiile cu corticosteroizi

Injecțiile intraarticulare cu corticosteroizi pot fi de folos pacienților care se confruntă cu osteoartrita simptomatică a genunchiului, mai ales acolo unde există o componentă inflamatorie considerabilă. Faptul că medicamentul ajunge direct în genunchi poate reduce inflamația locală asociată cu gonartroza și poate minimiza efectele sistemice ale steroidului.

Injecțiile cu acid hialuronic

Injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic reprezintă o altă opțiune injectabilă pentru osteoartrita genunchiului. Acidul hialuronic este un glicozaminoglican care se găsește în tot corpul uman și este o componentă importantă a lichidului sinovial și a cartilajului articular.

Acesta se descompune și contribuie la pierderea cartilajului articular, precum și la rigiditate și durere, însă injecțiile locale cu acid hialuronic, deci direct în articulație, acționează ca un lubrifiant și pot ajuta la creșterea producției naturale de  acid hialuronic în articulație.

Injecțiile respective pot fi produse fie din celule aviare, fie din celule bacteriene în laborator și, prin urmare, trebuie utilizat cu prudență la persoanele cu alergii aviare. Deși aceasta este o opțiune de tratament extrem de răspândită, nu este susținută de foarte multe dovezi științifice, însă multe persoane raportează o funcție articulară mai bună după aceste injecții.

Ce sunt nodulii Heberden și cum îi recunoști?

Te confrunți cu durere și redoare (înțepenire) la nivelul degetelor? Acest tip de durere sau rigiditate ar putea reprezenta simptomele artrozei la nivelul mâinilor.

Artroza, o boală degenerativă a articulațiilor, poate uneori să afecteze și mâinile, inclusiv articulațiile degetelor. Când un pacient are artroză la mâini, este posibil să dezvolte noduli Heberden. Aceștia sunt, de regulă, unul dintre cele mai evidente semne care arată că o persoană are osteoartrită la nivelul mâinilor.

Așadar, nodulii Heberden sunt creșteri osoase care se formează pe mâinile pacientului, ca rezultat al artrozei. Au fost denumiți după William Heberden Sr., un medic din anii 1700, deoarece el a fost cel care a găsit o explicație pentru aceste umflături apărute pe mâini. Aceste creșteri osoase apar pe articulațiile degetelor care sunt cele mai apropiate de unghie - numite și articulații interfalangiene distale. 

De regulă, artroza se dezvoltă în coloana vertebrală, în genunchi, șolduri sau degete. Aceste zone au cartilaj în articulații, care protejează suprafața oaselor. În cazul nodulilor Heberden, umflarea zonei și o încovoiere apar la nivelul articulațiilor degetelor, pe măsură ce cartilajul începe să se dezintegreze sau să se uzeze. În cele din urmă, cartilajul nu mai poate proteja oasele, care încep să se frece unele de altele, iar acest proces distruge oasele existente și de cele mai multe ori provoacă durere.

Pe măsură ce cartilajul continuă să se degradeze, un nou țesut osos se dezvoltă de-a lungul osului existent, în forma unor noduli. Până la momentul la care apar nodulii aceștia, este posibil ca degetele pacientului să fi devenit rigide, iar durerea să se mai fi diminuat. Nodulii Heberden apar după o deteriorare gravă a articulației, așa că adeseori sunt considerați un marker al artrozei avansate.

Semne și simptome noduli Heberden

Dacă ai nodulii Heberden, poți să îi vezi destul de clar, examinându-ți articulațiile degetelor. Micile creșteri osoase se pot extinde și le poți vedea bine la articulațiile situate cel mai aproape de unghie. În multe cazuri, degetele se pot deforma sau pot suferi modificări, pe măsură ce nodulii aceștia se formează. Simptomele pot fi: pierderea mobilității, durere, umflarea articulațiilor, redoare în locul unde există nodulul.

În unele cazuri, nodulii Heberden pot fi asimptomatici sau pot avea doar câteva simptome ori doar unele simptome ușoare. Dacă ai noduli Heberden, vei observa că îți va fi dificil să faci anumite lucruri, care presupun să apuci obiectele cu mâna sau să le ții cu degetele, cum ar fi să răsucești cheia în contact sau să desfaci capacul unei sticle cu suc.

Înainte de a începe orice fel de tratament, trebuie să te vadă un medic, care să îți efectueze un examen clinic amănunțit. După diagnostic, medicul îți va da mai multe informații despre artroza mâinilor și va implementa un plan de tratament special conceput pentru tine. Nu ignora simptomele: durerea, inflamația în preajma articulațiilor degetelor, rigiditate în zona afectată, lipsa mobilității în degetele mâinilor.

Cum se tratează osteaortrita mâinii?

Aproximativ jumătate dintre femei și un sfert dintre bărbați vor experimenta rigiditatea și durerea asociate cu osteoartrita mâinilor până vor ajunge la vârsta de 85 de ani. Osteoartrita apare de obicei mai târziu în viață, fără o cauză specifică, dar mai mulți factori pot juca un rol, printre care vârsta înaintată, greutatea corporală prea mare, moștenirea genetică, fracturile și luxațiile, infecțiile articulare, suprasolicitarea, ligamentele slăbite și articulațiile prost aliniate.

Fiind vorba de o boală cronică și degenerativă, osteoartrita nu se vindecă. Totuși, tratamentele indicate de medic și obiceiurile sănătoase de viață pot ajuta pacientul să își gestioneze simptomele și să se mențină activ.

Tratamente non-medicamentoase

Reducerea tensiunii asupra articulațiilor cu un dispozitiv recomandat de medic, adaptarea mișcărilor mâinii, efectuarea exercițiilor pentru mâini sau utilizarea terapiei cu comprese calde sau reci pot ajuta la ușurarea durerii.

Tratamente medicamentoase

Medicamentele pentru a ușura simptomele osteoartritei mâinii sunt disponibile sub formă de pastile, siropuri, creme sau loțiuni ori sunt injectate într-o articulație. Acestea includ analgezice precum acetaminofenul, contra-iritante precum capsaicina sau mentolul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și corticosteroizii.

Tratamente chirurgicale

Dacă medicamentele sau activitățile de autoîngrijire nu reușesc să ofere o ușurare, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune. Un chirurg ortoped poate îndepărta cartilajul deteriorat și poate face oasele să fuzioneze sau poate înlocui articulația deteriorată cu un implant din plastic, ceramică sau metal.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Knee Osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/
Cleveland Clinic - Heberden's Nodes 
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21829-heberdens-nodes
Pub Med - Heberden's Nodes and Knee Osteoarthritis-Related Osseous Structural Damage: Exploratory Study From the Osteoarthritis Initiative 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30623610/
Studiul „Heberden's Nodes and Knee Osteoarthritis‐related Osseous Structural Damage: Exploratory Study from the Foundation for the National Institute of Health”, apărut în Arthritis & Rheumatology, 2019, 71(6):935-940. doi: 10.1002/art.40811. Epub 2019 Apr 22, autori: Arya Haj‐Mirzaian et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0