Tratamente naturale pentru unghii mai lungi și mai sănătoase
Tratamente naturale pentru unghii mai lungi și mai sănătoase
Tratamente naturale pentru unghii mai lungi și mai sănătoase
Unghiile tale sunt fragile, se exfoliază și se rup cu ușurință? Poți combate aceste probleme folosind tratamente naturale, deloc costisitoare și fără efecte adverse.
Din ce motive devin unghiile fragile
Unghiile pot să devină fragile din mai multe motive, printre care se numără:
- Deshidratare - Lipsa de hidratare poate face ca unghiile să devină uscate și fragile. Asigură-te că bei suficientă apă și utilizezi o cremă hidratantă pentru mâini și unghii.
- Utilizarea excesivă a produselor de curățare - Detergenții și alte produse de curățare pot usca unghiile și pot cauza fragilitate. Asigură-te că porți mănuși de protecție atunci când folosești aceste produse.
- Dieta necorespunzătoare - O dietă săracă în proteine, vitamine și minerale poate afecta sănătatea unghiilor.
- Leziuni - Lovirea sau zgârierea unghiilor poate cauza fisuri și poate face ca unghiile să devină fragile.
- Boli sau afecțiuni - Anumite boli sau afecțiuni, cum ar fi psoriazisul, artrita și hipotiroidismul, pot cauza unghii fragile.
- Produse de îngrijire a unghiilor de proastă calitate - Unele lacuri de unghii, solvenți și alte produse de îngrijire a unghiilor pot conține substanțe chimice care pot cauza uscarea și fragilitatea unghiilor.
Ce tratamente naturale există pentru unghii mai lungi și mai sănătoase
Unghiile tale au nevoie, ca și pielea, de hidratare și de nutrienți pentru a arăta bine, pentru a crește rapid și pentru a fi puternice. Există o serie de ingrediente naturale, pe care e posibil să le ai deja în casă, care asigură unghiilor tale hidratarea de care acestea au nevoie.
Ulei de măsline
Conține acizi grași esențiali și vitamina E, care ajută la întărirea și hidratarea unghiilor. În fiecare seară, înainte de culcare, încălzește puțin ulei de măsline în cuptorul cu microunde, apoi masează cu acesta unghiile și cuticulele. Pune-ți mănuși dim bumbac în mâini și culcă-te așa. Dimineața poți îndepărta uleiul rămas cu apă călduță și săpun. Uleiul de măsline va hidrata unghia și cuticula acesteia, dar va asigura și o serie de nutrienți important.
Ulei de cococs cu miere și ulei esențial de rozmarin
Un tratament eficient pentru unghiile degradate poate fi făcut din ¼ cană de ulei de cocos încălzit, la care se adaugă ¼ cană de miere și 4 picături de ulei esențial de rozmarin. Se înmoaie unghiile în acest amestec, și se lasă să acționeze 15 minute, apoi se scot unghiile din amestecul de ulei de cocos și miere și se spală cu apă călduță și săpun. Se aplică imediat o cremă hidratantă. Repetă operațiunea zilnic până când începi să observi rezultatele.
Suc de portocale
Probabil că ți se pare foarte ciudat, însă sucul de portocale stimulează creșterea unghiilor datorită conținutului ridicat de vitamina C, care stimulează producția de colagen. Totodată, și acidul folic din acest suc este important în procesul de creștere a unghiilor.
Înmoaie-ți unghiile în sucul de portocale timp de minimum 10 minute. Clătește unghiile cu apă călduță, usucă-le și aplică o cremă hidratantă sau emolientă. Folosește acest remediu zilnic și după cel mult o săptămână vei observa rezultatele.
Ulei de jojoba
Este un ulei non-gras și non-comedogen, care ajută la hidratarea și protejarea unghiilor. Aplică dimineața și/sau seara pe unghii dar poți, aplica, de asemenea, pe mâini și pe întregul corp. Uleiul de jojoba intră repede în piele și nu este necesar să fie clătit.
Coada-calului
Planta de coada-calului este eficientă atunci când vine vorba despre regenerarea unghiilor întrucât conține mari cantități de calciu și alte minerale importante. Fierbe ¾ linguriță de coada-calului deshidratată într-o cană de apă, oprește focul și acoperă recipientul cu o farfuriuță. După 15 minute, strecoară ceaiul obținut și înmoaie-ți unghiile în el preț de 20 de minute. Repetă această operațiune de cel puțin 4 ori pe săptămână. Consumul de ceai de coada calului stimulează, de asemenea, creșterea unghiilor.
Uleiul esențial de arbore de ceai
Este un ulei cu proprietăți antimicrobiene și antifungice, precum uleiul esențial de lavandă, care poate ajuta la prevenirea infecțiilor unghiilor. Unghiile sănătoase sunt unghiile fără micoze, iar uleiul de arbore de ceai te poate ajuta să previi și să combați infecțiile fungice. Acest ulei are și proprietăți antiseptice, nu numai antifungice, așa că unghiile tale vor fi protejate așa cum se cuvinte de uleiul de arbore de ceai.
Amestecă 10 picături de ulei de arbore de ceai cu 1 linguriță de vitamina E uleioasă și masează-ți viguros unghiile cu acest amestec. Lasă uleiurile să acționeze în jur de 30 de minute și abia apoi poți clăti. Repetă această procedură de două ori pe zi timp de o lună și unghiile tale vor fi complet regenerate.
Ce mai poți face pentru unghii lungi și sănătoase
Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la menținerea unghiilor tale lungi și sănătoase:
- Consumă o dietă sănătoasă și echilibrată - Asigură-te că dieta ta este bogată în proteine, vitamine și minerale, cum ar fi vitamina E, biotina, fierul și zincul, care sunt esențiale pentru sănătatea unghiilor.
- Hidratează-te - Bea suficientă apă pentru a menține hidratarea și elasticitatea unghiilor.
- Evită produsele chimice dăunătoare - Utilizează mănuși de protecție atunci când utilizezi produse de curățare sau substanțe chimice care pot deteriora unghiile.
- Evită mușcarea sau ruperea unghiilor - Acest obicei poate deteriora unghiile și poate duce la infecții.
- Taie unghiile corect - Taie unghiile drept și neted, pentru a evita fisurile și ruperea.
- Masează unghiile cu uleiuri - Folosește uleiuri vegetale sau esențiale pentru a hidrata și întări unghiile.
- Protejează unghiile de vremea rece și uscată - Temperaturile scăzute și uscăciunea pot face ca unghiile să devină fragile. Poartă mănuși de protecție atunci când este necesar și aplică o cremă hidratantă pe mâini și unghii.
- Consultă un specialist - Dacă observi că unghiile tale sunt foarte fragile sau prezintă alte probleme, este posibil să dorești să consulți un dermatolog sau un specialist în îngrijirea unghiilor pentru un tratament adecvat.
În general, îngrijirea regulată a unghiilor și adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la menținerea unghiilor lungi și sănătoase.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Vitamins and minerals: their role in nail health and disease”, autori: Noah Scheinfeld, Maurice J Dahdah, Richard Scher - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17763607/
“Brittle splitting nails” - https://www.aocd.org/page/BrittleSplittingNail
“MANICURE AND PEDICURE SAFETY” - https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/pedicures/manicure-pedicure-safety
“Nail problems” - https://www.nhs.uk/conditions/nail-problems/
“TIPS FOR HEALTHY NAILS” - https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/healthy-nail-tips
Te-ar mai putea interesa și...