Ulei de jojoba pentru piele frumoasa si par sanatos

1. Ce este uleiul de jojoba?
2. Cum se produce uleiul de jojoba?
3. Beneficii ulei de jojoba
   a. Hidratează bine pielea feței
   b. Controlează nivelul de sebum
   c. Tratează acneea
   d. Repară buzele crăpate 
   e. Este benefic în caz de eczemă și psoriazis
   f. Hidratează părul 
   g. Combate mătreața
4. Măști de față cu ulei de jojoba
5. Măști de păr cu ulei de jojoba

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este uleiul de jojoba?

Uleiul de jojoba, obținut din semințele arbustului cu același nume, originar din deșerturile din sudul Californiei, Arizona și Utah, dar care se găsește și în partea de nord a Mexicului, este, de fapt, mai degrabă o ceară lichidă decât un ulei. Acest ulei extras prin presare la rece din semințele de jojoba are o textură asemănătoare cu cea a uleiurilor naturale ale pielii și ale scalpului, fiind extrem de ușor de absorbit de epidermă, dar și de textura firelor de păr.
Amerindienii foloseau uleiul de jojoba pentru a trata rănile și vânătăile. În zilele noastre însă, se utilizează ulei de jojoba pentru ten, în tratarea unor afecțiuni precum acneea, psoriazisul ori arsurile solare. Întrucât stimulează creșterea podoabei capilare, uleiul de jojoba este folosit și ca ajutor în combatarea alopeciei.

Cum se produce uleiul de jojoba?

Semințele de jojoba se maturizează pe parcursul mai multor luni și sunt recoltate atunci când sunt complet coapte. Recoltarea se face de obicei manual sau cu ajutorul unor mașini specializate, în funcție de mărimea plantației. După recoltare, semințele sunt uscate la soare sau în uscătoare controlate pentru a reduce umiditatea și a preveni mucegaiul sau degradarea.

Semințele uscate sunt curățate de impurități, cum ar fi frunze, pietre sau alte resturi, pentru a asigura un ulei de calitate superioarăși se macină pulbere sau se lasă întregi, în funcție de metoda de extracție utilizată.

Uleiul de jojoba este adesea extras prin presare la rece, o metodă mecanică care implică zdrobirea semințelor și presarea lor pentru a elibera uleiul. Această metodă păstrează toate proprietățile benefice ale uleiului, deoarece nu implică temperaturi ridicate care ar putea degrada compușii activi. Uneori, se folosește și presarea mecanică la temperaturi controlate pentru a obține mai mult ulei din semințe. Deși temperatura este mai mare decât la presarea la rece, aceasta este încă relativ scăzută, pentru a proteja calitatea uleiului.

În cazuri mai rare, se poate folosi un solvent pentru a extrage uleiul din resturile de semințe după presare. Totuși, această metodă este mai puțin preferată, deoarece solventul poate afecta puritatea uleiului.

Uleiul extras este filtrat pentru a îndepărta orice particule solide sau impurități. Acest proces asigură un ulei clar și limpede. Apoi, uleiul este îmbuteliat în recipiente de sticlă sau plastic, de obicei opace, pentru a-l proteja de lumina soarelui, care poate degrada calitatea acestuia. Uleiul este păstrat în locuri răcoroase și uscate pentru a preveni oxidarea și a-i prelungi durata de valabilitate.

Beneficii ulei de jojoba

Iată câteva beneficii potențiale cu care vine uleiul de jojoba:

Hidratează bine pielea feței

Menținerea pielii hidratate nu numai că îi oferă o strălucire aparte, însă previne și descuamarea, care este și deranjantă, și inestetică. Datorită texturii sale de ceară lichidă, acest ulei creează o barieră protectoare la suprafața pielii, împiedicând deshidratarea pielii, dar și intrarea agenților externi în contact direct cu epiderma.

Poți aplică uleiul de jojoba pe piele după ce îl încălzești bine între palme, imediat după ce ai spălat fața. Ideal ar fi să folosești ulei de jojoba seara, înainte de culcare, și să îl lași să acționeze peste noapte. Dacă îl folosești dimineața, textura sa de ceară va oferi un aspect lucios pielii, pe care mai mult ca sigur nu îl dorești atunci când ieși din casă.

Controlează nivelul de sebum

Tenul gras este rezultatul unor glande sebacee foarte active, care afectează de regulă zona „T” a feței, dar și scalpul. Sebumul în exces atrage praful și agenții externi și creează nevoia de a spăla fața și părul mult prea des. Uleiul de jojoba este de ajutor în astfel de situații întrucât reduce cantitatea de sebum secretată de glandele sebacee. Atunci când pielea este hidratată corespunzător de un strat generos de ulei de jojoba, glandele nu mai simt nevoia să producă sebum, așa că reglează secreția.

Tratează acneea

Întrucât uleiul de jojoba micșorează secreția de sebum, acneea este prevenită. Totodată, acțiunea antibacteriană a acestui ulei tratează coșurile deja apărute.

Repară buzele crăpate 

Uleiul de jojoba este unul dintre ingredientele de bază din balsamul de buze pe care îl găsești în comerț. Textura ceroasă a acestui ulei hidratează, dar totodată menține hidratarea pentru o perioadă îndelungată. Ideal în zilele cu vânt puternic și temperaturi scăzute, dar și în zilele cu soare puternic, uleiul de jojoba trebuie aplicat pe buze după o exfoliere delicată a acestora.

Este benefic în caz de eczemă și psoriazis 

Eczema este o reacție alergică a pielii la diverși factori, în timp ce psoriazisul este o afecțiune de natură autoimună. Ambele afecțiuni sunt caracterizate de piele uscată și prurit iar uleiul de jojoba hidratează pielea, calmând mâncărimile și combătând uscăciunea pielii.

Hidratează părul 

Uleiul de jojoba pătrunde în textura firului de păr, hidratând în profunzime. Totodată, oferă o strălucire aparte podoabei capilare și combate electrizarea acesteia.

Combate mătreața

Uleiul de jojoba hidratează scalpul uscat, în timp ce proprietățile sale antibacteriene contribuie la eliminarea mătreații.

Măști de față cu ulei de jojoba

În primul rând, poți face o mască de față hidratantă cu ulei de jojoba, deoarece acesta este cunoscut pentru proprietățile sale hidratante, antiinflamatorii și echilibrante. Ai nevoie de 1 linguriță de ulei de jojoba, 1 linguriță de miere naturală și 1 linguriță de iaurt natural (opțional). Într-un bol mic, amestecă uleiul de jojoba cu mierea și iaurtul până obții o pastă omogenă. Aplică masca pe față, evitând zona ochilor. Las-o să acționeze timp de 15-20 de minute, apoi clătește fața cu apă călduță și usuc-o prin tamponare ușoară cu un prosop curat.

De asemenea, poți face o mască pentru ten gras. Îți trebuie 1 linguriță de ulei de jojoba, 1 linguriță de argilă verde sau albă și 1-2 lingurițe de apă sau ceai de mușețel (pentru a uda argila). Într-un bol mic, amestecă argila cu apa sau ceaiul până obții o pastă, apoi adaugă uleiul de jojoba și amestecă bine. Aplică masca pe față, concentrându-te pe zonele mai grase (frunte, nas, bărbie) și las-o să acționeze timp de 10-15 minute sau până când argila se usucă.

La final, clătește fața cu apă călduță și hidratează cu o cremă ușoară.

Poți încerca și o mască anti-acnee cu ulei de jojoba. Amestecă 1 linguriță de ulei de jojoba, 2-3 picături de ulei de arbore de ceai și 1 linguriță de miere. Aplică amestecul pe față, concentrându-te pe zonele afectate de acnee, lasă masca să acționeze un sfert de oră, apoi clătește cu apă călduță și aplică o cremă hidratantă non-comedogenică.

Măști de păr cu ulei de jojoba

Uleiul de jojoba are proprietăți hidratante, fortifiante și ajută la echilibrarea producției de sebum, deci este potrivit pentru toate tipurile de păr. 

Pentru părul uscat, poți testa o mască din 2 linguri de ulei de jojoba, 1 lingură de miere și 1 ou (opțional, pentru un plus de proteine). Într-un bol, amestecă uleiul de jojoba cu mierea, iar dacă folosești și ou, adaugă-l ulterior și amestecă bine până se omogenizează.

Aplică masca pe părul umed, concentrându-te pe vârfuri. Acoperă-ți părul cu o cască de duș și pe deasupra un prosop, și lasă masca să acționeze timp de jumătate de oră. Apoi, clătește bine cu apă călduță și spală-te cu șamponul tău obișnuit.

Pentru părul gras, poți face o mască din 2 linguri de ulei de jojoba, 1 lingură de argilă verde sau albă, 1-2 linguri de apă sau ceai de mentă pentru a dilua argila și 3-4 picături de ulei esențial de arbore de ceai (opțional, pentru proprietăți antibacteriene și echilibrante).

Într-un bol mic, amestecă argila cu apa sau ceaiul de mentă până obții o pastă fină. Adaugă uleiul de jojoba și uleiul esențial de arbore de ceai, amestecând bine până la omogenizare. Aplică masca pe scalp și rădăcinile părului umed, masând ușor pentru a stimula circulația și pentru a permite ingredientelor să pătrundă în piele. Lasă masca să acționeze un sfert de oră pentru a fi absorbit excesul de sebum, apoi clătește bine cu apă călduță și spală-te cu un șampon ușor, fără sulfați, pentru a îndepărta orice reziduu de argilă.

Dacă ai dermatită seboreică, poți face o mască eficientă pentru a calma simptomele acestei afecțiuni. Ai nevoie de 2 linguri de ulei de jojoba, 5-6 picături de ulei esențial de arbore de ceai, 1 lingură de gel de aloe vera și 1 lingură de ulei de cocos. Într-un bol mic, amestecă uleiul de jojoba cu uleiul de arbore de ceai, apoi pune și gelul de aloe vera și uleiul de cocos și amestecă bine până se omogenizează.

Aplică amestecul pe scalpul uscat sau ușor umed, masând ușor cu vârful degetelor. Lasă masca să acționeze timp de jumătate de oră. Pentru un efect mai intens, poți acoperi capul cu o cască de duș și cu un prosop cald. La final, clătește bine cu apă călduță și spală-te cu un șampon blând, preferabil unul destinat scalpului sensibil sau afectat de dermatită seboreică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - How Jojoba Oil Benefits Your Hair and Skin 
https://health.clevelandclinic.org/jojoba-oil-benefits
NCBI - Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197201/
Studiul „Jojoba Oil: An Updated Comprehensive Review on Chemistry, Pharmaceutical Uses, and Toxicity”, apărut în Polymers (Basel). 2021 Jun; 13(11): 1711. Published online 2021 May 24. doi: 10.3390/polym13111711, autori: Heba A. Gad et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0