Diferenta dintre crema hidratanta si crema emolienta

Adesea crema hidratantă este confundată cu cea emolientă și invers. Există, oare, vreo diferență între aceste două tipuri de creme?

Cremele hidratante asigură țesuturilor pielii cantitatea de apă necesară pentru ca aceasta să arate bine, în timp ce cremele emoliente mențin hidratarea și înmoaie pielea aspră și întărită de diverși factori, precum condițiile meteorologice nefavorabile sau unele afecțiuni.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Menținerea intactă a umidității pielii este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a ține sub control anumite afecțiuni ale pielii, precum eczema sau dermatita atopică. Cremele și loțiunile hidratante ajută la protejarea stratului exterior al pielii cunoscut sub numele de stratul cornos sau bariera pielii. Persoanele cu pielea foarte uscată sau cu eczeme sunt mai sensibile la iritanți, alergeni, bacterii. O barieră cutanată deteriorată îngreunează, de asemenea, pielea să rețină apa, ceea ce duce la uscarea cronică a pielii, care poate provoca eczeme și alte afecțiuni ale pielii să se agraveze.

Vântul, umiditatea scăzută, temperaturile reci, săpunurile dure și expunerea prelungită la apă duc la uscarea pielii, în special pentru unele tipuri de piele. Așadar, este important să înțelegi cum și când să îți hidratezi corect pielea și ce produse ar trebui să folosești. 

Ce conține crema hidratantă

Printre componentele cremelor hidratante se numără substanțe emoliente, ocluzive și umectanți. Cremele hidratante pot să aibă în compoziție, de asemenea, și alte ingrediente, cum ar fi agenți de curățare, parfumuri și conservanți. 

Produsele special formulate pot prezenta și acțiuni antimicrobiene, anti-mâncărime și antiinflamatorii.

Substanțe emoliente

În crema hidratantă se găsesc substanțe emoliente, acestea conținând substanțe uleioase precum lanolină, stearat de gliceril și steroli de soia, care catifelează și netezesc pielea prin umplerea crăpăturilor din stratul exterior al pielii.

Ingrediente ocluzive

Agenții ocluzivi asigură un strat hidrofob (lipofil) de ulei pe suprafața pielii, formând o barieră protectoare pentru a reduce pierderea de apă prin evaporare din stratul cornos (stratul cel mai exterior al epidermei).

Exemple de ingrediente ocluzive:

  • Vaselină
  • Parafină
  • Ulei mineral
  • Dimeticonă (o substanță utilizată pentru a trata dermatita mâinilor).
  • Umectanți

Agenții umectanți sunt hidrofili („adică iubesc apă”), prin urmare atrag și rețin apa în stratul cornos. Printre aceștia se numără: 

  • Glicerina
  • Ureea
  • Alfa hidroxiacizi (de exemplu, acid lactic sau acid glicolic)
  • Acid salicilic.

Ureea și alte preparate acide pot să ducă la usturimi dacă sunt aplicate pe pielea zgâriată sau rănită. Acestea sunt, de asemenea, keratolitice, adică au efect de peeling, ceea ce este important în gestionarea ihtiozei (sau boala solzilor de pește).

Conservanți

Cremele și loțiunile sunt predispuse la contaminarea microbiană. Prin urmare, se adaugă conservanți (de exemplu, parabeni, formaldehidă și izotiazolinone) pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor cosmetice. Conservanții din cremele hidratante pot duce la dermatită alergică de contact la persoanele sensibile.

Alte ingrediente din crema hidratantă

  • Ingrediente antipruriginoase: lauromacrogoli (care exercită un efect anestezic ușor), mentol și fulgi de ovăz;
  • Ingrediente antiinflamatoare: mușețel și aloe vera.

Ce conține crema emolientă

Crema emolientă, spre deosebire de cea hidratantă, nu numai că hidratează pielea și o înmoaie, ci creează și o barieră wateroproof, menținând nivelul optim de hidratare a pielii. Așadar, crema emolientă are capacitatea de a menține apa în țesuturile pielii, nu doar de a o introduce în aceste țesuturi.

Produsele emoliente pot fi găsite atât sub formă de loțiuni, cât și sub formă de creme sau unguente. Eficacitatea acestor creme emoliente depinde de proporția de grăsimi pe care o conțin. Cremele emoliente pe bază de parafină sunt extrem de eficiente, creând o barieră de neînvins, însă sunt și extrem de greu de folosit, pătrunzând foarte greu în piele.

Tipuri de produse emoliente

Unguente

Unguentele conțin o mare cantitate de ulei și sunt foarte grase. Acest lucru împiedică pielea să piardă apă și nu trebuie să fie reaplicate foarte des pentru că nu sunt absorbite rapid în piele. Sunt lipicioase și pătrund foarte greu în piele, în special pe zonele păroase, cum este scalpul. 

Unguentele sunt foarte hidratante și sunt cei mai buni emolienți pentru pielea foarte uscată sau groasă. Majoritatea unguentelor nu conțin conservanți, așa că pielea ta este mai puțin probabil să aibă o reacție negativă după utilizare. Totuși, unguentele nu ar trebui aplicate pe pielea cu răni sau zgârieturi. 

Creme

Cremele mențin un echilibru între ulei și apă. Datorită acestui lucru, se întind foarte ușor pe piele, dar sunt mai puțin hidratante decât un unguent. Au suficient ulei pentru a reține apa în piele, dar sunt mai puțin grase. De aceea, pot fi utilizate cu ușurință în timpul zilei. De asemenea, sunt mai hidratante decât loțiunile, ceea ce le face bune și pentru utilizarea pe timp de noapte. Pielea ta absoarbe relativ repede o cremă emolientă.

Loțiuni

Loțiunile conțin în mare parte apă și o cantitate mică de ulei. Sunt cele mai puțin hidratante dintre cele trei tipuri de emolienți. Deoarece sunt lichide, se pot aplica ușor pe scalp și pe alte zone ale corpului care sunt păroase.

Acest tip de emolient este bun pentru utilizarea în timpul zilei, deoarece este ușor de aplicat. Dar trebuie să reaplici loțiunile mai des pentru că pielea ta le absoarbe rapid. Majoritatea loțiunilor conțin conservanți, așa că este mai probabil ca pielea să aibă o reacție negativă după utilizare. Înainte de a utiliza o loțiune nouă, testeaz-o pe o zonă mică de piele pentru a te asigura că nu dezvolți o reacție adversă.  

Crema hidratantă vs crema emolientă – care este mai eficientă?

Atât crema hidratantă, cât și cea emolientă rezolva problemele ce țin de deshidratarea și exfolierea pielii. Pentru rezultate optime, specialiștii în dermatologie recomandă folosirea ambelor tipuri de cremă, în combinație. Astfel, crema hidratantă va oferi pielii cantitatea de apă de care are nevoie, în timp ce crema emolientă va crea o barieră protectoare la nivelul pielii, menținând hidratarea pe întreaga durată a zilei. Bineînțeles, aceasta este ordinea în care se aplică cele două creme: prima dată se aplică crema hidratată, iar apoi este urmată de crema emolientă.

Dacă suferi de afecțiuni precum psoriazisul, este în mod deosebit recomandată folosirea acestor două creme în același timp. Folosind ambele creme nu vei mai simți nevoia de a replica crema hidratantă pe parcursul zilei, întrucât hidratarea va fi menținută.

Pe de o parte, la capitolul ingredientelor hidratante, cele mai eficiente sunt următoarele: glicerina, acidul hialuronic, sorbitolul, acidul lactic, propilen glicolul.

Pe de altă parte, în ceea ce privește ingredientele cu efect emolient, cele mai eficiente sunt: uleiul de migdale, uleiul de caise, untul de shea, untul de cacao.

Folosind atât produse hidratante, cât și emoliente, oferim pielii ceea ce are nevoie pentru a se menține frumoasă și sănătoasă. Din fericire, există pe piață produse care au atât proprietăți hidratante, cât și emoliente, ceea ce înseamnă că nu este obligatoriu să folosim două produse diferite, ci putem folosi un produs de tip 2 în 1.

Potrivit Asociației Naționale a Eczemelor, ar trebui să aplici o cremă emolientă sau orice cremă hidratantă în trei minute de la spălarea mâinilor sau de la ieșirea din duș sau cadă în timp ce pielea este încă umedă. Tapotează ușor pielea cu un prosop, apoi aplică crema emolientă înainte ca apa să se evapore.

Efectele secundare ale cremelor emoliente

Specialiștii afirmă că majoritatea cremelor emoliente pot fi utilizate în siguranță, fără efecte secundare. Totuși, fii precaută atunci când folosești produse emoliente mai groase (de exemplu, unguente) pe față, mai ales dacă pielea ta este   predispusă la acnee. Specialiștii spun că acestea pot acoperi glandele sudoripare, determinând acumularea transpirației și apariția de puncte negre, puncte albe și coșuri.

O altă problemă potențială: deoarece loțiunile și cremele emoliente conțin apă, sunt mai susceptibile la contaminarea microbiană, așa că acestea pot să aibă în compoziție conservanți. Se poate întâmpla ca unele persoane cu pielea foarte sensibilă pot fi alergice la acești conservanți.

Persoanele care suferă de foliculită sau au tenul foarte gras, acneic, ar trebui să utilizeze crema hidratantă, întrucât cea emolientă le poate bloca porii, favorizând astfel apariția problemelor. 

De asemenea, utilizarea abuzivă a acestor creme poate cauza iritații sau poate avea efect advers, deshidratând astfel pielea. Ideal ar fi că pielea să fie îngrijită cu asemenea creme de două ori pe zi - dimineața și seara.

Care sunt efectele secundare și riscurile cremelor hidratante?

Persoanele cu piele sensibilă asociată cu dermatită atopică sau rozacee descriu adesea reacții iritante după utilizarea cremelor hidratante, cum ar fi arsuri și usturime. Dacă iritația este tranzitorie, produsul poate fi utilizat în continuare. Dar ar trebui întrerupt dacă apare dermatita de contact.

Arsurile termice de la unguentele care conțin parafină pe îmbrăcăminte sau lenjerie de pat pot fi periculoase și pot apărea dacă sunt aprinse de țigări. Produsele hidratante (uleiuri de baie în special) pot fi alunecoase și trebuie să ai grijă dacă le folosești după baie sau duș pentru a evita căderile. Utilizarea unui covoraș de baie poate minimiza acest risc.

Emolienții ocluzivi pot provoca sau agrava acneea, dermatita periorală, foliculita și furuncule.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
DermNet - Emollients and moisturizers
https://dermnetnz.org/topics/emollients-and-moisturisers
National Eczema Association - Moisturizer and Lotion for Eczema: Everything You Need to Know
https://nationaleczema.org/eczema/treatment/moisturizing/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0