Modificări ale unghiilor și semnificațiile acestora

Culoarea și textura unghiilor spun multe despre sănătatea ta. Monitorizează-ți în permanență unghiile și, dacă observi schimbări notabile, mergi la medic pentru a afla cauzele problemei. Instalarea unor forme anormale ale unghiilor se numește koilonychia.

Unghiile sunt structuri importante ale corpului nostru, având un rol esențial în protejarea degetelor și în susținerea activităților zilnice. Ele sunt formate din proteine numite keratine și cresc din matricea unghială, situată sub piele, la baza unghiei.

Modificările unghiilor pot fi un semn al unor afecțiuni ale corpului și pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv afecțiuni medicale, medicamente, nutriție și stres. Cele mai frecvente afecțiuni sistemice care pot afecta calitatea unghiilor sunt psoriazisul, care determină exfolierea excesivă, dar și hipotiroidismul sau diabetul, care pot provoca unghii slabe, fragile și îngălbenite.

Recomandările experților DOC.ro

Care sunt modificările unghiilor și ce pot semnifica

Unghii îngălbenite 

Dacă unghiile sunt foarte galbene, e posibil să trădeze o boală pulmonară ori limfedem (n.r. boala cronică ce determină umflarea țesuturilor membrelor), dar pot apărea și în diabet și tulburări ale circulației periferice. De asemenea, unghiile îngălbenite pot indica o infecție fungică a unghiilor sau poate fi un efect secundar al utilizării anumitor lacuri de unghii. De asemenea, fumatul și expunerea prelungită la produse chimice pot cauza unghii îngălbenite.

Unghii albe 

Dacă unghiile sunt albe din naștere, nu reprezintă nicio problemă. Pe de altă parte, dacă unghiile se albesc brusc, e posibil să indice o problemă renală, diabet, limfom Hodgkin sau hipoalbuminemie cronică.

Unghii cu tentă albastră 

Albăstrirea unghiilor indică întotdeauna o slabă oxigenare a sângelui.

Mici găuri la suprafața unghiilor 

Micile adâncituri ce apar în unghii pot indica psoriazisul ori o dermatită.

Unghii crăpate 

Unghiile casante au denumirea medicală de onicorexis și apar adesea în cazul persoanelor în vârstă.

Inflamarea cuticulei din jurul unghiei 

Cuticula din jurul unghiei poate să apară fie în urma unei agresiuni (folosirea produselor de curățenie agresive cu pielea) fie din cauza unei afecțiuni autoimune precum boala de colagen vasculară (n.r. boală a țesutului conjunctiv).

Dungi negre de-a lungul unghiei 

Cancerul de piele poate fi de vină pentru apariția dungilor negre la suprafața unghiei. O biopsie este recomandată în asemenea cazuri deci trebuie să te prezinți la cabinetul medicului dermatolog în cel mai scurt timp.

Unghii roase 

Anxietatea, nevrozele ori depresia sunt cauzele pentru care oamenii își rod în mod obsesiv unghiile. Dacă ai o asemenea problemă, apelează la ajutorul medicului psiholog.

Curbarea unghiilor 

Curbarea inexplicabilă a unghiilor poate trăda o boală pulmonară, cardiacă, o infecție, o boală endocrină ori o boală gastrointestinală. Unghiile care se curbează în sus în formă de „linguriță” indică o deficiență de vitamina B12 sau o anemie prin deficit de fier. Injecțiile cu vitamina B12 ar ajuta la remedierea acestei afecțiuni.

Erodarea vârfului unghiei și îndepărtarea acesteia de patul unghial

Infecțiile fungice de la nivelul unghiilor precum onicomicoza cauzează erodarea unghiei începând din vârf și până la bază, precum și desprinderea unghiei de patul unghial. 

Dungi orizontale 

Dungile orizontale care apar pe suprafața unghiior pot indica o intoxicare cu arsenic.

Dungi verticale 

Dacă se formează dungi verticale pe suprafața unghiei, e posibil să existe un deficit de magneziu sau vitamina B12. Dungile verticale pot apărea și odată cu înaintarea în vârstă. 

Puncte albe neuniforme 

Leuconichia este denumirea pe care medicii o folosesc pentru punctele albe ce apar pe unghii. Această afecțiune apare în urma unei lovituri ori din cauza unui deficit nutrițional.

Unghii îngălbenite și uscăciunea cuticulelor 

Această combinație de simptome poate apărea din cauza artritei reumatoide, a problemelor respiratorii precum bronșita cronică ori a tumorilor interne. 

Lărgirea unghiei la vârf 

Dacă unghia se lărgește la vârf, e posbil să ai o problemă pulmonară și organismul să nu fie oxigenat suficient. Totodată, poate indica și boli renale, cardiace ori sindrom de colon iritabil.

Unghii groase sau îngroșate

Aceasta poate fi cauzată de o infecție fungică a unghiilor sau de o afecțiune numită onicomicoză. În unele cazuri, unghiile îngroșate pot fi un semn al unei infecții bacteriene sau al unei boli de plămâni.

Studiul VITALISsCE

Unghiile au nevoie de o îngrijire aparte pentru a fi frumoase și sănătoase. Important este să fii foarte atent la schimbările care se petrec la nivelul unghiilor pentru a înțelege ce indică, dar și pentru a le putea trata.

Ce soluții există pentru unghii mai puternice și frumoase

În primul rând corectarea deficiențelor în special anemiile și hipovitaminozele, dar și tratarea adecvată a bolii de bază. Trebuie să înțelegem că atunci când avem un conținut scăzut de vitamine și minerale în organism, unghiile, pielea și părul vor fi primele care ne vor semnala acest lucru. 

Consumul unei varietăți de alimente întregi aduc de regulă toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care unghiile tale au nevoie. Dacă nu le asimilezi sau ai o dietă dezechilibrată, soluția simplă este să optezi pentru un supliment adecvat. În acest sens, cele pe bază de acizi grași omega 4, 6, 7 și 9 pot aduce îmbunătățiri vizibile, pentru întregul sistem circulator dar și pentru piele, unghii și păr. Capsulele sunt de preferat pentru că sunt din gelatină și este mult mai ușor pentru corpul nostru să descompună gelatina pentru a ajunge la vitaminele și mineralele din produs.

Suplimentele alimentare care conțin biotină vitamina B7, sunt adesea promovate pentru a îmbunătăți sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. În câteva studii mici, unii oameni cu unghii subțiri și casante care au luat doze mari de biotină au avut unghii mai dure. Medicii au mai raportat că, în câteva cazuri, dozele mari de biotină au îmbunătățit o tulburare rară a părului la copii și erupția cutanată la sugari. Suplimentele care conțin biotină peste cantitățile recomandate pot provoca rezultate false la unele teste de laborator, inclusiv cele care măsoară nivelurile anumitor hormoni, cum ar fi hormonul tiroidian.

În general, modificările unghiilor pot fi un semn al unei afecțiuni medicale sau al unei probleme de sănătate. Dacă observi orice modificare semnificativă a unghiilor tale, este important să discuți cu medicul tău pentru a determina cauza și pentru a primii tratamentul adecvat, dacă este necesar. De asemenea, este important să ai grijă de unghiile tale prin curățarea lor regulată și evitarea utilizării produselor de îngrijire a unghiilor care pot dăuna sănătății acestora.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Nail as a window of systemic diseases”, autori: Archana Singal and Rahul Arora - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375768/ 
“Common nail disorders”, autori: Avner Shemer, C Ralph Daniel 3rd - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24079587/
“Nail abnormalities: clues to systemic disease”, autori: Robert S Fawcett, Sean Linford, Daniel L Stulberg - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15053406/
“Optimal diagnosis and management of common nail disorders”, autori: Debra K Lee, Shari R Lipner - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35238267/


 Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0