Modificari ale unghiilor si semnificatiile acestora

Culoarea si textura unghiilor spun multe despre sanatatea ta. Monitorizeaza-ti in permanenta unghiile si, daca observi schimbari notabile, mergi la medic pentru a afla cauzele problemei. Instalarea unor  forme anormale ale unghiilor  se numește koilonychia.

Cele mai frecvente afecțiuni sistemice care pot afecta calitatea unghiilor sunt  psoriazisul, care determina exfolierea excesiva, dar si hipotiroidismul sau diabetul, care pot provoca unghii slabe, fragile si ingalbenite.

 

Unghii ingalbenite – daca unghiile sunt foarte galbene, e posibil sa tradeze o boala pulmonara ori limfedem (n.r. boala cronica ce determina umflarea tesuturilor membrelor), dar pot aparea si in diabet si tulburari ale circulatiei periferice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unghii albe – daca unghiile sunt albe din nastere, nu reprezinta nicio problema. Pe de alta parte, daca unghiile se albesc brusc, e posibil sa indice o problema renala, diabet, limfom Hodgkin sau hipoalbuminemie cronica.

Unghii cu tenta albastra – albastrirea unghiilor indica intotdeauna o slaba oxigenare a sangelui.

Mici gauri la suprafata unghiilor – micile adancituri ce apar in unghii pot indica psoriazisul ori o dermatita.

Unghii crapate – unghiile casante au denumirea medicala de onicorexis si apar adesea in cazul persoanelor in varsta.

Inflamarea cuticulei din jurul unghiei – cuticula din jurul unghiei poate sa apara fie in urma unei agresiuni (folosirea produselor de curatenie agresive cu pielea) fie din cauza unei afectiuni autoimune precum boala de colagen vasculara (n.r. boala a tesutului conjunctiv).

Dungi negre de-a lungul unghiei – cancerul de piele poate fi de vina pentru aparitia dungilor negre la suprafata unghiei. O biopsie este recomandata in asemenea cazuri deci trebuie sa te prezinti la cabinetul medicului dermatolog in cel mai scurt timp.

 

 

Unghii roase – anxietatea, nevrozele ori depresia sunt cauzele pentru care oamenii isi rod in mod obsesiv unghiile. Daca ai o asemenea problema, apeleaza la ajutorul medicului psiholog.

Curbarea unghiilor – curbarea inexplicabila a unghiilor poate trada o boala pulmonara, cardiaca, o infectie, o boala endocrina ori o boala gastrointestinala.  Unghiile care se curbează în sus în formă de „linguriță”  indică o deficiență de vitamina B12 sau o anemie prin deficit de fier. Injecțiile cu vitamina B12 ar ajuta la remedierea acestei afecțiuni.

 
 

Erodarea varfului unghiei si indepartarea acesteia de patul unghial – infectiile fungice de la nivelul unghiilor precum onicomicoza cauzeaza erodarea unghiei incepand din varf si pana la baza, precum si desprinderea unghiei de patul unghial.

Dungi orizontale – dungile orizontale care apar pe suprafata unghiior pot indica o intoxicare cu arsenic.

Dungi verticale – daca se formeaza dungi verticale pe suprafata unghiei, e posibil sa existe un deficit de magneziu sau vitamina B12. Dungile verticale pot aparea si odata cu inaintarea in varsta.

Puncte albe neuniforme – leuconichia este denumirea pe care medicii o folosesc pentru punctele albe ce apar pe unghii. Aceasta afectiune apare in urma unei lovituri ori din cauza unui deficit nutritional.

Unghii ingalbenite si uscaciunea cuticulelor – aceasta combinatie de simptome poate aparea din cauza artritei reumatoide, a problemelor respiratorii precum bronsita cronica ori a tumorilor interne.

 

 

Largirea unghiei la varf – daca unghia se largeste la varf, e posbil sa ai o problema pulmonara si organismul sa nu fie oxigenat suficient. Totodata, poate indica si boli renale, cardiace ori sindrom de colon iritabil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unghiile au nevoie de o ingrijire aparte pentru a fi frumoase si sanatoase. Important este sa fii foarte atent la schimbarile care se petrec la nivelul unghiilor pentru a intelege ce indica, dar si pentru a le putea trata.

 

Ce solutii exista pentru unghii mai puternice si frumoase

In primul rand corectarea deficientelor in special anemiile si hipovitaminozele, dar si tratarea adecvata a bolii de baza. Trebuie sa intelegem ca atunci când avem un conținut scăzut de vitamine și minerale in organism, unghiile, pielea  și părul vor fi primele care ne vor semnala acest lucru.

Consumul unei varietăți de alimente întregi aduc de oregula  toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care unghiile tale au nevoie. Daca nu le asimilezi sau ai o dieta dezechilibrata, soluția simplă este să optezi [entru un supliment adecvat. In acest sens, cele pe baza de acizi grasi omega 4, 6, 7 si 9 pot aduce imbunatatiri vizibile, pentru intregul sistem circulator dar si piele unghii si par. Capsulele sunt de preferat pentru ca sunt din gelatină și este mult mai ușor pentru corpul nostru să descompună gelatina pentru a ajunge la vitaminele și mineralele din produs. Citeste mai multe despre OHISA, un produs complex pe baza de acizi grasi, dar si zinc, superoxid dismutaza, vitamine din grupul B, extrase din uleiuri naturale, cupru, biotina, acid folic.

Suplimentele alimentare care conțin biotină vitamina B7, sunt adesea promovate pentru a îmbunătăți sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. În câteva studii mici, unii oameni cu unghii subțiri și casante care au luat doze mari de biotină au avut unghii mai dure. Medicii au mai raportat că, în câteva cazuri, dozele mari de biotină au îmbunătățit o tulburare rară a părului la copii și erupția cutanată la sugari. Suplimentele care conțin biotină peste cantitățile recomandate pot provoca rezultate false la unele teste de laborator, inclusiv cele care măsoară nivelurile anumitor hormoni, cum ar fi hormonul tiroidian.

 

Sursa foto: Shutterstock

https://www.testing.com/news/fda-warns-biotin-may-affect-some-lab-test-results/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0