Vitamina E, secretul pentru o piele mai frumoasa

Vitamina E se regăsește în multe dintre produsele de înfrumusețare datorită proprietăților sale benefice pentru piele, dar și datorită faptului că acționează ca un stabilizator și prelungește termenul de garanție al unor produse.  Vitamina E sau tocoferolul este o vitamina liposolubila care functioneaza ca un antioxidant, protejand membrana celulara. Ca și în cazul tuturor vitaminelor, organismul nu formează vitamina E. Ea se formează numai din procesele fotosintetice ale plantelor și, prin urmare, trebuie consumată din surse externe în cantități mici. Se găsește din abundență în uleiurile de măsline și floarea soarelui, precum și în nuci, soia, avocado, grâu și legume cu frunze verzi.

Vitamina E cuprinde opt forme, inclusiv alfa, beta, gamma și delta-tocoferol și alfa, beta, gamma și delta-tocotrienol. Cu toate acestea, numai alfa-tocoferol se găsește din abundență și se menține bine în plasma umană.

Suplimentele de vitamina E conțin de obicei toți izomerii alfa-tocoferolului și au aproximativ jumătate din nivelul de activitate al surselor naturale. Specialiștii în dermatologie și frumusețe folosesc vitamina E pentru îngrijirea pielii de mai bine de 50 de ani, iar studiile făcute în domeniu au confirmat efectele benefice ale acestei vitamine în tratarea eczemelor, arsurilor, cicatricelor și rănilor.

Vitamina E nu numai că hidratează pielea, însă luptă și împotriva radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii și contribuind la reducerea ridurilor.

Această vitamină este benefică pentru piele atât atunci când este folosită prin aplicare locală, la nivel cutanat, dar și atunci când este consumată, sub formă de capsule.

Cum să folosești vitamina E pentru o piele tânăra și frumoasă

Dacă introduci vitamina E în rutină ta de beauty nu numai că vei avea o piele mereu hidratata și luminoasă, însă ridurile fine vor fi estompate, iar apariția altora va fi prevenită.

În cazul în care preferi să folosești vitamina E uleioasă prin aplicare cutanată, e recomandat să o faci seara, înainte de culcare, întrucât are o textură foarte grasă. Masează-ți pielea cu mișcări blânde și circulare, cu vitamina E uleioasă. Lasă apoi uleiul obținut din capsulele de vitamina E să acționeze peste noapte și îndepărtează-l dimineața folosind loțiune micelară sau spălându-te, pur și simplu, pe față.

În cazul în care ai tenul foarte gras sau acneic, vitamina E nu este recomandată întrucât poate bloca porii din cauza texturii foarte grase, cauzând apariția coșurilor ori a punctelor negre.

Afecțiuni ale pielii care se ameliorează cu vitamina E

Vitamina E topică a devenit un tratament popular pentru o serie de afecțiuni ale pielii datorită proprietăților sale antioxidante. S-a constatat că speciile reactive de oxigen au capacitatea de a modifica biosinteza colagenului și glicozaminoglicanilor din piele.

Vitamina E este des utilizată în tratarea arsurilor, cicatricilor chirurgicale și rănilor de orice tip. De asemenea, vitamina E topică este eficientă în granulomul anular, o afecțiune cutanată care constă de obicei în apariția unor papule care formează un inel, pe mâini și pe picioare. Vitamina E este unul dintre ingredientele tratamentelor fără prescripție medicală pentru îmbătrânirea pielii.  Aplicarea topică a gelului care conține 2% fitonadionă, 0,1% retinol, 0,1% vitamina C și 0,1% vitamină E și-a dovedit eficiența în reducerea cearcănelor închise la culoare, în special în cazurile de hemostază.

Vitamina E este eficientă în următoarele cazuri: 

Hiperpigmentare

Petele de culoare închisă de pe piele pot fi cauzate de prea mult pigment (melanină), exces care este declanșat de hormoni sau poate avea alte cauze. Numită melasmă, această afecțiune poate fi tratată prin utilizarea vitaminei E topice. Studiile arată că vitamina E uleioasă are un efect moderat în tratarea hiperpigmentării. Cel mai eficient mod de a utiliza vitamina E pentru a trata hiperpigmentarea este asocierea acesteia cu vitamina C.

Prevenirea îmbătrânirii și a ridurilor 

Vitamina E are un conținut ridicat de antioxidanți și afectează circulația sângelui. Acesta ar putea fi motivul pentru care oamenii observă o diferență în fermitatea și structura pielii după utilizarea vitaminei E uleioase. Un studiu din 2013 arată că vitamina E și alte ingrediente naturale bogate în antioxidanți sunt în general acceptate ca tratament pentru prevenirea apariției ridurilor. 

Tratarea cicatricilor rezultate în urma acneii

Unii oameni de știință susțin că vitamina E i-a ajutat să reducă cicatricile rezultate în urma puseurilor acneice. Cu toate acestea, studiile efectuate pentru a stabili eficiența vitaminei E în cazul acestui tip de cicatrici arată că rezultatele nu sunt extraordinare. 
Deși vitamina E intensifică circulația, nu pare să accelereze procesul de vindecare. Asta înseamnă că utilizarea acesteia pentru cicatrizarea acneii ar putea să nu dea rezultatele dorite.

Hidratarea buzelor crăpate și uscate

Uleiul topic de vitamina E poate fi utilizat pentru hidratarea buzelor crăpate și uscate. Deoarece vitamina E favorizează regenerarea, utilizarea acesteia pe buzele uscate accelerează procesul de formare a celulelor noi la suprafață. Consistența groasă și uleioasă a vitaminei E uleioase poate preveni leziuni ulterioare. 

3 măști pe baza de vitamina E care îți vor face tenul să strălucească

Mască pe baza de vitamina E pentru toate tipurile de ten

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

•    1 albuș de ou
•    ½ linguriță de miere
•    10 picături de vitamina E uleioasă

Bate bine albușul de ou, apoi integrează mierea și vitamina E uleioasă. Aplică masca pe tenul curat și las-o să acționeze în jur de 20 de minute, apoi spală fața cu apă călduță și bucură-te de rezultate.

Masca pe baza de vitamina E pentru tenul matur

Ingrediente:

•    1 linguriță de iaurt
•    ½ linguriță de miere
•    ½ linguriță de zeamă de lămâie
•    5 picături de vitamina E uleioasă

Amestecă toate ingredientele apoi aplică masca obținută pe față și pe gât și las-o să acționeze 20 de minute înainte de a o îndepărta. Repetă această masca cel puțîn o dată pe săptămâna iar tenul tău va arată mai tânăr cu câțiva ani.

Masca hidratanta pe baza de vitamina E, pentru sezonul rece

Pentru a prepară această masca ai nevoie de următoarele ingrediente:

•    2 lingurițe de smântână
•    2 lingurițe de ulei de măsline
•    ½ linguriță de vitamina E uleioasă

Amestecă bine ingredientele apoi aplică masca pe tenul abia spălat cu apă călduță, astfel încât porii să fie complet deschiși. Lasă masca să acționeze în jur de un sfert de ora, apoi indeparteaz-o și bucură-te de rezultate.

Adminstrarea orala de vitamina E

Utilizarea alfa-tocoferolului ca antioxidant preventiv a fost studiată în ceea ce privește bolile cardiovasculare, cancerul, degenerescența maculară legată de vârstă, boala ficatului gras nealcoolic și boala Alzheimer. Teoria este că oxidarea lipidelor joacă un rol esențial în dezvoltarea bolilor cardiovasculare și că utilizarea antioxidanților ca terapie adjuvantă este utilă pentru prevenire.

Ca și în cazul tuturor vitaminelor liposolubile, transportul și absorbția necesită mecanisme intacte de digestie a grăsimilor. Metabolismul grăsimilor implică lipaze, atât linguale, cât și gastrice, săruri biliare, enzime pancreatice și absorbție intestinală. Legăturile tocoferil-ester sunt descompuse de enzimele pancreatice si  în ficat,. 

Dintre vitaminele solubile în grăsimi, deficiența vitaminei E este mai puțin frecventă. Tulburările care duc la perturbarea metabolismului grăsimilor sunt cauzele obișnuite ale deficienței.

Fibroza chistică sau pancreatita cronică pot duce la insuficiență enzimatică pancreatică. Afecțiuni precum colangita biliară primară, colangita sclerozantă primară sau ciroza decompensată vor duce la colestază. Această condiție, la rândul său, va duce la o cantitate insuficientă de bilă necesară pentru absorbția normală a grăsimilor.

Colestaza severă de lungă durată va duce în cele din urmă la niveluri scăzute de vitamina E.

Rezecția intestinului sau boala intestinului subțire poate provoca, de asemenea, deficiență din cauza absorbției scăzute a vitaminei E. Acizii biliari sunt absorbiți în ileonul terminal și, prin urmare, boala Crohn sau infiltrarea amiloidului va scădea rezervorul de acizi biliari și, prin urmare, va scădea absorbtia  grăsimii. 

Precauții în cazul utilizării vitaminei E

Vitamina E nu este un remediu eficient pentru toată lumea. Dacă ai erupții frecvente sau ai pori care se înfundă ușor, aplicarea vitaminei E uleioase ar putea agrava simptomele.

Luarea suplimentelor orale cu vitamină E pentru o perioadă scurtă de timp este sigură pentru majoritatea oamenilor, dar administrarea lor timp de peste un an poate provoca acumularea vitaminei E în corpul tău. Prea multă vitamină E în fluxul sanguin poate duce la reducerea numărului de trombocite și la subțierea sângelui.

Dacă te afli sub tratament cu anticoagulante sau dacă ai o tulburare hermoragică, discută cu medicul tău înainte de a începe administrarea de suplimente orale cu vitamina E.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/ 

Vitamin E, 2021, Jacquelyn Medina; Vikas Gupta.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0