Studiu: antiinflamatoare nesteroidiene nu sunt eficiente impotriva durerilor de spate

Medicamentele impotriva durerii ca aspirina, ibuprofenul, naproxenul, ketoprofenul nu au efecte in cazul majoritatii pacientilor, anunta un nou studiu.

Cercetatorii estimeaza ca doar unul din sase pacienti a resimtit o ameliorare a durerii dupa administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Rezultatele studiului releva faptul ca niciun astfel de medicament nu este cu adevarat eficient impotriva durerilor de spate, cel putin pe termen scurt, si ca unele dintre ele pot creste riscul unor tulburari gastrointestinale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

“Nu exista alte modalitati eficiente si sigure de a diminua durerea de spate” spune Gustavo Machado, autor al studiului si cercetator la Institutul de Sanatate Globala George, din Sydney, Australia.

Durerile de spate si gat, cele mai frecvente in intreaga lume

In cadrul studiului, cercetatorii au examinat rezultatele din cadrul a 35 de alte studii centrate pe efectele unui antiinflamator nesteroidian impotriva durerii de spate. Cele mai utilizate AINS au fost ibuprofen, naproxen, inhibitori selectivi de COX-2 si diclofenac.

Rezultatul acestor studii, realizate pe un total de aproximativ 6000 de pacienti, “a aratat ca cele mai des utilizate antiinflamatoare nesteroidiene au doar efecte foarte scazute in diminuarea durerii si imbunatatirea functionalitatii spatelui” spune Gustavo Machado. “Mai mult decat atat, aceste efecte reduse pot fi considerate inexistente pentru majoritatea pacientilor cu dureri.”

Cercetarea a dovedit si ca pecientii care au luat astfel de medicamente aveau de 2,5 ori mai multe sanse sa prezinte efecte secundare la nivel gastrointestinal, in comparatie cu cei care au luat placebo.

Studiile au inclus doar administrari ale medicamentelor timp de aproximativ 7 zile. “Din pacate, nu exista studii care investigheaza efectele AINS in durerea de spate pe termen mediu (intre 3 si 12 luni) si lung (peste 12 luni)” a explicat Machado.

Ce alte solutii exista impotriva durerii

Dr. Benjamin Friedman este profesor in medicina de urgenta la Albert Einstein College of Medicine si la Montefiore Medical Center in New York. El estimeaza ca in practica, aceste medicamente sunt chiar mai ineficiente decat arata studiile. Ce ar trebui insa sa faca pacientii? “Cei mai fericiti pacienti cu dureri de spate pe care ii cunosc sunt cei care au gasit alinare in terapii alternatice ca yoga, masaj sau stretching” spune Friedman.

Gustavo Machado, autorului studiului, spune si ca “pacientii ar trebui sa discute cu medicul lor daca ar trebui sa ia aceste medicamente, avand in vedere beneficiile reduse comparativ cu riscul de efecte adverse.”

Nu in ultimul rand, Machado recomanda pacientilor sa evite repaosul la pat pe perioade lungi si sa ramana activi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0