Beneficiile Yoga pentru tine

In societatea de astazi vedem inflorind din ce in ce mai multe trenduri care promoveaza diferite tipuri de Yoga, fiecare dintre ele cu propria promisiune privind beneficiile. De aceea, pentru multi dintre cei care vor sa incerce Yoga, poate fi dificil sa aleaga.

Pentru a simplifica procesul, inainte de a ne gandi ce ne poate oferi Yoga, sa ne concentram asupra nevoilor noastre: ce ne trebuie, ce ne dorim?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca ne gandim ca majoritatea dintre noi suferim permanent de oboseala cronica si dificultatea de a ne relaxa eficient, ceea ce ne afecteaza pe multiple planuri ale vietii – fizic, mental, emotional – prioritatea noastra ar trebui sa fie relaxarea si intinerirea.

Am invatat astazi ca tensiunea care ne inconjoara zilnic in societate se traduce tot in tensiune, pe care o resimtim la diferite intensitati si in diferite moduri - fizic, mental sau emotional. Acest lucru creeaza dezechilibre in comportamentul nostru, in modul care gandim si ne exprimam emotiile. Yoga secolului 21 ne ofera toate instrumentele de care avem nevoie pentru a elimina aceste dezechilibre din viata noastra.

Din punctul de vedere al Yoga, raga (atasamentul) si dwesha (repulsia) sunt principalele cauze ale stresului si tensiunii, care se manifesta deseori ca boli fizice sau dezechilibre emotionale. Atasamentul si repulsia ne limiteaza si conditioneaza perspectivele. Iar suferinta si durerea din viata noastra sunt nascute din aceste perspective limitate si conditionate. 

Teoria Yoga privind stresul merge chiar un pas mai departe si spune ca natura personalitatii umane este sa experimenteze viata in totalitatea sa. Acesta este scopul vietii, iar recunoasterea si constrolul asupra atasamentului si repulsiei sunt esentiale. Odata ce constientizam existenta celor doua, ne putem educa treptat sa ne echilibram, pentru a nu fi rapusi de greutatile care ne apar in cale in viata de zi cu zi. 

Abilitatea de a stabili o stare de echilibru interior este experienta Yoga. Din acest punct, multe dintre limitele pe care ni le impunem si obiceiurile noastre negative  vor incepe sa se destrame. Multi dintre noi suntem concentrati pe eliminarea obiceiurilor negative care ne afecteaza, in loc sa ne directionam atentia catre construirea obiceiurilor pozitive.

Pentru a administra cat mai bine stresul fizic, Yoga propune tehnicile de asana sau posturile. Asanele nu sunt exercitii fizice, ci anumite posturi care ajuta la eliminarea tensiunii din muschi, incheieturi si chiar de la nivelul organelor. Yoga considera corpul un „ambalaj” pentru energie si canalele energetice. Diferite posturi pot debloca aceste canale si faciliteaza circulatia energiei.

Cum abordam insa stresul mental? Prin tehnicile de relaxare si concentrare. In general nu ne relaxam complet niciodata, nici macar atunci cand dormim. Chiar si atunci cand pare ca ne distram si relaxam, mintea noastra este in alerta, concentrata pe diferite actiuni sau trairi, si nu are oportunitatea de a se relaxa in adevaratul sens al cuvantului. Din punct de vedere stiintific, relaxarea corecta este un proces secvential, care ne ajuta sa ne controlam mintea care alearga permanent in sute de directii fara ca noi sa fim constienti de acest lucru. 

Unicitatea Yoga sta in faptul ca poate deveni o forma de control asupra experintelor si gandurilor noastre.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, Yoga nu este doar o tehnica de practici fizice, ci un set de principii menite sa ne ghideze stilul de viata. Indiferent in ce punct al vietii noastre suntem, daca avem o suferinta fizica sau trecem prin dificultati emotionale, cheia poate sta in efortul de a incorpora principiile Yoga in fiecare zi. Indiferent ce tehnici sau forma de Yoga alegem - Karma Yoga, Bhakti Yoga, Raja Yoga, Hatha Yoga, Gyana Yoga, Kriya Yoga, Kundalini Yoga – vom privi altfel viata si ne vom bucura de orice mic lucru frumos care se intampla in calea noastra.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0