Sucul de țelină: beneficii și rețete

Țelina are o serie de efecte benefice pentru sănătate, indiferent de modul în care este consumată. Atunci când este băută sub formă de suc, țelina stimulează detoxifierea organismului, activitatea rinichilor, îmbunătățește digestia și, totodată, este benefică pentru sistemul cardiovascular.

Țelina face parte din familia rădăcinoaselor alături de morcov, fenicul, păstârnac și rădăcina de pătrunjel. Aceasta (Apium graveolens L) este o plantă din familia apiaceelor și este una dintre plantele perene care cresc în toată Europa și în regiunile tropicale și subtropicale din Africa și Asia. Planta și semințele sale oferă o sursă abundentă de vitamine, minerale și antioxidanți. Din acest motiv, mulți oameni beau suc de țelină pentru beneficii pentru sănătate.

Recomandările experților DOC.ro

Chiar dacă sucul de țelină este bogat în vitamine, minerale și compuși antioxidanți, conține mai puține fibre decât țelina crudă. Printre componentele nutriționale ale țelinii se află: vitamina K, vitamina A, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, acid folic, potasiu, mangan și acid pantotenic. În plus, atât planta de țelină, cât și semințele sale conțin substanțe chimice pe care nutriționiștii le numesc fitonutrienți. Aceste substanțe chimice au puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

La origini, în Antichitate, țelina era folosită ca medicament, fiind considerată un calmant pentru sistemul nervos. De asemenea, este considerat că țelina conține calorii negative, digerarea ei arzând mai multe calorii decât cele acumulate prin consumul acestei plante.

Sucul de țelină se poate prepara în cel puțin două moduri: suc pe bază de tulpini de țelină sau sucul preparat din rădăcină de țelină.

Beneficiile pentru sănătate a sucului de țelină

Un suc pe bază de țelină are o serie de beneficii pentru sănătate – iată ce proprietăți are acesta:

  • Stimulează funcția renală – sucul din rădăcină de țelină are proprietăți diuretice, stimulând funcția renală și accelerând procesul de eliminare a toxinelor din organism. Mai mult decât atât, consumul regulat de suc din țelină previne formarea pietrelor la rinichi.
  • Acționează precum un antiinflamator – sucul de țelină combate inflamația. Țelina este în mod deosebit recomandată pacienților care suferă de afecțiuni de natură inflamatorie precum: artrita, astmul sau guta.
  • Reduce tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară – nutrienții din țelină relaxează atât musculatura, cât și vasele de sânge, reducând astfel tensiunea arterială. Mai mult decât atât, specialiștii suspectează faptul că țelina ar putea reduce și nivelul de colesterol LDL.
  • Rehidratează organismul – deshidratarea poate fi combătută prin consumul sucului de țelină, care conține o cantitate mare de potasiu și reechilibrează din punct de vedere electrolitic organismul.
  • Are efect relaxant – sucul de țelină poate combate anxietatea și stresul emoțional, de aceea poate fi folosit înainte de un moment solicitant și emoționant, precum un discurs ținut în fața unei mulțimi de oameni sau o ședință importantă la locul de muncă.
  • Asigură un somn odihnitor – dacă suferi de insomnie, țelina îți este aliat de preț. Aceasta reduce tensiunea arterială, precum și nivelul de cortizol din organism, favorizând astfel instalarea unui somn odihnitor.
  • Benefic pentru piele – sucul de țelină conține o serie de nutrienți benefici pentru pielea ta. Pe lângă toți antioxidanții care combat efectele stresului oxidativ în organism, țelina conține și vitamina K, precum și vitaminele C, A și B, despre care se știe că sunt responsabile cu menținerea fermității pielii, dar și a elasticității acesteia ori a culorii.
  • Benefic pentru fertilitatea – există puține cercetări cu privire la impactul direct al consumului de țelină asupra fertilității. Cu toate acestea, conținutul de antioxidanți din țelină poate contribui la îmbunătățirea fertilității la bărbați. Cercetările arată că o dietă bogată în antioxidanți poate avea un impact pozitiv asupra numărului de spermatozoizi și a motilității, ambele fiind importante pentru fertilitatea masculină.

Rețete de suc din rădăcină de țelină

Pentru a prepara suc de țelină poți folosi orice rețetă, în funcție de preferințele personale. Iată câteva rețete care te pot inspira:

Suc din rădăcina de țelină, morcov și ghimbir

Pentru a prepara acest suc ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 rădăcină de țelină
  • 1 morcov
  • 1 castravete
  • 1 bucățică de ghimbir

Pentru început spală bine toate ingredientele, apoi taie-le cuburi și pune-le în blender. Transformă totul într-un amestec omogen. Vei obține 2 căni de suc de țelină, pe care este indicat să îl consumi imediat după ce l-ai preparat. În cazul afecțiunilor nervoase, consumul sucului de morcovi amestecat cu cel de țelină ajută la restaurarea nervilor și vindecarea parțială sau totală a afecțiunilor.

Suc de țelină și pere

Pentru acest suc de țelină și pere vei avea nevoie de:

  • 1 rădăcină de țelină
  • 1 ½ pară bine coaptă

Spală atât țelina, cât și para. Taie-le cubulețe și apoi pune-le în blender. Transformă ingredientele într-un suc pe care îl poți servi răcit cu câteva cuburi de gheață. 

Suc de rădăcină de țelină și măr

Pentru a prepara acest suc de țelină, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 bucată de rădăcină de țelină
  • 2 tulpini de țelină
  • 1 măr
  • 1 morcov
  • 1 linguriță de miere

Spală toate ingredientele bine, apoi pune țelina, mărul și morcovul, tăiate cubulețe, respectiv rondele, într-un blender. Oprește blenderul după 2-3 minute, atunci când amestecul devine omogen. Adaugă mierea și mai pornește o dată blenderul.

La final, strecoară sucul obținut și servește-l în pahare pe care le poți decora cu tulpini de țelină. Răcește sucul de țelină cu câteva cuburi de gheață.
Indiferent de rețeta aleasă, sucul de țelină trebuie consumat imediat după preparare, dacă vrei să te bucuri de toate calitățile nutriționale ale acestuia.

Suc simplu de țelină

De asemenea, sucul de țelină se poate consuma și de sine stătător, prin amestecarea rădăcinei de țelină cu apă, într-un blender. Pentru început, curăță și spală bine rădăcina de țelină, taie felii sau bucăți mici, pune totul în blender, adaugă o cană de apă și amestecă bine. Sucul rezultat îl poți consuma pe parcusul zilei pentru beneficiile aduse sănătății. 

Contraindicații

Persoanele care sunt alergice sau sensibile la țelină ar trebui să evite consumul acestei plante. Cei care încearcă să își reducă consumul de sodiu trebuie să fie atenți la aportul total pentru o zi din toate alimentele, inclusiv țelina. Cu toate acestea, consumul de țelină nu ar trebui să cauzeze probleme pentru majoritatea oamenilor, însă, în anumite situații pot apărea următoarele efecte negative: reacții alergice, hipotensiune, creșterea riscului de sângerare pentru persoanele cu hemofilie și inflamația rinichilor.

De asemenea, dacă ești însărcinată sau alăptezi, evită să mănânci țelină în exces, fiindcă aceasta are efecte hormonale care pot afecta sarcina sau laptele matern. 
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0