Sucul de urzică - beneficii și contraindicații

1. Urzica: informații generale
2. Urzica, sucul de urzică și ceaiul de urzică - beneficii pentru sănătate
   a. De folos în artrite
   b. Remediu în hiperplazia benignă de prostată
   c. Poate scădea tensiunea arterială
   d. Contribuie la reglarea glicemiei
   e. Utilă în alergii
   f. Ajută la eliminarea toxinelor
3. Cum prepari sucul și ceaiul de urzică?
4. Precauții și contraindicații pentru urzică

Deși este o plantă a cărei atingere produce înroșirea, iritația și inflamarea pielii, însoțită de mâncărimi, usturime și senzație de disconfort, urzica a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse afecțiuni. La ce ajută sucul de urzică, ceaiul de urzică și diverse preparate pe bază de urzici? Află din acest articol!

Urzica: informații generale

Odată cu venirea primăverii, în piețe încep să apară și urzicile, care se află la mare căutare pentru că, din popor, se cunoaște că planta de urzică are multe beneficii pentru sănătate. În România, urzicile se gătesc, de regulă, sub formă de ciorbă sau un fel de mâncare cremoasă în care se pune și hrean, sau sunt opărite și apoi amestecate în salate. Această plantă înțepătoare care se găsește peste tot în lume se poate consuma și sub formă de suc, precum și sub formă de ceai. 

Urzica are denumirea științifică de Urtica dioica și este folosită din timpuri străvechi atât în remedii, cât și în preparate alimentare. De exemplu, în Egiptul Antic, urzica era folosită în tratamentul artritei și al durerilor lombare, în timp ce soldații romani își frecau frunze de urzică pe corp pentru a se încălzi, când se aflau în lupte de cucerire în teritorii friguroase. 

Numele științific al urzicii își are originea din latinescul „uro”, care se traduce prin a arde sau a ustura. Atingerea frunzelor de urzică poate cauza o senzație temporară de arsură și usturime. Acest fenomen se întâmplă pentru că frunzele sunt acoperite de mici perișori care protejează planta de invazii de insecte și de alte tipuri de vătămări. 

Cu toate acestea, odată ce este gătită sau procesată sub formă de remediu sau supliment, urzica poate fi consumată fără probleme, iar cercetările atestă faptul că are mai multe beneficii potențiale pentru sănătate. Pe lângă consumul de urzici primăvara, multe persoane folosesc sucul de urzică sau ceaiul de urzică pentru a gestiona diverse probleme de sănătate.

Urzica, sucul de urzică și ceaiul de urzică - beneficii pentru sănătate

Atât frunzele, cât și rădăcina de urzică furnizează foarte mulți nutrienți, printre care se numără:

-    Vitaminele A, C, B și K
-    Minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu
-    Acizi grași linoleici, linolenici, oleici și stearici
-    Toți aminoacizii esențiali
-    Polifenoli, precum quercetină, acid cafeic, cumarină și alți flavonoizi
-    Pigmenți, precum betacaroten, luteină, luteoxantină și alte carotenoide

De folos în artrite

Se pare că persoanele care suferă de diverse forme de artrită pot beneficia de proprietățile antiinflamatoare ale urzicii, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a emite o concluzie clară. Potrivit cercetărilor, urzica este utilă împotriva inflamației, atât dacă se masează locul respectiv cu o cremă de urzici de la farmacie, cât și dacă se consumă suc de urzică. 

S-a demonstrat că ceaiul de urzică contribuie la tratamentul gutei și reduc la minimum simptomele artritei reumatoide. Capacitatea urzicii de a reduce răspunsurile inflamatorii a fost evidențiată în studii științifice în care mai multe căi duc la producția redusă de mediatori lipidici și citokine inflamatorii. Mai multe lucrări științifice au arătat că extractul din frunze de urzică inhibă eliberarea de interleukine IL-2 și IL-1, interferon și factorii de necroză tumorală TNF- și TNF-A.

Remediu în hiperplazia benignă de prostată

O altă problemă de sănătate pentru tratarea căreia se utilizează frecvent sucul de urzică sau suplimentele pe bază de urzică este hiperplazia benignă de prostată. Mărirea prostatei și cancerul de prostată sunt ambele probleme majore pentru bărbați pe măsură ce îmbătrânesc, iar consumul de urzici s-a dovedit a fi o abordare eficientă pentru încetinirea creșterii prostatei. 

Mai multe cercetări pe animale au arătat că această plantă poate preveni conversia testosteronului în dihidrotestosteron, ceea ce ar putea reduce mărimea prostatei. Un studiu efectuat pe bărbați cu prostată mărită a arătat că extractul de urzică ajută la tratarea problemelor urinare pe termen scurt și lung, fără efecte adverse. 

Capacitatea urzicii de a restrânge sau amâna dispersia celulelor, în special a celulelor maligne, în țesuturile din jur este una dintre proprietățile sale. O analiză recentă arată că mai multe studii au demonstrat că rădăcinile de urzică perturbă mai multe căi implicate în geneza hiperplaziei benigne de prostată. Nu este clar în totalitate cât de eficientă este urzica în comparație cu tratamentele convenționale, dar se mai fac studii pe această temă.

Poate scădea tensiunea arterială

Și persoanele cu tensiune arterială mărită ar putea beneficia de sucul sau de ceaiul de urzică, această plantă fiind folosită ca remediu încă din vechime pentru scăderea tensiunii. Studiile pe animale arată că urzica ar putea contribui la scăderea tensiunii în mai multe moduri. Pe de o parte, ar putea stimula producția de oxid nitric, care funcționează ca vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxează mușchii vaselor de sânge, ajutându-le să se lărgească. Pe de altă parte, urzica are compuși care ar putea acționa precum blocantele canalelor de calciu, care relaxează inima prin reducerea forței contracțiilor. 

Se presupune că eliberarea de oxid de azot de către celulele endoteliale, activarea canalelor de potasiu și un efect inotrop negativ sunt responsabile pentru acest efect vasodilatator pe care îl are ceaiul de urzică. Totuși, efectele acestei plante asupra tensiunii arteriale la oameni nu sunt cu totul clare, deci este nevoie de cercetări mai ample.

Contribuie la reglarea glicemiei

Urzica are în compoziție și anumite substanțe care mimează efectele insulinei, contribuind astfel la scăderea glicemiei. Conform unui studiu in vivo, extractele apoase de frunze de urzică au efecte anti-diabetice. O serie de studii pe animale au descoperit că urzica stimulează secreția de insulină, ducând la o scădere a zahărului din sânge. 

Utilă în alergii

Urzica este un remediu popular și pentru tratamentul alergiilor. Deși oamenii de știință nu au descoperit ce ar putea determina acest efect, e posibil ca urzica să poată reduce inflamația asociată cu alergiile. Unele lucrări au sugerat că astmul poate fi gestionat mai ușor cu ajutorul ceaiului de urzică. Conform anumitor cercetări, urzica ar putea întrerupe procesul alergic prin inhibarea producției de histamine. Proprietățile anti-alergenice ale urzicii se datorează în mare parte a două procese, se arată într-o analiză. Pe lângă blocarea receptorilor de histamină H1, urzica inhibă triptaza, care scade degranularea mastocitelor și eliberarea de citokine proinflamatorii. 

Ajută la eliminarea toxinelor

Nutrienții din urzică acționează ca antioxidanți în organism, protejând consumatorul de efectele nocive ale radicalilor liberi, printre care se numără riscul crescut de boli cronice și îmbătrânire prematură. Ca diuretic, urzica poate ajuta la eliminarea rapidă a toxinelor neutralizate în organism, poate îmbunătăți eficiența absorbției nutriționale în stomac și poate ușura procesele digestive, prevenind acumularea de toxine. Tot ca diuretic, urzica ajută la eliminarea mai multor toxine legate de infecțiile tractului urinar la femei. De asemenea, mai spun oamenii de știință, stimulează sistemul limfatic, care sprijină rinichii în eliminarea deșeurilor din organism. 

Printre alte posibile beneficii ale urzicilor sunt reducerea sângerărilor după intervențiile chirurgicale, protejarea ficatului împotriva daunelor cauzate de mesele prea bogate sau de acumularea de toxine, tratarea arsurilor și eliminarea excesului de sare și apă prin urină.

Cum prepari sucul și ceaiul de urzică?

Sucul de urzică se prepară foarte simplu: urzicile se spală bine, se zdrobesc la blender sau într-un mojar cu pistil și se iau câte două linguri pe zi, fie ca atare, fie în puțină apă sau ceai. De asemenea, se poate folosi ca remediu și ceaiul de urzică: se pun 250 ml de apă clocotită peste o lingură de frunze uscate sau peste un pliculeț cu ceai de urzică, se lasă 15 minute la infuzat, acoperit, apoi se strecoară și se bea ceaiul ca atare sau îndulcit cu o linguriță de miere. Se pot bea 3 căni pe zi.

Precauții și contraindicații pentru urzică

Urzicile se pot consuma în siguranță dacă sunt uscate sau fierte, însă e nevoie de atenție la manevrarea lor când sunt crude, pentru prepararea sucului. Se recomandă folosirea unor mănuși de protecție pentru că perișorii de pe frunzele de urzică irită foarte tale pielea.

Urzica apucată cu mâna goală va „injecta” pielea cu substanțe precum acetilcolină, histamină, serotonină, acid formic și leucotriene care pot cauza mâncărimi, iritații și noduli. În cazuri rare, urzicile pot cauza o reacție alergică severă, care pune viața în pericol, prin declanșarea de șoc anafilactic. Dacă ești alergic la diverse substanțe, este important să îi comunici medicului alergolog dacă intenționezi să iei un supliment cu urzică sau să consumi urzici gătite. 

Femeile însărcinare nu ar trebui să consume sucul de urzică și nici alte preparate pe bază de urzici, deoarece acestea pot declanșa contracții uterine, crescând riscul de avort. De asemenea, e indicat ca persoanele care sunt în tratament cu medicamente care subțiază sângele, medicamente pentru diabet, antihipertensive, diuretice sau litiu să ceară sfatul medicului înainte de a încerca sucul de urzică, ceaiul de urzică sau sau alte remedii pe bază de urzici.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Stinging nettle
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/stinging-nettle
PMC - Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9253158/
Studiul „Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review”, apărut în Heliyon. 2022 Jun 22;8(6):e09717. doi: 10.1016/j.heliyon.2022.e09717, autori: Khuma Kumari Bhusal et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0