Ceaiul de musetel, calmant universal

Mușețelul este una dintre cele mai populare plante în România, fiind folosită în mod tradițional pentru o mulțime de afecțiuni. Florile de mușețel sunt, pe cât de mici și de fragile, pe atât de puternice când vine vorba de sănătatea noastră. Când bem un ceai de mușețel, acesta ne poate aduce o serie de beneficii despre care discutăm în acest articol.

Cele două soiuri de mușețel mai des întâlnite și utilizate sunt mușețelul german cunoscut sub numele de Matricaria chamomilla și mușețelul roman sau Chamaemelum nobile. În mușețel se regăsesc compuși precum flavonoide, terpenoide și cumarine, care sunt responsabile pentru proprietățile medicinale ale plantei.

Mușețelul are un miros specific, care pentru unele persoane pare foarte plăcut, pentru altele, nu neapărat, cu rol aromoterapeutic de calmare. Poate fi, însă, periculos pentru anumiți oameni cu alergii, din cauza polenului care se păstrează și în florile uscate. Planta își păstrează proprietățile timp de aproximativ 2 ani după ce a fost culeasă și uscată, așa că este o idee bună să o procuri proaspătă, să o usuci chiar tu în mod natural și să o depozitezi în bucătărie, ca un remediu mereu la îndemână.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ceai de mușețel – beneficii

Iată ce poate face pentru tine o cană cu ceai de mușețel:

Alungă insomnia și stresul

Ceaiul de mușețel poate combate insomnia, stresul și oboseala cronică. Dacă ai avut o zi grea, ți-e greu să te relaxezi și să adormi, bea o cană cu ceai de mușețel neîndulcit la o oră după cină. Mirosul său plăcut și substanțele din compoziție te vor calma și vor induce o stare ușoară de somn.

Combate balonarea

Un ceai de mușețel are și beneficii digestive. Acesta se poate dovedi util și când vine vorba despre neplăceri gastrice, cum sunt balonarea, flatulența, indigestia, spasmele, arsurile gastrice și chiar ulcerul. Mușețelul are un puternic efect calmant și antispastic, însă va acționa mai încet decât un medicament cu aceleași efecte, prin urmare va trebui să bei aproximativ 3 căni pe zi, timp de 2‑3 zile.

Ajută la calmarea durerilor

Proprietățile sale antiinflamatoare fac din ceaiul de mușețel și un bun remediu pentru durerile de intensitate mică sau medie: cefalee, dureri menstruale, dureri musculare sau articulare. Te poate ajuta și atunci când ești răcit, fluidizând secrețiile nazale și calmând inflamația sinusurilor sau a căilor respiratorii.

Liniștește bebelușii cu colici

Ceaiul de mușețel poate fi administrat în doze mici și bebelușilor cu vârste de peste 2‑3 luni, deoarece calmează colicile și reglează digestia. Se poate dovedi util și în perioada în care se începe diversificarea, pentru a facilita acomodarea celui mic cu alimentele nou incluse în meniu.

Calmează pielea iritată

În cazul uzului extern, mușețelul este recomandat pentru iritații, eczeme, roșeață și mâncărime. Infuzia (ceaiul de mușețel) poate fi folosită pentru băi sau comprese aplicate pe diferite zone ale corpului. Compresele cu ceai de mușețel pot calma și acneea, arsurile ușoare, pot ajuta la cicatrizarea mai rapidă a rănilor și pot reduce cearcănele și pungile de sub ochi.

De folos în caz de hemoroizi

Unii specialiști recomandă ceaiul de mușețel și pentru calmarea hemoroizilor sau a iritațiilor din zona genitală, dar și pentru calmarea iritațiilor cauzate de scutec în cazul bebelușilor.

Ce arată studiile științifice despre ceaiul de mușețel?

Iată ce au descoperit oamenii de știință despre mușețel:

Reduce durerile menstruale

Mai multe studii au asociat consumul de ceai de mușețel cu reducerea severității crampelor menstruale. De pildă, un studiu mai vechi a arătat că prin consumul de ceai de mușețel, pe o perioadă de o lună, se poate reduce durerea asociată cu ciclul, adică acele crampe menstruale. Femeile din cadrul acestui studiu au raportat un nivel mai mic de anxietate și de disconfort, asociate de obicei cu durerile de la menstruație.

Scade glicemia

Alte studii au arătat că aportul de ceai de mușețel are și alte beneficii și anume poate reduce nivelul de glucoză (zahăr) din sânge, la persoanele cu diabet. Desigur, cercetările nu spun că mușețelul este un înlocuitor al medicamentelor prescrise pentru diabet, deci e important ca pacientul să urmeze tratamentul indicat de medic; însă un ceai poate fi un supliment folositor, pe lângă tratamentele existente. 

Un studiu efectuat pe șoareci a arătat ca un consum constant de ceai de mușețel ar putea preveni creșterea glicemiei. Acest efect reduce riscul de complicații ale diabetului pe termen lung, sugerând că mușețelul ar putea fi, deci, un aliat al diabeticilor.

Reduce inflamația

Inflamația este o reacție a sistemului imunitar pentru a lupta contra infecției. Ceaiul de mușețel conține compuși chimici care ar putea reduce inflamația, spun oamenii de știință. Florile de mușețel pot fi folosite ca atare sau în combinație cu alte plante pentru a calma durerea inflamatorie sau nevralgia congestivă, cât și în caz de edem extern (umflarea unor zone), cum ar fi umflarea feței asociată cu o infecție sau un abces.

O analiză de dată recentă a mai multor studii, apărută în jurnalul științific Pharmaceuticals precizează că „multe studii in vitro au detaliat cuprinzător diferite aplicații terapeutice, sugerând că mușețelul este o plantă promițătoare. Cu toate acestea, în timpul căutării literaturii, nu au fost găsite multe dovezi legate de utilizarea clinică. S-a raportat de mulți autori că mușețelul, deși este o plantă potențial utilă, nu prezintă rezultate similare în timpul studiilor in vivo/clinice comparativ cu studiile in vitro. În concluzie, autorii sunt de părere că „sunt necesare studii preclinice extinse pe modele animale ale diferitelor boli, astfel încât efectele să poată fi extrapolate în studiile clinice, ceea ce va ajuta la stabilirea și validarea mușețelului ca agent terapeutic.”

O alt analiză și mai recentă, apărută în jurnalul științific Molecules, a arătat despre mușețel că: „constituenții chimici includ flavonoidele, cumarinele, uleiurile volatile, terpenele, acizii organici, polizaharidele și altele. Acești compuși au activități anticancerigene, antiinfecțioase, antiinflamatorii, antitrombotice, antioxidante, hipolipidemiante, hipoglicemiante, antihipertensive, antidepresive, neuroprotectoare, printre altele”.

Cum prepari un ceai de mușețel?

Prepararea unui ceai de mușețel este un proces simplu: ai nevoie de 1 lingură de flori uscate de mușețel și de 250 ml de apă. Pune apa la fiert într-un ibric, iar când clocotește, stinge focul și adaugă florile de mușețel, apoi acoperă ibricul cu o farfuriuță. Lasă ceaiul la infuzat cam 10 minute, maxim 15, apoi strecoară și bea. Dacă ești răcit, de exemplu, poți adăuga în cana cu ceai o linguriță de miere și o lingură de zeamă de lămâie pentru efecte sporite.

Sfatul nostru este să folosești apă proaspătă (deci nu apă refiartă) și să nu o fierbi prea mult, pentru că  poate afecta gustul final al ceaiului de mușețel, deci e bine să oprești focul imediat ce apa dă în clocot. De asemenea, poți regla cantitatea de mușețel în funcție de preferințele tale personale pentru aromă și intensitate - unii oameni nu pun o lingură de flori la o cană de ceai, ci doar o linguriță, de exemplu.

Efecte secundare ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este cunoscut pentru proprietățile sale calmante și benefice pentru sănătate, dar în unele cazuri, poate cauza efecte adverse la persoanele sensibile sau în cazul unui consum excesiv. 

Alergii

Unele persoane pot fi alergice la plantele din familia Asteraceae, din care face parte și mușețelul. Consumul de ceai de mușețel poate declanșa reacții alergice, cum ar fi erupții cutanate, mâncărime, umflături sau dificultăți de respirație la acești indivizi.

Reacții digestive

Consumul excesiv de ceai de mușețel poate duce la reacții adverse digestive, cum ar fi greața, vărsăturile, diareea sau durerea abdominală. Persoanele cu sensibilitate gastrică sau probleme digestive pot fi mai predispuse la astfel de efecte.

Interacțiuni medicamentoase

Ceaiul de mușețel poate interacționa cu anumite medicamente. De exemplu, poate potența efectele sedative ale medicamentelor pentru somn sau poate interacționa cu medicamentele anticoagulante. Dacă iei medicamente, este important să discuti cu medicul curant înainte de a consuma regulat ceai de mușețel.

Riscul pentru persoanele cu probleme ale sistemului imunitar

Unele cercetări sugerează că aportul excesiv de ceai de mușețel ar putea afecta sistemul imunitar la persoanele cu sistem imunitar slăbit sau în cazul unui consum prelungit. De asemenea, în timp, ar putea dezvolta rezistență la tratamentele medicale.

Când este contraindicat ceaiul de mușețel?

Deși, așa cum am văzut, o cană cu ceai de mușețel poate avea unele beneficii, această infuzie nu este recomandată femeilor însărcinate și persoanelor care au alergii la flori și plante precum margaretele, crizantemele și gălbenelele.

Recomandarea noastră este ca, la fel ca în cazul oricărui tratament naturist, să ceri sfatul medicului de familie înainte de a începe o cură intensivă cu ceai de mușețel. 2‑3 căni pe săptămână nu îți vor cauza probleme, însă consumul unor doze mari, timp îndelungat, poate provoca anumite dezechilibre în organism.

Alte remedii cu mușețel

În afară de ceai, mușețelul se mai găsește și sub alte forme cum ar fi ulei esențial, extract sau tinctură. De exemplu, uleiul de mușețel se poate utiliza în aromaterapie pentru a obține o stare de relaxare și pentru a ameliora stările de stres sau pentru a trata pielea iritată sau inflamată atunci când este diluat corect într-un ulei bază (de cocos, de migdale dulci, de jojoba etc.) și aplicat topic.

Extractul de mușețel este disponibil sub formă lichidă și poate fi adăugat în diverse produse cosmetice, creme, loțiuni sau suplimente alimentare. Mușețelul este disponibil și sub formă de suplimente alimentare, cum ar fi capsulele sau tabletele. Acestea pot fi utilizate pentru a beneficia de proprietățile plantei într-o formă concentrată. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - The health benefits of 3 herbal teas
https://www.health.harvard.edu/nutrition/the-health-benefits-of-3-herbal-teas
NCBI - Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9822300/
Studiul „Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies”, apărut în Molecules. 2023 Jan; 28(1): 133. Published online 2022 Dec 23. doi: 10.3390/molecules28010133, autori: Feng-Jv Niu et al.
NCBI - A Comprehensive Study of Therapeutic Applications of Chamomile
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9611340/
Studiul „A Comprehensive Study of Therapeutic Applications of Chamomile”, apărut în Pharmaceuticals (Basel). 2022 Oct; 15(10): 1284, Published online 2022 Oct 19. doi: 10.3390/ph15101284, autori: Amit Sah et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0