Ce poate declanșa astmul?

Deși nu se știe exact ce cauzează astmul, componenta genetică joacă un rol important. Cu toate că nimeni nu se naște cu astm bronșic, unele persoane se pot naște cu gene care dictează dacă vor avea astm în copilărie. Copiii au un risc de până la 3 ori mai mare să dezvolte astm bronșic dacă mamele lor au boala și un risc de 2,5 ori mai mare decât al altor copii dacă tații lor au boala.

Astmul este o afecțiune care poate fi greu de prezis: se poate dezvolta la copiii mici și poate rămâne cu ei toată viața sau poate să apară brusc la maturitate, după ce persoana este expusă la un factor declanșator.

În mod normal, sistemul imunitar al organismului ajută la combaterea infecțiilor, însă acesta poate răspunde și la alte lucruri pe care o persoană le inspiră, cum ar fi polenul sau mucegaiul. La unii oameni, sistemul imunitar reacționează anormal de puternic în aceste situații, creând inflamație. 

Când se întâmplă acest lucru, căile respiratorii se umflă, se îngustează și pot crea mai mult mucus. De asemenea, mușchii din jurul căilor respiratorii se pot încorda. Acest lucru poate îngreuna și mai mult respirația. În timp, pereții căilor respiratorii pot deveni mai groși.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din ce cauză apare astmul?

Cauza exactă a astmului este necunoscută și poate diferi de la o persoană la alta. Cu toate acestea, boala apare adesea atunci când sistemul imunitar reacționează puternic la o substanță din plămâni. 

Astmul începe adesea în copilărie, când sistemul imunitar este încă în curs de dezvoltare, mai mulți factori conlucrând pentru a provoca boala, cum ar fi alergenii care au afectat copilul pe când era bebeluș, care pot include fumul de țigară sau anumiți germeni, infecțiile virale care afectează respirația sau istoricul familial, cum ar fi un părinte care are astm bronșic.

Spre deosebire de alte afecțiuni moștenite, nu există o singură genă pentru astm. Nici nu există vreo garanție că vei dezvolta boala dacă părinții tăi o au, deoarece poate sări peste o generație. 

Cercetarea genetică a identificat diverse gene ale astmului bronșic, sau complexe de gene, care joacă un rol important. Acestea includ DPP10, GRPA și SPINK5. Există până acum câteva asocieri clare între astm și alergii, de exemplu, sau între astm și infecțiile respiratorii din copilărie. În schimb, se știe mai bine ce anume poate declanșa o criză de astm sau ce poate duce la agravarea simptomelor. 

Factori declanșatori astm bronșic

Există o serie de factori care pot să declanșeze o criză de astm, iar pacienții care suferă de această boală trebuie să cunoască foarte bine acești factori declanșatori pentru a-i putea evita.

Alergiile

Cei mai frecvenți factori declanșatori pentru astm sunt alergenii (substanțele care cauzează alergii) și mai ales cei care circulă prin aer, deci aero-purtați. Aceștia sunt praful (acarienii), polenul, mucegaiul, alergenii produși de animalele de companie (câini, pisici, rozătoare) și gândacii.

Substanțe iritante din aer

Și unele substanțe din aerul înconjurător pot fi factori declanșatori pentru astmul bronșic: fumul de tigară, poluarea aerului, fumul focurilor și al grătarelor, vaporii unor anumite substanțe (vopsea, benzină, parfumuri etc.).

Alte boli asociate

Astmul poate fi declanșat și de boli precum răceala, gripa, sinuzita, infecțiile la nivelul gâtului, cum sunt faringitele sau laringitele sau pneumonia.

Efortul fizic

Și efortul fizic poate declanșa o formă de boală care se manifestă doar la efort și anume astmul indus de efort fizic.

Emoțiile puternice

Chiar și emoțiile puternice pot declanșa crizele de astm: furie, frică, entuziasm, râs, plâns.

Medicamente sau aditivi alimentari

Nu mai puțin important, astmul poate fi declanșat de administrarea unor medicamente precum acidul acetilsalicilic, antiinflamatoarele (ibuprofen, diclofenac etc.) sau beta-blocantele (metoprolol, carvedilol etc.). Aditivii alimentari declanșează astm doar în cazuri rare, cel mai frecvent declanșator alimentar pentru boală fiind sulfiții, conservanți folosiți în produse precum cartofii congelați și în unele sortimente de bere și de vin.

De multe ori este foarte greu pentru persoanele cu astm bronșic să elimine din jurul lor factorii favorizanți pentru crize, mai ales atunci când este vorba de animalul de companie preferat sau de emoții puternice. Trebuie reținut că, indiferent de situație, cel mai important este tratamentul medicamentos, corect prescris și administrat după sfaturile medicului.

Cum arată o criză de astm?

Când respiri normal, mușchii din jurul căilor respiratorii sunt relaxați și permit aerului să se miște ușor. În timpul unui atac de astm, pot apărea trei situații:

Bronhospasm

Mușchii din jurul căilor respiratorii se strâng și îngustează căile respiratorii, iar aerul nu poate trece liber prin căile respiratorii înguste. Când aceste căi se îngustează, se aude un sunet șuierător (numit wheezing) atunci când respiri.

Inflamație

Căptușeala căilor respiratorii se umflă și, deci, nu mai lasă atât de mult aer să intre sau să iasă din plămâni.

Producția de mucus

În timpul crizei de astm, corpul creează mai mult mucus, iar aceste mucozități dense blochează căile respiratorii.

Tratamentul bolii este extrem de important

Pentru a ține boala sub control, pentru a scădea numărul crizelor, dar și pentru situații de urgență, medicul poate prescrie diverse terapii. Acestea includ:

Bronhodilatatoarele

Aceste medicamente relaxează mușchii din jurul căilor respiratorii. Mușchii relaxați lasă căile respiratorii să miște aerul și lasă mucusul să se miște mai ușor prin căile respiratorii. Aceste medicamente ușurează simptomele atunci când apar și sunt utilizate atât pentru astmul bronșic intermitent, cât și pentru cel cronic.

Medicamente antiinflamatoare

Aceste medicamente reduc inflamația și producția de mucus în căile respiratorii, facilitând intrarea și ieșirea aerului din plămâni. Medicul îți poate recomanda să iei aceste medicmaente fiecare zi pentru a controla sau a preveni simptomele astmului cronic.

Terapii biologice pentru astm bronșic

Terapiile biologice sunt utilizate pentru astmul bronșic sever, atunci când simptomele persistă în ciuda terapiei adecvate cu inhalator. Tratamentul injectabil pentru astm bronșic presupune injecții sau perfuzii administrate la fiecare câteva săptămâni. Injecțiile se fac la cabinetul medicului sau pot fi autoadministrate la domiciliu, folosind un dispozitiv autoinjector, în funcție de tipul de tratament, iar perfuziile se administrează intravenos la cabinetul medicului (un ac atașat unui tub este injectat într-o venă a brațului, după care medicamentul picură dintr-o pungă, prin tub și în braț, astfel încât să ajungă în sânge).

Inhalatoare și nebulizatoare

Există patru tipuri de dispozitive inhalatoare pentru astm bronșic prin care se administrează medicamentele: inhalatoare cu doză măsurată, inhalatoare cu pulbere uscată, inhalatoare cu acționare a respirației și inhalatoare cu ceață moale.
Inhalatoarele cu doză măsurată au medicamente plus un propulsor, care pulverizează medicamentul din inhalator într-o explozie scurtă. Inhalatoarele cu pulbere uscată nu au propulsor și nu pulverizează medicamentul din inhalator, ci acesta este eliberat din inhalator atunci când îl inspiri.

Inhalatoarele acționate prin respirație au o pulbere uscată sau un medicament cu aerosoli, nu se pulverizează din inhalator, ci este eliberat din inhalator atunci când îl inspiri. Inhalatoarele cu ceață moale nu au nici acestea propulsor, dar pulverizează medicamentul din inhalator (creează un nor de medicament care se pulverizează ușor).

Pentru ca inhalatoarele să funcționeze bine, trebuie utilizate corect însă, din păcate, 70 până la 90% dintre persoanele care folosesc inhalatoare fac cel puțin o greșeală de utilizare, ceea ce poate duce la astm bronșic necontrolat. De aceea, pentru a te asigura că îl utilizezi corect, cere medicului să îți explice în detaliu și să exemplifice folosirea inhalatorului.

Pentru administrarea medicamentelor pentru astm bronșic poate fi utilizat și un nebulizator. Acesta transformă medicamentul lichid pentru astm bronșic într-o ceață, după care medicamentul se poate inspira printr-o mască sau piesă bucală. Pentru unele persoane, nebulizatoarele pot fi mai ușor de utilizat decât inhalatoarele pentru astm. Odată ce nebulizatorul este configurat și gata de utilizare, pur și simplu inspiri și expiri în mod normal.

Actualizările recente ale Ghidurilor de gestionare a astmului recomandă terapie unică de întreținere și ameliorare, cunoscută și sub numele de SMART. Această terapie presupune folosirea unui inhalator care conține două medicamente, util atât pentru ameliorare rapidă, cât și pentru control.

Există un singur beta-agonist cu acțiune prelungită – formoterolul – care funcționează și ca medicament de ameliorare rapidă. Acesta acționează rapid pentru a deschide căile respiratorii și a ușura simptomele bruște, dar funcționează și ca un medicament de luat zilnic pentru controlul bolii, prin menținerea căilor respiratorii deschise timp de până la 12 ore. Orientările recomandă utilizarea unui inhalator care conține o combinație de budesonidă și formoterol sau de formoterol cu furoat de mometazonă.

Trebuie reținut că astmul este o afecțiune cronică, pe toată viața, dar controlabilă. Este posibil să ai simptome de astm atunci când ești expus la factori declanșatori, iar aceștia se pot schimba în timp. Tratamentul depinde de două lucruri: cât de sever este astmul și cât de des ai simptome. 

Dacă astmul este controlat, tratamentul se va concentra pe gestionarea simptomelor și tratamentul episoadelor doar atunci când acestea apar. Dacă simptomele apar în anumite momente și știi clar ce le cauzează, poți utiliza aceste informații împreună cu medicul pentru a stabili cel mai bun tratament. Dacă, de exemplu, ai astm bronșic sezonier din cauza unei alergii la polen, poți lua medicamente numai în perioadele cât polenul este în aer, deși boala tinde să nu fie chiar atât de specifică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ACAAI – What Causes Asthma?
https://acaai.org/asthma/asthma-101/what-causes-asthma/
NHLBI – Causes and Triggers
https://www.nhlbi.nih.gov/health/asthma/causes
European Respiratory Journal - ICS-formoterol reliever therapy stepwise treatment algorithm for adult asthma
https://erj.ersjournals.com/content/55/1/1901407
Studiul „ICS-formoterol reliever therapy stepwise treatment algorithm for adult asthma”, apărut în European Respiratory Journal 2020 55: 1901407; DOI: 10.1183/13993003.01407-2019, autori: Richard Beasley et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0