Ghimbirul crud și gătit - beneficii, contraindicații, rețete

Ghimbirul, atât cel crud, cât și cel fiert sau gătit, poate fi o adevărată revelație pentru sănătatea ta. Trebuie avut, însă, în vedere, că dacă iei suplimente cu ghimbir, acestea ar putea interacționa cu diverse medicamente. Află din acest articol mai multe despre beneficiile ghimbirului, contraindicațiile pe care le are și câteva rețete cu ghimbir.

Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională, fiind folosit inca din cele mai vechi timpuri ca tratament natural pentru tot felul de afecțiuni, dar si preventiv, mai ales pentru a ajuta digestia și a stimula procesele de apărare ale corpului. 

Ca „medicament” natural, se știe despre ghimbir că reduce greața și combate gripa, virozele respiratorii și răceala obișnuită. Ghimbirul poate fi utilizat în stare proaspătă, crud sau fiert, ori sub formă de pudră sau ulei. Iată cum te poate ajuta acest aliment când ai anumite probleme de sănătate și de ce merită să-l introduci mai des în alimentația ta.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Care sunt beneficiile ghimbirului pentru sănătate?

Cercetările arată că ghimbirul poate avea multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Susține activitatea aparatului digestiv

Nu numai thailandezii, dar și alți locuitori din țările mai calde, obișnuiesc să folosească ghimbirul împreună cu alte condimente (precum curry, amestecul fiind diluat cu lapte de cocos) în supe sau sosuri, pentru a se asigura că vor combate indigestiile și chiar toxiinfecțiile alimentare. Tulpina de ghimbir proaspăt stimulează eliminarea gazelor intestinale și reduce balonarea. În cazul toxiinfecției alimentare, o cană de suc de ghimbir care poate fi ușor îndulcit cu puțină miere, calmează durerile abdominale. În plus, ghimbirul reprezintă un remediu și pentru sughițul rebel.

Are efecte antiinflamatoare

Parfumul și aroma unică de ghimbir provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte dintre proprietățile sale medicinale, având efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice. 

Aceste efecte ajută la reducerea durerilor musculare și a celor cauzate de artrită, precum și a crampelor menstruale și ar putea contribui la prevenirea răcelilor și a virozelor respiratorii. De la farmaciile naturiste se poate procura și ghimbirul pulbere, natural.

Fitoterapeuții recomandă administrarea de 0.5 - 1.5 g praf de rădăcină de ghimbir, de 3 ori pe zi, înainte de masă pentru ameliorarea cefaleelor, migrenelor și nevralgiilor.

Acționează ca antiemetic

Unul dintre beneficiile ghimbirului este și faptul că poate preveni și trata greața. Conform unei analize a 12 studii care au inclus un total de 1.278 de femei însărcinate, între 1,1 și 1,5 grame de ghimbir pot reduce semnificativ senzația de greață. Eficiența ghimbirului nu se reduce la femeile însărcinate, ci este util și în alte situații (de exemplu, pentru persoanele care au rău de mișcare sau cele care se află în tratament cu chimioterapie). De asemenea, ghimbirul este un bun remediu natural împotriva indigestiei.

Scade riscul de infecții

Anumite cercetări arată că ghimbirul poate contribui la combaterea infecțiilor respiratorii și este util în gingivită și parodontită, de aceea în vechime, cel puțin, asiaticii mestecau după masă o bucățică fibroasă de ghimbir, crudă sau marinată în puțină miere, pe post de desert.

Poate avea efect antiastmatic

În vechime, leacul pentru prevenirea sau tratarea crizelor de astm bronșic sau a aceeselor de tuse din bronșita astmatiformă constau în suc proaspăt de ghimbir și morcovi. În prezent, fitoterapeuții mai recomandă tinctură de ghimbir în bronșitele care tind să se complice, deoarece are efect expectorant, iar acest ingredient este regăsit și în unele siropuri de tuse.

Ce riscuri și contraindicații are consumul de ghimbir?

Autoritățile de sănătate consideră ghimbirul sigur pentru a fi inclus în alimentația obișnuită, dar având în vedere că poate interacționa cu medicația hipotensoare, nu e recomandat persoanelor care iau medicamente pentru hipertensiune, celor care iau anticoagulante sau persoanelor cu litiază biliară.

În plus, nu este garantată utilizarea suplimentelor cu ghimbir - cercetătorii nu au investigat mulți dintre compușii din ghimbir și nu există multe dovezi științifice care să susțină că ar putea fi utilizat ca tratament în diverse probleme de sănătate. Având în vedere că suplimentele cu ghimbir ar putea interacționa, de asemenea, cu anumite medicamente, e bine să ceri sfatul medicului dacă te afli într-un tratament pentru o boală cronică și te gândești să încerci suplimentele cu ghimbir. De exemplu, diabeticii e bine să fie atenți la suplimentele cu ghimbir deoarece le pot scădea prea mult glicemia.

Cum se poate consuma ghimbirul?

Ghimbirul crud este extrem de iute, așa că nu multe persoane îl pot consuma în acest fel. Dacă, totuși, te încumeți să-l mănânci crud, poți să începi cu o cantitate mică pentru a vedea cum reacționezi - de exemplu, razi o cantitate mică și o pui într-un dressing pentru salată. Ghimbirul este foarte bun fiert, sub formă de ceai (deși chiar și așa vei simți iuțeala), fie pe post de condiment în mâncăruri gătite.

Ceaiul de ghimbir se poate prepara în mai multe feluri și se poate combina cu diverse fructe sau plante. Cel mai simplu ceai de ghimbir se face în felul următor: cureți 2-3 cm de rădăcină de ghimbir și o tai felii, apoi o pui la fiert împreună cu 2-3 felii de lămâie în 300 ml de apă. Lași să fiarbă la foc mic 10-15 minute, apoi strecori ceaiul și îl bei simplu sau îndulcit cu o linguriță de miere. E indicat să bei cel mult 3 căni de ceai de ghimbir pe zi.

De asemenea, atât ghimbirul crud, cât și cel uscat pot fi folosite în diverse feluri de mâncare: unele persoane preferă să-l adauge în preparatele cu pește sau alte tipuri de carne, altele îl folosesc la pregătirea unor deserturi.

Tocăniță de pui cu ghimbir

Iată cum poți face o mâncare delicioasă de pui cu ghimbir, cu care îți poți delecta musafirii sau familia. Carnea de pui poate fi înlocuită cu orice fel de carne preferată.

Ingrediente

1 kg de carne de pui fără os, tăiată cuburi
3 cm de rădăcină de ghimbir crud, curățat și ras
4 căței de usturoi, tocați
1 linguriță de boia iute
Zeama de la o lămâie
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 cepe medii, tocate
1 linguriță de turmeric
400 ml de lapte de cocos
100 ml de supă clară de pui sau de legume (stock)
Orez fiert

Mod de preparare

Pune bucățile de pui la marinat cu ghimbirul, usturoiul, boiaua iute, zeama de lămâie și o lingură de ulei, amestecă bine, acoperă vasul și lasă-l la frigider de seara până dimineața (sau 7-8 ore înainte de a fi gătit). După ce puiul este marinat, pune într-o tigaie cepele tăiate într-o lingură de ulei și călește-le ușor cam 8 minute, presară și turmericul, amestecând bine un minut, după care pune și puiul marinat. Rotește bucățile pe toate părțile până când își schimbă culoarea, apoi toarnă în tigaie laptele de cocos și stock-ul și lasă totul pe foc până consideri că puiul este făcut. Mâncarea de pui cu ghimbir se servește pe pat de orez fiert.

Fursecuri cu ghimbir și fructe uscate

Ingrediente

200 g de făină
½ linguriță de praf de copt
¼ linguriță de sare
1 linguriță de ghimbir pudră
½ linguriță de scorțișoară pudră
¼ linguriță de cuișoare măcinate
100 g unt nesărat, la temperatura camerei
80 g de zahăr brun (sau un îndulcitor natural fără calorii, cum ar fi stevia)
1 ou
2 lingurițe de ghimbir proaspăt, curățat și ras
100 g de fructe uscate (caise uscate, stafide, smochine etc.) mărunțite

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 °C și pregătește o tavă de aragaz în care pui hârtie de copt.

Într-un bol mediu, amestecă făina, praful de copt, sarea, ghimbirul pudră, scorțișoara și cuișoarele măcinate. Separat, într-un alt bol, folosind un mixer electric sau o spatulă, amestecă untul și zahărul brun până obții o compoziție cremoasă. Pune și oul și ghimbirul ras în aceasta și continuă să amesteci până când toate ingredientele sunt bine încorporate.

Adaugă treptat amestecul de ingrediente uscate în amestecul de unt și ou, amestecând până când se formează un aluat omogen. Încorporează apoi fructele uscate și mărunțite în aluat. Cu mâinile ușor umede, formează biluțe din aluat (să fie cam de mărimea unei perișoare) și așază-le pe tava pregătită, aplatizându-le ușor cu degetele și păstrând un spațiu de aproximativ 2-3 cm între ele. Dacă dorești, poți presăra puțin zahăr pudră deasupra fiecărui fursec pentru o crustă ușor crocantă.

Coace fursecurile în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 10 minute sau până când marginile sunt ușor aurii. Scoate tava din cuptor și lasă fursecurile să se răcească pe tavă timp de câteva minute înainte de a le transfera pe un grătar de răcire pentru a se răci complet. După ce s-au răcit complet, fursecurile cu ghimbir și fructe uscate sunt gata să fie savurate, cu un ceai sau o cafea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Ginger Benefits 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits
NCBI - Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
Studiul „Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials”, apărut în Nutrients. 2020 Jan; 12(1): 157. Published online 2020 Jan 6. doi: 10.3390/nu12010157, autori: Nguyen Hoang Anh et al.
BBC Goodfood - Ginger Chicken
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/ginger-chicken


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0