Ghimbirul crud și gătit - beneficii, contraindicații, rețete

Ghimbirul, atât cel crud, cât și cel fiert sau gătit, poate face minuni pentru sanatatea ta! Trebuie avut insa in vedere faptul ca suplimentele cu ghimbir ar putea interacționa cu diverse medicamente.

Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională, fiind folosit inca din cele ma vechi timpuri  pentru tot felul de afectiuni si boli, dar si preventiv, mai ales pentru a ajuta digestia si stimula procesele de  aparare ale corpului. Ca "medicament" natural se stie despre ghimbir ca reduce greața și combate gripa virozele respiratorii și răceala obișnuită. Ghimbirul poate fi utilizat în stare proaspătă, crud sau fiert, ori sub formă de pudră sau ulei.  Trebuie sa stii cum te poate ajuta pentru a te sigura ca il ai  permanent in raful de legume, a-l introduce mai des in alimentatia ta, dar si pentru a stii cum poti utiiza pretioasa radacina atunci cand te confrunti cu vreo afectiune.

Ce beneficii pentru sănătate are ghimbirul

      Sustine activitatea aparatului digestiv

Nu numai tailandezii, dar si alti locuitori din tarile calde, cu alimente perisabile obbsnuiesc sa foloseasca ghimbirul impreuna cu alte condimente (precum curry, amestecul fiind diluat cu lapte de cocos) in supe sau sosuri, pentru a se asigura ca vor combate indigestiile si chiar toxiinfectiile alimentare. Tulpina de ghimbir proaspat stimuleaza eliminarea  gazelor si reduce balonarea. In cazul toxiinfectiei alimentare,  o cană de suc de tulpina de ghimbir ce poate fi usor indulcita cu miere, calmeaza durerile abdominale. In plus reprezinta un remediu pentru sughitul rebel.

        Are efecte antiinflamatoare

Parfumul și aroma unică de ghimbir provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte dintre proprietățile sale medicinale, având efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice. Aceste efecte duc la reducerea durerilor musculare și a celor cauzate de artrită, precum și a crampelor menstruale și ar putea contribui la prevenirea răcelilor si virozelor respiratorii. De la farmaciile naturiste se poate procura si ghimbirul pulbere, natural. Fitoterapeutii recomanda adminisitrarea de 0.5-1.5 g praf de radacină de ghimbir, de 3 ori pe zi, înainte de masă pentru ameliorarea cefaleelor sau migrenelor si nevralgiilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 

         Acționează ca antiemetic

Conform unei analize¹ a 12 studii care au inclus un total de 1.278 de femei însărcinate, 1,1-1,5 grame de ghimbir poate reduce semnificativ senzația de greață. Eficiența lui nu se reduce la femeile însărcinate, ci este util și în alte situații (de exemplu, pentru persoanele care au rău de mișcare sau cele care se află în tratament cu chimioterapie). De asemenea, este un bun remediu natural împotriva indigestiei.

          Scade riscul de infecții

 Anumite cercetări arată că ghimbirul poate ajuta la combaterea infecțiilor respiratorii și este util în gingivită și parodontită, de aceea in vechime, cel putin, asiaticii mestecau dupa masa o bucatica fibroasa de ghimbir, cruda sau marinata in putina miere, pe post de desert.

           Are efect antiasmatic

 In vechime, leacul pentru prevenirea sau tratarea crizelor de astm bronsic sau a aceeselor de tuse din bronsita astmatiforma constau in  suc proaspat de ghimbir și morcovi. In prezent, fitoterapeutii  mai recomanda  tinctură de ghimbir in bronsitele ce tind sa se complice, care are efect expectorant si pe care il regasim in mute dintre siropurile de tuse. 

 

Ce riscuri și contraindicații are consumul de ghimbir

Autoritățile de sănătate consideră ghimbirul sigur pentru a fi inclus în alimentația obișnuită, dar poate interactiona cu medicatia hipotensoare deci nu e recomandat celor care iau medicamente pentru hipertensiune, anticoagulante, diabeticilor( poate scadea glicemia) sau persoanelor cu litiza biliara, ci mai degraba persoanelor sanatoase, care nu au astfel de afectiuni. In plus,  nu este garantată utilizarea suplimentelor cu ghimbir - cercetătorii nu au investigat mulți dintre compușii din ghimbir și nu există multe dovezi științifice care să susțină că ar putea fi utilizat ca tratament în diverse probleme de sănătate. Având în vedere că suplimentele cu ghimbir ar putea interacționa de asmenea, cu anumite medicamente, e bine să discuți cu medicul dacă te afli într-un tratament cronic.

Cum se poate consuma ghimbirul

Ghimbirul crud este extrem de iute, așa că nu multe persoane îl pot consuma în acest fel. Dacă, totuși, te încumeți să-l mănânci crud, poți să începi cu o cantitate mică pentru a vedea cum reacționezi sau să-l pui într-un sos pentru salată. Ghimbirul este foarte bun fiert, sub formă de ceai (deși chiar și așa vei simți iuțeala), fie pe post de condiment în mâncăruri gătite. 

Ceaiul de ghimbir se poate prepara în mai multe feluri și se poate combina cu diverse fructe sau plante. Cel mai simplu ceai de ghimbir se face în felul următor: cureți 2-3 cm de rădăcină de ghimbir și o tai felii, apoi o pui la fiert împreună cu 2-3 felii de lămâie în 300 ml apă. Lași să fiarbă la foc mic 10-15 minute, apoi strecori ceaiul și îl bei simplu sau îndulcit cu o linguriță de miere. E indicat să bei maxim 3 căni de ceai de ghimbir pe zi.

De asemenea, atât ghimbirul crud, cât și cel uscat poate fi folosit în diverse feluri de mâncare: unele persoane preferă să-l adauge în preparatele cu pește, altele îl folosesc la pregătirea unor deserturi. 

Iată cum poți face, de exemplu, o mâncare delicioasa de pui cu ghimbir, cu care iti poti delecta musafirii sau familia. Proteina poate fi inlocuita cu orice fel de carne preferata.

Ingrediente:

1 kg de carne de pui fără os, tăiată cuburi
3 cm de radacina de ghimbir crud, curățat și tocat mic
4 căței de usturoi, tocați
1 linguriță de boia iute
Zeama de la o lămâie
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 cepe medii, tocate
1 linguriță de turmeric
400 ml de lapte de cocos
100 ml de supă clară de pui sau de legume (stock)
Orez fiert

Cum prepari puiul cu ghimbir:

Pune bucățile de pui la marinat cu ghimbirul, usturoiul, boiaua iute, zeama de lămâie și o lingură de ulei, amestecă bine, acoperă vasul și lasă-l la frigider de seara până dimineața (sau 7-8 ore înainte de a fi gătit). După ce puiul este marinat, pune într-o tigaie cepele tăiate într-o lingură de ulei și călește-le ușor cam 8 minute, presară și turmericul, amestecând bine un minut, după care pune și puiul marinat. Rotește bucățile pe toate părțile până când își schimbă culoarea, apoi toarnă în tigaie laptele de cocos și stock-ul și lasă totul pe foc până consideri că puiul este făcut. Mâncarea de pui cu ghimbir se servește pe pat de orez fiert.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - 11 proven health benefits of ginger
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger
1. Analiza „A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting”, apărută în Nutr J. 2014; 13: 20, Published online 2014 Mar 19. doi: 10.1186/1475-2891-13-20, autori: Estelle Viljoen et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/
BBC Goodfood - Ginger Chicken
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/ginger-chicken

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0