Fenicul: ce este, ce beneficii are, cum se alege si cum se prepara

Feniculul este o plantă perenă, ale cărei semințe și bulb se utilizează atât în bucătărie, cât și în scop terapeutic, pentru tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni, mai ales a celor de natura gastrică.

În acest articol vom vorbi despre bulbul de fenicul, despre beneficiile sale, dar și despre modul în care poate fi consumat.

Valori nutriționale fenicul

Un bulb de fenicul (aproximativ 234 grame) are:

Calorii: 73
Grăsimi: 0,47 g
Proteine: 2,9 g
Carbohidrați: 17 g
Fibre dietetice: 7,3
Feniculul conține, de asemenea: potasiu, sodiu, vitamina A, calciu, vitamina C, vitamina B6, magneziu, fosfor, zinc, mangan, seleniu, niacină, dar și betacaroten și zeaxantină.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficii fenicul

În medicina ayurvedică, feniculul este folosit pentru ameliorarea afecțiunilor digestive precum balonarea sau flatulența, dar și pentru ameliorarea afecțiunilor oculare. Tusea, dar și diareea ori constipația pot fi tratate cu ajutorul feniculului.

Iată ce beneficii poate să aibă feniculul pentru sănătate:

Feniculul poate fortifica sistemul osos

Datorită conținutului mare de calciu, feniculul menține oasele sănătoase, mărind densitatea acestora. Și fosforul, precum și magneziul din fenicul sunt benefice pentru sistemul osos.

Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Consumul de fenicul poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, datorită conținutului mare de potasiu, dar și al celui redus de sodiu. O dietă mai bogată în potasiu poate reduce tensiunea arterială mărită.

Stimulează digestia și reglează aciditatea

Feniculul conține fibre din belșug, de aceea stimulează tranzitul intestinal. Fibrele dietetice din această legumă combat constipația și ușurează simptomele sindromului de intestin iritabil. Ceaiul de fenicul reduce balonarea și spasmele intestinale și contribuie la menținerea echilbrului florei bacteriene intestinale. Și pacienții care suferă de reflux gastroesofagian au în mod deosebit de câștigat de pe urma consumului de fenicul, această legumă echilibrând pH-ul la nivelul stomacului, reducând astfel hiperaciditatea.

Poate îmbunătăți memoria

Colina, care se regăsește în fenicul, este necesară pentru un somn odihnitor, pentru funcționarea musculaturii, dar și pentru îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare.

Stimulează metabolismul

Feniculul este o sursă bogată de vitamina B6, ceea ce înseamnă că stimulează metabolismul, contribuind la transformarea carbohidraților și a proteinelor în glucoză și aminoacizi. De asemenea, feniculul te poate ajuta să slăbești și pentru că e bogat în fibre dietetice, care mențin senzația de sațietate și reduc apetitul.

Este benefic pentru sănătatea oculară

Degenerescența maculară este o problemă adesea responsabilă pentru degradarea vederii odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate că nu se cunosc cauzele acestei probleme, studiile au arătat că antioxidanții reduc inflamația care stă la baza acestei degenerescențe. Feniculul conține o serie de antioxidanți importanți pentru vedere, printre care și zeaxantina, betacarotenul și flavonoizii.

Ar putea regla activitatea tiroidei 

Un studiu științific a arătat că un consum mare de fenicul pe termen lung a redus nivelul seric al hormonilor tiroidieni (T3 și T4), în timp ce cantitățile mai mici de fenicul au arătat efecte nesemnificative. 

Poate calma durerile menstruale

Deși multe femei iau antiinflamatoare pentru a ușura durerile menstruale, există și remedii naturale care ar putea fi utile, unul dintre acestea fiind ceaiul de fenicul. Unele cercetări au arătat că feniculul ajută la prevenirea contractării uterului, care provoacă durerile menstruale.

Stimulează lactația

Feniculul poate fi folosit și pentru stimularea producției de lapte la femeile care alăptează. E indicat să ceri sfatul medicului înainte de a utiliza acest remediu natural pentru stimularea lactației. 

Ce suplimente alimentare cu fenicul există?

Feniculul se poate găsi și sub formă de suplimente alimentare precum capsule, ulei sau tinctură și, de asemenea, se poate face ceai de fenicul.

Cum faci un ceai de fenicul?

Pentru a prepara un ceai de fenicul, ai nevoie de 1 lingură de plantă (găsești la magazinele naturiste) și 250 ml de apă clocotită. Fierbi apa, iar când clocotește pui feniculul, după care stingi focul și lași la infuzat timp de un sfert de oră. Apoi, strecori ceaiul și îl bei pe stomacul gol. Se pot bea 3 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

Cum alegi feniculul proaspăt, astfel încât să fie gustos?

Feniculul are o textură crocantă și o aromă ușor dulce. Acesta poate fi consumat crud sau gătit, însă pentru a fi gustos, trebuie ales corect. Când cumperi fenicul, evită bulbii care au pete, dar și pe cei cu textura ușor moale. Bulbul trebuie să fie ferm, fară pete, iar tulpinile ar trebui să fie verzi, nu ofilite. Ținut la frigider, feniculul vă rămâne proaspăt în jur de 4 zile. E bine de știut că feniculul are o aromă intensă, specifică, deci e posibil să nu fie apreciat de toată lumea. De aceea, dacă n-ai mai consumat fenicul până acum, e indicat să iei doar un bulb pentru a vedea dacă te împaci cu gustul și mirosul acestuia.

Cum se prepară feniculul?

Feniculul poate fi consumat crud, după ce se îndepărtează coaja și este porționat. Acesta poate fi încorporat în salate, dar și consumat alături de creme de leguminoase sau sosuri reci, precum humus sau guacamole.

Daca vrei să îl gătești, îndepărtează tulpinile cu un cuțit, apoi taie bulbul pe verticală. După aceea, poți mărunți bulbul după plac. Feniculul poate fi folosit în supă, supă-cremă, dar și sotat alături de alte legume, în sosuri și tocănițe. Bulbii de fenicul pot fi pregătiți la cuptor și serviți pe post de aperitiv sau garnitură. Este adevărat că feniculul crud este cel mai hrănitor, însă și cel gătit își păstrează dintre proprietăți.

Contraindicații fenicul

Cu toate că feniculul este o legumă sănătoasă, care nu cauzează probleme la consum, pe fondul unor afecțiuni acesta poate să provoace anumite probleme. Persoanele alergice la unele condimente pot avea, de asemenea, alergie la fenicul.

Întrucât conține o concentrație mare de potasiu, feniculul ar trebui evitat de către persoanele care suferă de afecțiuni renale. Pacienții cardiaci care urmează un tratament pe bază de beta-blocante pot avea un nivel mare de potasiu în sânge, ceea ce înseamnă că și aceștia ar trebui să evite aportul de fenicul sau să ceară sfatul medicului dacă doresc să-l introducă în meniu.

Rețete cu fenicul

Cum spuneam, feniculul are o aromă tare care s-ar putea să nu fie pe placul oricui; dar, dacă ai decis că vrei să-l încerci, îți propunem în cele ce urmează câteva rețete cu fenicul.

Fenicul gratinat

Dacă îți place gratinul de broccoli, cartofi sau dovlecei, poți încerca și un gratin de fenicul.

Ingrediente:

4 bulbi mari de fenicul
un praf de nucșoară
1 cățel de usturoi pisat
200 ml smântână grasă (25-35%)
50 g parmezan sau pecorino
Sare și piper după gust

Preparare:

Se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.

Separat, se pune pe aragaz o cratiță cu apă și sare la fiert. Se taie vârfurile de fenicul și se aruncă, la fel și aproximativ jumătate de centimetru de la bază. Apoi, bulbul rămas se spală bine, se taie în felii și se pune în cratița cu apă clocotindă. Se fierbe 5-6 minute, apoi se scurge bine. Se aranjează feliile fierte într-un vas rezistent la cuptor, se asezonează cu sare și piper după gust și se pune și praful de nucșoară. Cățelul de usturoi pisat se amestecă în cutia cu smântână și apoi se toarnă peste fenicul. Pe deasupra se rade parmezanul, după care se dă vasul la copt 20 de minute, până ce crusta devine aurie.

Penne cu fenicul și cârnați

Pentru un prânz sățios de weekend, îți propunem o porție de paste făinoase cu fenicul și cârnați.

Ingrediente:

1 bulb de fenicul, tăiat în felii subțiri
1 fir de praz tăiat rondele subțiri
250 g de broccoli tocat
300 g de penne (sau orice alte paste scurte)
1 lingură ulei de masline
6 cârnați proaspeți (pot fi și cârnați vegetali, după preferințe)
2 căței de usturoi pisați
2 linguri de semințe de fenicul
1 lingură pastă de roșii
2 morcovi rași
Roșii fierte la cutie (400 g)

Preparare: 

Pune la fiert o oală mare cu apă cu sare, redu focul la mediu, apoi adaugă prazul, feniculul feliat și broccoli-ul și fierbe totul timp de 3 minute până ce se înmoaie legumele. Scoate-le apoi cu o spatulă strecurătoare, dar nu arunca apa. În aceeași oală cu apă care fierbe pune pastele făinoase și lasă-le să fiarbă câteva minute până când se înmoaie, dar nu complet, ci al dente.

Între timp, pune o tigaie la foc mare, adaugă uleiul de măsline și carnea pe care o scoți din cârnați, rupând-o în bucăți mici în tigaie cu o lingură de lemn. Se prăjește carnea 5 minute până se rumenește puțin, apoi se adaugă usturoiul, semințele de fenicul și pasta de roșii și se amestecă toate timp de 30 de secunde pentru a se întrepătrunde aromele. Redu focul pînă la mediu, pune în tigaie și legumele fierte, plus morcovul ras, și mai amestecă ușor încă 5 minute. La final, pune și roșiile din cutie, iar după ce amesteci totul, mai lași 10 minute sosul de carne și legume pe foc mic.

După ce pastele s-au fiert, le scurgi, păstrând separat o cană cu apă fierbinte, și le pui în tigaie peste sos, adăugând puțină apă din cană dacă sosul ți se pare prea gros. După două minute în care amesteci totul bine, oprești focul și poți servi mâncarea mesenilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Fennel
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/fennel
BBC Good Food - Fennel recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/fennel-recipes

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3