Manganul: beneficii, precautii, surse alimentare
Manganul: beneficii, precautii, surse alimentare
Manganul: beneficii, precautii, surse alimentare
Manganul este un mineral de care corpul are nevoie în cantități mici pentru a funcționa normal. Ce beneficii are pentru sănătate și de unde se poate obține?
Manganul ajută organismul să formeze țesut conjunctiv, oase, factori de coagulare a sângelui și hormoni sexuali. De asemenea, joacă un rol în metabolismul grăsimilor și carbohidraților, în absorbția calciului și în reglarea zahărului din sânge și este necesar pentru funcționarea normală a creierului și a nervilor.
Corpul uman conține aproximativ 10 până la 20 mg mangan, din care 25% până la 40% se află în oase. Ficatul, pancreasul, rinichii și creierul conțin și mangan. Organismul menține concentrații stabile din acest mineral în țesut prin controlul regulator al absorbției și excreției manganului. Mai mult de 90% din manganul absorbit este excretat prin bilă în fecale, iar o cantitate mică este reabsorbită, în timp ce foarte puțin este excretat în urină.
Oligoelement esențial prezent în mod natural în multe alimente și disponibil și ca supliment alimentar, manganul este un cofactor pentru multe enzime, inclusiv mangan superoxid-dismutaza, arginaza și piruvat carboxilaza.
Ce beneficii potențiale are manganul pentru sănătate?
Manganul poate fi benefic pentru reducerea pierderii de masă osoasă, pentru ușurarea simptomelor sindromului premenstrual și pentru reducerea durerilor cauzate de artrită.
Manganul ar putea reduce pierderea osoasă
Manganul este unul dintre cele câteva oligoelemente necesare pentru sănătatea oaselor. Nu există dovezi specifice că ar putea preveni osteoporoza, dar unele cercetări au arătat că administrarea unei combinații de calciu, zinc, cupru și mangan a ajutat la reducerea pierderii osoase la nivelul coloanei vertebrale în cazul unui grup de femei aflate la menopauză. Oricine poate dezvolta osteoporoză, dar boala este mai frecventă la femeile trecute de 50 de ani.
Manganul ar putea contribui la reducerea durerilor cauzate de artrită
Persoanele cu artrită tind să aibă niveluri scăzute de superoxid-dismutază – SOD (un antioxidant care ajută la protejarea articulațiilor de deteriorare în timpul inflamației). Unii experți susțin că manganul poate crește nivelul de SOD, dar nu există nicio dovadă că ajută la tratarea artritei.
Unele studii clinice asupra persoanelor cu poliartrită reumatoidă și osteoartrită sugerează că manganul luat împreună cu glucozamina și condroitina poate reduce durerea. Cu toate acestea, alte studii nu au găsit niciun efect.
Manganul ar putea ușura simptomele sindromului premenstrual
Un studiu clinic a arătat că femeile care au avut 5,6 mg de mangan în dieta lor în fiecare zi au avut mai puține schimbări de dispoziție și crampe în comparație cu cele care au avut un aport de numai 1 mg de mangan zilnic. Aceste rezultate sugerează că o alimentație bogată în mangan poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual.
Diabetul, asociat cu o carență de mangan?
Unele studii par să arate că persoanele cu diabet au un nivel scăzut de mangan în sânge, însă cercetătorii nu știu dacă a avea diabet face ca nivelurile de mangan să scadă sau dacă nivelurile scăzute de mangan contribuie la dezvoltarea diabetului. Sunt necesare mai multe cercetări care să lămurească acest aspect.
Un studiu clinic a constatat că persoanele cu diabet care aveau niveluri mai mari de mangan în sânge erau mai protejate de efectele colesterolului rău LDL decât cele cu niveluri mai scăzute de mangan.
Care sunt sursele de mangan?
Manganul se poate obține din alimente, dar și din suplimente alimentare atunci când sunt necesare. Manganul este prezent într-o mare varietate de alimente, cum ar fi stridii și midii fierte, nuci, alune și arahide coapte, pâine integrală, soia fiartă și alte leguminoase, orez alb și brun fiert, legume frunzoase opărite, cafea, ceai negru, piper negru, afine crude, ananas crud. Apa simplă de băut conține, de asemenea, cantități mici de mangan la concentrații de 1 până la 100 mcg/L.
Concentrațiile de mangan sunt de 3 până la 10 mcg/L în laptele matern și 30 până la 100 mcg/L în formulele pentru sugari pe bază de lapte de vacă. Formulele pe bază de soia pentru sugari au concentrații mai mari de mangan, 200 până la 300 mcg/L, decât formulele pe bază de lapte. Oamenii absorb doar aproximativ 1% până la 5% din manganul alimentar.
Aportul alimentar de fier și starea fierului (măsurată prin concentrația serică de feritină) par a fi invers asociate cu absorbția manganului. Mecanismul acestui efect este necunoscut, dar transportorul obișnuit al fierului și manganului din intestin ar putea juca un rol.
În plus, bărbații par să absoarbă manganul alimentar mai puțin eficient decât femeile, posibil pentru că bărbații au de obicei un nivel mai ridicat de fier. Sugarii absorb proporții mai mari de mangan decât adulții; cercetări limitate arată că sugarii hrăniți cu formulă rețin aproximativ 20% din manganul pe care îl consumă.
Care este aportul adecvat de mangan în funcție de vârstă și gen?
De la naștere și până la vârsta de 6 luni, sugarii de ambele genuri au nevoie de 0,003 mg de mangan zilnic, iar sugarii de 7-12 luni au nevoie de 0,6 mg de mangan. Pentru copiii mici între 1 și 3 ani se recomandă 1,2 mg de mangan pe zi, iar pentru cei de 4-8 ani, 1,5 mg pe zi.
Băieții între 9 și 13 ani au nevoie de 1,9 mg mangan pe zi, în timp ce fetele de aceeași vârstă, de 1,6 mg. Băieții între 14 și 18 ani au nevoie de 2,2 mg mangan pe zi, iar fetele de aceeași vârstă de 1,6 mg.
Pentru bărbații între 19 și 50 de ani se recomandă 2,3 mg de mangan zilnic, iar pentru femeile între aceleași intervale de vârstă, 1,8 mg. Bărbații peste 51 de ani au nevoie de 2,3 mg de magneziu, iar femeile peste 51 de ani de 1,8 mg.
Aportul adecvat de mangan pentru femeile însărcinate este de 2,0 mg zilnic, iar pentru cele care alăptează, 2,6 mg.
Ce precauții sunt necesare la administrarea suplimentelor cu mangan?
Din cauza potențialului de efecte secundare și interacțiuni cu diverse medicamente, suplimentele alimentare cu mangan ar trebui luate numai după ce se cere sfatul medicului. Cantitatea de mangan ingerată într-o zi (din alimente sau suplimente) nu trebuie să depășească 10 miligrame, din cauza potențialului de afectare a sistemului nervos.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH – Manganese
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-HealthProfessional/
Mount Sinai – Manganese
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/manganese
Te-ar mai putea interesa și...