Infertilitatea la bărbați: cauze, diagnostic și tratament
Infertilitatea la bărbați: cauze, diagnostic și tratament
Infertilitatea la bărbați: cauze, diagnostic și tratament
În medie, infertilitatea afectează unul din 6 cupluri. Diagnosticul de infertilitate este stabilit atunci când un cuplu nu reușește să conceapă un copil în decursul unui an.
În prezent, multe cupluri care își doresc copii se confruntă cu imposibilitatea de a concepe. Nereușita obținerii unei sarcini poate pune o mare presiune psihică pe ambii parteneri, care se simt frustrați și sunt dispuși să încerce orice metodă pentru a-și vedea împlinit visul de a deveni părinți.
În multe cazuri, o sarcină nu se poate obține din cauza tulburărilor de ovulație cu care se confruntă femeile (sindromul ovarelor polichistice, insuficiență ovariană etc.), a endometriozei sau a daunelor la nivelul trompelor uterine. Dacă imposibilitatea conceperii unui copil este cauzată de bărbat, atunci diagnosticul este cel de infertilitate masculină. Statistic vorbind, aproximativ 30% din totalul de cazuri de infertilitate sunt, de fapt, cazuri de infertilitate masculină.
Care sunt cauzele infertilității la bărbați
Infertilitatea la bărbați poate avea mai multe cauze, începând de la producția redusă de spermă, anomalii funcționale ale spermei și până la blocaje care nu permit spermei să ajungă la destinație sau chiar lipsa ejaculării. Leziunile, bolile cronice, dereglările hormonale precum și stilul de viață sunt factori care pot să contribuie la infertilitatea bărbaților. Există, însă, și situații în care medicul stabilește diagnosticul de infertilitate masculină de cauza necunoscută.
Cum se pune diagnosticul de infertilitate masculină
Dacă timp de un an calendaristic cuplul nu a reușit să conceapă un copil, atunci este cazul ca ambii parteneri să apeleze la un medic specialist. Diagnosticarea infertilității masculine se face în urma realizării următoarelor analize și teste:
- Anamneză și examen fizic: în timpul acestei etape, medicul examinează zona genitală și discută cu pacientul despre eventualele afecțiuni cronice pe care acesta le are, istoricul său medical precum și despre bolile genetice de care acesta suferă. De asemenea, medicul va pune întrebări și despre obiceiurile sexuale și despre perioada pubertății.
- Analiza materialului seminal (spermogramă): materialul seminal este analizat la laborator pentru observarea motilității spermatozoizilor, precum și pentru detectarea anomaliilor spermei, dacă este cazul. Totodată, spermograma va detecta și posibilele infecții. Pentru ca medicul să fie sigur că rezultatele sunt relevante, poate cere repetarea acestei analize.
- Ecografia scrotală: această metodă îi oferă imagini precise medicului, permițându-i acestuia să observe dacă există vreo anomalie la nivel testicular.
- Analize hormonale: hormonii produși de glanda pituitară, de hipotalamus și de testicule joacă un rol esențial în producerea spermei. Anomaliile prezente la nivelul acestor glande pot fi cauza infertilității. Un simplu test de sânge va măsura nivelul de testosteron, dar și pe cel al altor hormoni importanți.
- Examinarea urinei post-ejaculare: prezența spermei în urină poate indica faptul că sperma circulă în sens opus, pornind către vezica urinară, nu către penis, în timpul ejaculării. Această problemă poartă denumirea de ejaculare retrogradă.
- Teste genetice: atunci când concentrația spermatozoizilor este extrem de redusă, poate fi vorba despre o afecțiune genetică. Un test de sânge poate scoate la iveală anomalii genetice, precum modificări ale cromozomilor Y. Apoi, este necesară testarea genetică pentru diagnosticarea afecțiunilor congenitale sau a sindroamelor moștenite.
- Biopsia testiculară: această metodă de testare presupune recoltarea de țesut de la nivelul testiculelor. Dacă rezultatele acesteia indică o producție normală a spermei, atunci e posibil să fie vorba despre un blocaj sau de o altă problemă care împiedică circulația spermei. Biopsia testiculară nu este folosită foarte des pentru diagnosticarea infertilității.
- Testarea funcționalității spermei: o serie de teste precum analiza motilității spermei pot fi făcute pentru testarea funcționalității acesteia. Aceste teste verifică timpul de supraviețuire al spermatozoizilor după ejaculare, capacitatea de penetrare a ovulului, precum și existența unor alte probleme ale spermatozoizilor.
- Ecografia transrectală: acest test permite medicului să verifice prostata, precum și dacă există blocaje la nivelul canalelor ejaculatoare.
Ce opțiuni de tratament există pentru infertilitatea masculină
În multe cazuri, nu se identifică o cauza exactă a infertilității, motiv pentru care infertilitatea masculină este destul de dificil de tratat. Există, însă, o serie de proceduri care pot contribui la vindecarea infertilității:
Tratarea infecțiilor: dacă infertilitatea este cauzată de o infecție la nivelul sistemului reproducător, atunci un tratament cu antibiotice va rezolva problema.
Tratamentul hormonal: medicul poate recomanda tratament medicamentos pentru suplimentarea hormonilor care lipsesc sau se regăsesc într-o concentrație prea mică în organismul persoanei afectate.
Tratarea disfuncțiilor erectile: dacă infertilitatea are la bază o cauză mecanică, medicația și consilierea psihologică pot remedia problemele precum disfuncția erectilă sau ejacularea precoce.
Intervenția chirurgicală: varicocelul (adică dilatarea varicoasă a venelor organului spermatic) poate fi corectat pe cale chirurgicală, iar vasele obstrucționate pot fi reparate. Și vasectomia anterioară poate fi tratată chirurgical, aceasta fiind o procedură reversibilă.
Este posibil ca unele suplimente alimentare să fie de folos în tratarea infertilității masculine, cum ar fi cele pe bază de L-carnitină, L-arginină, coenzima Q10, vitamina E, acid folic, zinc, glutation și seleniu. E recomandat ca, înainte de a încerca un astfel de supliment, să se ceară acordul medicului, iar utilizarea să se facă sub supraveghere medicală.
În cazuri foarte rare, ferilitatea la bărbați nu poate fi tratată. Într-o asemenea situație, se recomandă fie folosirea unui donator de spermă, fie adopția.
Medicamentele și folosirea drogurilor pot fi cauze ale infertilității
Specialiștii spun că anumite tipuri de medicamente pot cauza, uneori, probleme de genul infertilității la bărbați. Aceste medicamente sunt:
- Sulfasalazina, un medicament antiinflamator folosit pentru a trata afecțiuni precum boala Crohn și artrita reumatoidă; acest medicament poate să scadă numărul spermatozoizilor, dar efectele lui sunt temporare;
- Steroizii anabolizanți - sunt adeseori folosiți în mod ilegal pentru a construi masă musculară și pentru a îmbunătăți performanța atletică; folosirea lor pe termen lung poate reduce numărul de spermatozoizi;
- Chimioterapia - medicamentele folosite în chimioterapie pot, uneori, să reducă extrem de mult numărul de spermatozoizi;
- Remediile din plante - unele remedii pe bază de plante medicinale, cum ar fi extractele din rădăcina de Tripterygium wilfordii (plantă numită și „tunetul lui Dumnezeu”), pot afecta producția de spermă sau pot reduce dimensiunile testiculelor.
Utilizarea drogurilor, cum ar fi marijuana sau cocaina, pot afecta, de asemenea, calitatea spermei.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Direct Wales - Infertility
http://www.nhsdirect.wales.nhs.uk/encyclopaedia/i/article/infertility/