Posibile interactiuni ale acizilor grasi Omega 3 cu unele clase de medicamente

Acizii grasi esentiali Omega 3, inclusiv uleiul de peste de mare adancime, pot avea unele interactiuni cu anumite medicamente.

Printre posibilele interactiuni pe care le au Omega 3 se afla si faptul ca acesti acizi grasi pot creste riscurile de sangerare daca sunt luati in combinatie cu medicamentele anticoagulante. De asemenea, Omega 3 pot spori efectele adverse ale unor medicamente din clasa steroizilor, cum ar fi prednisonul si hidrocortizonul. Specialistii mai spun ca aceste suplimente pot diminua efectele unor anumite medicamente (din cadrul chimioterapiei).

Posibile interactiuni cu alte medicamente

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Administrarea suplimentelor cu acizi grasi Omega 3 a fost asociata cu diverse interactiuni cu unele clase de medicamente, inclusiv cu aspirina, cu anticoagulantele, cu agentii antiplachetari si cu unele suplimente din plante.

In plus, folosirea suplimentelor ce contin ulei de peste poate cauza, arata studiile, o usoara crestere in nivelul glucozei din sange "pe nemancate" la unii pacienti diabetici, asa ca ar trebui sa discuti cu medicul tau acest aspect, inainte de a lua suplimente cu Omega 3 din ulei de peste.

Totodata, la unele persoane, suplimentele cu Omega 3 pot cauza hipotensiune arteriala. Un studiu realizat pe 90 de pacienti care faceau dializa a aratat ca administrarea a 3 grame de acizi grasi Omega 3 pe zi a scazut semnificativ atat presiunea sistolica, dar si pe cea diastolica, in comparatie cu o substanta placebo. Aceste efecte sunt benefice pentru persoanele care au hipertensiune arteriala, insa suplimentele pot cauza probleme mai grave pentru acei pacienti care au tensiune arteriala mica.

Bineinteles, recomandarea ramane aceeasi daca ai deja tensiunea arteriala mica: ar trebui sa discuti cu medicul tau sau cu farmacistul despre administrarea suplimentelor cu Omega 3, pentru a preveni posibilele interactiuni sau contraindicatii.

Atentie la combinatiile pe care le faci

Daca in prezent urmezi un tratament cu oricare dintre urmatoarele medicamente, nu ar trebui sa folosesti suplimentele pe baza de Omega 3 si nici EPA (acidul eicosapentanoic), DHA (acidul docosahexanoic) si ALA (acidul alfa linolenic) fara sa discuti mai intai cu medicul tau curant:

Medicamentele anticoagulante

Omega 3 pot spori efectele medicamentelor pentru subtierea sangelui, printre care aspirina, warfarina si clopidogrelul. Desi combinatia de aspirina si acizi grasi Omega 3 ar putea fi, de fapt, utila in anumite circumstante (in afectiunile inimii), aceste substante ar trebui luate impreuna doar la recomandarea si sub supravegherea unui medic.

Medicamentele care scad glicemia

Administrarea suplimentelor cu Omega 3 ar putea creste valorile glucozei din sange (pe nemancate). Aceste suplimente se folosesc cu precautie daca pacientul ia medicatie pentru scaderea glicemiei sau isi administreaza insulina, pentru ca este posibil sa creasca nevoia organismului fata de aceste medicamente.

Unele cercetari arata ca suplimentarea cu doze mari de acizi grasi Omega 3 ar putea creste concentratia de glucoza din sange (glicemia) in cazul persoanelor cu diabet, de aceea, se recomanda prudenta in cazul acestor pacienti. O explicatie ar fi ca dozele mari de Omega 3 pot stimula productia de glucoza, lucru care poate contribui la niveluri mari pe termen lung ale glicemiei.

Anumiti steroizi topici care trateaza psoriazisul sever

Folosirea acizilor grasi Omega 3 (in special EPA) pe langa terapia cu unele medicamente topice din clasa corticosteroizilor pot imbunatati simptomele psoriazisului.

Ce se poate intampla daca iei cantitati prea mari de Omega 3

In unele situatii, pot sa apara efecte adverse daca pacientii iau doze prea mari de acizi grasi Omega 3. Diareea este unul dintre cele mai intalnite efecte adverse asociate cu administrarea uleiului de peste si poate sa apara cat timp se iau doze mari. Pot sa apara si alte simptome digestive, cum ar fi flatulenta.

La alte persoane, este posibil sa apara refluxul gastric si multi oameni spun ca au simtit arsuri la stomac dupa ce au inceput sa ia suplimentele pe baza de ulei de peste.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

 

[{ads-colesterol-second}]

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Role of Omega-3 Fatty Acids on Lipid Profile in Diabetic Dyslipidaemia: Single Blind, Randomised Clinical Trial", publicat in 2017 in Journal of Clinical and Diagnostic Research, autori: Shaylika Chauhan, Hanish Kodali, Jawad Noor, Karuna Ramteke, Vidisha Gawai.
  • Studiul "Effect of Omega-3 fatty acids on blood pressure and serum lipids in continuous ambulatory peritoneal dialysis patients", publicat in 2015 in Journal of Research in Pharmacy Practice, autori: Afsoon Emami Naini, Nooshin Keyvandarian, Mojgan Mortazavi, Shahram Taheri, Sayed Mohsen Hosseini.
  • Studiul "Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials.", publicat in 1993, in Circulation, autori: Morris MC, Sacks F, Rosner B.
  • Penn State Hershey - Milton S. Hershey Medical Center: http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000971

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0