Beneficiile vitaminelor B asupra creierului depind de nivelul de Omega 3

Oamenii de știință au ajuns, în urma studiilor, la o descoperire promițătoare, și anume faptul că beneficiile pe care complexul de vitamine B le are asupra sănătății creierului nostru depind de nivelurile acizilor grași Omega-3.

Afecțiunile creierului au un impact major asupra performanței neurologice și cognitive, iar, din acest motiv, pacientul are numeroase probleme, atât în cadrul familiei, cât și în societate. Câteva cercetări sugerează că afectarea cognitivă poate fi influențată de anumiți factori de mediu, cum ar fi nutriția. Anumiți nutrienți, cum sunt vitaminele B și acizii grași Omega-3 au fost studiați pe scară largă în ultimii ani în contextul dezvoltării și funcționării creierului.

Oamenii de știință spun că acești nutrienți sunt critici pentru sănătatea creierului, iar deficiențele lor ar putea influența negativ performanța cognitivă. De asemenea, potrivit cercetărilor efectuate până la această oră, vegetarienii ar trebui să-și crească aportul alimentar de vitamina B12 și acizi grași Omega-3 pentru a reduce factorii de risc crescuți pentru bolile netransmisibile. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Acizii grași Omega-3 ar putea proteja de demență

Printre sursele alimentare de acizi grași Omega-3 se numără peștele și fructele de mare, care sunt surse bogate în acid docosahexaenoic (DHA). În ultimii 150 de ani, dieta occidentală s-a modificat astfel încât raportul dintre acizii grași Omega-3 și Omega-6 s-a schimbat de la 1:1 la 1:20 -1:25, ceea ce indică faptul că această dietă este deficitară în acizi grași grăsimi Omega-3 și este bogată în acizi grași Omega-6. Astfel, oamenii de știință atrag atenția că deficiența acizilor grași Omega-3 și adoptarea unei diete occidentale este asociată cu tulburări cognitive. 

Importanța acizilor grași Omega-3 în sănătatea creierului de-a lungul vieții

Consumul de pește bogat în acizi grași polinesaturați cu lanț lung, cum ar fi acizii grași Omega-3 (acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA)) protejează împotriva apariției demenței, arată numeroase studii.  

Unele cercetări sugerează că adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare pot beneficia mai mult de suplimentele de acizi grași Omega-3 decât pacienții diagnosticați cu boala Alzheimer.  Beneficiile pentru memoria episodică vizuală spațială au fost observate după 6 luni de suplimentare cu DHA în monoterapie la adulții în vârstă cu declin cognitiv ușor din pricina vârstei.  

O meta-analiză a zece studii randomizate a arătat că suplimentarea cu DHA poate ajuta pacienții cu tulburări cognitive, dar fără demență, în timp ce o meta-analiză mai recentă a studiilor din domeniul memoriei a arătat că DHA, cu sau fără EPA, contribuie la îmbunătățirea funcției de memorie la adulții în vârstă cu probleme ușoare de memorie. 

Complexul de vitamine B ar putea proteja de atrofia creierului

Complexul de vitamine B poate proteja împotriva declinului (atrofiei) creierului asociat cu vârsta înaintată, însă acest lucru se întâmplă doar în cazul persoanelor care au niveluri mari de Omega-3 în organism, arată un studiu mai vechi. Această cercetare îi ajută astfel pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care nutrienții funcționează când sunt combinați în mod corespunzător.

Informațiile obținute în urma unui studiu de peste granițe au indicat faptul că, pe de o parte, suplimentarea alimentației cu doze mari din complexul de vitamine B a încetinit atrofierea creierului în cazul persoanelor cu o ușoară deteriorare cognitivă cu până la 40%, însă această încetinire s-a produs doar când nivelurile de acizi grași Omega-3 erau deja ridicate.

Studiul arată că, pe de altă parte, în cazul persoanelor vârstnice cu valori scăzute de Omega-3 în organism, suplimentele de acid folic plus cele cu vitaminele B6 și B12 nu au avut niciun efect benefic, potrivit rezultatelor publicate în revista „American Journal of Clinical Nutrition".

Oamenii de știință de la alte universități au declarat că, deși studiul acesta a avut un număr mic de participanți și că este absolut necesar ca alte studii să se mai facă, pentru a se vedea dacă se confirmă concluziile obținute, studiul cu pricina are „implicații importante".

Posibile mecanisme ale efectelor vitaminei B12 și acizilor grași Omega-3 asupra dezvoltării creierului

Deficiențele vitaminei B12 și a acizilor grași Omega-3 ar putea afecta funcția creierului și ar putea crește riscul de tulburări neurologice și de dezvoltare, atrag atenția oamenii de știință. Nivelurile crescute de homocisteină au fost asociate cu carența vitaminei B12.  

Numeroase studii arată că acizii grași Omega-3 au un risc crescut de a se degrada din cauza stresului oxidativ crescut. Un studiu mai vechi a arătat că există efecte benefice ale suplimentelor cu acizi grași Omega-3 împotriva ischemiei cerebrale. Mai mult decât atât, acestea îmbunătățesc angiogeneza cerebrală. De altfel, suplimentarea cu vitamina B12 și acizi grași Omega-3 ar putea proteja împotriva efectelor neurodegenerative adverse induse de homocisteină, susțin oamenii de știință. 

Vitamina B12 este implicată în menținerea echilibrului între factorii neurotrofici și neurotoxici din sistemul nervos central. Neurotrofinele sunt factori de creștere care influențează proliferarea, diferențierea, supraviețuirea și moartea celulelor neuronale și non-neuronale. Mai multe studii pe animale au arătat că apar niveluri reduse de neurotrofine din pricina deficienței de vitamina B12, carență care ar putea fi atribuită stresului oxidativ crescut și nivelurilor scăzute de DHA. 

Asocierea dintre metabolismul vitaminelor B și Omega-3 a devenit una extrem de importantă

Oamenii de știință au mai descoperit o legătură între vitaminele din complexul B, Omega-3 și homocisteină, care este un aminoacid asociat cu demența suspectată sau confirmată. Concentrațiile din țesuturi și plasmă ale homocisteinei, așa cum se știe în comunitatea medicală, sunt determinate de statusul vitaminelor B din organism, pentru că aceste vitamine sunt co-factori pentru enzimele implicate în metabolismul homocisteinei.

Noile informații obținute în urma studiilor sugerează că statusul pe care acizii grași Omega-3 îl au în organism este extrem de important când vine vorba de persoanele cu ușoare deteriorări (tulburări) cognitive.

Cercetătorii declarau la momentul publicării studiului că rezultatele lor întăresc legătura dintre acizii grași și metabolismul vitaminelor B. Acizii grași Omega-3, în anumite condiții, își îndeplinesc efectul protector prin stimularea proceselor neuronale și prin reducerea producției de specii reactive de oxigen. Se pare că un status (un aport) suficient de vitamine din complexul B și concentrațiile mici de homocisteină sunt necesare pentru utilizarea optimă și distribuția optimă a acizilor grași Omega-3 în organism.

Important este și faptul că aceste rezultate pot să îi ajute pe oamenii de știință să înțeleagă și mai bine anumite procese și să identifice și mai bine persoanele vârstnice care ar putea beneficia de pe urma suplimentelor cu vitamine B și/sau suplimentelor cu acizi grași Omega-3.

Cum interacționează acizii grași Omega-3 și vitaminele B6 și B12

Acizii grași Omega-3, în special DHA, sunt concentrați în membranele neuronale din creier, în timp ce folații și vitaminele B6 și B12 sunt necesare pentru producerea de neurotransmițători (monoamine, fosfolipide și nucleotide). Mai mult decât atât, aceste vitamine sunt importante pentru a forma fosfatidilcolina, care este necesară pentru a transporta DHA și EPA peste bariera hematoencefalică.

Despre funcționarea creierului

Se știe că funcționarea creierului intră în declin, în mod natural, pe măsură ce îmbătrânim, iar tulburările cognitive cu forme ușoare reprezintă o stare de tranziție, în care micile modificări care apar la nivelul memoriei și micile modificări ale capacități mentale coexistă, alături de funcționarea normală a cogniției. Astfel de declinuri ce apar în funcțiile pe care creierul nostru le îndeplinește ar putea fi un semnal de alarmă în privința demenței la vârstnici, așa că oamenii de știință depun eforturi mari pentru a găsi o cale sau un mijloc prin care să poată fi prevenită atrofierea creierului la vârste înaintate.

Cum ai grijă de sănătatea creierului

Creierul se modifică pe măsură ce înaintăm în vârstă. Declinul mental este comun și este una dintre cele mai de temut consecințe ale îmbătrânirii. Deși afectarea cognitivă nu este inevitabilă, o poți amâna. Uite cum: 

Practică activități prin care să-ți stimulezi mintea

Oamenii de știință au descoperit că anumite activități stimulează noi conexiuni între celulele nervoase și pot chiar ajuta creierul să genereze noi celule. Prin urmare, citește, învață ceva nou, poate o limbă străină, sau poți încerca „gimnastica mentală”, cum ar fi puzzle-uri sau să rezolvi probleme de matematică. Și desenul sau pictura te pot ajuta în acest sens. 

Fă mișcare

Poate că nu știai, dar mișcare nu te ajută doar să-ți menții greutatea, ci îți ajută și mintea să rămână ageră. Motivul? Prin efectuarea de mișcări fizice se dezvoltă noi celule nervoase și, mai multe decât atât, se înmulțesc conexiunile dintre celulele creierului (sinapsele). De altfel, mișcarea scade tensiunea arterială, îmbunătățește nivelul colesterolului, ajută la menținerea la un nivel normal a zahărului din sânge și reduce stresul mental, toate acestea putând fi de ajutor și creierului, nu doar inimii. 

Adoptă o dietă echilibrată

Ceea ce mănânci are un impact și asupra corpului tău, dar și asupra minții tale. De exemplu, persoanele care au adoptat o dietă mediteraneană, adică obișnuiesc să consume fructe, legume, pește, nuci, uleiuri nesaturate (ulei de măsline) ​​sunt mai puțin susceptibile să dezvolte tulburări cognitive și demență. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine  - Omega-3 Fatty Acid Status Enhances the Prevention of Cognitive Decline by B Vitamins in Mild Cognitive Impairment
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4927899/
Alzheimer's Association - 10 Healthy Habits for Your Brain
https://www.alz.org/help-support/brain_health/10-healthy-habits-for-your-brain


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0