Omega 3 si anticoagulantele: de ce acizii grasi nu sunt recomandati la unii pacienti

Uleiul de peste oceanic este o sursa alimentara de acizi grasi Omega 3, substante de care corpul nostru are nevoie pentru a indeplini numeroase functii, incepand de la activitatea musculara si pana la dezvoltarea celulelor.

 

Acizii grasi Omega 3, asa cum probabil ca stii, sunt derivati din anumite alimente, pentru ca ei nu pot fi produsi in corpul uman. Sursele de Omega 3 EPA si DHA sunt pestele gras, precum somonul, macroul si pastravul, crustaceele/fructele de mare (midiile, stridiile etc.). Desigur, exista si surse vegetale de Omega 3: unele nuci, seminte si uleiuri vegetale contin o alta forma de Omega 3, ALA.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul in care te preocupa sanatatea ta si vrei sa folosesti suplimente cu Omega 3, retine ca acestea sunt disponibile sub forma lichida, sub forma de capsule si pilule.

 

Interactiuni cu alte substante si medicamente

Ca orice supliment nutritiv, si cele pe baza de Omega 3 din uleiul de peste de mare adancime au posibile interactiuni. De aceea, Omega 3 nu trebuie combinati cu urmatoarele:

* Medicamentele anticoagulante si medicamente antiplachetare (numite antiagregante plachetare), plantele si sublimentele cu efecte anticoagulante si antiplachetare. Aceste tipuri de medicamente, plante si suplimente reduc coagularea sangelui. Asadar, este posibil ca, atunci cand un pacient administreaza suplimentele cu ulei de peste in combinatie cu acestea, sa creasca riscul de sangerare sau de hemoragie.

* Medicamentele contraceptive. Specialistii spun ca anumite contraceptive ar putea sa interactioneze cu efectul pe care uleiul de peste il are, de regula, asupra trigliceridelor serice.

* Medicamentele prescrise pentru tensiunea arteriala, ierburile si suplimentele cu efecte hipotensive. Expertii spun ca administrarea suplimentelor pe baza de ulei de peste de mare adancime ar putea sa scada usor tensiunea arteriala. In cazul in care aceste suplimente sunt luate in combinatie cu medicamentele pentru tensiunea arteriala mare, este probabil sa se intensifice efectele asupra tensiunii arteriale.

Studiile arata ca administrarea uleiului de peste poate sa scada in mod eficient tensiunea arteriala, in special in cazul pacientilor hipertensivi sau cu hipercolesterolemie. Chiar daca aceste efecte pot fi benefice, pot sa apara probleme in cazul pacientilor care sufera de hipotensiune (au valori mici ale tensiunii arteriale). Asadar, daca esti hipotensiv, discuta cu medicul tau inainte de a lua suplimente cu Omega 3.

* Vitamina E. Administrarea uleiului de peste poate reduce nivelurile vitaminei E.

* Anumite medicamente folosite in tratamentul obezitatii. Administrarea uleiului de peste cu un medicament pentru obezitate ar putea sa reduca absorbtia acizilor grasi din uleiul de peste in organism. Asadar, daca este cazul, este bine sa iei suplimentul cu Omega 3 din ulei de peste si medicamentul pentru tratamentul obezitatii la o distanta de doua ore.

Administrarea dozelor mari de acizi grasi Omega 3 (cei care se gasesc si in suplimentele cu ulei de peste) poate interactiona, dupa cum vezi, cu anumite medicamente. Acest lucru este in special adevarat daca pacientul urmeaza un tratament cu anticoagulante (medicamente pentru subtierea sangelui) sau daca pacientul are diabet.

Diabeticii trebuie sa nu ia doze mari

Dozele de Omega 3 mai mari de 3 grame ar putea creste riscul de sangerare, chiar daca pacientul nu ia un medicament care i-ar putea subtia sangele. In plus, specialistii spun ca dozele mari de acizi grasi Omega 3 ar putea determina o usoara crestere a glicemiei, de aceea, este bine sa discuti cu medicul curant inainte de a decide sa modifici sau sa intrerupi administrarea dozelor de ulei de peste.

Unele cercetari arata ca marile cantitati de acizi grasi Omega 3 ar putea creste valorile glicemiei la persoanele cu diabet. Un studiu mic a aratat ca administrarea a 8 grame de Omega 3, pe zi, a dus la o crestere cu 22% a nivelului de glucoza din sange, la persoanele cu diabet de tip 2, pe o perioada de 8 saptamani.

Cere parerea medicului tau!

Nu uita ca, daca vrei sa folosesti suplimentele cu ulei de peste, bogate in Omega 3, pentru a reduce valorile trigliceridelor, ar trebui mai intai sa discuti aceasta decizie cu medicul tau curant, pentru ca el este in masura sa iti explice riscurile si beneficiile, cunoscandu-ti istoricul medical.

In plus, uleiul de peste, dupa cum au demonstrat studiile, reduce trigliceridele din sange, calmeaza inflamatia si poate chiar sa aline simptomele unor afectiuni precum poliartrita reumatoida.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-fish-oil/art-20364810
  • National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) - https://nccih.nih.gov/health/omega3/introduction.htm
  • Studiul "Elevated plasma glucose and lowered triglyceride levels from omega-3 fatty acid supplementation in type II diabetes.", publicat in 1989 in Diabetes Care, autori Friday KE, Childs MT, Tsunehara CH, Fujimoto WY, Bierman EL, Ensinck JW.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0