Anticoncepționale: tipuri, efecte adverse, avantaje, contraindicații

Informații generale despre anticoncepționale

a.    Ce sunt anticoncepționalele
b.    Tipuri de anticoncepționale
c.    Cum acționează anticoncepționalele în organism
d.    Eficiența anticoncepționalelor
e.    Administrarea anticoncepționalelor

Alegerea anticoncepționalelor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

a.    De ce și când sunt recomandate anticoncepționalele
b.    Cum alegi pilulele contraceptive
c.    Combinarea anticoncepționalelor cu alte medicamente sau remedii naturiste                           
d.    Efectele secundare ale anticoncepționalelor
e.    Pilula de a doua zi
f.     Contraindicațiile anticoncepționalelor
g.    Mituri despre anticoncepționale

Metode alternative de contracepție

Informații generale despre anticoncepționale

Contracepția este o măsură temporară și reversibilă prin care se evită o sarcină, iar aceasta constă în utilizarea unei metode sau în folosirea unui produs contraceptiv. Se știe că metodele contraceptive sunt un mod prin care bărbații și femeile previn o sarcină nedorită. Există diferite metode contraceptive, printre care și contracepția hormonală, cum ar fi pilula contraceptivă (așa cum mai sunt numite anticoncepționalele). Pe lângă aceasta, există și alte metode care au la bază terapia hormonală.

Ce sunt anticoncepționalele

Tipul de metodă contraceptivă pe care o folosești este o decizie personală și există multe opțiuni dintre care poți alege. Dacă ești o femeie activă sexual, ai putea să iei în considerare anticoncepționalele. Pilulele contraceptive, care mai sunt denumite și contraceptive orale, sunt medicamente luate pe gură pentru a preveni sarcina nedorită. Ele sunt o metodă contraceptivă eficientă, iar atunci când sunt luate în mod corect, sunt până la 99,99% eficiente. Cu toate acestea, anticoncepționalele nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV, virusul care cauzează SIDA.

Pe scurt, anticoncepționalele sau pilulele contraceptive sunt un tip de medicament cu hormoni, pe care le iei în fiecare zi pentru a preveni o sarcină. Există multe branduri diferite de anticoncepționale. Pilulele anticoncepționale sunt sigure, nu foarte scumpe și eficiente dacă le iei întotdeauna la timp. Pe lângă faptul că previn o sarcină nedorită, anticoncepționalele au multe alte beneficii pentru sănătate.

Tipuri de anticoncepționale

Înainte de a decide dacă anticoncepționalele (contracepția hormonală) sunt o opțiune bună pentru tine, trebuie să știi cum funcționează acestea și de câte tipuri sunt. În funcție de doza de hormoni, există câteva tipuri de anticoncepționale:

1. Anticoncepționale combinate sau estroprogestative - acestea conțin forme sintetice (produse în laborator) ale hormonilor estrogen și progestativ de sinteză (progestativul este un tip de medicament care este folosit cel mai frecvent în contracepția hormonală și în terapia hormonală a femeilor aflate la menopauză). Majoritatea pilulelor din fiecare folie (ciclu) sunt active, ceea ce înseamnă că ele conțin hormoni. Restul pilulelor (ultimele 7) sunt inactive, adică nu conțin hormoni.

Există mai multe tipuri de anticoncepționale combinate:
• Anticoncepționale monofazice: acestea sunt folosite în cicluri de o lună și fiecare pilulă activă îți oferă aceeași doză de hormoni; în ultima săptămână a ciclului menstrual, femeia ia pilulele inactive și apoi are menstruația.
• Anticoncepționale multifazice: acestea sunt folosite în cicluri de o lună și oferă cantități diferite de hormoni în timpul ciclului menstrual; în timpul ultimei săptămâni a ciclului menstrual, femeia ia pilulele inactive și are apoi menstruația.
• Anticoncepționale pentru ciclu extins: acestea sunt, de obicei, folosite în cazul ciclurilor de 13 săptămâni; femeia ia pilulele contraceptive active timp de 12 săptămâni, iar în timpul ultimei săptămâni a ciclului ei menstrual, ia pilulele inactive și are menstruația. Drept rezultat, femeia are menstruație doar de 3 sau de 4 ori pe an.

2. Anticoncepționale monohormonale (doar cu progestative)

Pe lângă anticoncepționalele combinate, mai există o categorie de anticoncepționale numite monohormonale. Pilulele contraceptive pe baza doar de progestative conțin acest hormon sintetic (progestativ de sinteză), însă nu conțin estrogen. Acest tip de pilulă contraceptivă este numită „mini-pilula”.

Contraceptivele orale care conțin doar progestative ar putea fi o opțiune bună pentru femeile care nu pot lua estrogen din motive de sănătate sau din alte motive. În cazul contraceptivelor ce conțin doar progestative, toate pilulele din folie (din ciclul menstrual) sunt active. Nu există pilule inactive, așa că femeia poate să aibă sau nu menstruație în timp ce ia anticoncepționale monohormonale care au doar progestative.

Cum acționează anticoncepționalele în organism

Anticoncepționale combinate sau estroprogestative funcționează sau acționează în două moduri. În primul rând, ele împiedică corpul femeii să ovuleze. Asta înseamnă că ovarele tale nu vor elibera un ovul în fiecare lună. În al doilea rând, aceste pilule contraceptive determină organismul să îngroașe mucusul cerival. Acest mucus cervical este, de fapt, fluidul din jurul colului uterin (numit și cervix) care ajută spermă să „călătorească” spre uterul femeii, astfel încât să poată fecunda un ovul. Mucusul cervical îngroșat ajută, pentru că el împiedică sperma să ajungă la uterul femeii.

Anticoncepționalele sau pilulele monohormonale funcționează, de asemenea, în câteva moduri diferite. În principal, ele acționează prin îngroșarea mucusului cervical și prin subțierea endometrului femeii. Endometrul este acea căptușeală sau mucoasă care căptușește suprafața internă a uterului, unde un ovul se fixează sau se implantează după ce a fost fecundat de spermatozoid. Dacă această mucoasă sau „căptușeală” este mai subțire decât în mod normal, ovulului îi este mai greu să se fixeze pe ea, ceea ce va împiedică o sarcină să se dezvolte. În plus, anticoncepționalele ce conțin doar progestativ pot preveni sau pot împiedica ovulația.
 

Eficiența anticoncepționalelor

Dacă sunt luate în mod corect, anticoncepționalele sunt foarte eficiente în prevenirea unei sarcini nedorite. Potrivit specialiștilor americani de la CDC (cdc.gov), atât anticoncepționalele combinate, cât și cele monohormonale au rată de insucces de 9%, în ceea ce privește folosirea. Asta înseamnă că din 100 de femei care folosesc pilula contraceptivă, 9 ar rămâne însărcinate. Pentru a fi pe deplin eficiente, contraceptivele orale ce conțin doar progestative trebuie luate în același interval de 3 ore, în fiecare zi. Această „fereastră” este mult mai flexibilă când vine vorba de anticoncepționalele combinate.

În general, ar trebui să încerci să iei anticoncepționalele combinate la aceeași oră, în fiecare zi, dar le poți lua în aceeași „fereastră” zilnică de 12 ore și tot vei avea o protecție sporită împotriva unei sarcini nedorite. Anumite medicamente ar putea să facă anticoncepționalele (indiferent de tipul lor) mai puțin eficiente. Printre acestea se numără unele antibiotice, anumite medicamente pentru HIV, anumite medicamente împotriva crizelor de epilepsie (anti-epileptice), cele care conțin sunătoare.

Pilula contraceptivă își poate pierde din eficacitate dacă ai diaree sau vărsături. Dacă ai avut o afecțiune la stomac, discută cu medicul tău pentru a vedea dacă ai un risc crescut de a rămâne însărcinată. Folosește o metodă contraceptivă de rezervă până când vei ști că este sigur să nu o mai folosești, pentru că a scăzut riscul unei sarcini nedorite.
 

Administrarea anticoncepționalelor

Dacă te întrebi cum să folosești anticoncepționalele, discută cu medicul tău ginecolog sau cu specialistul în planificare familială. Anticoncepționalele combinate se găsesc într-o gamă variată de formate. Asta înseamnă că sunt folii sau pachete lunare, care urmează fie cicluri menstruale de 21 de zile, de 24 de zile sau de 28 de zile. Există și regimuri mai extinse, care pot urmări un ciclu menstrual de 91 de zile, scrie healthline.com.

Pentru toate aceste formate, trebuie să iei o pilulă contraceptivă, în fiecare zi, la aceeași oră. Pe de altă parte, anticoncepționalele monohormonale (adică cele care conțin doar progestative), sunt disponibile doar în folii de 28, pentru ciclul menstrual de 28 de zile. La fel ca în cazul anticoncepționalelor combinate, vei lua o pilulă în fiecare zi, la aceeași oră.

Alegerea anticoncepționalelor

Atunci când alegi metoda contraceptivă pe care vrei să o foloseșți, trebuie să ai în vedere atât punctele tari, cât și pe cele slabe. Când vine vorba de contracepția hormonală (contraceptivele orale), cele mai întâlnite tipuri de anticoncepționale conțin estrogen și progestive, pentru a împiedica ovulația.

Ele sunt foarte eficiente dacă sunt luate în mod corect, cum ți-a prescris medicul. Aproximativ 8% dintre femeile care le folosesc rămân însărcinate. Și trebuie să reții că, la punctele forte, ai câteva avantaje: cicluri menstruale mai regulate, menstruații mai puțin abundente, poți să nu ai deloc ciclu menstrual, în funcție de tipul de anticoncepțional și poți avea mai puține crampe menstruale.

La capitolul puncte slabe, se numără costul, care poate fi uneori ridicat. Contraceptivele orale nu îți oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Ele pot provoca sensibilitate sau dureri de sâni, spotting (îți poți păta lenjeria între menstruații), cheaguri de sânge și tensiune arterială ridicată. Unele femei nu ar trebui să folosească acest tip de contracepție hormonală, din cauza riscurilor ridicate pentru unele probleme de sănătate.
 

De ce și când sunt recomandate anticoncepționalele

Specialiștii din domeniul sănătății definesc pilulele contraceptive, cunoscute și sub denumirea de „contraceptive orale” sau „anticoncepționale”, ca fiind tipurile de medicamente luate zilnic de femei, pentru a preveni sarcinile nedorite. În vreme ce majoritatea femeilor aleg să ia anticoncepționale pentru a nu risca să rămână accidental însărcinate, un mic procent de femei apelează la contracepția hormonală din alte motive, cum ar fi:

• pentru a regla sau pentru a opri temporar ciclurile menstruale,
• pentru a reduce simptomele asociate cu sindromul premenstrual (PMS) și/sau dezechilibrele hormonale (cum ar fi acneea vulgară, sângerările abundente din timpul menstruației sau crampele menstruale/durerile foarte mari).

Cum alegi pilulele contraceptive

Dacă vrei să te decizi în curând și să alegi un tip de anticoncepțional, adică o pilulă contraceptivă pe bază de hormoni, trebuie să știi câteva lucruri înainte de această hotărâre. Nu orice tip de anticoncepțional reprezintă o „potrivire perfectă” pentru orice femeie. Discută cu medicul tău despre ce opțiune de contraceptive ar funcționa cel mai bine în cazul tău.

Factorii care pot influența alegerea ta în privința contraceptivelor orale sunt:
• simptomele tale menstruale,
• dacă alăptezi sau nu,
• sănătatea sistemului tău cardiovascular,
• alte boli sau afecțiuni cronice pe care le-ai putea avea,
• alte medicamente pe care le iei în prezent.

Combinarea anticoncepționalelor cu alte medicamente sau remedii naturiste

Când sunt luate întocmai cum ți-a indicat medicul, anticoncepționalele sunt de obicei eficiente încă din prima lună, de când începi să le iei. Pentru a fi sigură că nu rămâi însărcinată, unii medici recomandă folosirea unei alte metode contraceptive, cum ar fi prezervativele în decursul primei luni de tratament. După prima lună, poți să te bazezi doar pe pilulele contraceptive.

În cazul în care te întrebi dacă este în regulă să iei alte medicamente în timp ce iei anticoncepționale, cel mai bine este să discuți cu medicul tău despre combinarea anticoncepționalelor cu alte substanțe. Unele medicamente, inclusiv antibioticele și medicamentele prescrise împotriva crizelor de epilepsie (anti-epileptice), pot să reducă eficacitatea contraceptivelor orale.

Spune-i medicului tău despre toate medicamentele și toate remediile eliberate fără prescripție medicală (inclusiv remedii din plante, cum este sunătoarea) pe care le iei, iar el / ea va ști să îți spună dacă anticoncepționalele pot fi sau nu combinate cu acestea.

Multe femei se întreabă dacă antibioticele pot să scadă eficacitatea pilulelor contraceptive. Efectele antibioticelor asupra contraceptivelor orale pot fi uneori supraevaluate, cu excepția unui singur antibiotic, rifampicina. Acesta scade într-adevăr eficacitatea anticoncepționalelor în ceea ce privește împiedicarea ovulației, dar acest antibiotic nu este folosit pe scară largă astăzi. Totodată, medicul tău ginecolog ar putea descuraja folosirea anticoncepționalelor combinate dacă iei sunătoare sau remedii din această plantă ori agenți anti-tuberculoză sau anticonvulsive.
 

Efectele secundare ale anticoncepționalelor

Deși pilulele contraceptive sunt o metodă sigură pentru majoritatea femeilor, ele vin însă la pachet cu unele efecte secundare și cu unele riscuri pentru sănătate. Fiecare femeie reacționează diferit la hormonii care se găsesc în compoziția anticoncepționalelor.

Unele femei au efecte secundare precum:
• libidou scăzut,
• greață,
• sângerări între două menstruații,
• sensibilitate sau durere la nivelul sânilor.

Dacă ai aceste efecte secundare, cel mai probabil acestea se vor îmbunătăți după câteva luni în care ai folosit contraceptivele orale prescrise de medic. Dacă nu se ameliorează, discută cu medicul tău ginecolog. Specialistul îți poate sugera să le schimbi și să treci pe un tip diferit de anticoncepționale.

Efectele secundare la nivelul sistemului reproducător ale momentului în care organismul tău se adaptează la contraceptivele orale, la dispozitivele introduse în corp (steriletul, de exemplu) sau la plasturii contraceptivi (hormonali) includ:
• pierderea menstruației (amenoree) sau sângerări excesive,
• unele perioade cu sângerări sau „spotting”, când observi că ți-ai pătat lenjeria intimă între două menstruații,
• iritații vaginale,
• sensibilitatea sânilor,
• mărirea sânilor,
• modificări în ceea ce privește libidoul.

Unele efecte secundare grave, dar neobișnuite, includ sângerările abundente sau sângerările care durează mai mult de o săptămână.
Contraceptivele hormonale pot să crească ușor riscul de cancer de col uterin (cancer cervical), deși cercetătorii nu sunt siguri dacă acest lucru se întâmplă din cauza medicamentului în sine sau dacă este pur și simplu din cauza unui risc crescut de expunere la HPV în urmă faptului că femeia face sex.

Contraceptivele orale sunt o metodă bazată pe hormoni, folosită pentru a preveni o sarcină. Aceste medicamente pot, de asemenea, să ajute la rezolvarea menstruațiilor neregulate, menstruațiilor abundente sau dureroase, endometriozei, acneei și sindromului premenstrual (PMS).

Cele mai frecvente efecte secundare ale anticoncepționalelor includ:

1. sângerări („spotting”) între menstruatii;
2. greață;
3. sensibilitatea sânilor;
4. dureri de cap și migrene;
5. creștere în greutate;
6. modificări ale dispoziției;
7. lipsa menstruațiilor;
8. libidou scăzut;
9. scurgeri / secreții vaginale;
10. modificări ale vederii, pentru persoanele care folosesc lentile de contact.

Pilula de a doua zi

Pilula sau pastila de a două zi este o metodă contraceptivă de urgență. Astfel, contracepția de urgență reprezintă o modalitate sigură de a preveni o sarcină, după ce ai făcut sex neprotejat. În cazul unui contact sexual neprotejat poți să iei o pilulă contraceptivă (care se mai numește pilula sau pastila de a două zi), în decurs de 120 de ore (5 zile) de la actul sexual neprotejat.

Există două tipuri de pilule de a două zi, în funcție de substanța activă din compoziție:
• pilula de a două zi care are în compoziție ulipristal acetat;
• pilula de a doua zi care are în compoziție levonorgestrel. Ambele tipuri de pilule de a doua zi acționează prin prevenirea sau întârzierea ovulației (eliberarea unui ovul).

Atenție, însă: contracepția de urgență nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală și poate avea efecte neplăcute: te poți simți rău, poți avea amețeli sau poți să te simți obosită.

Pilula de a doua zi îți poate da durere de cap, sensibilitate sau durere la nivelul sânilor sau chiar dureri abdominale. Dacă ai luat pilula de a doua zi, menstruația poate să îți vină mai devreme sau mai târziu decât în mod normal.

Dacă ți-e rău și ai vărsături în decurs de 2 sau 3 ore după ce ai luat pastila de a două zi, cere sfatul medicului!

Contraindicațiile anticoncepționalelor

Pe lângă efectele secundare numeroase, anticoncepționalele prezintă și o serie de riscuri pentru sănătatea femeii. Un risc grav al folosirii contraceptivelor orale, în special al anticoncepționalelor combinate, este riscul crescut în ceea ce privește formarea cheagurilor de sânge. Acesta poate duce la complicații precum:
• tromboză venoasă profundă,
• infarct miocardic (atac de cord),
• AVC (accident vascular cerebral),
• embolism pulmonar.

În general, riscul formării unui cheag de sânge de pe urma folosirii oricărui tip de contraceptiv oral este scăzut. Potrivit Congresului American al medicilor Ginecologi și Obstetricieni, din 10.000 de femei, mai puțin de 10 vor dezvolta un cheag de sânge după ce au luat timp de 1 an anticoncepționale combinate. Acest risc este mai mic decât riscul de a dezvolta un cheag de sânge în timpul sarcinii și imediat după ce o femeie a născut.

Cu toate acestea, riscul de formare a unui cheag de sânge din cauza pilulelor contraceptive este mai mare pentru unele femei, iar de aici apar și contraindicațiile anticoncepționalelor. În această categorie intră femeile care:
• sunt supraponderale,
• au tensiune arterială mare (hipertensiune),
• se află imobilizate la pat pentru perioade lungi de timp.

Dacă oricare dintre acești factori se aplică în cazul tău, discută cu medicul ginecolog despre riscurile folosirii anticoncepționalelor (contracepției hormonale). Nu toate tipurile de anticoncepționale sau pilule contraceptive sunt recomandate pentru orice femeie.

Medicul tău te va întreba despre antecedentele tale medicale și despre orice alte medicamente iei, pentru a determina ce fel de pilule contraceptive sunt potrivite pentru tine. Există persoane cărora le sunt contraindicate anticoncepționalele.

De exemplu, medicul tău ginecolog poate să descurajeze folosirea anticonceptionalelor combinate dacă:
• alăptezi;
• ai peste 35 de ani și fumezi;
• ai o tensiune arterială mare care nu este foarte bine ținută sub control;
• ai antecedente medicale (în trecut) sau suferi în prezent de tromboză venoasă profundă sau de embolism pulmonar;
• ai un istoric medical de cancer mamar;
• ai antecedente medicale de accident vascular cerebral sau de boli cardiovasculare;
• ai complicații ce au legătură cu diabetul, cum ar fi nefropatia diabetică, retinopatia diabetică sau neuropatia diabetică;
• ai afecțiuni ale ficatului (boli hepatice);
• ai sângerări uterine inexplicabile;
• vei fi imobilizată la pat pentru o perioadă prelungită de timp, din cauza unei intervenții chirurgicale majore;
• iei remedii din sunătoare (ceaiuri sau alte capsule) ori medicamente anticonvulsive sau agenți medicamentoși împotriva tuberculozei.

De asemenea, medicul tău ar putea să descurajeze folosirea mini-pilulei contraceptive dacă:
• ai cancer la san;
• ai sângerări / hemoragii uterine inexplicabile;
• iei agenți sau medicamente anticonvulsive sau anti-tuberculoză.

Mituri despre anticoncepționale

Există o serie de mituri despre anticoncepționale care sunt foarte răspândite. Pentru orice nelămuriri și ca să nu cazi în capcana acestor mituri, discută cu medicul tău ginecolog, iar el îți va răspunde la toate întrebările și îți va explica tot ceea ce vrei să știi despre contraceptivele orale:
• Trebuie să iei pilula contraceptivă la aceeași ora că să fie eficientă - acest lucru este fals; acest lucru este valabil în cazul pilulelor care conțin doar progesteron.
• Dacă iei anticoncepționale o perioadă îndelungată, vei rămâne mai greu însărcinată - acest lucru este fals; nu există studii care să susțină ideea că anticoncepționalele administrate pe o perioadă lungă de timp ar afecta fertilitatea.
• Pilulele contraceptive devin eficiente din momentul în care începi folia - acest lucru este fals; în prima lună în care le iei, nu ar fi rău să folosești o a doua metodă contraceptivă, cum ar fi prezervativul, pentru că anticoncepționalele au nevoie de un ciclu menstrual complet pentru a deveni eficiente și pentru a împiedica ovulația.

Metode alternative de contracepție

Pilulele contraceptive sunt doar una dintre numeroasele opțiuni pe care le ai când vine vorba de metodele care ajută la prevenirea sarcinilor nedorite. Alte opțiuni variază de la metode contraceptive pe termen lung, cum ar fi dispozitivele intrauterine (precum steriletul), până la opțiuni pe termen scurt, cum ar fi buretele contraceptiv.

Metode alternative sau opțiuni fără prescripție medicală:

prezervativul masculin - eficacitate de 82%; ce este: un tub subțire din latex sau din alte material, care este desfășurat peste penis, pentru a bloca sperma și pentru a împiedica spermatozoizii să între în vagin;
• prezervativul feminin - eficacitate de 79%; ce este: un tub subțire din latex sau din alt material care se fixează în interiorul vaginului și care blochează sperma;
• buretele contraceptiv - eficacitate între 76 și 88%; ce este: un burete rotund din plastic, îmbibat în spermicid, care se fixează în vagin pentru a bloca și pentru a distruge spermatozoizii;

Metode alternative sau opțiuni care se eliberează pe baza de prescripție medicală:

• capacul cervical (vaginal) - eficacitate 80%; ce este: un obiect ca un cap/capac moale, flexibil, care se potrivește peste colul uterin, pentru a împiedica spermă să pătrundă în uter; acesta poate fi umplut cu spermicid înainte de folosire;
• diafragmă - eficacitate 88%; ce este: un disc moale, flexibil, care blochează colul uterin (cervixul); o acoperi cu spermicid înainte de folosire;
• implantul - eficacitate 99%; ce este: o tijă de plastic (ca mărime, este jumătate dintr-un băț de chibrit) care este plasată sub pielea femeii, eliberează hormoni (progestativ), care afectează ovulația și face ca mucusul cervical să se îngroașe, pentru a bloca sperma;
• dispozitivele intrauterine sau steriletele - eficacitate 99%; ce sunt: aceste dispozitive sunt instrumente mici în forma literei T care sunt introduse în uter în timpul unei vizite la medicul ginecolog și care rămân acolo vreme de câțiva ani;

Există două tipuri de sterilete (așa cum mai sunt numite dispozitivele intrauterine): hormonale și din cupru; cele din cupru împiedică un ovul fecundat să se implanteze în uterul femeii; cele hormonale eliberează progestative, hormoni care afectează ovulația și care îngroașă mucusul cervical pentru a bloca sperma;
• plasturele contraceptiv - eficacitate 92%; ce este: un plasture plat, de aproape 5 cm pătrați; îl pui pe piele, iar acesta eliberează hormonii estrogen și progesteron; aceștia afectează eliberarea ovulelor și capacitatea lor de a se implanta și de a îngroșa mucusul cervical;
• injecțiile contraceptive - eficacitate 98%; ce sunt: o injecție cu hormonul progesteron, care se face o dată la 90 de zile în cabinetul medicului; injecția previne sarcina nedorită, afectând ovulația și mucoasa uterină și ingroșând mucusul cervical;
• inelul vaginal - eficacitate 92%; ce este: un inel flexibil de aproximativ 5 cm în diametru, care este pus în vagin; introduci chiar tu inelul în vagin și îl poți lăsa acolo până la 3 săptămâni, apoi îl scoți pentru o săptămână, timp în care ai menstruație; acesta eliberează estrogen și progesteron, împiedicând sarcina nedorită.

Există o opțiune contraceptivă care se potrivește pentru aproape orice stil de viață. Cele mai eficiente metode sunt disponibile pe bază de prescripție medicală. Mergi la medic și discută despre cum poți alege cea mai potrivită metodă contraceptivă pentru tine și partenerul tău, precum și despre toate aspectele anticoncepționalelor. Nu uita că prezervativul masculin, spre deosebire de pilulele contraceptive, te protejează de bolile cu transmitere sexuală.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0