Cromoterapia, vindecarea prin lumină și culori

Cromoterapia sau vindecarea prin culori precum si luminoterapia - sau terapia prin expunere la lumină sunt, alături de aromaterapie, forme de terapie alternativă care folosesc simțurile pentru a echilibra organismul și a-i oferi ocazia de a se vindeca prin forțe proprii. Atât lumina, cât și culorile sunt folosite pentru a induce diferite stări în organism, care favorizează prevenția sau tratarea unor afecțiuni. Să vedem la ce pot fi de folos terapia cu lumină și terapia prin culoare.

Lipsa expunerii la lumina zilei în timpul iernii ne perturbă ritmul circadian și ne întărește răspunsurile la experiențele stresante și care provoacă anxietate si accentuează depresia. De aceea, cercetătorii au luat în calcul posibilitatea ca, intervenind cu lumina în momentele potrivite, anumite afecțiuni să fie gestionate. De asemenea, terapia prin culoare poate fi de mare folos și din punct de vedere psihic, dar și fizic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

La ce ajută terapia cu lumină?

Natura ne-a oferit cel mai bun exemplu prin modularea nivelului de vitamina D prin expunerea la ultravioletele naturale emise de soare, o vitamină atât de importantă pentru prevenția cancerului, dar și pentru susținerea puterii sistemului imunitar. Însă, în sezonul rece, când am avea mai multă nevoie de un sistem imunitar puternic, nu prea avem parte de lumina soarelui. Psihiatrii au studiat, însă, și variantele de intervenție cu lumină puternică acasă. 

Un studiu, de exemplu, a arătat cum lumina corectă dimineața ar putea reduce activitatea din „centrul fricii” al creierului în lunile întunecate de iarnă. Autorii studiului au constatat că, atunci când oamenii sunt expuși dimineața la lumină care imită lungimile de undă ale luminii zilei, pot gestiona mai bine experiențele care provoacă anxietate. Lumina stimuleaza comunicarea dintre regiunile creierului care sunt esențiale pentru gestionarea emoțiilor, cum ar fi stresul și anxietatea.

Lumina creează schimbări pozitive în creier

În cadrul studiului, 30 de participanți sănătoși, de gen masculin, au efectuat terapia cu lumină puternică timp de 30 de minute zilnic, pe o perioadă de trei săptămâni. Sursa de lumină a avut aceeași gamă de lungimi de undă ca și lumina zilei. Înainte de începerea experimentului, participanții au fost supuși unor scanări RMN ale activității creierului lor în timp ce priveau imagini cu fețe care aveau expresii fie neutre, fie supărate, fie înfricoșate.

După trei săptămâni, cercetătorii au observat că:

  • Creierul participanților a răspuns mai puțin la fețele care exprimau frică sau furie.
  • Capacitatea creierului de a controla „centrul fricii” s-a îmbunătățit.
  • Efectul a fost asociat cu cantitatea de expunere la lumină: cu cât lumina era mai intensă, cu atât efectul era mai mare.
  • Lumina stimulează comunicarea dintre lobul frontal și amigdala din creier. Lobul frontal reglează activitatea în amigdală, care joacă un rol central în răspunsurile noastre emoționale la mediul înconjurător.

Lumina dimineții îmbunătățește somnul de noapte

Creierul și corpul nostru sunt programate în mod natural să răspundă activității solare, iar atunci când întunericul iernii se instalează, mulți dintre noi nu primim deloc lumina soarelui. Acest lucru perturbă o serie de procese fiziologice care ne afectează somnul și cresc riscul de depresie.

Lipsa luminii zilei poate perturba unele procese neurohormonale responsabile  de  ritmul circadian. Acest lucru poate genera schimbarea ritmului circadian, astfel încât oamenii să se culce mai târziu, schimbare asociată cu un risc crescut de depresie. 

Deci, pe lângă îmbunătățirea răspunsului nostru la anxietate, intervenția cu lumină naturală sau strălucitoare ne poate ajuta, de asemenea, să ne reglăm și să ne controlăm ritmul circadian, precum și starea de spirit și sa prevenim agravarea unei depresii.

Lumina potrivită dimineața si de-a lungul zilei ne pot ajuta să reglăm ritmul circadian, astfel încât să ne trezim și să adormim mai devreme. Este probabil ca acesta să fie mecanismul din spatele efectului anti-depresiv pe care îl are terapia cu lumină. Ritmul circadian diferă de la o persoană la alta, dar o regulă de bază bună este să mergi la culcare înainte de miezul nopții și să te trezești înainte de ora 8 dimineața.

Ce principii are cromoterapia?

Datorită evoluției și a modului în care este construit ADN-ul nostru, corpul uman este dependent de lumină pentru a funcționa corect. De aceea, lumina, dar și culorile din compoziția ei, pe care le percepem atât de diferit ziua față de seară sau pe intuneric, sunt o modalitate naturală excelentă de terapie.

Cromoterapia pornește de la ideea că privirea anumitor culori pentru o anumită periodă de timp poate provoca la nivelul creieului anumite procese care să influențeze starea de sănătate a întregului organism.

Este o formă de terapie complet nonivazivă, poate fi aplicată indiferent de vârstă sau de gravitatea afecțiunii de care suferă o persoană și, poate cel mai important, o putem studia și pune în practică chiar și singuri, acasă.

Ceea ce poate mulți oameni nu știu este că expunerea corpului la un ambient în care domnește o anumită culoare poate influența sănătatea. Acest lucru se întâmplă pentru că, deși percepem culorile cu ajutorul vederii, și pielea noastră poate asimila diferit anumite substanțe când este expusă unor forme de lumină - cum este de exemplu lumina difuză, care ne relaxează, sau lumina albă, potrivită pentru spațiile de birouri.

Fiecare culoare primară care compune spectrul luminii are o anumită lungime de undă și vibrații caracteristice, pe care noi nu le percepem în mod conștient. Prin urmare, indiferent de preferințe personale sau de simbolistica socio-culturală, culorile vor avea aceleași efecte asupra tuturor persoanelor, acționând la nivel subliminal.

Un studiu recent a demonstrat că pacienții care au făcut un tratament stomatologic și au fost supuși înainte de acesta terapiei prin culoare (s-au folosit culorile albastru și roz) au avut o reducere semnificativă statistic a anxietății în comparație cu grupul de control. 

Terapia prin culoare: ce efecte au culorile asupra noastră?

Culorile de care ne înconjurăm zi de zi au anumite efecte asupra stării fizice și psihice. Dacă le cunoaștem, putem utiliza cromoterapia în avantajul nostru.

Roșul este tonic și energizant

Cea mai puternică dintre culori, roșul, stimulează, instigă și energizează. Este utilizat pentru tratarea anemiei, inflamațiilor, afecțiunilor respiratorii, dar și a depresiei. Facilitează întărirea sistemului imunitar și înmulțirea celulelor sănătoase din organism și revitalizează instantaneu. Crește tensiunea și temperatura corpului.

Portocaliul este un bun digestiv

Portocaliul stimulează secrețiile gastrice și digestia, și în același timp poate crește senzația de foame, în cazul persoanelor cu dereglări digestive. În același timp, accelerează pulsul, ajută la gestionarea astmului și epilepsiei, spasmofiliei și stresulului. Este utilizat și pentru a echilibra libidoul.

Galbenul facilitează introspecția

Galbenul este culoarea spiritualității, a cunoașterii de sine și favorizează auto-vindecarea organismului. Ne permite să ne relaxăm, să pătrundem în adâncul conștiinței și să echilibrăm energia organismului. Poate fi de ajutor pentru a trata migrenele, afecțiuni ale ficatului, diabetul, afecțiuni ale pielii și tulburările de digestie.

Verdele ne echilibrează

Privitul acestei culori în cadrul sesiunilor de cromoterapie ne ajută să obținem echilibrul, atât intern cât și extern. Verdele reglează tensiunea arterială și tulburările cardiace, tratează insomnia și nevralgia, iar terapii recente folosesc această culoare și ca ajutor în tratamentul cancerului. Este culoarea speranței, a optimismului, a întoarcerii la origini.

Albastrul ne calmează

Cea mai „senină” culoare, albastrul are în primul rând un rol calmant vizibil. Ne induce liniștea interioară, facilitează meditația și analiza obiectivă a realității. Scade tensiunea, calmează respirația și reduce pulsul. Este utilizat în special pentru pacienții cu afecțiuni ginecologice, infecții, ințepături de insecte, reumatism, encefalită.

Indigoul este culoarea capului

Indigoul este culoarea obținută prin amestecul dintre roșu și albastru. Ajută în special la a trata afecțiuni localizate la nivelul capului și căilor respiratorii superioare: sinuzită, pneumonie, afecțiuni ale ochilor și urechilor, paralizie facială și tuse.

Violetul, culoarea spiritului

Alături de galben, violetul acționează preponderent asupra echilibrului dintre psihic și trup. Este o culoare profundă, plină, care oferă ocazia unei terapii complexe. Contribuie la tratarea tulburărilor mentale, la purificarea mai rapidă a organismului în caz de infecții sau toxicitate, la tratamentul pneumoniei, meningitei si epilepsiei.

Cum practici acasă terapia prin culoare?

Iată câteva moduri în care se poate practica terapia prin culoare acasă: 

  • Utilizează lumini colorate, sub formă de lumânări colorate sau lumini LED, pentru a proiecta culori specifice pe corp sau în încăpere. Pictează în anumite culori, în funcție de ce vrei să obții.
  • Se crede că purtarea hainelor de anumite culori poate avea un efect asupra stării de spirit și a energiei unei persoane.
  • Cromoterapia sugerează că și aportul de alimente în anumite culori poate contribui la echilibrarea corpului și a energiei sale. De exemplu, se spune că aportul de fructe și legume de culoare verde poate sprijini sănătatea inimii și a sistemului imunitar.
  • În timpul meditației sau al vizualizării, unele persoane se concentrează pe imaginea anumitor culori pentru a induce o stare de relaxare sau vindecare. Aceasta poate implica, de exemplu, imaginarea unui câmp de flori într-o culoare anume.
  • În cadrul cromoterapiei, se pot folosi și cristale de diferite culori pentru a influența energia corpului. Fiecare culoare este asociată cu anumite proprietăți vindecătoare și se crede că cristalele respective pot amplifica aceste efecte.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - A critical overview of systematic reviews and meta-analyses of light therapy for non-seasonal depression
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178122002864
Studiul „A critical overview of systematic reviews and meta-analyses of light therapy for non-seasonal depression”, apărut în Psychiatry Research, Volume 314, August 2022, 114686, https://doi.org/10.1016/j.psychres.2022.114686, autori: Chengda Dong et al.
NCBI - Effect of chromotherapy on the anxiety level in the patients undergoing endodontic treatment: A randomized clinical study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9520646/
Studiul „Effect of chromotherapy on the anxiety level in the patients undergoing endodontic treatment: A randomized clinical study”, apărut în J Conserv Dent. 2022 Jul-Aug; 25(4): 398–402. Published online 2022 Aug 2. doi: 10.4103/jcd.jcd_381_21, apărut în Purnima Saklecha, Karkala Venkappa Kishan, Krushn Savaliya


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0