Innegrirea coatelor si genunchilor - de ce apare si ce remedii naturiste sunt eficiente

Pielea de pe coate și genunchi a căpătat o nuanță mai închisă la culoare decât cea din alte zone ale corpului? Cauzele acestei pigmentări pot fi multiple, cum ar fi psoriazis pe coate ori genunchi, inflamație sau pete pigmentare apărute odată cu înaintarea în vârstă. Există, însă, remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de această problemă.

Înnegrirea coatelor și a genunchilor apare în urma acumulării celulelor pigmentate în zonele cu pricina. Femeile sunt în special deranjate de această neplăcere inestetică, de multe ori renunțând la purtarea fustelor, rochiilor și bluzelor cu mânecă scurtă, pentru a își masca această imperfecțiune. De la expunerea prelungită la soare la schimbări hormonale sau psoriazis pe coate ori genunchi, înnegrirea acestor zone poate fi provocată de mai multe situații.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze înnegrire coate și genunchi

Pielea de pe coate și genunchi este oricum mai uscată decât pielea din alte zone, ceea ce înseamnă că este mai expusă riscului de înroșire, înnegrire și exfoliere, în comparație cu o piele bine hidratată. Posibile cauze pentru înnegrirea coatelor și genunchilor sunt:

Factorii genetici

Există anumite afecțiuni ereditare, cum ar fi sindromul lui Peutz-Jeghers, care pot duce la apariția petelor pigmentare. Aceste pete sunt de obicei de culoare maro închis sau negru și sunt localizate în special în jurul gurii, nasului, ochilor și pe degete, dar nu numai. Petele pot apărea în copilărie și pot persista pe tot parcursul vieții. 

Expunerea la soare

Hiperpigmentarea poate fi cauzată de expunerea la radiațiile UV pe timp îndelungat, fără protecție adecvată. Expunerea prelungită la soare poate duce la dezvoltarea de pete pigmentare, deoarece ultravioletele pot stimula producerea de melanină în exces. 

Schimbările hormonale

Schimbările hormonale din timpul sarcinii, menopauzei sau ciclului menstrual pot duce la apariția petelor pigmentare. În timpul unor perioade de schimbare hormonală, cum ar fi pubertatea, sarcina sau menopauza, nivelurile hormonale fluctuează și acest lucru poate duce la creșterea producției de melanină.

Unele afecțiuni cutanate precum psoriazisul sau eczema

Unele inflamații ale pielii, cum ar fi eczemele, acneea sau psoriazis pe coate pot duce la o producție excesivă de melanină și la apariția unor pete mai întunecate pe piele.

Reacții adverse la medicamente

Unele medicamente pot cauza pete pigmentare ca efect secundar. Clorochina și hidroxiclorochina sunt medicamente folosite în tratamentul malariei care pot duce la apariția petelor pigmentare, la fel izoniazida și rifampicina, medicamente folosite în tratamentul tuberculozei. Și anumite medicamente folosite în tratamentul cancerului, cum ar fi bleomicina, vinblastina și dacarbazina, pot cauza pete pigmentare.

Practicarea unor sporturi de contact

Frecarea repetată a coatelor sau genunchilor poate duce la o închidere a culorii pielii în aceste zone. Acest lucru este frecvent întâlnit la persoanele care practică sporturi de contact.

Pete pigmentare cauzate de vârsta înaintată

Odată cu înaintarea în vârstă, producția de melanină poate fi afectată și poate duce la apariția acelor inestetice pete pigmentare. Factorii genetici pot juca un rol în apariția petelor pigmentare de vârstă; persoanele cu pielea mai deschisă la culoare sau cu istoric familial de pete pigmentare pot fi mai predispuse la dezvoltarea acestora. Și pistruii specifici pielii foarte deschise la culoare sunt cauze ale înnegririi coatelor sau genunchilor.

Cu toate că înnegrirea poate afecta orice zonă din corp, coatele și genunchii sunt mai expuse acestei probleme atât din cauza deshidratării, cum spuneam, cât și din cauză că acestor zone nu li se oferă atâta atenție și îngrijire precum altor zone de piele de pe corp. Dacă suferi de această problemă, recomandarea noastră este să mergi la medicul dermatolog, care poate stabili cauzele acestei situații, precum și tratamentul potrivit – atunci când este cazul.

Tratament pentru înnegrirea coatelor și a genunchilor

Cremele care depigmentează pielea pot fi folosite pentru deschiderea culorii pielii de pe coate și genunchi. Acestea trebuie, însă, folosite săptămâni sau chiar luni la rând pentru a își face efectul. Totodată, aceste creme, în funcție de ce conțin, pot avea efecte adverse nedorite precum iritarea pielii, exfolierea acesteia ori fotosensibilitate.

Aceste creme conțin de obicei hidrochinonă, acid kojic sau acid azelaic, care ajută la reducerea producției de melanină în piele. Este important să utilizezi aceste creme conform instrucțiunilor și să eviți expunerea la soare pentru a preveni reapariția petelor pigmentare.

Microdermabraziunea implică exfolierea stratului superior al pielii cu ajutorul unor cristale mici sau al unor instrumente speciale. Această procedură poate ajuta la îndepărtarea celulelor pielii pigmentate și la reducerea aspectului neplăcut al acestor pete.

Un tratament cu laser poate ajuta la reducerea aspectului petelor pigmentare și la îndepărtarea acestora. Aceste proceduri pot fi realizate în cabinetul unui dermatolog și implică utilizarea unui fascicul de lumină pentru a distruge melanina din piele. 

Crioterapia implică înghețarea petelor pigmentare cu azot lichid pentru a distruge celulele pigmentare și a reduce aspectul acestora, însă această procedură poate fi dureroasă și poate lăsa cicatrici. 

Dacă te confrunți cu psoriazis sau cu eczemă, e bine de știut că aceste boli nu se vindecă, însă pot fi ținute sub control. E important să depistezi factorii agravanți, care pot include produse chimice, substanțe iritante (cum ar fi detergentul, săpunul, parfumurile), temperaturile extreme sau schimbările de umiditate, pentru a-i evita. De asemenea, e necesar să folosești o cremă hidratantă non-iritantă de câteva ori pe zi, în special după ce pielea atinge apa. Nu mai puțin important este să urmezi tratamentele indicate de medic și să gestionezi stresul, care și acesta poate să agraveze simptomele psoriazisului și eczemei.

Medicul este cel care îți va indica tratamentul potrivit.

Remedii naturiste pentru înnegrirea coatelor și genunchilor

Remediile naturiste pot fi eficiente atunci când ai pete pigmentare  pe coate și genunchi. Totodată, acestea nu sunt costisitoare, însă e nevoie de răbdare pentru că nu dau rezultate de pe o zi pe alta.

Bicarbonatul de sodiu

Probabil cel mai renumit remediu naturist pentru pielea înnegrită, bicarbonatul de sodiu are proprietăți exfoliante și totodată are abilitatea de a depigmenta pielea. Dizolvă o lingură de bicarbonat de sodiu în puțină apă, astfel încât să obții o pastă. Masează-ți genunchii și coatele cu acest amestec, apoi lasă bicarbonatul să acționeze în jur de 10 minute, înainte de a clăti cu apă din belșug. Repetă această operațiune de două ori pe săptămână, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Citricele

Taie o lămâie pe jumătate și folosește o jumătate pentru a îți masa coatele și cealaltă jumătate pentru a îți masa genunchii. Acidul citric poate treuși să te scape de aceste pete pigmentare, însă mare atenție dacă ai pielea sensibilă, pentru că e posibil să se irite de la zeama de lămâie. Repetă această operațiune de câteva ori pe săptămână și ar trebui să vezi rezultate în câteva săptămâni.

Turmericul

Amestecă o lingură de turmeric cu apă, astfel încât să obții o pastă. Poți adăuga și câteva picături de zeamă de lămâie în acest amestec. Aplică pasta de turmeric pe coate și genunchi și las-o să acționeze în jur de 20 de minute. Clătește apoi cu apă călduță din belșug. Folosește pasta de turmeric o dată la două zile și ar trebui să vezi rezultate cam după primele două săptămâni.

Cartoful

Banalul cartof îți poate fi aliat de preț pentru a combate înnegrirea coatelor. Feliază un cartof și freacă-ți apoi coatele și genunchii cu aceste felii. Lasă zeama cartofului să se usuce și să acționeze în jur de 20 de minute, apoi clătește coatele și genunchii. Repetă operațiunea zilnic, chiar de două ori pe zi, pentru rezultate vizibile și de durată.

Oțetul de mere

Amestecă două linguri de oțet de mere cu două linguri de miere și aplică pasta obținută pe coate și genunchi. O vei îndepărta prin clătire după 20-30 de minute. Dacă repeți această operațiune zilnic, timp de câteva săptămâni, vei observa că genunchii și coatele se vor albi.

Cum poți preveni petele pigmentare?

Iată câteva măsuri preventive pe care le poți lua pentru a reduce riscul de apariție a petelor pigmentare:

Utilizarea cremelor de protecție solară

Protecția împotriva radiațiilor ultraviolete este crucială pentru prevenirea apariției petelor pigmentare. Înainte să ieși din casă, folosește întotdeauna o cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 30, care oferă protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB, și aplic-o în fiecare zi, indiferent de condițiile meteo sau de faptul că ești sau nu expus direct la soare.

Purtarea unor haine cu protecție UV

Hainele cu protecție UV pot ajuta la prevenirea expunerii directe la soare și la reducerea riscului de pete pigmentare. Alege haine cu țesături dense și întunecate, care oferă o protecție mai mare împotriva ultravioletelor.

Menținerea hidratării corespunzătoare

O piele hidratată poate fi mai rezistentă la daunele provocate de radiațiile UV, deci e nevoie să bei suficientă apă de-a lungul zilei, ținând cont și de cât efort fizic faci și dacă lucrezi în căldură mare, și să folosești zilnic o cremă hidratantă pentru a menține pielea într-o stare cât mai bună.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Hyperpigmentation
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21885-hyperpigmentation
American Academy of Dermatology - How to fade dark spots in darker skin tones
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/fade-dark-spots


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0