Sfaturi pentru a depăși depresia de iarnă

Depresia este o afecțiune medicală de natură psihică ce influențează în mod negativ starea de spirit a pacientului, alături de gândirea și percepția asupra propriei persoane, și care îi determină comportamentul – lipsa puterii de a își îndeplini activitățile curente și de a se bucura de viață.

Deprimarea, însă, este legată de starea de spirit și este o situație temporară prin care oricine poate trece, în raport cu diverse evenimente și situații, precum anotimpul (sezonul rece creează predispoziție pentru deprimare), perioadele stresante de la locul de muncă, planul afectiv, accidente sau boli. 

Sărbătorile de iarnă oferă, la rândul său, un context pentru deprimare sau chiar depresie, din cauza mai multor factori. În primul rând, iarna ne bucurăm de mai puține zile însorite, ceea ce duce la un deficit de vitamina D, care are un rol semnificativ pentru starea noastră de spirit. De asemenea, iarna suntem mai limitați din punct de vedere al activităților care implică sport și aer liber, ceea ce, din nou, duce la alterarea stării de spirit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu în cele din urmă, Sărbătorile pot crea un efect contrar celui așteptat, și anume inducerea unei stări de bucurie și împlinire. De multe ori, ideea proiectată de mecanismele de mass-media, cea a unui Crăciun perfect, cu o familie numeroasă, cu peisaje de vis și case frumos împodobite, intră în conflict cu realitatea personală. Acest lucru declanșează o stare de nesatisfacție care poate duce la tristețe și deprimare.

Deși realitatea cu care ne confruntăm, uneori, nu poate fi schimbată, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne simți mai bine și pentru a evita depresia asociată cu Sărbătorile de iarnă.

Bilanțul lucrurilor bune 

De multe ori, stilul de viață agitat, stresul și dorința de autodepășire ne împiedică să vedem cât de norocoși suntem, de fapt. Crăciunul vine în preajma Anului Nou, deci este un moment prielnic să ne gândim la toate lucrurile bune care ni s-au întâmplat în ultimul an, precum și la cele de care ne bucurăm dintotdeauna, precum acoperișul de deasupra capului, cei dragi, puterea financiară de a cumpăra un cadou frumos și de a prepara bunătățile pentru masa de Crăciun. Desigur, întotdeauna este loc de mai bine, de mai mult, de mai frumos, dar ceea ce avem, în momentul prezent, este extraordinar de mult. Trăim pe o planetă în care 795 de milioane de oameni se confruntă cu lipsa mâncării necesare pentru a duce o viață normală. Ceea ce avem este, fără, îndoială, de neprețuit și pentru care ar trebui să fim recunoscători și fericiți.

Alimentele ”fericirii”

Uneori, deprimarea și tristețea pot fi combătute prin alimentație. Astfel, alimentele bogate în triptofan, un aminoacid care ajută creierul la eliberarea serotoninei, cunoscut și ca hormonul fericirii, pot veni în ajutor. Câteva exemple de alimente bogate în triptofan sunt: avocado, curcanul, puiul, ouăle, dovleacul și semințele de dovleac, susanul, laptele și alunele. Curcanul și puiul sunt, de asemenea, bogate în vitamina B12, care are rol de calmare. Ciocolata neagră este, la rândul ei, extrem de benefică pentru starea de spirit, deoarece conține feniletilamină, substanță care stimulează producția de endorfine. Nu în ultimul rând, ceaiul negru și cel verde influențează buna dispoziție, deoarece conțin teină, care scade nivelul de stres și de anxietate și contribuie la o stare de spirit bună. 

Meditație și hobby-uri

Suntem fericiți când facem ce ne place, așadar de Sărbători este bine să ne facem timp pentru noi. Astfel, este indicat să facem activități care să ne bucure. Fie că este vorba despre citit, mers la cinema, jogging sau activități artizanale, orice pasiune trebuie hrănită, indiferent de context. În plus, cinci minute de meditație pe zi ne pot ajuta în echilibrarea nivelului de stres, reducerea anxietății, accelerarea metabolismului și ridica starea de spirit.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.doyouyoga.com/12-foods-that-make-you-happy/
https://www.healthline.com/health/tryptophan

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0