Totul despre Vitamina B12

1. Vitamina B12 – informații generale
   a. Ce este vitamina B12?
   b. Rolul vitaminei B12 în organism
   c. Proprietățile vitaminei B12
   d. Teste de identificare a nivelului de vitamina B12
2. Administrarea vitaminei B12
   a. Surse de vitamina B12
   b. Manifestări ale deficienței de vitamina B12
   c. Cauzele carenței de vitamina B12
   d. Doza zilnică recomandată de vitamina B12
   e. Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei B12 
3. Beneficiile vitaminei B12
 
Vitamina B12 – informații generale

Vitamina B12 este un membru crucial din complexul de vitamine B, fiind necesară pentru sănătatea țesutului nervos, pentru funcționarea creierului și pentru producția globulelor roșii sangvine (numite și eritrocite). Un alt nume folosit pentru vitamina B12 este cobalamina.

Ce este vitamina B12?

Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă), la fel ca toate vitaminele din complexul B. Corpul uman poate stoca vitamina B12 aproape doi până la patru ani. Orice exces sau cantitate nedorită de vitamina B12 este excretată prin urină. Vitamina B12 este cea mai mare și cea mai complicată vitamină din punct de vedere structural. Se găsește în mod natural în produsele din carne și poate fi produsă industrial doar printr-un anumit proces de sinteză.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Rolul vitaminei B12 în organism

Vitamina B12 îndeplinește mai multe roluri benefice în organismul uman, fiind un aliat de preț în numeroase procese și sisteme.

Vitamina B12 este crucială pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. De asemenea, este implicată în formarea globulelor roșii din sânge și ajută în crearea și reglarea ADN-ului.

Metabolismul fiecărei celule din corpul uman depinde de aportul de vitamina B12, deoarece aceasta deține un rol important în sinteza acizilor grași și în producția de energie. Are, astfel, un rol activ în funcționarea celulelor și în reînnoirea lor. În plus, vitamina B12 permite eliberarea de energie, prin faptul că ajută corpul uman să absoarbă acidul folic.

Vitamina B12 este necesară pentru formarea corespunzătoare a globulelor roșii (un tip de celule sangvine cunoscute ca eritrocite). Corpul uman produce milioane de globule roșii în fiecare minut, care nu se pot multiplica în mod corespunzător fără vitamina B12. Producția de globule roșii se reduce dacă nivelurile de vitamina B12 sunt prea scăzute, iar anemia poate să apară dacă numărul de eritrocite din sânge scade vertiginos.

Vitamina B12 este un element important în stimularea activității tractului intestinal. Există situații în care unele boli, care afectează funcționarea intestinelor, pot împiedica organismul să absoarbă cantitatea necesară de vitamina B12. De exemplu, boala Crohn (o afecțiune cronică) poate, uneori, să însemne că organismul nu obține o cantitate suficientă de vitamina B12.

De asemenea, vitamina B12 (și toate vitaminele din complexul B) joacă un rol important în digestie. Ajutând la transformarea carbohidraților în glucoză, astfel încât corpul să ii poată folosi pe post de energie și tot aceste vitamine te ajută să metabolizezi proteinele și grăsimile (lipidele).

Asta nu înseamnă, însă, că ar trebui luate cantități mari de vitamina B12 în speranța că metabolismul se va accelera. Sunt persoane care vor beneficia de pe urma faptului că iau suplimente de vitamina B12, dar trebuie cerut sfatul medicului înainte de administrare.

Proprietățile vitaminei B12

Vitamina B12:

  • favorizează absorbția calciului;
  • favorizează metabolismul alimentelor (proteine, carbohidrați și lipide);
  • previne anemia: această vitamină este necesară pentru a preveni anumite tipuri de anemie, cum ar fi anemia prin carență de vitamina B12 (anemia macrocitară) sau anemia pernicioasă;
  • întârzie instalarea bolii Alzheimer: s-a dovedit că oamenii care suferă de boală Alzheimer au niveluri scăzute ale acestei vitamine în organism;
  • poate preveni demența și întârzie pierderea memoriei;
  • întărește sistemul imunitar;
  • previne problemele digestive;
  • consolidează sistemul nervos;
  • protejează inima;
  • reduce simptomele tinitusului;
  • sporește fertilitatea în cazul bărbaților;
  • reduce alergiile.

Teste de identificare a nivelului de vitamina B12

Există teste de sânge care ajută la determinarea valorilor vitaminei B12 în corp (fie în sânge, fie în urină). Un deficit de vitamina B12 poate fi o cauză importantă sau un factor deteriorant în mai multe boli. Oricum ar fi, identificarea precoce a unui deficit de vitamina B12 rămâne o problemă. Holotranscobalamina (HTC sau vitamina B12 activă) este, în prezent, considerată a fi standardul „de aur”.

Rezultatele analizei de sânge pentru vitamina B12 pot fi:

Normale - valorile normale pentru vitamina B12 în sânge sunt cuprinse între 200 și 900 nanograme pe mililitru (ng/dl).
Valori scăzute - nivelurile de vitamina B12 sunt considerate prea mici dacă se află sub 200 ng/ml. Aceste rezultate sugerează un deficit de vitamina B12, anemie pernicioasă sau o tiroidă hiperactivă.
Valori mari - valorile anormal de mari ale vitaminei B12 în sânge sunt peste 900 ng/ml. Acest rezultat poate sugera probleme ale ficatului, ale rinichilor, diabet sau anumite forme de leucemie.

Administrarea vitaminei B12

Persoanele cu probleme de sănătate pot evita deficitul de vitamina B12 prin adoptarea unei diete echilibrate și prin includerea mai multor surse de vitamina B12 în alimentația zilnică sau prin administrarea unor suplimente.

Surse de vitamina B12

Deși problemele legate de absorbția nutrienților și alte situații medicale pot cauza valori foarte mici ale vitaminei B12 în sânge, unii oameni pot avea acest deficit din cauza că alimentația lor zilnică nu conține suficiente alimente bogate în vitamina B12. Acest lucru poate fi adevărat în cazul persoanelor vegane și al celor care sunt vegetariene pe termen lung și care nu sunt atente la aportul de B12.

Alimentele bogate în vitamina B12 includ:

  • peștele (în special sardinele, tonul, păstrăvul, somonul) și fructele de mare
  • carnea (de vită, de porc, păsările de curte, mielul)
  • ouăle
  • produsele lactate (laptele, brânza și iaurtul)
  • drojdia nutritivă (inactivă)
  • alimentele îmbogățite cu vitamina B12 (unele sortimente de pâine, cereale pentru micul dejun sau tipuri de lapte de soia)

Suplimentele nutritive care conțin vitamina pot fi utile dacă se constată o lipsă de vitamina B12 la analizele de rutină. Dacă este nevoie, medicul poate recomanda soluții injectabile cu vitamina B12.

Manifestări ale deficienței de vitamina B12

O carență sau lipsă de vitamina B12 are loc când corpul nu primește o cantitate suficientă din această vitamină. Deficiența poate avea drept rezultat leziuni ireversibile și potențial grave, în special la sistemul nervos și la creier.

Chiar și valori ușor mai mici decât cele normale de vitamina B12 pot declanșa simptomele unei deficiențe, cum ar fi: depresia, confuzia, problemele de memorie și oboseala. Chiar și așa, aceste simptome (ca atare) nu sunt suficient de specifice pentru a diagnostica un deficit de vitamina B12.

Deficitul de vitamina B12 este caracterizat, printre altele, de anemia megaloblastică (se manifestă prin scăderea numărului de globule roșii drept urmare a unor valori insuficiente de vitamina B12 în corp). Simptomele unui deficit de vitamina B12 pot include și dureri musculare, slăbiciune musculară, mai ales când persoana observă că are dificultăți în mișcare.

Există situații când memoria persoanei este afectată de lipsa de vitamina B12, fie nu-și amintește lucruri, fie nu se poate concentra bine. Deficitul de vitamina B12 poate cauza și probleme digestive, cum ar fi constipația, diareea sau crampele.

Senzația constantă de oboseală sau oboseala cronică, însoțite de o paloare anormală sunt și acestea manifestări ale deficienței de vitamina B12. Apetitul foarte scăzut este o altă manifestare a deficienței de vitamina B12, iar la acesta se poate adăuga și pierderea în greutate.

O altă manifestare a carenței de vitamina B12 poate fi trădată de schimbările de dispoziție, de pildă, persoana se simte din ce în ce mai deprimată, suferă de anxietate, nu se poate concentra. Pe lângă durerile musculare și slăbiciunea musculară, persoanele cu o lipsă de vitamina B12 se pot confrunta în unele cazuri și cu senzația de amorțeală și de furnicături în membre.

Cauzele carenței de vitamina B12

Există mai multe cauze la baza carenței de vitamina B12, iar identificarea persoanelor aflate la risc este extrem de importantă, mai ales că această carență nu trebuie lăsată netratată.

Una dintre cauze poate fi alimentația vegană. Deoarece alimentele de origine animală sunt, de regulă, cele mai bune surse de vitamina B12, persoanele care urmează o dietă vegană și nu mănâncă niciun fel de produse care provin de la animale au un risc mai mare să aibă o lipsă de vitamina B12. Așadar, persoanele care mănâncă doar alimente de origine vegetală sunt sfătuite să consume alimente îmbogățite cu B12 și să ceară sfatul medicului pentru a afla dacă trebuie să ia zilnic și un supliment cu această vitamină.

Persoanele în vârstă, care tind să aibă tulburări la nivel digestiv sunt un grup cu risc mare de a avea lipsă de vitamina B12. Spre bătrânețe, organismul tinde să producă mai puțini acizi gastrici care sunt necesari pentru a transforma vitamina B12 în mod corect, de aceea, persoanele vârstnice pot fi sfătuite de medicul de familie să ia zilnic un supliment cu vitamina B12.

Un alt grup care s-ar putea confrunta cu lipsa de vitamina B12 include persoanele cu probleme ale intestinului subțire, de exemplu, cum sunt pacienții cărora li s-a scurtat chirurgical intestinul subțire. Aceste persoane nu pot să absoarbă în mod corespunzător vitamina B12. Și pacienții cu boala Crohn au un risc de carență de vitamina B12, iar lista poate fi completată de persoanele care suferă de gastrită. De asemenea, boala celiacă poate duce la o carență de vitamina B12, deoarece aceste afecțiuni fac ca absorbția nutrienților să fie redusă. 

Persoanele care suferă de alcoolism cronic pot suferi de o lipsă de vitamina B12, deoarece corpul lor nu este capabil să absoarbă în mod eficient nutrienții. Pacienții care tratează diabetul cu metformină (un medicament antidiabetic care se administrează pe cale orală) sunt sfătuiți să își monitorizeze valorile vitaminei B12. Inhibitorii de pompă de protoni, medicamente folosite pentru a trata boala de reflux gastroesofagian sau indigestia, pot agrava o deficiență de vitamina B12.

Doza zilnică recomandată de vitamina B12

Potrivit experților în sănătate, doza zilnică recomandată pentru vitamina B12 este:

pentru sugari (de la 0 la 6 luni): 0,4 micrograme
pentru bebeluși (de la 7 la 12 luni): 0,5 micrograme
pentru copiii mici (de la 1 la 3 ani): 0,9 micrograme
pentru copiii cu vârste între 4 și 8 ani: 1,2 micrograme
pentru copiii cu vârste între 9 și 13 ani: 1,8 micrograme
pentru adolescenții și adulții cu vârste peste 14 ani (femei și bărbați): 2,4 micrograme
pentru femeile însărcinate: 2,6 micrograme
pentru femeile care alăptează: 2,8 micrograme.

În cazul vârstnicilor, medicul poate indica un consum suplimentar de B12, în funcție și de ce afecțiuni au.

Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei B12 

Vitamina B12 poate fi administrată sub formă de pilulă, ca picături puse sub limbă sau sub formă de spray oral. Uneori, poate fi injectată în corp. În unele cazuri, seniorii se împacă mai bine cu picăturile cu vitamina B12 și cu spray-urile orale, deoarece pot avea probleme legate de absorbția acestei vitamine prin stomac.

Deoarece vitamina B12 este solubilă în apă, corpul uman are capacitatea de a elimina (prin urină) cantitățile în exces de care nu are nevoie. Drept rezultat, vitamina B12 este considerată sigură și deloc toxică.

Beneficiile vitaminei B12

Vitamina B12 are multiple beneficii asupra stării de spirit, energiei, memoriei, inimii, pielii, părului, digestiei și asupra multor altor aspecte. Este o vitamină esențială pentru a trata oboseala, pentru a aborda multiplele funcții metabolice (inclusiv producția enzimelor, sinteza ADN-ului și echilibrul hormonal) și pentru a menține sănătatea sistemului nervos și a sistemului cardiovascular.

Vitamina B12 este necesară pentru o sarcină sănătoasă. Este necesară pentru a crea ADN-ul, materialul genetic de bază, și este un aliat în prevenirea malformațiilor congenitale. Vitamina B12 interacționează cu acidul folic în corpul gravidei, așa că poate ajuta la scăderea riscului de defecte sau malformații congenitale, cum sunt defectele de tub neural.

Unul dintre cele mai studiate beneficii ale vitaminei B12 este capacitatea de a ajuta la reglarea sistemului nervos, inclusiv în reducerea tulburărilor care afectează dispoziția, cum sunt depresia și anxietatea.

Vitamina B12 contribuie la producția de globule roșii în sânge și ajută la prevenirea anemiei. De asemenea, joacă un rol în menținerea sănătății inimii, ajutând la reducerea nivelurilor mari de homocisteină, care sunt considerate acum un factor de risc major pentru bolile de inimă.

Totodată, există unele dovezi care arată că vitamina B12 poate contribui la controlul valorilor mari ale colesterolului (hipercolesterolemie) și la controlul hipertensiunii arteriale. Metabolismul are de beneficiat de pe urma vitaminei B12, deoarece este necesară pentru a transforma carbohidrații în glucoza de care corpul are nevoie pentru energie. Totodată, vitamina B12 mai are un rol important: încetinește procesul de îmbătrânire a celulelor din organism.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ODS - Vitamin B12
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
Johns Hopkins Medicine - Vitamin B12 Deficiency Anemia
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/vitamin-b12-deficiency-anemia
Taylor & Francis Online - Vitamin B12 status in health and disease: a critical review. Diagnosis of deficiency and insufficiency – clinical and laboratory pitfalls
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408363.2021.1885339
Studiul „Vitamin B12 status in health and disease: a critical review. Diagnosis of deficiency and insufficiency – clinical and laboratory pitfalls”, apărut în Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences,volume 58, 2021 - Issue 6, Pages 399-429, Published online: 21 Apr 2021, https://doi.org/10.1080/10408363.2021.1885339, autori: Agata Sobczyńska-Malefora et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0