Alegerile alimentare care te ajută să previi cancerul de sân

Deși nu există vreun aliment sau dietă care să poată preveni sau care să poată cauza cancerul mamar, alimentația este o zonă în care alegerile fiecăreia dintre noi pot face cu adevărat diferența.

Cancerul mamar este o boală în care celulele din sân cresc necontrolat. Există diferite tipuri de cancer de sân: carcinom ductal invaziv, carcinom lobular invaziv, de asemenea există și alte câteva tipuri de cancer de sân mai puțin frecvente, cum ar fi boala Paget, cancerul medular, cancerul mamar mucinos și cancerul mamar inflamator

Cancerul mamar poate începe în diferite părți ale sânului. Un sân este alcătuit din trei părți principale: 

  • lobulii - sunt glandele care produc laptele
  • canalele - tuburi care transportă laptele către mamelon
  • țesutul conjunctiv - (care constă din țesut fibros și gras) înconjoară și ține totul laolaltă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Majoritatea cancerelor mamare încep în canale sau lobulii.

Cancerul mamar se poate răspândi în afara sânului prin intermediul vaselor de sânge și al vaselor limfatice. Atunci când cancerul de sân se răspândește în alte părți ale corpului, se numește metastază.

Cancerul de sân este o boală complexă, având mulți factori care contribuie la dezvoltarea ei. Unii dintre acești factori, cum sunt vârsta, istoricul familial, genetica și sexul nu pot fi controlați.

Cu toate acestea, există factori pe care noi, ca indivizi, îi putem controla, iar aceștia includ: fumatul, sedentarismul (inactivitatea), supraponderalitatea și dieta.

Există multe alegeri în materie de nutriție și stil de viață pe care le poți face în fiecare zi pentru a-ți spori protecția împotriva cancerului de sân:

Pasul 1. Greutate sănătoasă

Excesul de greutate este un factor de risc puternic pentru cancerul de sân și orice creștere în greutate peste medie, poate crește puternic șansele de cancer de sân, precum și o recidivă a cancerului. Este important să menți o greutate sănătoasă prin exerciții fizice zilnice și o dietă pe bază de plante cu conținut scăzut de grăsimi. Potrivit Institutului Național al Cancerului, exercițiile fizice timp de patru sau mai multe ore pe săptămână pot, de asemenea, să scadă nivelul hormonilor și să ajute la scăderea riscului de cancer de sân.

Pasul 2. Consumă o dietă bazată pe plante

Alimentele vegetale sunt surse bogate în fibre, antioxidanți și fitochimicale care s-au dovedit a diminua riscul de cancer și a proteja organismul de alte boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Consumă cereale integrale și leguminoase, precum și cel puțin 6-9 porții dintr-o varietate de fructe și legume viu colorate zilnic.

Alimente pe care ai voie să le mănânci

Cancerul mamar poate să ia naștere în locuri diferite, să se dezvolte în moduri diferite și să necesite diferite tipuri de tratament.

Următoarele alimente sunt considerate parte dintr-o dietă sănătoasă, în general, așa că ele te-ar putea ajuta să previi dezvoltarea sau progresia cancerului de sân:

  • o varietate de fructe și legume cât mai colorate,
  • alimente bogate în fibre, cum sunt cerealele integrale, fasolea boabe și leguminoasele,
  • produsele lactate și laptele cu un conținut scăzut de grăsimi
  • alimentele bogate în vitamina D
  • alimentele, în special condimentele, cu proprietăți antiinflamatoare.

Un studiu realizat pe mai mult de 91.000 de femei a constatat că prin respectarea unei diete alcătuite în principal din vegetale ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer de sân cu 15%. În plus, unii specialiști din domeniu recomandă între 8 și 10 porții de fructe și legume pe zi.

Pe lângă celelalte beneficii, fructele și legumele sunt bogate în flavonoide și în carotenoide, care sunt legate de multe beneficii în plan medical. Studiile au arătat că următoarele fructe și legume sunt bune pentru prevenirea cancerului de sân:

  • legumele "frunzoase", cele care au frunzele de un verde închis la culoare
  • ardeii grași
  • roșiile
  • vinetele
  • fructele citrice
  • morcovii
  • broccoli
  • kale
  • ceapa
  • merele
  • perele
  • piersicile
  • căpșunele.

Fibrele

Deși cercetările în privința fibrelor dietetice și a efectelor lor asupra cancerului mamar sunt, în prezent, neconcludente, mai multe studii sugerează că ele te pot proteja împotriva acestei boli. Deoarece fibrele ajută sistemul digestiv și susțin eliminarea regulată a "deșeurilor", ele ajută corpul să scape de toxine și limitează daunele pe care aceste toxine le-ar putea face.

Cerealele integrale și leguminoasele conțin, totodată, antioxidanți, care pot fi de ajutor în prevenirea multor boli. Consumul mai multor leguminoase bogate în fibre, cum este lintea, a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de cancer mamar, scrie medicalnewstoday.com.

Grăsimile bune 

Grăsimile ar putea să nu pară un candidat bun pentru o listă ce conține alimentele bune, care sunt recomandate în prevenirea cancerului mamar, dar grăsimile polinesaturate și cele mononesaturate au fost numite de specialiști "grăsimi bune". Ele se găsesc în uleiul de măsline, în avocado, în semințe și în nuci.

În plus, acizii grași Omega-3 care se găsesc în peștele gras, de apă rece, cum sunt somonul și heringul, au fost corelați cu un risc redus de cancer de sân. Mulți experți recomandă o dietă în care aproximativ 20-30% din caloriile zilnice să provină din grăsimi.

Newsletter DOC dedicat

Unele studii au constatat că beneficiile pentru sănătate ale acizilor grași Omega-3 care se găsesc în unele tipuri de pește gras s-ar putea datora abilității lor de a reduce inflamația, un posibil factor care contribuie la dezvoltarea cancerului de sân.

Ce alimente trebuie să eviți

Alcoolul 

Studiile au identificat o legătură între consumul regulat de alcool și un risc crescut de cancer mamar.

Zahărul 

Cercetătorii din Texas au descoperit că atunci când șoarecii de laborator au avut o dietă bogată în zahăr, animalele au fost mai predispuse să dezvolte tumori ale glandelor mamare, similare cu cancerul de sân la oameni.

Grăsimi

Studiile ne arată că nu toate grăsimile sunt rele. Cele care provin din alimentele procesate sunt legate de un risc mai mare de cancer de sân, pe când grăsimile din fructe și legume sunt asociate cu o scădere a acestui risc. Mai nou, grăsimile trans au fost asociate cu un risc crescut de cancer mamar și ar trebui evitate cu orice preț.

Carnea roșie 

Unele studii au găsit o relație între carnea roșie și o probabilitate mai mare de cancer de sân, în special dacă această carne este "bine făcută". Numeroasele produse din carne procesată și mezelurile tind să aibă un conținut foarte mare de grăsime, sare și conservanți, așa că nu sunt alimente eficiente în prevenirea cancerului mamar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie:
What Is Breast Cancer? – CDC - https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/what-is-breast-cancer.htm#:~:text=Breast%20cancer%20is%20a%20disease,different%20parts%20of%20the%20breast.
Breast Cancer - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer.html 
The Best Foods To Eat When You Have Breast Cancer - https://health.clevelandclinic.org/the-best-foods-to-eat-when-you-have-breast-cancer/ 
What You Should Know about Nutrition and Breast Cancer - https://stanfordhealthcare.org/medical-clinics/cancer-nutrition-services/reducing-cancer-risk/breast-cancer-prevention.html 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0