Ponturi pentru sani frumosi si mai fermi + sfaturi pentru preventia cancerului mamar

Pentru femei, sânii lor reprezintă un element de care le întărește stima de sine și de cele mai multe ori adoptă un stil vestimentar care să îi pună într-un fel sau altul, în valoare. Și asta nu este un lucru rău! 

Dacă aspectul lor este atât de important pentru tine, astăzi îți spunem ce poți face pentru a-i menține  în cea mai bună formă. Dar și cum să ai grijă de sănătatea lor, deci cum poți preveni cancerul mamar sau cancerul la sân.

Există câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a avea un piept mai frumos, fără vreo intervenție chirurgicală sau vreun tratament foarte costisitor. Sunt gesturi și tratamente care se adresează atât decolteului superior, cât și sânilor, pentru a îmbunătăți aspectul și a te face să ai mai multă încredere în tine. În același timp, există câteva modificări pe care le putem face în stilul de viață, pentru a preveni dezvoltarea cancerului de sân.

Iată ce te ajută să ai sâni fermi!

Dușurile reci

Făcute mai ales dimineața, dușurile reci sau dușurile în timpul cărora alternezi apa caldă cu apa rece sunt o binecuvântare. Acestea stimulează circulația sangvină, cu un puternic efect de tonifiere mai ales dacă este practicat zilnic. Pentru potențarea efectului dușurilor, poți masa zona pieptului, din când în când, folosind un cub de gheață până când se topește. Dacă nu suporți dușurile reci, ai putea măcar ca pe parcursul acestuia sau la final, să stropești cu apă rece doar zona sânilor. 

Exfolierea

Și exfolierea stimulează circulația sangvină, fortificând pielea. Poți folosi la fiecare duș un gel exfoliant delicat, de uz zilnic, sau unul mai intens, ce poate fi aplicat o dată pe săptămână, după o baie de 20 minute. Exfolierea susținută, urmată de aplicarea unor creme pentru fermitate, nutritive, previn apariția iritațiilor de piele și a petelor. Dacă te confrunți cu  pielea sensibilă, folosește un produs fin, fără parfum și cu efect hipoalergen. Exfolierea îndepărtează și celulele moarte de la nivelul pielii, lăsând-o catifelată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hidratarea

Este foarte important să menții această zonă bine hidratată. Aplică o cremă hidratantă dimineața și seara, masând ușor. Există și numeroase creme speciale pentru corp sau chiar pentru sâni, mai ales dacă ai trecut printr-o sarcină sau alăptare. Masează de jos în sus, până înspre gât. O piele hidratată nu își va pierde elasticitatea, ceea ce înseamnă că sânii tai își vor menține fermitatea.

Măștile naturale

Prepară sau cumpără măști bogate în vitamina C, care vor avea instantaneu un efect de luminozitate și chiar de push-up. Poți aplica și gelul pur de Aloe Vera, care are proprietăți naturale astringente și care ajută la aspectul tonifiant al sânilor lăsați. Antioxidanții prezenți în aloe vera ajută la prevenirea petelor cauzate de radicalii liberi. Măștile se aplică pe sâni și apoi fie se acoperă cu o folie de plastic alimentară (biodegradabila, bineînțeles), fie se masează ușor cu o mișcare circulară, timp de 10 minute. 

Corectează postura trunchiului

Mare grijă și la postura spatelui! O siluetă aplecată îți atribuie câțiva ani în plus! Ține mereu trunchiul și spatele cât mai drept, pentru ca pieptul să aibă și el poziția corectă. Dacă îți este dificil să reînveți această poziție pierdută cu trecerea timpului, imaginează-ți, de exemplu, că cineva te trage în sus, de creștetul capului, cu un fir! Păstrează poziția elegantă și când mergi, stai în picioare sau te așezi! 

Exercițiile pentru mușchii pieptului

Anumite exerciții te vor ajuta să îți întărești musculatura pieptului. Înotul, exercițiile pentru brațe și cele pentru mușchii pectorali sunt câteva dintre ele. Flotările la marginea patului, scândurică, șurubul, presarea mâinilor una într-alta sunt și ele indicate. Practică-le zilnic pentru a întări musculatura ce susține sânii, astfel încât gravitația să își spună cuvântul cât mai târziu.

Sutienul adecvat

Cumpără-ți sutienul potrivit. Cupa trebuie să acopere toată suprafața sânului, fără să formeze riduri, iar bretelele trebuie să fie reglabile. Un sutien prea mare nu vă oferi suportul necesar, în timp ce un sutien prea mic va strangula sânii, făcându-i să își piardă fermitatea. Alege materiale dantelate și culori frumoase și ai grijă la lățimea baretei susținătoare, în funcție de greutatea sânilor.

Masajul la sâni

Masarea la cabinetul de masaj, așa cum se practică în țările asiatice, au un rol sanogen, de drenare a sânilor. Dacă ți se pare ciudat ca o persoană străină să îți atingă sânii, practică automasajul. Acesta stimulează circulația sangvină, ajutându-i să își păstreze fermitatea. Totodată, dacă folosești un ulei natural pentru masaj, pe bază de jojoba, argan, levănțică - vei hidrata pielea de pe piept. Datorită masajului la sâni, este secretat și un hormon care mărește sânul, prolactina. Poți opta și pentru uleiul de nucă de cocos călduț, despre care se spune că aplicat regulat ar mări ușor sânul! 

Protecție solară

Un alt aspect important pentru menținerea sânilor frumoși de-a lungul timpului constă în protejarea acestora de efectul negativ al radiațiilor ultraviolete. Folosirea unei loțiuni de plajă cu o protecție de cel puțin SPF 30, înainte de fiecare expunere la soare, creează o barieră protectoare la nivelul pielii. Arsurile solare accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, iar aspectul sânilor în zona expusă poate fi afectat de o asemenea situație.

Ai grijă la variațiile de greutate

Slăbirea rapidă se poate lăsa cu vergeturi pe sâni și lăsarea lor. Asta pentru că sânii având mult conținut adipos, sunt foarte sensibili la îngrășare sau slăbire!  Fluctuațiile dese de greutate se pot traduce printr-un aspect lăsat, afectându-le fermitatea. Dacă ții o dietă, ai grijă să practici zilnic automasajul, cu uleiuri hrănitoare sau creme pentru gravide, pentru a preveni acest lucru.

Mergi la cabinetul de estetică

Dacă vergeturile pe sâni îți creează un disconfort estetic major, poți apela la terapiile laser pentru a estompa vergeturile. Procesul este destul de costisitor și mai anevoios, pentru că laserul arde pielea și prin vindecare, vergeturile se estompează, însă nu vor dispărea. Alți medici îți pot propune umplerea vergeturilor mai adânci și vizibile din zona decolteului cu acid hialuronic, operațiune ce va trebui însă repetată sistematic. De asmenea, procedurile PRP (plasma proprie pacientei, îmbogățite cu trombocite sau mezoterapie cu DHEA, siliciu, arnică, acid hialuronic diluat) pot aduce un aspect mai tonic și revigorant. Se pot aplica lunar.

Recomandările Experților DOC

Poți practica și stimularea electrică a mușchiului pectoral, dacă nu există însă nicio patologie la nivel mamar, în cure de 10-15 ședințe, bisăptămânal. Sau proceduri de tonifiere a decolteului ridat și pătat prin radiofrecvență, dar niciodată pe glanda mamară. Mai există varianta crioterapiei combinată cu radiofrecvența bipolară ce stimulează refacerea fibrelor de colagen și elastină. Electroporația sau mezoterapia fără ac ajută la penetrarea substanțelor nutritive în dermul decolteului și poate fi efectuată la un interval de două săptămâni până la o lună, cu regularitate.

Ce poți face pentru prevenirea cancerului mamar și cum îți poți reduce riscul

Nu există un mod sigur de a preveni cancerul de sân, dar există unele lucruri pe care le poți face pentru a-ți reduce riscul de a face această boală. Acest aspect poate fi îndeosebi util pentru femeile care au anumiți factori de risc pentru cancerul mamar, cum ar fi faptul că au un istoric medical familial cu cazuri de cancer de sân sau anumite mutații genetice. În primul rând, atunci când ai ocazia efectuează un test de depistare a genelor răspunzătoare de cancer mamar și ovarian, de tip BRCA 1 și BRCA 2, pentru a știi unde te afli în zona de risc pentru următorii 5-10 ani. Efectuează anual atât ecografia de sân, cât și mamografia, ce depistează orice anomalie a țesutului mamar.

Mulți factori nu pot fi controlați, cum ar fi faptul că ești femeie și înaintarea în vârstă, dar ceilalți factori de risc pot fi modificați și îți poți reduce astfel riscul de îmbolnăvire.

Pentru toate femeile care vor să prevină această boală, experții au alcătuit o serie de reguli de prevenție:

Menține-ți nivelul de vitamina D 

Cercetătorii urmăresc de mult timp această pistă, după ce au constatat un nivel scăzut de vitamina D la femeile cu cancer de sân, însă nu au găsit o terapie asociată clar până acum. Datele descrise oferă însă dovezi pentru un rol esențial al vitaminei D în dezvoltarea normală a glandei mamare și a cancerului de sân. 

Studiile epidemiologice sunt însă încă contradictorii și până acum au descoperit diferitele funcții și efecte ale vitaminei D asupra biologiei celulelor canceroase, pe care le poate modula, cum ar fi ciclul celular, apoptoza, invazia și metastazele, precum și angiogeneza. Toate acestea reunesc practic întregul spectru al dezvoltării tumorii sub controlul său, caracteristică pe care vitamina D o poate modula. 

La studiile pe animale s-a demonstrat că administrarea de vitamina D are ca rezultat vascularizarea redusă a tumorilor sugerând că vitamina D poate inhiba, de asemenea, creșterea și maturarea vaselor de sânge, printr-o scădere a expresiei VEGF (factorul endotelial de proliferare celulară). Așa că asigură-te că ai un nivel adecvat de vitamina D prin analiza acesteia în sânge, hrănește-te adecvat sau ia suplimente de calitate în lunile friguroase, când nu te expui la soare.

Încearcă să ajungi și să te menții la o greutate normală

Atât greutatea corporală crescută, de-a lungul întregii vieți, cât și creșterea în greutate, ca adult, mai târziu în viață, sunt asociate cu un risc mai mare de cancer de sân după menopauză. Adoptă o dietă echilibrată, redu în cantitate sau elimină alimentele care te îngrașă și care nu au aport mare de nutrienți, mănâncă multe legume, salate, fructe, alimente care conțin probiotice și proteine de calitate și evită fast-food-ul și prăjelile.

Fii activă zilnic din punct de vedere fizic 

Multe studii au arătat că activitatea fizică de intensitate moderată spre viguroasă este asociată cu un risc mai scăzut de cancer mamar, așa că este important să încerci să faci mișcare în mod regulat. Specialiștii recomandă ca adulții să facă cel puțin 150 de minute de mișcare de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate de intensitate viguroasă, în fiecare săptămână (sau o combinație între acestea). Sau mergi 5.000 de pasi zilnic, pe care îi poți monitoriza ușor cu telefonul!

Limitează sau evită consumul de alcool

Se știe că alcoolul crește și el riscul de cancer mamar. Chiar și cantitățile mici de alcool au fost asociate cu un risc crescut de cancer mamar. Asociația Americană a Cancerului recomandă ca femeile să nu consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi. Ca să scazi riscul, mai bine păstrează-o pentru o zi din weekend!

Alți factori care îți pot reduce riscul de cancer mamar

Femeile care alăptează în mod constant în primele 6 luni au un risc redus de deces prin cancer cu 10% în comparație cu cele care nu alăptează, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică. Motivul? O femeie nu are, de regulă, menstruație în timpul alăptării. Aceasta limitează numărul de cicluri pe care le are de-a lungul vieții, ceea ce scade cantitatea de estrogen la care este expus corpul ei 1.

Folosirea terapiilor hormonale după menopauză poate crește riscul de cancer de sân la persoanele cu cancer mamar în familie. Pentru a evita acest lucru, discută cu medicul tău specialist despre opțiunile pe care le ai (să nu fie terapii hormonale) pentru a trata simptomele menopauzei. Vitamina E, uleiul din luminița-nopții, extractul din limba-mielului și acizii grași Omega-3 pot ameliora natural dereglările hormonale în perimenopauză sau menopauză.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie : 
National Library of Medicine - Vitamin D and the mammary gland: a review on its role in normal development and breast cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3446331/
National Cancer Institute - BRCA Gene Mutations: Cancer Risk and Genetic Testing
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics/brca-fact-sheet
National Cancer Institute - Alcohol and Cancer Risk
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet
1 Studiul „Breastfeeding and Breast Cancer Risk Reduction: Implications for Black Mothers”, Am J Prev Med. 2017 Sep; Erica H. Anstey, Meredith L. Shoemaker, Chloe M. Barrera, Mary Elizabeth O’Neil, Ashley B. Verma, Dawn M. Holman
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6069526/

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0