Fumatul si bolile de inima

Fumatul a fost mult timp legat de un risc crescut de boli cardiovasculare, iar un nou studiu sugerează că mulți fumători nu își dau seama cât sunt de expuși până când au un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cel puțin 1 din 5 bărbați și 1 din 10 femei care fumează vor muri în cele din urmă din cauza unei boli cardiovasculare, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în noiembrie 2021 în Journal of the American Heart Association.

Conform FDA, atunci când este inspirat, amestecul toxic de peste 7.000 de substanțe chimice1 din fumul de țigară poate interfera cu procese importante din organism. Unul dintre aceste procese este livrarea de sânge bogat în oxigen către inima și restul corpului.

Când respiri, plămânii tăi iau oxigen și îl livrează în inimă, care pompează acest sânge bogat în oxigen în restul corpului prin vasele de sânge.

Dar atunci când inhalați fumul de țigară, sângele care este distribuit în restul corpului devine contaminat cu substanțele chimice ale fumului. Aceste substanțe chimice vă pot deteriora inima și vasele de sânge1, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare (BCV) – principala cauză a tuturor deceselor în Statele Unite.2

Mulți dintre fumători nu realizează pericolul la care se expun

Fumătorii care mor în urma atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale riscă să nu conștientizeze că au boli cardiovasculare, în special când sunt tineri.

Printre tinerii adulți cu vârste între douăzeci și treizeci de ani, fumătorii au un risc de cel puțin două ori mai mare decât nefumători să moară din cauza unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral fără să aibă un diagnostic prealabil de boală cardiovasculară, a arătat studiul. Adulții de vârstă mijlocie, între 40 și 50 de ani au un risc cu aproximativ 80% mai mare să moară subit, iar riscul este cu cel puțin 30% mai mare pentru adulții în vârstă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

„Riscul de apariție a bolilor de inimă este considerat uneori ceva care nu îi afectează pe adulții mai tineri”, spune autorul principal al studiului, dr. Sadiya Khan, profesor asistent și cardiolog la Școala Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago.

„Aceste rezultate subliniază că și expunerea pe termen scurt la fumat poate avea consecințe negative”, explică dr. Khan.

Riscul general ca decesul să fie primul semn de boală cardiovasculară este totuși  relativ scăzut. La femei, acest lucru se întâmplă la 1,6% dintre tinerii fumători, la 4,5% dintre fumătorii în vârstă de 40 - 50 de ani și 4,9% dintre adulții mai în vârstă care fumează. În rândul bărbaților, acest lucru se întâmplă la 1,7% dintre adulții tineri care fumează, precum și la 4,8% dintre fumătorii de vârstă mijlocie și 6,7% dintre fumătorii în vârstă.

Dar peste 34 de milioane de adulți din SUA fumează și, în fiecare an, peste 480.000 dintre ei mor ca urmare a acestui viciu, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Studiul a implicat 106.000 de adulți fumători din SUA

Pentru noul studiu, cercetătorii au examinat datele a peste 106.000 de adulți din SUA care au făcut parte din nouă studii publicate anterior, care examinează modul în care fumatul și alți factori ai stilului de viață influențează sănătatea cardiovasculară. Niciunul dintre acești adulți nu a avut boli cardiovasculare la începutul studiilor, care au urmărit participanții timp de 10 până la 25 de ani pentru a vedea câți dintre ei au dezvoltat boli de inimă sau au experimentat evenimente precum atacuri de cord sau accident vascular cerebral.

O limitare a noului studiu este că fumatul a fost evaluat doar la un moment dat în cele nouă studii care au fost incluse în analiză și este posibil ca unii oameni să fi renunțat sau să fi reapucat de fumat mai târziu. Un alt dezavantaj este că cercetătorii nu au date despre câți ani au fumat oamenii sau despre numărul de țigări pe care le-au fumat în fiecare zi, ambele putând influența riscul de evenimente precum atacuri de cord și accident vascular cerebral.

O mare parte din cercetările anterioare privind fumatul și riscul de boli cardiovasculare s-a concentrat asupra adulților în vârstă

Un studiu publicat în urmă cu 15 ani în Circulation, a urmărit adulți în vârstă de 50 de ani fără boli cardiovasculare pentru a vedea ce factori le-ar putea crește riscul de a dezvolta sau de a muri de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Fumătorii aveau un risc de aproape două ori mai mare de apariție a evenimentelor cardiace, precum și o durată de viață mai scurtă.

Un alt studiu mai vechi, publicat în New England Journal of Medicine, s-a concentrat pe riscul pe parcursul vieții de apariție a bolilor cardiovasculare la adulții de 45 de ani și peste, pe baza statutului de fumător și a altor factori majori de risc, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și nivelurile crescute de colesterol.

Cu doar unul dintre acești factori de risc, pericolul de a face un atac de cord a fost de 37,5% pentru bărbați și 18,3% pentru femei. Și riscurile de accident vascular cerebral pe parcursul vieții au fost de 8,3% pentru bărbați și 10,7% pentru femei. Toate aceste riscuri au fost mult mai mari pentru fumători decât pentru persoanele nefumătoare și nu au avut niciunul dintre ceilalți factori de risc majori pentru boli cardiovasculare.

Este posibil ca fumătorii să nu înțeleagă riscul lor crescut de boli cardiovasculare, parțial pentru că există atât de mulți alți factori – inclusiv diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială și colesterolul crescut – care pot contribui, de asemenea, la riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral, spune dr. Judith Prochaska, profesor de medicină și cercetător în domeniul tutunului la Universitatea Stanford din California.

Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar 

Fumătorii pot înțelege mai ușor riscul de cancer pulmonar, deoarece legătura este mult mai clară decât este în cazul bolilor de inimă, spune dr. Prochaska.

„Fumatul este de departe principala cauză a cancerului pulmonar – dacă nu ar exista fumatul de țigări, cancerul pulmonar ar fi o boală rară. În timp ce, la bolile de inimă, există multe cauze și doar unul din cinci cazuri de boli de inimă este atribuit fumatului.

Aceasta înseamnă că, deși boala de inimă este principala cauză de deces în rândul fumătorilor, nu este recunoscută ca o „boală a fumatului”, așa cum este cancerul pulmonar.

De asemenea, efectele fumatului se pot acumula într-o perioadă lungă de timp, spune dr. James Davis, profesor asociat la Duke University School of Medicine din Durham, Carolina de Nord și directorul Programului Duke pentru renunțarea la fumat.

Fumatul este asociat unei creșteri a riscului infarctului miocardic ca simptom al bolii coronariene

Fumatul face două lucruri care duc la boli cardiovasculare, spune dr. Davis. În primul rând, fumatul crește dezvoltarea depozitelor de substanțe grase în interiorul arterelor. În al doilea rând, fumatul face ca placa formată din substanțele grase să se acumuleze în cheaguri care pot bloca arterele și pot provoca atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, un proces cunoscut sub numele de instabilitate a plăcii.

„O descoperire cheie a acestui studiu este că, la nivel de populație, vedem că fumatul este asociat cu o creștere a riscului infarctului miocardic ca simptom inițial al bolii coronariene”, spune Davis. „Acest lucru este în concordanță cu fumatul care duce la instabilitatea plăcii.”

Rezultatele studiului sugerează, de asemenea, că este posibil să nu fie nevoie de zeci de ani de fumat pentru ca instabilitatea plăcii să se dezvolte, spune Davis. În schimb, acest lucru se poate întâmpla la adulții mai tineri, contribuind la creșterea riscului ca un atac de cord sau un accident vascular cerebral să fie primul lor indiciu că au boli cardiovasculare.

Vestea bună, totuși, este că acumularea plăcii și instabilitatea pot fi reversibile dacă oamenii se lasă de fumat, spune Davis. „După 10 - 15 ani de renunțare la fumat, riscul de boli de inimă revine la nivelul unui nefumător.”

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Studiul https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.121.021751

https://www.everydayhealth.com/heart-health/some-smokers-may-not-know-they-have-heart-disease-until-it-kills-them/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0